Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dve 09LLCA nisu trosile vise od minimalne modulacije, dakle 300W x2 = 600W na spoljnoj -3c, unutrasnja 22c, klime setovane na 21c. Naravno u mojim uslovima.
Čovek merio meračem koliko troši na 0, i to nije bilo 300 nego 550, i 21c je mala temperatura za veliku većinu porodica

Послато са MI 5 уз помоћ Тапатока
Kod mene na spratu koji grejem pasivno je u proseku 21c

Poslednja izmena:
Ako je unutra 22c, meni je dovoljno. Dokazano da previse grejanja izaziva suvlji vazduh sto uslovljava susenje sluznice nosa i usta i samim tim drasticno povecava sansu za bolesti. To je i razlog povecanog razboljevanja u zimskom periodu pored naravno spoljne temperature koja pogoduje virusima. Imam astmu i verujte znam o cemu pricam (zivim na pumpici Berodual BUKVALNO, sve ostalo malo ili nikako ne pomaze).
On je merio i verujem da je tako, ali uslovi nisu isti. Ako ima samo LLC koja greje, zavisi koliko kvadrata itd. Kod mene su LGC primarne za grejanje jer su jace, kvalitetnije i sa dve sam se grejao 5 sezona bez vecih problema. LLCA su dodate kao ispomoc i naravno postizanje komfora kao kod centralnog grejanja. Cela kuca ravnomerno zagrejana sem spavace gde je 1-2c nize sto je idealno za spavanje. Info kao i uvek u potpisu.
Da dodam da do -5c spoljne nocu i 0c dnevne sve klime kod mene rade u najmanjem rezimu od 300W, provereno preko strujomera, dakle merenja na sat, moze da bude samo manje jer je u pitanju potrosnja celokupnog domacinstva. Imam jedan merac i jesam merio ali ne non stop ali po duvanju znam u kom je rezimu pogotovo sto LLCA ide u Quiet brzinu (setovana na Low) jer nema potrebe da duva jace. Po strujomeru na 24h, najveca potrosnja je bila 2.1kW/h ukupno za domacinstvo, racunam 1.8 do 2kW/h za grejanje.

Poslednja izmena:
Čovek merio meračem koliko troši na 0, i to nije bilo 300 nego 550, i 21c je mala temperatura za veliku većinu porodica

Kod mene na spratu koji grejem pasivno je u proseku 21c
Opet da ponovim, klima troši onoliko koliko prostoru treba da ss održi temperatura. Dakle nije do klime (tu su male razlike) već do prostora i izolacije.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Opet da ponovim, klima troši onoliko koliko prostoru treba da ss održi temperatura. Dakle nije do klime (tu su male razlike) već do prostora i izolacije.

Netacno, klima sa dizajnom 2,5kw ce se mnogo vise muciti(trositi struje) u odnosu na neku sa pd 4,5kw, ukoliko obe imaju dobru modulaciju..takodje ce dosta vise ici u difrost u losim uslovima.

Zna se takodje da sa vecom potrosnjom ide i smanjen cop

Ja ovde pricam o grejanju 100km, llc je klima za sobu, nemogu dve zameniti LT, to me niko ubediti nece

Poslednja izmena:
Nagovaraš lika da kupi najskuplji Fujitsu da bi grejao 100kvm JEDNOM klimom. Ima u narodu izreka "lako je tuđim qrcm gloginje mlatiti".
Sem toga, uporedi hardver "slabije" 09LT (greje do -20°C, 1050g gasa, 33kg spoljna) i "jače" 12LLCE (greje do -15°C, 850g gasa, spoljna 26kg), pa mi reci koja će više da se muči i češće da ide u defrost???

Poslednja izmena:
Ja grejem jako komforno jednom klimom a pritom džabe, dve llc su 10.000 rsd skuplje od LT

Ja lično bih taj prostor grejao jednom klimom. Kako Corvux već ima LU, ako sam dobro shvatio, onda najbolje da pojača prostor sa još jednom klimom ako LU nije dovoljna.

Znam i koji model bih koristio, HZ35TKE. I LT bi prema specifikacijama trebalo da završi posao. U ostale prostorije panel grejalice, čisto radi reda. Ja ih imam u svim sobama i nisam ih ni koristio ove zime.

Ne moze se grejati onaj stan/kuca sa jednom LT, morao bi da je ganja non stop u maksimum kada su minusi i veci gubici, tu gde je ona bi bilo pretoplo a u najdaljim delovima ipak hladno. Ne moze se kroz otvorena vrata uvek grejati, najtopliji vazduh ide iznad futera vrata, to smo vec ustanovili odavno. Zato dajem moj primer jer je slicna kvadratura, uslovi kao i broj uredjaja. Na njegovu LU dve 09 LLC ili oni manji Daikin-ni 25 zavrsavaju posao 99%.
Ja sam primetio da LLCA znatno brze odradi defrost jer ima jednoredni izmenjivac u spoljnoj jedinici dok LGC/LU imaju dvoredni. Ima manje leda pa ga lakse otopi.

Na koje manje Daikine misliš, djalf? Oznaka mi je potrebna, pa da potražim po netu.

09LL je okej cena, ali ga nađoh samo na jednom mestu kod nas.

09LU je skuplja od 12LU.

09LT je drastično skuplja od LU, čak na drugom mestu nađoh 12LT po istoj ceni kao 09LT.

I što se izolacije tiče, ako bih stavio stirodur od 2cm na plafon, a na ploču odozgo poređao kamenu vunu od 5cm (ne mogu više zbog plafona iznad, niži je u potkrovlju), da li ne bih navukao vlagu u kuću? Možda da uradim samo jedno od ta dva?

Mislim na Daikin FTXB25C mada je on oko 52k koliko vidim, ja bi pre uzeo Fujitsu ASYG 12LLCE za 56k, mala razlika ali jaca klima. Daikin ima bolju nizu modulaciju pa je pogodan za manje prostore. Najpovoljniji izbor ti je Fujitsu RSG09LLCB, 47k kod uvoznika (Viacom VS), ona je zamena za 09 LLCA koju ja imam. Veca klasa devetki se uopste ne isplati pored 12 modela.
Za izolaciju nisam 100% siguran jer kruze razliciti stavovi, mislim da je problem stirodur sa unutrasnje strane jer nije paropropustan, on ce da blokira da vlaga moze da izlazi kroz plafon napolje. Najbolji izbor bi bio kamena vuna sa unutrasnje strane jer je paropropustan, cak i stiropor moze isto ali je vuna bolja u svakom slucaju. Ako mozes, 3cm sa unutrasnje a odozgore 5cm jer je sad neki standard 12cm za izolaciju. Ja imam samo 5cm gore, doduse ploca je muski debela pa je ukupno oko 40cm ali u planu je da dodam staklenu vunu bar jos 5cm preko jer se tavan ne koristi.

Mislim na Daikin FTXB25C mada je on oko 52k koliko vidim, ja bi pre uzeo Fujitsu ASYG 12LLCE za 56k, mala razlika ali jaca klima. Daikin ima bolju nizu modulaciju pa je pogodan za manje prostore. Najpovoljniji izbor ti je Fujitsu RSG09LLCB, 47k kod uvoznika (Viacom VS), ona je zamena za 09 LLCA koju ja imam. Veca klasa devetki se uopste ne isplati pored 12 modela.
Za izolaciju nisam 100% siguran jer kruze razliciti stavovi, mislim da je problem stirodur sa unutrasnje strane jer nije paropropustan, on ce da blokira da vlaga moze da izlazi kroz plafon napolje. Najbolji izbor bi bio kamena vuna sa unutrasnje strane jer je paropropustan, cak i stiropor moze isto ali je vuna bolja u svakom slucaju. Ako mozes, 3cm sa unutrasnje a odozgore 5cm jer je sad neki standard 12cm za izolaciju. Ja imam samo 5cm gore, doduse ploca je muski debela pa je ukupno oko 40cm ali u planu je da dodam staklenu vunu bar jos 5cm preko jer se tavan ne koristi.

Ja imam iskustva sa obe vrste izolacije.

U manjem stanu(36kvm) sam uradio 3cm stirodur ploče na svim zidovima, preko njih mrežica i glet masa.Ovo je bila prva zima sa tom izolacijom i mogu reći da sam zadovoljan.Umesto TA peći grejanje je bilo isklučivo Vox inverterom,Zaista se oseti razlika u temperaturi a prizemlje je u pitanju,takođe jako se brzo zagreje prostor.Eto za toliko je izolacija odradila posao...

U većem stanu(52+45kvm) je odrađeno podkrovlje sa staklenom i kamenom vunom od patosa preko zidova do krova...naravno bolja varijanta u svakom slučaju za veće prostore.U odnosu na prošlu zimu gde nije bilo nikakve izolacije potrošnja struje se smanjila sa 1100kW(u najhladnijim mesecima) na 700kWh max!

@Corvux Corax... nisam baš razumeo da li imaš podkrovlje ili je tipa tavan ili tako nekako?

Iznad je potkrovlje, nesređeno za sada. Ne greje se.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Onda bi ti preporučio da ne lepiš na plafon stiropor već da odradiš izolaciju patosa.Recimo colarica 5cm na 50cm razdaljine a između paropropusna folija+10 cm kamene ili staklene vune a odozgo 3cm OSB ploča ili slično.

Pogledaj moje rešenje podkrovlja... svi radovi su moji tj...rad građevinski neukog čoveka :D

https://klimeforum.ru/threads/mick.66/

Hvala, pogledaću. Samo neću moći 10cm, jer je potkrovlje nisko i 5cm + laminat je neki maksimum, da ne bismo posle udarali glavom u plafon. :)

Hvala, pogledaću. Samo neću moći 10cm, jer je potkrovlje nisko i 5cm + laminat je neki maksimum, da ne bismo posle udarali glavom u plafon. :)

Na visinu/dubinu od 5cm slobodno možeš da pakuješ 10cm staklene vune.Ona je rastresita i trpi kompresiju a pošto je patos u pitanju dobro bi ti došla tako...videćeš kako sam ja pakovao u krov, pa razmisli o tome.

Daj nam dimenzije podkrovlja...najnižu i najvišu tačku.

Poslednja izmena:
Zar nije lose ako se gazi po staklenoj vuni? Jedino ako ce da pravi rostilj da bi dobio statiku. I jedno pitanje, cemu jaka izolacija gore ako se planira gore da bude stambeni prostor? Onda je bolje uloziti u izolaciju samog krova zar ne?

+1

Na visinu/dubinu od 5cm slobodno možeš da pakuješ 10cm staklene vune.Ona je rastresita i trpi kompresiju a pošto je patos u pitanju dobro bi ti došla tako...videćeš kako sam ja pakovao u krov, pa razmisli o tome.

Daj nam dimenzije podkrovlja...najnižu i najvišu tačku.
10cm vune nabijene u 5cm prostora je losiji izolator od 5cm vune.
Ja sam kod mene "nabio" 30cm vune ali u 32cm prostora.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Zar nije lose ako se gazi po staklenoj vuni? Jedino ako ce da pravi rostilj da bi dobio statiku. I jedno pitanje, cemu jaka izolacija gore ako se planira gore da bude stambeni prostor? Onda je bolje uloziti u izolaciju samog krova zar ne?

Naveo sam pravljenje grila sa colaricama :) malo je nenormalno gaziti po vuni direktno :D
Koliko vidim u postovima Corvus ne namerava još uvek da ulaže u podkrovlje,što bi mu bila pametnija investicija.Čak i tad bih preporučio da radi neku vrstu izolacije patosa jer će stavljati laminat koji je jako hladan zimi ako se ne odradi kako treba.

@zoxor... jedina razlika je u tome što je manje prostora za prodor vazduha između vlakana staklene vune a to je važno za krov jer se staklena vuna stavlja do plafona kako bi zadržavala topao vazduh sa donje strane a kamena vuna se postavlja do crepa, kako bi odbijala toplotu i hladnoću sa spoljne strane.

Kod patosa o kome se priča može i da se postavi kako sam naveo jer se pravi sendvič koji je pokriven sa obe strane i nema vremenskih faktora koji utiču na raspored vlakana.

Ja sam kod sebe postavljao ukršteno 10+10 cm staklena/kamene vune sa obostranom parnom branom... ukupno debljina izolacije od crepa do plafona je okoo 46cm.A patos sam uradio sa 10cm staklene vune i folijom na dnu.

mickk, potkrovlje je podeljeno u više prostorija, jedna velika u centralnom delu (50ak kvadrata, okvirno) i još 3 okolne manje, odakle se vidi crep. Visina u najvišem delu je ~220cm.

I jedno pitanje, cemu jaka izolacija gore ako se planira gore da bude stambeni prostor? Onda je bolje uloziti u izolaciju samog krova zar ne?

Za sada, gore nije u planu da se živi. Koristi se kao vešernica, možda se napravi i neka prostorija za razonodu u periodu kada nije zima, itd. Mnogo mi je bitnije trenutno da što bolje izolujem sprat. A iznad toga tavan možda i izolujem u nekom trenutku, ne zna se za sada.

Šta je bolje, da samo izređam kamenu vunu jednu pored druge i odozgo naslažem OSB ploče ili laminat, Ili da utiplujem colarice, popunjavam međuprostor kamenom vunom, pa odozgo iskujem OSB ploče u colarice?

Gledao sam kamenu vunu za pod (Knaufinsulation Pod Standard, Plus i Extra), kontam da je ona tvrđa i da je po njoj sigurno gaziti?

Ne ne...po vuni se ne gazi.

Ako se odlučiš za vunu moraš da napraviš gril(obično su to gredice koje se utipluju u patos na par mesta),odrediš razmak između gredica(što manji to je bolje jer će se manje ugibati pod),vunu upakuješ u paropropusnu foliju i odozgo ušrafiš OSB ploče.

Ovako nešto ti treba ako radiš patos...

https://www.youtube.com/watch?v=y6ryhSxGpSI&t=227s

Izvinjavam se za off...

Poslednja izmena:
Ako ne koristi potkrovlje, bolje da poređa stiropor, a preko dela gde se gazi na stiropor stavi OSB

Može i to ali na duže staze će ga koštati duplo jer stiropor degradira kad nije prekriven nečim tipa glet masa i slično, pa izgubi volumen i smanji se.Posle to mora da se menja...a i mislim da je stiropor skuplji od vune.

Onda na ploču najlon, pa mekana vuna u rolni, pa parapropusna folija. Na delove gde se gazi umesto vune staviti stiropor i preko njega OSB. Ovako sam ja uradio sebi tavan

heheh ma ima opcija koliko želi,samo da vidi šta je isplativije na duže staze i da odluči kad i kako bi radio izolaciju krova jer je to u stvari najveća stavka i tu najviše gubi ma kako izolovao dole.

Ovo moje je najjeftinije a efikasno

Ovo moje je najjeftinije a efikasno

Verujem...ja sam stiropor iskoristio za zidove u manjem stanu a vunu za patos u većem.Zaista rade posao.Činjenica šta god da stavi biće bolje nego sad i osetiće razliku ali opet kažem nedovoljno zbog praznog krova.

@mickk

Sabijanjem izolacije se smanjuju njena izolacona svojstva odnosno povecava se njena toplotna provodljivost.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

U pravu si ako govorimo o krovu..ovde je reč o patosu i 5cm nije toliki problem.Prosto ploča,folija,vuna,folija,OSB,termosilent i laminat daju sasvim dobru izolaciju,obzirom da ne želi da povećava debljinu zbog visine plafona.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno