Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam, nego možda se pojavio :)

Tj kupili bi mi Japanca al nema za te pare, a ja nisam kupio jednu klimu...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Zbog lošeg rasporeda sprata u kući gde živim, morao bih kupiti dve klime za dve sobe od po 16m2 i 20 m2.

Šta mislite o Vox IVA1-07IE?

Cena im je ok i mislim da 7000BTU više nego dovoljno za sobe navedene iznad. Sa druge strane velik mi je problem što je Vox jako štur sa tehničkim opisom. Da li se zna koji su opsezi temperatura za grejanje i hlađenje vox inverter klima? Tj. Koja je minimalna spoljna temperatura za grejanje i maksimalna za hlađenje?

Sent from my ASUS_Z010D using Tapatalk

Imao sam na kraju u planu istu klimu za 20m2 prostoriju ali sam se ipak odlucio za IVA1-12IE jer je samo 5000din skuplja, a postoji mogucnost da ce hladiti duplo veci prostor u buducnosti pa da imam viska snage. Nazalost ne mogu jos dati nikakve utiske jer je ugradjujem tek 15. juna.
Sto se tice garancije ona je 2god redovna + 3god uz servise koji su po 2-2.5 hiljade sto nije puno.
U radnji u kojoj sam je uzeo i u kojoj uzimam dosta robe su mi rekli da im je ta jedna od najprodavanijih i da su imali minimalan broj reklamacija.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

E baš si mi pomogao sa ovim komentarom, evo idem da srušim zgradu od 5 spratova I napravim novu "pravilno pravljenu“.

Da li je još neko koristio odvlaživače vazduha?
Model koji ja gledam košta 20000 I navodno izvlači do 16l vode dnevno, 350w.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nikako da stignem da se javim. Model koji koristim je comfee MDF2-16DEN3. Specifikacije su slične tom Gree modelu, a računaj da tu količinu vode može da izvuče samo pri 30 stepeni i 80% vlažnosti, što će retko da se desi. Pri recimo 22-3 stepena i 70% vlažnosti izvuče oko 5-6l za 24h, što je opet super.

Tačno je a taj lik sam ja. Dakle na sajtu vox piše bezuslovna a meni su 2 čoveka u dva maloprodajna objekta 2 različite kompanije rekla da je to 2+3, dakle klasika sa vaćaroškim godišnjim servisima.
Pouzdan izvor mi je rekao da ne uzimam te off brendove jer im garancija od 15g ne znači mnogo ako je eksploatacija praćena problemima.

Pisite Voxu ja sam im ranije pisao, dobio odgovor da je 5godina bezuslovne ako ugradnju radi servis sa kojim saradjuju dobicete i kontakt telefon servisa.

Ma koliko ti je krevet dugacak toliko se i pruzis. Za onoliko koliko imas novca izaberi najbolje i to je to. Ne mozemo sad svi da imamo sve najbolje i najkvalitetnije.
Ne mozes predjes igricu odma :D

A inace ja na Gree imam kao 5dine ali fora je svake dine 3somica na servis. Mada mi je to skroz ok ako ce sve proveravati a ne samo cistiti filtere jer to mogu i sam.

Moj ortak je uzeo VOX ima je vec 6godina i nije imao nikakvih problema.

Gledao sam i ja tu, ali koliko sam skapirao skoro da nema nikakve razlike a samo je skuplja. Jako su slicne, sad za detalje ne znam, ovo je onako lajicki koliko sam ja uspeo procackati :)
Ima razlike, dosta je jaca Viola, a umesto samo grejaca kompresora, ima i grejac poda oplate(zbog kog je verovatno propisana da radi do -20, umesto -15, puput Lomo-a), kao i tihi rezim rada.
Hteo sam Lomo, dok nisam video Violu i skontao da je doplata i te kako isplativa.
Lomo ima 3.8kW kapacitet grejanja, a Viola 4.4kW.
Meni je to vec dovoljno da opravdam doplatu, ali je dodatno sama klima lepsa i ima te 2 opcije vise.

Evo ti linkovi specifikacija:
http://www.energynet.rs/file/4285/download?token=xFH1vtVn
http://www.energynet.rs/file/4294/download?token=JeCzPWha

Zar nije glupo davati tolike pare za Gree Violu ako vec imate za te pare japanca ( Fujitsu , Daikin ) , jedino ako vam je bas tolik bitan wifi , a to je retko . A ako se dobro secam neko ko ima Violu je prokomentarisao da taj wifi ne radi bas najbolje , ili gresim .

Za te novce su Japanci smesni sa ponudom, nude najjeftinije modele, dosta su slabiji i izgledaju ruznije od Kineza od 200e.
Znaci mi i Wi-Fi, jer klima ide u kancelariju, pa bih upalio da radi pre nego sto dodjem, ali s obzirom na jeftine kineske wi-fi zezalice, nije mi to uticalo na odluku, vec je samo ekstra bonus.

Probacu Gree, mnogi su mi je pohvalili, pa cu kao i za Fujitsu, izneti iskrene utiske.

Za sada 12LU greje i hladi super, modulacija spusta do 200W, sto je takodje super, ali pored toga spoljna jedinica skripi kada se napregne, a unutrasnjoj se pokvario unutrasnji poklopac za ovih 8 meseci, gde nije ukupno ni 30 puta ugasena i upaljena.
To je klima koja je placena 90k dinara, sto su ozbiljni novci za 12btu klimu.

Evo i snimka pokvarenog poklopca:
https://www.youtube.com/watch?v=GQ2LzQ01X6U

Za sada nemam nikakav razlog da velicam Japance, to jest Fujitsu, da ih ne kategorisem po zemlji, jer su odvojene firme i veze jedna sa drugom nemaju.
Ako se ne varam, Daikin i Gree zajedno prave inverter klima uredjaje?

Poslednja izmena:
Lu modulacija na hlađenju od 122 do 220w max, svaki uređaj može da se pokvari, zato postoji garancija 5 godina, a koliko vidim klima radi i sa pokvarenim krilcom, tako da se neću se sikirati i ako ode za desetak godina.Moj opšti utisak da ta krilca mogu da se pokvare zbog prašine, na udaru su jer tuda takođe prolazi vazduh u izmenjivač, video sam zimus i očistio zupčanike. Nagomilalo se dosta prašine između zubaca

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока
f7a72c81621a5cfa8e0ab66654271397.jpg

Poslednja izmena:
Ima razlike, dosta je jaca Viola, a umesto samo grejaca kompresora, ima i grejac poda oplate(zbog kog je verovatno propisana da radi do -20, umesto -15, puput Lomo-a), kao i tihi rezim rada.
Hteo sam Lomo, dok nisam video Violu i skontao da je doplata i te kako isplativa.
Meni je to vec dovoljno da opravdam doplatu, ali je dodatno sama klima lepsa i ima te 2 opcije vise.

Za te novce su Japanci smesni sa ponudom, nude najjeftinije modele, dosta su slabiji i izgledaju ruznije od Kineza od 200e.
Znaci mi i Wi-Fi, jer klima ide u kancelariju, pa bih upalio da radi pre nego sto dodjem, ali s obzirom na jeftine kineske wi-fi zezalice, nije mi to uticalo na odluku, vec je samo ekstra bonus.

Probacu Gree, mnogi su mi je pohvalili, pa cu kao i za Fujitsu, izneti iskrene utiske.

Za sada 12LU greje i hladi super, modulacija spusta do 200W, sto je takodje super, ali pored toga spoljna jedinica skripi kada se napregne, a unutrasnjoj se pokvario unutrasnji poklopac za ovih 8 meseci, gde nije ukupno ni 30 puta ugasena i upaljena.
To je klima koja je placena 90k dinara, sto su ozbiljni novci za 12btu klimu.

Evo i snimka pokvarenog poklopca:
https://www.youtube.com/watch?v=GQ2LzQ01X6U

Za sada nemam nikakav razlog da velicam Japance, to jest Fujitsu, da ih ne kategorisem po zemlji, jer su odvojene firme i veze jedna sa drugom nemaju.
Ako se ne varam, Daikin i Gree zajedno prave inverter klima uredjaje?

Tako sam i ja krenuo polako kao ima ovo bolje ima ovo bolje i dosao do 90somica :D
Mada svakako mislim da je bolja Viola.
Sve vise mislim da sam uzeo djubre al ae sada sta je tu je bolje klima nego bez klime na +40 :D

Sem tog wifi , ako ti je bas potreban , ne znam cime se opravdava kupovina Viole umesto LLCE modela a za isti novac . Kad kupujem klimu prvenstveno gledam da je to provereno dobra klima i ono u sta se svi kunu a to su japanci , da hladi i greje kako treba i valja jer je za to i kupljena , a onda tek gledam sve ostale dzidzabadze .

U kom smislu si mislio da je japanac u osnovnom modelu slabiji od Viole ?
Tih 4.4kw je max raspon toplote ili ti max modulacija , tako gledamo Fujitsu ima 5kw , zato me interesuje sta spada u slabije ?

Kako ti se desilo ovo sa LU ?

*mjau**mjau**mjau*e TOP, interesantno je to sto se poklopac ipak spusti , kao da zakaci negde pa zato to uradi .. Sta je bio kvar ?

Poslednja izmena:
Ma koliko ti je krevet dugacak toliko se i pruzis. Za onoliko koliko imas novca izaberi najbolje i to je to. Ne mozemo sad svi da imamo sve najbolje i najkvalitetnije.
Ne mozes predjes igricu odma :D

E vidiš ova tema postoji baš zato što nemamo odgovor (ja ga svakako nemam) na pitanje - šta je najbolji ili optimalan izbor u cenovnim klasama.

Sem tog wifi , ako ti je bas potreban , ne znam cime se opravdava kupovina Viole umesto LLCE modela a za isti novac . Kad kupujem klimu prvenstveno gledam da je to provereno dobra klima i ono u sta se svi kunu a to su japanci , da hladi i greje kako treba i valja jer je za to i kupljena , a onda tek gledam sve ostale dzidzabadze .

U kom smislu si mislio da je japanac u osnovnom modelu slabiji od Viole ?
Tih 4.4kw je max raspon toplote ili ti max modulacija , tako gledamo Fujitsu ima 5kw , zato me interesuje sta spada u slabije ?

Kako ti se desilo ovo sa LU ?

*mjau**mjau**mjau*e TOP, interesantno je to sto se poklopac ipak spusti , kao da zakaci negde pa zato to uradi .. Sta je bio kvar ?

Da pitam ja tebe prvo, cime se opravdava kupovina LLCE u odnosu na Violu, kada u svakom slucaju Viola nudi vise? Sta to dobijam kod LLCE, da bih izabrao toliko ojadjeniji uredjaj?
Ili hoces da kazes da su Panasonic ili cije vec Fujitsu kompresore koristi, bolji od Daikin/Gree kompresora?
I ako je tako, odakle te informacije dolaze?

Scop je kod Viole veci.
Onda, te rezultate Viola postize sa duvanjem od 600 m3/h, a LLCE sa 740 m3/h, sto i te kako znaci za finocu rada.
Ima grejace spoljasnje jedinice, a i izgleda 3 puta bolje, daljinski je 3 puta normalniji, jer na LLCE izgleda kao Kinezi od 150e...a i unutrasnja jedinica tako izgleda.
Ne znam zasto pokusavas moj post da banalizujes spominjanjem Wi-Fi-ja, koji sam rekao da je apsolutno nebitan u odluci, ali opet da ponovim, Wi-Fi nikako nije uticao na odluku za Gree, jer se za 20e kupuje Xiaomi i dobija se wi-fi kontrola.
Mislim da najjeftinije serije icega ne valjaju, ali bukvalno u svakoj vrsti tehnike koju sam uzimao, a to je dosta.
Tako sam za 500e uzeo Gorenje aspirator da sabija, umesto nekog sklj turskog Boscha, koji kosta zato sto ima Bosch nalepnicu, dok bih jace serije i te kako izdvojio od Gorenja.

Sto se poklopca tice, ne znam sta je kvar, nisam zvao servis jos uvek, ali kao sto mozes videti na snimku, a mozes i kod sebe uporediti kako treba da radi, izgleda kao da zupcanik poklopca oslobodi kocnicu kada krene klima da se gasi i flapovi da se zatvaraju, a onda se opet podigne, jer treba da krene da se zatvara tek posle flapova.
Dakle, kao da signal zatvaranja flapova, nekako pomeri i zupcanik koji dize poklopac, pa se onda predomisli, digne opet, saceka kako i treba, pa onda spusti poklopac.

Opet napominjem, meni nije ok da se ista na klimi ove klase pokvari za manje od 30 paljenja/gasenja, to treba da radi 10 godina i preko 3k zatvaranja/otvaranja.

Razliku izmedju Gree i Fujitsu ces videti kada bude -15c napolju. Kao neko ko ima LU, cudi me da uopste to pitas.

Ima LU pa misli da sve klime rade isto [emoji16]

A kapiram, pokvarila se krilca, razočaro se čovek

Poslednja izmena:
I ja sam jurio najviše performanse za što manje para i završio sa tri kom Midea Mission 18. Svi znaju kako se ta priča završila. Celu zimu su se moji roditelji grejali na 3x Fujitsu 12LMCE. Jeste da je uređaj manje snage u odnosu na Mission 18, ali KULTURA rada je neuporediva. Ne navijam ja ovde za Fujitsu, ali samo kažem da ono što piše na papiru i ono kako klima radi u stvarnosti zna da bude ko dupe i oko.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Opet cu pitati, koje vi iskustvo sa raznim klimama imate?
Ja sam moje naveo vec jednom, ide dalje od 1, 2 brenda :)

LU sam uzeo bas zbog preporuke ovde i zavrsna obrada je losa, nista specijalno nisam odusevljen.
I van tog problema sa poklopcem, plastika je jeftina i krivi se, nista bolja od jeftinih Kineza. Srednja zabica za zatvaranje poklopca otpocetka ne radi, vec hvataju samo 2 sa strane.

Ocekivati da LLCE ili Viola rade kao LU je smesno, a ja to ni ne ocekujem.
Takodje ni vi ne bi trebali da govorite o LU i LLCE kao da su iste klase, samo zato sto je isti proizvodjac :)
LLCE je 2 klase losiji proizvod, a o LU nismo pricali, spomenuta je samo kao primer jos jace klase Fujitsua, koji nije izdrzao ni 30 paljenja bez da nesto rikne, pa ne vidim zasto bih LLCe-u davao prednost u odnosu na Violu.

Sta cu tacno videti, kada nemam LLCE da uporedim sa Violom?
Viola ima fabricka 2 grejaca spoljne jedinice i propisana je do -20, a LLCe do -15, ima veci scop i ocigledno daje vazduh vise temperature, cim uspeva da ima veci scop sa manjim duvanjem.
Kako ste vi dosli do toga da je LLCE bolji izbor, koji tacno podatak vas je u to uverio, van Fujitsu fanbojizma?
Opet napominjem, Daikin i Gree zajedno prave kompresore, Gree je no.1 prodavac neinverter jedinica u svetu, a Daikin no.1 prodavac inverter jedinica.
Zar bi se uhvatili u kolo sa njima da ne valjaju?
Gree U Crown je maltene preslikana Daikin Emura, sto valjda govori da Gree nije neki levi proizvodjac.

@Duk, nisam se razocarao, i auto mi se pokvario milion puta, pa bih i dalje uzeo isti brend.
Gree sam resio da uzmem pre kvara poklopca, jer prosto nudi najvise u toj klasi.
Cuo sam par dobrih utisaka za njihove invertere, pa sam resio da im dam sansu.

Poslednja izmena:
Šta, sad je gree bolji jer ima grejač lonca, to je meni dunđer nudio da ne moram da kupim inverter [emoji16][emoji23][emoji2]

Kad dolaze majstori za reklamaciju?

Danas ugradjena Fujitsu 14 Lu, pa pisem utiske za par dana...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da krenemo redom: Vox (by Samsung) komada 2 fix speed, Fujitsu komada 4 (tu je i LTCA), LG komada 2 (fix i inverter), Midea Mission 18 kom 3 (vratio ih), Samsung kom 1 (ne vredi para), Daikin kom 4 (na poslu), Gree Bee kom 2. Jel dovoljno? Kakav crni fanbojizam, pa LMCE je neisplativa pored LUCA, po trenutnim cenama. Inače LTCA radi 6 godina non-stop, i dalje je kao nova. Lepo kažem pusti to što piše na papiru. I ja se zaletao pa ono u stvarnosti veze nema. Ne bi mi vratili tolike pare da nisam sve merio crno na belo.

Poslednja izmena:
^ ~35 m2.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koji je razlog da ne uze 12 LU?

Šta, sad je gree bolji jer ima grejač lonca, to je meni dunđer nudio da ne moram da kupim inverter [emoji16][emoji23][emoji2]

Kad dolaze majstori za reklamaciju?

Ne, ali je to jedna od stavki koje ima vise.
Opet cu da napomenem, bolji scop, sa manjim duvanjem, wi-fi, 2 grejaca spoljne jedinice, 3-6kg teza spoljasnja jedinica, neuporedivo bolji dizajn unutrasnje jedinice i daljinskog, tise radi.

Dakle, ako ne radi, isto kao i za LU, iznosim ovde realne utiske, reci cu svakako :)

Sutra tek zovem majstore, javljam sta se desava svakako.

@Jozza
Pa nista od toga nema veze sa LLCE, naveo si sve klime koje su 1-3 klase iznad.
Pricam o drugoj recenici.

Pitanje je vise upuceno DUK-u, posto je rekao da imam LU, pa mislim da sve rade isto :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno