Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
On-off radi ok, ionako samo šalje signal za paljenje-gašenje kompresora, i 4-ventila u principu.

Poslednja izmena:
A koje su inace karakteristike za Gree Gtech? Interesuje me grejanje? Sa kojim Fujitsu modelom se ona moze uporediti? Ima li neko na forumu Gtec i kako modulira? Koliko kw daje na niskim temperaturama?

Ima je gfx koliko sam shvatio

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

A koje su inace karakteristike za Gree Gtech? Interesuje me grejanje? Sa kojim Fujitsu modelom se ona moze uporediti? Ima li neko na forumu Gtec i kako modulira? Koliko kw daje na niskim temperaturama?
Po ceni je uporediva sa Fujitsu Luca 12 a po raznovrsnošću funkcija je klasa a možda čak i dve klase iznad Luce. Ima Wi-Fi, sedam brzina ventilatora, široku unutrašnju jedinicu, takođe je vrlo tiha.

Glavna prednost je po meni što možes vrlo lako sam da je rasklopiš i očistiš bez da zoveš servis.

To je ono što ja znam i što sam zapamtio jer sam i ja bio na pragu da je pazarim pre desetak dana.

Nov je model, bar kod nas, verovatno je jos niko nije probao na minusima.

Tačno tako. Čak ni po stranim forumima nema nikakvih iskustava.

A jedini razlog zašto je ja nisam uzeo je taj što sam mislio da će mi biti prevelika za sobu od 25m2.

Ako ikoga interesuje Vivax AERI 12ka jutros potrošnja.
Krenula je sa oko 1,3kw ali nisam uslikao taj deo.
Setovano na 22c, napolju je bilo 16c.
Neću biti merodavan kada krenu baš niske temperature jer imam gradsko centralno.
IMG_20201011_101508.jpg
IMG_20201011_103042.jpg
IMG_20201011_112525.jpg

Ovo uopste nije lose.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Bila je neka priča da je spoljna jedinica Vivax AERI na grejanju glasna kao helikopter kad poleće. A da na hlađenju radi podnošljivije.

Za sada je tiha i na grejanju. Možda kada budu veće hladnoće pa tada i kompresor radi na većem broju obrtaja, ako to utiče jedno na drugo.

Poslednja izmena:
da li ona vox grejalica (klasika ona od 10e za noge) na keca 1/2 trosi vise struje od klime na 27c?

@djalf: ovakva grejalica dajlf.jpg ima dva stepena grejanja I i II, pa da li na 1 (keca~I) kad je furas trosi vise struje nego kad ukljucis klimu da greje na 27c kapiras?

Ti oćeš da ta grejalica zagreje prostor na 27 stepeni? Pitanje ti je nejasno. Porediš ko više troši dok radi ili dok održavaju temperaturu na 27 stepeni konstantno? Opet I to zavisi od spoljašnje temperature, ima milion faktora. Koliko ta grejalica troši uopšte?

99% na kecu trosi 1kw, na dvojci 2kw ... Mislim da je deklarisana do 2kw, tako nesto

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Pretpostavka je da je ta grejalica od 2kw. I da na prvom stepenu trosi 1kw. A inverter u proseku troši manje od 1kw. Jedino što je inverter mnogo skuplji od grejalice pa se postavlja pitanje isplativosti kupovine klime.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Grejalica će trošiti, ako je od 2kw, 1kw na sat na I stepenu....i uvek će davati 1kw toplotne energije.
Klima (recimo da je 12ka) će možda trošiti i 1,5kw, možda i 1kw a možda i 500w zavisi od spoljne temperature, temperature prostorije koju greješ...ali će uvek davati više toplotne energije nego što potroši.

Ako sam negde pogrešio neka me kolege koje se ozbiljnije bave ovom tematikom isprave.

@arcibalde dok rade....2000w kontam da ne trosi 2000w na keca. OK hvala svima

I ne greje noge tako dobro

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Racuni za struju sa tom grejalicom za jednu malu sobu u neizolovanom stanu izadju preko 10.000din mesecno, provereno :D

Jel normalno da se s vremena na vreme cuje zvuk pucketanja iz klime? Kao da se neka plastika krivi unutra, citao sam negde da je to ok..

Odakle si izvukao ovakvu tabelu? Ima li za ostale Fujitsu modele?

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Imaš na fujitsu sajtu (domaćem fujitsuklime.com) kao i na zvaničnom, u tehničkom upustvu u pdf-u za svaki model sve informacije.

Tu sam izvukao maksimalnu snagu koju može klima da izvuče, one druge vrednosti oko Pdesign-a nisu baš tačne - tu valjda pokušavaju da opravdaju reklamirani COP pa daje naravno manje.

Racuni za struju sa tom grejalicom za jednu malu sobu u neizolovanom stanu izadju preko 10.000din mesecno, provereno :D

Jel normalno da se s vremena na vreme cuje zvuk pucketanja iz klime? Kao da se neka plastika krivi unutra, citao sam negde da je to ok..
Pa ono, plastika se skuplja i širi na hladnoći i toploti, oće da krcka dok to radi. Mljacka klima, mljacka.

Ta mala grejalica trosi 3-5x vise od klime.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Za sada je tiha i na grejanju. Možda kada budu veće hladnoće pa tada i kompresor radi na većem broju obrtaja, ako to utiče jedno na drugo.
Pa kako se čula spoljašnja na tih 1300W? Ako nije bila bučna, neće ni biti kad zazimi, jer preko.tih 1300W neće ni ići, sem možda na kratko u piku, na defrostu.

Interesuje me razlika izmedju Fujitsu ASYG12KMTA i ASYG12KGTA, tj. da li opravdava razliku u ceni od 24.000 rsd.

Da li je skuplji model toliko stedljiviji i jaci na grejanju i tisi ako su oba 12 btu. Noviji su modeli pa da li je neko imao iskustva sa njima.

KGTA ima neki senzor pokreta pa kad nikog nema u prostoru stedi tako sto automatski dodaje ili oduzima 2-3c. Da li to stvarno stedi struju ili je marketinski vrag :D

Ovo su tablice snaga oba modela:

Pogledajte prilog 290532

Pogledajte prilog 290533

U tablici se npr. vidi da na 22c zadate temperature na -15c skuplji model daje 3.34kW @ IP 1.36 a jeftiniji model 2.81kW @ IP 1.28.
Na - 10c je manja razlika, skuplji model daje 3.72kW @ IP 1.48 a jeftiniji model 3.37kW @ IP 1.35.

Meni treba inverter za prevashodno grejanje 35m2 dobro izolovanog prostora.
Da li se racuna da je potrebno oko 100W toplote na kvadrat prostora?

Uzeo sam skuplji model ASYG12KGTA i čekam završetak fasade pa da se montira.

Imam demit izolaciju od ove godine 8cm grafitni stiropor na 40cm pune cigle zida, na gornjoj ploči je 8cm podni stiropor, a stolarija je Rehau s trostrukim staklima punjeni argonom i niskoemisioni premaz.

Pa ćemo da vidimo kako će da greje ove zime tih 35m2 dnevne trpezarije i kuhinje koje su spojene, nadam se tiho i ekonomično :) Ako je gubitak toplote oko 40-50W po kvadratu, mada ovo je kuća, ima da radi na leru po specifikaciji.

Pa ću sledeće godine da vidim kako da rešim i preostale 2 spavaće koje su na uljanim radijatorima za sada (čitaj: smeće od grejanja!) :laugh:

Uvođenje centralnog grejanja je skupo, za gas da uvedem moram platiti priključak oko 1k i sve na kraju sa kotlom i radijatorima izađe oko 3.5-4k eur. a cena gasa i kvalitet je upitan i trošio bih mesečno oko 8-10k rsd sigurno na 80m2 prostora.

Toplotna pumpa vazduh-vazduh LG V Therma na akciji je bila oko 3k i još 2k za instalaciju sa fencoil-ima izađe na 5k eur kad sam razmatrao i tu opciju.

Klima mi treba u dnevnoj pa mi treba, i za hlađenje. Videću koliko je sada kuća ušuškana ove zime i koliko joj treba nadomestiti toplote.

Toplotna pumpa mi manje ima smisla, barem ova vazduh-vazduh koje su najpovoljnije, jer iz vazduha uzima energiju i onda je prebacuje na vodu pa onda opet voda preko izmenjivača u fencoilu ide na vazduh (a ovde se sigurno gubi energija na više medija prenosa) pa je onda logičnije uzeti inverter ili više njih i dobiješ isto za dosta manje novca.

Tj. treba videti potrošnju takvog sistema 3 klime u odnosu na toplotnu pumpu vazduh-vazduh... hm... mada isto "single point of defrost" je losije od vise spoljih jedinica...

Toplotne pumpe voda-vazduh i zemlja-vazduh su skroz druga priča, ali ti sistemi mnogo koštaju i upitan je period otplate investicije...

Poslednja izmena:
Ja imam Hisense inverter, i prosle zime kada je bio minus napolju zaledi mi spoljna jedinica i nije htela da radi. Tako da pazite koje uzimate, sa ovim nisam najzadovoljniji.

Koji model? Kako zaledio? Pretvorio se u kocku leda i stao? Ili.je radio ali nije grejao (vrteo se u defrostu non-stop)? Koliko kvadrata greješ, kakva je izolacija, itd?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno