Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inace je tavan ventiliran, dakle nije zatvoren skroz pa racunam da se prirodno susi. Zato i nisam jos uradio jer ne znam kako da uradim.
I da, obe vune su mineralne, staklena je u stvari mleven pesak, na visokoj temperaturi se od te smese pletu vlakna i to je vuna, isto je i sa kamenom valjda. 10cm je minimalno, najbolje 5cm u dva sloja postaviti unakrs kao sto je i za stiropor predlozeno.
Zbog ovoga sam isao na varijantu jos jedne klime za spavacu kada su bas minusi duzi period i komfora u vidu zatvaranja vrata ponekad. S obzirom da mi je sezona oko 200e pitanje je i isplativosti dodavanja izolacije.

... Na tavan se nece ici stalno, ali bi trebalo da moze da se gazi.

Po vuni ne bi trebalo da se gazi, da se ne sabija.
To ti je ko ćebe, sto deblji sloj (vise zraka u vuni) to bolja izolacija.
Stavis daske iznad vune razmaknute i oslonjene na nesto a ne na vunu, da se moze kao koridorom ici i sl ali da se ne gazi po vuni.
Nemoj zaboraviti dobro ocistiti, izmesti sve sto bi moglo probiti donju (parnoneporpusnu) foliju (kamncice, iverje, eksere, malter)...

Radi svega navedenog pogledaj dosta snimaka na YT kako se to radi pa sam uz neciju pomoc ili nadji nekog majstora koji zna dobro kako se i kuda postavlja vunena termoizolacija na tavan pa s njim kao pomocnik to postavi.

Poslednja izmena:
Moze neko da preporuci par najstedljivijih/boljih/best buy klima koje se koriste ovde na forumu?

@ivanbass1
Ako ce po tavanu da se gazi izolujte krov a ne povrsinu tavana.

@bakara

Koliko to menja stvari u odnosu na prethodnu pricu (20cm mineralne vune na podu sa 2 folije) sto se tice materijala i rada? Planirao sam raditi hidroizolaciju krova na prolece, ne znam da li stavljanje izolacije na krov komplikuje taj proces kasnije.

Gazice se u svrhe zamene crepova, ciscenja oluka, popravki i sl.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kakva hidroizolacija? Jel taj krov podaščan ili samo letve, kontra-letve i crep?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

@jozza

Ne znam kakva hidroizolacija, to mi je brat pomenuo, nisam jos istrazivao u tom smeru (pitanje je da li je uopste i potrebno).

Krov nije podascan.
IMG_20201012_170939.jpeg

Pa kako se čula spoljašnja na tih 1300W? Ako nije bila bučna, neće ni biti kad zazimi, jer preko.tih 1300W neće ni ići, sem možda na kratko u piku, na defrostu.

Po meni je tiha. Evo baš jutros probao kada sam ustao, čuje se da radi ali ništa više od toga.

Ne diraj ništa ako ne prokišnjava [emoji16]

Ni kap ne prolazi, da kucnem u drvo :D

Nisam pametan sad, da li da zbog izlaska na tavan za ciscenje oluka (jednom godisnje), cackanje internet/TV kavlova i eventualnu popravku krova vredi stavljati izolaciju na krov, a ne na tavan? Gore bi se izlazilo 1-5 puta godisnje na kratko, pre bih resio daskama nekim kao sto je @Zeha pomenuo.

Ne može izolacija na nepodascan krov, a i *mjau**mjau**mjau*a šupalj ti je krov treba to bolje da se ususka.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

A da mozda sacekas kada odradis tu hidroizolaciju krova pa da onda stavis vunu na krov? Vidi imas dve vrste vuna, kamenu, to ti je ona cvrsca sto dolazi upakovana u blok i "staklena", to ti je ona malo pufnastija sto obicno dolazi zarolana u ogromnu rolnu, jelte. Postavljaju se tako sto kamena ide ka spolja a ova pufnasta ide ka unutra. Folije onako kao sto si rekao paronepropusna ka unutra vodonepropusna-paropropusna ka spolja. Ako sam budes radio kada postavljas folije obavezno ih lepis celom duzinom i trebaj uda se medjusobno preklapaju neki 10cm-15cm na spojevima. Sto se izolacije tice kazu da je idealno da se uzme kombinacija 15cm jedne i 15cm druge vune pa mu to dodje ukupno 30cm. Nemam nikakva iskustva u ovome, sve sto znam nasao sam na internetu tako da znas da ne govorim iz iskustva, tj. mozda je nesto pogresno.

Ne može izolacija na nepodascan krov, a i *mjau**mjau**mjau*a šupalj ti je krov treba to bolje da se ususka.

Može. Mora vodonepropusna folija pod grede. Mada ako i prođe koja kap, ako pokrije vunu nista joj neće biti (tako je kod mene)

Ta folija ide sa spoljnje strane ne vidim kako bi je montirao sa unutrašnje a da ne izbusis foliju

Ja sam sebi pre nepunih 10 godina radio izolaciju potkrovlja.
Krov je podascan a preko dasaka paropropusna folija uzduzne letve 5x5cm pa poprecne za crep sa crepovima za ventilaciju i pvc mrezom ispod oluka u delu izmedju crepa i dasaka/folije (ventilirani krov).
Ispod dasaka izmedju rogova od 12cm ubacio 10cm staklene vune koja se osigurava paljenom zicom da nebi otpala odnosno srolala.
Na postojece rogove sam zasrafio stafle 10x5cm i izmedju njih jos 10cm vune pa mi je gipsar montirao CD profile na odstojnicima od 10cm i tu sam ubacio treci sloj vune od 10cm popreko na prva dva sloja.
Preko toga ide parma brana sa aluminijumskom folijom okrenutom ka prostoriji radi reflektovanja toplote.
Preko toga je gips.
Kamena vuna (meka)je teza za postavljanje zato sto vlakna pucaju (za razliku od staklene vune kod koje su elasticna) i ne vraca se u predhodno stanje nego se ulubi. To je manje izrazeno kod tvrdih kamenih vuna ali im je cena primerena.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ona se valjda zahefta heftalicom kao i ove folije sto idu preko vune.

@ivanbass
Mozes i da napravis rostilj sa gredama i daskama i izmedju izolacija, onda moze da se gazi normalno ali je skuplje da se uradi.

Moze neko da preporuci par najstedljivijih/boljih/best buy klima koje se koriste ovde na forumu?

Nije problem za preporuku nego nisi napisao na primer koliku bi površinu hladio/grejao.Da li ti treba za grejanje ili samo u prelaznom periodu za dogrevanje.

Ja bih uradio tako, tj. kod mene već postoje grede ali treba povećati visinu ako budem dodavao vunu. Računaj da je razmak koji se pominje u tekstu 1-1,2 metra prevelik, tj. trebalo bi da imaš prilično debele daske da hodaš po tome. 50-60 cm razmak je ok, a rolnu deliš po pola.

Koliko (da li) je dobra opcija kupiti neki bolji model klime koji ima i neku opciju filtriranja (precišćivanja vazduha); tipa Daikin Perfera, Panasonic Etherea i sl.? Da se ujedno koristi i kao filter za vazduh.

Sent from my Mi 9 SE using Tapatalk

To je cist marketing, za preciscavanje vazduha je poseban uredjaj bolji.

Dajte ljudi neka merenja potrosnje ( pocelo je hladnjikavo vreme ) narocito za ove nepoznete primerke, hisense energy pro QE35XV0AG/QE35XV0AW mi je narocito interesantan i izgleda da je popularan, ili nesto u slicnom cenovnom rangu.

Grejem 30 kvadrata sa vivax 12-ka, zadana 24 potrosnja 280w, na izduvu 36 stepeni.

Poslednja izmena:

Da, varijanta 2 je za tebe.
Prouci taj video ( https://youtu.be/wMAYAilQqDg ) i po njemu.
Da li bi valjalo srafiti ili zakucati drugi red gredica?
Pa po njima onda vise dasaka da se moze hodati po potkrovlju a da se ne gazi vuna...
Dobro vidi kako se i gde hefta (zakucava, pricvrscuje) folija, gde se , kako i cime lepe spojevi i da li treba lepiti i heftana mesta...
Ako mislis koristiti kao ostavu deo ili calo potkrovlje razmisli o postavljanju gipsanih ploca odozgo pa da se moze nesto ne previse tesko ostaviti uz hodanje po gredama i daskama.
Svaki krov treba popraviti da ne prokisnjava (ne kapa i ne curi) i to pre ostalih radova.
Zato ne razumem zasto hiodroizolacija odozgo po ploci?

Poslednja izmena:
Aemi uvek na zadatih 24 C trosi cca 280 W. Povremeno ima izlete na 600+ W i to je to.
Modulacija 0.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno