Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Potpuno netacno.
Inverter moze da smanji temperaturu izmenjivaca a da tome prilagodi freonski ciklus promenljivom brzinom kompresora i narocito jos kad ima i pmv a da pritom ne hladi previse a da odvaja puno vlage.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
+1

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Odvlazivanje se radi na samom sacu i zavisi od temperature, oblika i distance listica u sacu, a ne u inverter motoru koji uopste ne dodiruje vlagu.

Ne odvlazuje svaki inverter isto, niti podjednako prijatno/brzo/efikasno.
Ako se ne varam Urura ima i mogucnost da vraca vlagu, da ne bi previse isusila?

Pa temperatura se kontroliše pomoću menjanja brzine kompresora (inverter) i EEV ventilom. On-off vuče max struju i nema EEV, tako da je saće uvek maksimalno hladno.

Ja imam u trenutnom stanu neki matori Fujitsu koji je dosao sa stanom i malkice stariji LG, koji je firma sredila (ono sto sam hteo da zamenim grdosijom od 150kg :D).
Oba inverteri. LG je milina po pitanju odvlazivanja, Fujitsu... uzas. Oba su skroz ociscena, ukljucujuci turbine i spoljne jedinice. Kod mojih ima neka Midea obicna, nikada ciscena... i ona je prijatnija :)
U firmi imamo Mitsubishi.

Doduse, ja klime drzim na <20*C, a vecina je verovatno na ~22-25*C, mozda i vise. Tu vec ne znam kako izgleda odvlazivanje na duze staze, meni smeta jer ne odvlazuju dovoljno, pa se oseti onaj smrad, koji sam pomenuo da mi smeta.

Odvlazivanje se radi na samom sacu i zavisi od temperature, oblika i distance listica u sacu, a ne u inverter motoru koji uopste ne dodiruje vlagu.

Ne odvlazuje svaki inverter isto, niti podjednako prijatno/brzo/efikasno.
Ako se ne varam Urura ima i mogucnost da vraca vlagu, da ne bi previse isusila?
Ne bi bilo lose malo prouciti osnovne principe rada rashladnih masina da se ne bi lupale gluposti.
Jeste ovo potpuno amaterski forum ali ipak...

Ajde objasni onda kako to konkretno radi, i kako tacno inverter "bolje" odvlazuje, posto ja izgleda "lupam" o subjektivnom osecaju...

Ajde objasni onda kako to konkretno radi, i kako tacno inverter "bolje" odvlazuje, posto ja izgleda "lupam" o subjektivnom osecaju...
Prosto pitanje od cega zavisi temperatura izmenjivaca ne vezano za ambijentalnu temperaturu?
Od brzine kompresora odnosno trenutne snage rashladnog ciklusa ili mozda neceg drugog?

Izmenjivac nije ono metalno sace?:) Od cega zavisi temperatura saceta?
Ako pretpostavimo da znam sta je imenjivac :), onda mislim da nije bitno kolika je u njemu temperatura, nego samo temperatura saceta? jer od toga zavsii koliko ce se kondenzovati.

EDIT: Izvinjavam se sto zvuci kao da zavitlavam (verovatno), ali ozbiljno ovako razmisljam pa pitam.
Koliko znam, temperatura na izduvu treba biti uvek ista dok hladi i inverter klima, a pretpostavljam da sace ne menja takodje temperaturu?

Nevezano za to, probaj da izvuces iz nekog starijeg Fujitsu-a sace i neke druge klime i probaj kako bi radila kondenzacija vode. Nece biti identicna, jer nije isto sace. Niti je broj listica isti, nije ista povrsina, a mozda i sam dizajn listica.

Poslednja izmena:
Izmenjivac nije ono metalno sace?:) Od cega zavisi temperatura saceta?
Ako pretpostavimo da znam sta je imenjivac :), onda mislim da nije bitno kolika je u njemu temperatura, nego samo temperatura saceta? jer od toga zavsii koliko ce se kondenzovati.

EDIT: Izvinjavam se sto zvuci kao da zavitlavam (verovatno), ali ozbiljno ovako razmisljam pa pitam.
Koliko znam, temperatura na izduvu treba biti uvek ista dok hladi i inverter klima, a pretpostavljam da sace ne menja takodje temperaturu?

Nevezano za to, probaj da izvuces iz nekog starijeg Fujitsu-a sace i neke druge klime i probaj kako bi radila kondenzacija vode. Nece biti identicna, jer nije isto sace. Niti je broj listica isti, nije ista povrsina, a mozda i sam dizajn listica.
Metalno sace je izmenjivac.
Temperatura zavisi od trenutno isporucene snage i brzine ventilatora i naravno temperature vazduha.
Kod fix klime snaga je uvek na maksimumu zato i daje privid da vise kondenzuje ali i pre ce da podhladi prostoriju.
I inverter na maksimalnoj snazi ce raditi isto kao i fix klima ali moze da radi na nizim brzinama kompresora sa nizim brzinama ventilatora i da manje pothladjuje prostoriju a da ipak odvlazuje.

Znaci sace nije uvek iste temperature?
A mislis da ce dve inverter klime sa razlicitim sacem isto odvlazivati?

Znaci sace nije uvek iste temperature?
A mislis da ce dve inverter klime sa razlicitim sacem isto odvlazivati?
To je vec kompleksno pitanje ali odgovor bi bio da ce pri istom protoku vazduha vise odvlazivati klima za vecom bruto povrsinom (ne onom vidljivom vec ukupnom povrsinom aluminijumskih lamela) za istu rashladnu snagu.

Zdravo, imam jedno pitanje i molim za savet. Imam kucnu klimu Fujitsu 12, kupljenu pocetkom ovog milenijuma, bese preko 2000 tadasnjih dojc maraka. Prosle godine je majstor uradio standardno ciscenje prskanjem nekim sredstvom, koje navodno sve ocisti, dodao freon, ali je konstatovao da klima izduvava samo u jednom malom delu, a da je ostalo zapuseno, te da zato slabo hladi. E sad, pominjao je da tu problem sa turbinom, da je to komplikovano skinuti i da se mora nositi u servis koji to radi, da oni to rastave itd. Molim vas za savet, da li je to istina ili je hteo da me otkaci. Hteo bih sada pre letnje guzve da to sredim, pa bi mi bilo kakvo vase valjano misljenje i savet, s obzirom da sam potpuno nestrucan, bilo od koristi. Da li za to treba posebno strucan serviser ili moze svaki da kvalitetno uradi. Hvala.

Ako nije rasklapao unutrašnju i skidao turbinu da je opere, NIŠTA nije uradio.

Ma nije nista rasklapao, osim sto je skinuo mrezice koje inace i sam perem. Onda je unutrasnju jednicu isprskao tim "cudotvornim" sredstvom, nesto cackao u spoljnoj, i tako to.

To je vec kompleksno pitanje ali odgovor bi bio da ce pri istom protoku vazduha vise odvlazivati klima za vecom bruto povrsinom (ne onom vidljivom vec ukupnom povrsinom aluminijumskih lamela) za istu rashladnu snagu.
Pa na takve "sitnice" sam i mislio. Nije to samo znaci inverter vs. fix.

Jeste. Jer samo inverter ima mogućnost regulisanja temperature saća, da bude hladno tek toliko da ima kondenzacije, ali da se ne pothlađuje vazduh

Ma nije nista rasklapao, osim sto je skinuo mrezice koje inace i sam perem. Onda je unutrasnju jednicu isprskao tim "cudotvornim" sredstvom, nesto cackao u spoljnoj, i tako to.
pun servis košta, koliko para toliko muzike. Bez rasklapanja ništa nije mogao uraditi.

Jeste. Jer samo inverter ima mogućnost regulisanja temperature saća, da bude hladno tek toliko da ima kondenzacije, ali da se ne pothlađuje vazduh
To pravi razliku, ali nije doovljno da se moze tvrditi da je to uvek onda tako, i da oblik saceta ne bi mogao da ucini vecu razliku.

Kako se ne "pothladjuje" vazduh, ako inverter uvek mora da izduvava na 9/11*C? Vazduh je znaci uvek 9/11*C, zar ne?

Hladi se, ali ne PRE-hlađuje. To sam hteo reći. Kod on-off klime je prehlađen uvek, jer kompresor vrti u nominali (oko 1kW) dok inverter hladi manjom snagom a odvlažuje. On-off klima u DRY modu ako ohladi ispod neke temp, ona staje, a vlage i dalje ima! Ili previše isuši vazduh. Imao sam sve to, pričam iz iskustva.

Pa ja sada imam 3 razlicite inverter klime i vidim ogromnu razliku medju njima oko odvlazivanja.

Kako se na inverteru ne prehladjuje isto kao i na on/off ako je na izduvu 9*C? (ili koliko vec treba biti). Vazduh se znaci hladi na 9*C.
Imam ideju na sta mislis, mozda, ali je obratno od ovoga sto pises... da se inverter lagano priblizava zadatoj temperaturi? Recimo da je u sobi 30*C, a treba na 18*C da ohladi. On ce prvo da ohladi sace na 25*C, sto znaci da nece biti velike kondenzacije. Onda na 22, 18.. 9*C (recimo da je 9*C min)... dok bi on/off odmah ohladila i drzala sace na 9*C, i onda bi bila mnogo veca kondenzacija odmah?

BTW, kako se krecu van BG cene kompletnog ciscenja klima?

To pravi razliku, ali nije doovljno da se moze tvrditi da je to uvek onda tako, i da oblik saceta ne bi mogao da ucini vecu razliku.

Kako se ne "pothladjuje" vazduh, ako inverter uvek mora da izduvava na 9/11*C? Vazduh je znaci uvek 9/11*C, zar ne?
To 9/11 ne znam sta znaci ali inverter moze da hladi i temperaturom tek nesto manjom od sobne ako radi malim kapacitetom.

9/11*C - 9 ili 11 stepeni celzijusa ;) Ne znam na koliko bese treba biti izduv vazduha, ali kada mi dolaze majstori kazu da izduv uvek mora biti na nekoj temperaturi.

Ako izduv mora biti na toj temperaturi (sto ne znam da li je tacno, ali pretpostavljam da me nisu slagali?), to znaci da ne moze sace biti na vecoj temperaturi od te sigurno.

@Zoxor, jasno. Da ne znas mozda kako bi naterao klime da ne prestaju da hlade? Tipa znam da neke klime ako se podese na minimum ne prestaju hladjenje, tj. rade na min min. Ali dobra stvar tu je sto ne dozvoljava da se voda vraca sa saca u sobu (minimalna kondenzacija), sto uvek smrdi i meni je uzasno neprijatno (alergija).
Ali nijedna klima nema taj min. na >18*C, sto je vec ipak hladno za drzanje.

9/11*C - 9 ili 11 stepeni celzijusa ;) Ne znam na koliko bese treba biti izduv vazduha, ali kada mi dolaze majstori kazu da izduv uvek mora biti na nekoj temperaturi.

Ako izduv mora biti na toj temperaturi (sto ne znam da li je tacno, ali pretpostavljam da me nisu slagali?), to znaci da ne moze sace biti na vecoj temperaturi od te sigurno.

@Zoxor, jasno. Da ne znas mozda kako bi naterao klime da ne prestaju da hlade? Tipa znam da neke klime ako se podese na minimum ne prestaju hladjenje, tj. rade na min min. Ali dobra stvar tu je sto ne dozvoljava da se voda vraca sa saca u sobu (minimalna kondenzacija), sto uvek smrdi i meni je uzasno neprijatno (alergija).
Ali nijedna klima nema taj min. na >18*C, sto je vec ipak hladno za drzanje.
Temperatura izduva zavisi od mnogo faktora.
Ne moze klima da se natera da ne iskljuci kad dostigne zadatu temperaturu logicno je da bi dalje hladila ispod zadate temperature.
Ako klima smrdi znaci da nije adekvatno ociscena.

Temperatura izduva zavisi od mnogo faktora.
Ne moze klima da se natera da ne iskljuci kad dostigne zadatu temperaturu logicno je da bi dalje hladila ispod zadate temperature.
Ako klima smrdi znaci da nije adekvatno ociscena.

+1

Ako se u sobi ne pusi sam izmenjivac retko bude jako zaprljan narocito na skupljim uredjajima sa kvalitetnim filterima.
Inace leti se izmenjivac "ispira" kondenzom.
Kolo ventilatora je vec nesto drugo na njega se talozi prasina a leti se stvara i budj posle zaustavljanja uredjaja narocito ako nema funkciju isusivanja.
Servis bez ciscenja/pranja kola ventilatora je malo vise od nista.

Mitsu, Fujitsu (najgori), Midea, LG - sve klime, bez izuzetka, imaju taj smrad cim prestanu da hlade, i samo nastave da duvaju. Vecina ga ne primeti, ali ko je osetljiv na to (kao ja), oseti 3-5s nakon sto prestane hladjenje, bukvalno. (prestane da hladi klima, a nastavlja da duva, bez da ja ista menjam tada, ona samo cirkulise onda vazduh iz sobe, ali vraca i memlu sa saceta).
Jedine gde nisam to osetio su sistemi u firmama, tj. vecim zgradama, ali mislim da oni efektivno ne prestaju da hlade, takav je osecaj.

Nema to veze sa ciscenjem, odmah posle ciscenja se to ne oseti, ali vec posle jednog koriscenja, cim prestane da hladi, ja odmah osetim to. Smrad je mozda los opis.. nesto sto lici na memlu, ali i kada stavim masku za nos, osetim na kozi, pece.

To je problem klima, nista novo. Vrvt jer se nahvata prljavstina pri svakom koriscenju, zbog kondenzacije se razvije taj miris jako brzo.
Uzjedno i kada sledeci put se ukljuci klima, dakle ne prvi put posle ciscenja (tada nema problema), oseti se ta memla sve dok ne pocne da hladi, tj. nije dovoljno hladno sace, barem mi se cini da se poklopi u nekoliko sekundi.

LG i Mitsu nstavljaju da hlade kada se stave na najnizu (18*C za LG, 16*C kod Mitsu), i ne pada nesto ispod podesene temperatura u sobi. Cim se podesi na 19*C/17*C, prestanu nekada sa hladjenjem sigurno i pocne da se oseca taj problem.

Poslednja izmena:
Taj osecaj memle je suv vazduh preko toplog izmenjivaca i vracanje deo te vlage u prostor. To je kad prestane da hladi ali i dalje duva, znam na sta mislis, imam astmu i alergije. Na taj nacin se isusuje izmenjivac pa se smanjuje sansa za stvaranje budji. Ja obavezno ako gasim klimu u rezimu hladjenja ostavljam na Fan bar pola sata da se dobro osusi izmenjivac. Da bi smanjio mirise prskam dezinfekciju svakih 20-30 dana ako rade non stop i nema problema.
Ali kao sto rece Zoxor, najveci je problem turbina koja ostaje vlazna nakon gasenja pa se tu najvise stvara budj. Fan mod nju ne moze da osusi jer ona vuce vazduh sa izmenjivaca ali sebe ne moze 100% da osusi. Zato i nju prskam dezinfekcijom a nakon sezone perem komplet sa ili bez rasklapanja.

To je to. Moji ne osecaju uopste, ni da nos prislone na izduv klime, ali ja... ni blizu :D
Pa zato mi treba resenje neko :(

Koliko je kompletno ciscenje klima van BG?

Sto se tice tog smrada memle...u decijoj spavacoj je jedna 18-tica koja cesto ima taj problem (ima 5 unutrasnjih jedinica na 2 spoljne, Mitchubishi inverter), i mislim da nema veze sa ciscenjem jer se klime ciste ovde u Aziji na svaka 3 meseca klasicno ciscenje, plus jednom u recimo 1,5 godinu kompletno hemijsko ciscenje sa skidanjem jedinice sa zida. I tu klimu sam cistio hemojski pre mesec dana, 2 dana nije bilo te memle a posle se oseti odmah. Ipak u pravu je alfa, ako je klima na 26 stepeni oseti se jer prestane da hladi u nekom trenutku, ako je na 25 manje vise stalno hladi i ok je, ali onda je malo hladno za spavanje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno