Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
12kgta i nema zime :)
Nemoj LU, molim te :D

Tu je i Panasonic kit-kz35, ja bih i o njoj razmislio.

A mozda mozes i sa 9kama istih tih klima...

Ja ne znam koliko Fujitsu zaista kW daje, jer ne znam da li im se max racuna na powerful modu, koji radi samo 15 minuta pa se ugasi.

Ali se uvek kako Jozza kaze, uzima bolja klima no sto ti je potrebno.
Razliku u parama u odnosu na druge vrste grejanja ces svakako isplatiti, a razlika u odnosu na cenu jeftinije klime ce se isplatiti komforom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Super, nisam ni znao da gledam starije modele a stoje na sajtu uvoznika :d Ko pita ne skita :wave:

Ima li neko iskustva sa detaljnim čišćenjem fujitsu LMCE 12? Da vidim isplati li mi se da to radim sam ili da zovem servis.

Fujitsu 12 LLCR zvuk kompresora jel ok ? potrosnja 180w u toku snimanja.
snimao sam sa 3m a onda i blize.
Meni to zvuci kao da ne treba bas tako a mozda je to ok :)
2,5m cevi ukupno pa se i unutra malo cuje taj zvuk, nije strasno ali u tisini se sem duvanja cuje.

https://photos.app.goo.gl/XU9HJA1L6eTT5b53A

Danas u jednoj radnji naleteo na Hisense brošuru za aktuelne 2020 modele za koje inače nema mnogo informacija, možda nekome bude zanimljivo. Nije nikakva reklama, daleko od toga

https://1drv.ms/f/s!ApDd42PbSiA1hpYP8zEo3TXvGrZntg

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

@Golden mozda ti kompresor ostaje bez ulja,pa se sve jace cuje,dal si primetio da slabije radi odkako si je kupio,to je znak da je ulje doslo do unutrasnje

@Golden mozda ti kompresor ostaje bez ulja,pa se sve jace cuje,dal si primetio da slabije radi odkako si je kupio,to je znak da je ulje doslo do unutrasnje

Unutrasnja je postavljena ispod nje vidi se po cevima na snimku 2m ispod unutrasnje.
Klima je premestena iz druge prostorije proslu zimu 55C kad je na max podesena, sada hladi isto odlicno evo par slika isto max vrednosti za test.
Nego posle ovog testa prestalo to da se cuje, izgleda sam proluftirao to ulje :) sad podmazano i radi kako treba :)
Cevi ne lede napolju samo rosa na tanjoj.

Pije li vode ta teorija da sam progurao ulje iz unutrasnje kad sam ukljucio sve na max (potrosnja tada bila 1300w) ?
{edit: posle pola sata opet se cuje no to je jako tiho i cuje se kad je u kuci tiho- tise je od ventilatora na quiet :)}

https://photos.app.goo.gl/Y5U3LPfQ2m9jZuHL9

Poslednja izmena:
... i tehničke karakteristike za model Hisense Easy Smart WiFi 9/12/18/24KPogledajte prilog 20200824_211237.pdf
27cd58ff613915b4f2ed1023670d5f79.jpg
10c2d7e7520d6c948498d1056570b34f.jpg

Poslato sa STF-L09 pomoću Tapatoka

Da li se dobija sta konkretno kad je spoljna jedinica zaklonjena od sunca, kiše, snega, uopste od svega. Da li onda bolje funkcioniše u odnosu kad je spoljna jedinica izlozena na suncu direktno? Kod mene je zaklonjena na terasi ali imam problem da na terasu ne moze da se izadje zbog klime koliko je vrelo. Pa sam mislio da je pomerim na spoljnu fasadu gde bi bila izlozena. Da li bi izgubio nesto ako je pomerim?

ssssss.jpg

Poslednja izmena:
Nije trebala da bude okrenuta tako nego da bude na zidu prostorije i da duva ka napolju. Bukvalno samo na zid s desne strane, samo da se zarotira klima za 90 stepeni.
Gubi se na efikasnost kada je klima izlozena direktnom suncu ali to je malo nesto ali za grejanje je jako bitno da ne pada sneg po njoj.

Tapatalk from Poco loco

Da li se dobija sta konkretno kad je spoljna jedinica zaklonjena od sunca, kiše, snega, uopste od svega. Da li onda bolje funkcioniše u odnosu kad je spoljna jedinica izlozena na suncu direktno? Kod mene je zaklonjena na terasi ali imam problem da na terasu ne moze da se izadje zbog klime koliko je vrelo. Pa sam mislio da je pomerim na spoljnu fasadu gde bi bila izlozena. Da li bi izgubio nesto ako je pomerim?

Pogledajte prilog 289357
Da probaš sa ovim

2912868fcffec54221dd38deb1c09115.jpg

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zbog cescih defrosta. Ako pada kisa po njoj dok je na grejanju zaledice spoljna jedinica, onda mora da radi defeost da bi se odledila, za to vreme ti ne greje. Isto je i sa snegom.
Ako stoji na direktnom suncu kad je na hledjenju spoljna jedinica treba da disipuje toplotu a ako je sunce greje onda ce to raditi za nijansu neefikasnije.

Tapatalk from Poco loco

Pitanje ne vezano konlretno za klimu. Posto zgrada jos nema upotrebna dozvola da li bi bio neki problem ako spoljnu jedinicu montiram na mesto gde nije predvidjeno po proektu?
Investitor je predvideo da motor klime bude na terasi okrenut ka vratu od terase da bi me bolje "hladio".

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Time se smanjuje protok vazduha ali ne znam u kolikom procentu. To treba da bude samo nuzno resenje ako mene pitas.

Tapatalk from Poco loco

Ništa to ne smeta, ako može da radi sa zamrznutim izmenjivačem ovo sigurno neće smetati.

Mali Samsung radi kao lutka po ovoj vrelini.
06434cc3f04c8688c8abe592f6bec219.jpg

Vidi, mora da smeta. Sve sto stavis ispred smanjuje protok vazduha. Mada i ja mozda preterujem jer to niko nece primetiti a ako coveku resi posao da mu terasa ponovo bude funkcionalna onda nema razloga ne probati.

Tapatalk from Poco loco

Teoretišem

Izlazna površina izduva nije smanjena, samo je usmerena. Ne znam kako bi to moglo da utiče na performanse klime. Šta više, ako se usmeravanjem izduva, smanji ambijentalna temperatura na terasi, efekat bi mogao biti i pozitivan.

Ono što će se verovatno desiti je da će izduv biti brži, a samim tim i glasniji.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Sa izlazne strane je nadpritisak

Izduv ne moze biti brzi nikako. Povrsina nije ista sve i da krilca stoje ravno jer postoji debljina krilaca ali to je zanemarljivo. Ono sto pravi otpor je to usmeravanje vazduha. Svako skretanje vazduha usporava kretanje i smanjuje protok.
Primer: protok vazduha ne moze biti ako stavis vent na kraju ravne cevi i ako stavis na kraj cevi gde napravis 6 krivina.

Tapatalk from Poco loco

Pogledajte prilog 289357
Ovo je kriminalno namesteno, ovde klima bukvalno radi u svom dzepu toplog vazduha...izbacuj to napolje.

Sto se tice kise i snega, nista joj bitno ne smeta.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Pride, slepljena uza zid.

Čini mi se da bi mogla na terasu ali na taj zid desno od jedinice, da izduvava ka spolja, manje zlo bi bilo svakako. Alternativa je zidić terase, na fasadu neće moći zbog oluka, ja bih tako postavio.

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Jel može neko da okači skalu komfora (realnog osećaja) u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha?

Bila je kačena ovde par puta, sačuvao sam je, ali ne uspevam da je nađem.

Posle isčitanih strana i strana ove teme rešio sam da potražim savet oko odabira adekvatne klime za svoj stambeni prostor. Potrebna mi je klima za prostor u kome se nalaze dnevni boravak veličine 4x5 na koji se nadovezuje trpezarija i kuhinja 6x3 po dužoj strani dvnog boravka. U pitanju je novogradnja, blok 25 cm, spoljašnja izolacija 10 cm, 2 cm stirodura u podu, parket, šestokomorna pvc stolarija sa niskoemisionim staklima punjenim argonom čini mi se. Prostor se nalazi na spratu kuće dok se u prizemlju neće grejati, bar ne ove zime. Krov i tavanski prostor je izolovan. Primarna funkcija klime će biti GREJANJE, hlađenje mi je manje bitno pošto tokom celog leta nije bilo neke velike potrebe za tim a i smatram da ako ta klima uspe da zagreje taj prostor tokom zime da će leti još lakše uspeti da ga ohladi.

Veliki pozdrav svim članovima.

Skica, kakva je otvorensot prostora ...?
Od kada sam pogledao kako izgleda i kako radi a narocito kako se lako rasklapa i samim time cisti, svima bi predložio kupovinu Gree G-Tech klime ako svojom snagom zadovoljava potrebe pri grejanju zadatog porstora.
Posle od onih bas jakih slede Gree Amber i ko ima para premium modeli japanskih proizvodjaca od +1000€ ...

Treba mi savet kako da iscupam turbinu sa midea klime?

Rasturio sam sve otkačio levu stranu turbine, otpustio šraf sa osovine ali turbina neće ni da mrdne.

Neka ideja kako da je skinem?

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno