Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dva sprata se i greje :)

E Mitre, da si sada serviser uredjaja, da te odma posaljem kod mojih i dam 3000e da zagrejes mi kucu od 160km na Zlatiboru, zvao sam ljude iz fujicua, treba mi pumpa od 867.000 dinara,

mada, ako ova lu12 zagreje ove dve etaze od 60 i kusur kvadrata do -10, mozda ti i poverujem.

Za tako nesto trebas imati dooobru izolaciju u savrsen raspored , no ajde videcemo , bas me interesuje kako ces proci .. Na drugom forumu imamo lika iz Hrvatske koji kaze da greje 80m2 sa jednom Toshiba Suzumi+ 16-ka , a koja je slabija na -15c od 12LU ..

ok, javicu i mene interesuje, mada kako je krenulo vreme, dzaba sam je kupovao xD

Poslednja izmena:
Ma ne brini bice dana za megdana , uzivaj dok je ovako i ne mora ili se jedva greje , nece to jos dugo :)

Tošiba slabija? Nije li na Euroventu prikazana nominalna snaga za Tošibu?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

@Duk
Eh, te ledene zlatiborske zore... :D

Da Toshiba Suzumi+ 16-ka je slabija na -15c od Fujitsu 12LU .. Po njihovom manualu ona moze na -15c max da da 2.98kw sa COP 2.27 , dok je kod 12LU to 3.13kw uz COP 2.43 ..

Evo od ponedeljka kisa i zahladjenje, spremite baterije i daljince i ciste filtere :D

Da Toshiba Suzumi+ 16-ka je slabija na -15c od Fujitsu 12LU .. Po njihovom manualu ona moze na -15c max da da 2.98kw sa COP 2.27 , dok je kod 12LU to 3.13kw uz COP 2.43 ..

Pogledaj pri kolikom protoku vazduha kroz unutrašnju Fujitsu daje 5% više toplote. Niko klimu ne ganja na maksimalnom izduvu (sem Midea Mission/ Vivax AERI) tako da pri jednakim uslovima ne verujem da je Tošiba slabija. Čak naprotiv. Ali tu su negde, i mislim da samo instrumenti mogu da izmere razliku.

Pa OK , to je mizerna razlika ali nije jaca od 12LU bez obzira na jacinu izduva , no nemojmo zaboraviti da je to 12 vs 16 - ke . Samo sam hteo reci da lik greje 80m2 sa tom klimom pa ako on moze sa njom , zasto neko ne bi mogao sa 12LU .. Licno meni izgleda preterano da neko moze grejati toliku m2 sa jednom klimom ali necu da ulazim u raspravu jel moguce ili ne ..

@nexteen Ala ova tvoja "Dule" ekipa dere sa montazom. Neverovatnih 100e + jos ko zna koliko hiljada dinara da predju 40km do mene i to ako je kupim bas od njih. Znaci ne verujem. ACS mi trazio 8000din za montazu 12LMCE.

Moze, da uji kao nenormalna i da je na metar od nje koristis kao fen, a u kuci da ti smrdi kao u medvedjoj pecini :)
Mene nervira sto vecinu vremena, auto mod klimu stavlja na drugu jacinu duvanja, jer se cuje strujanje vazduha, a flipnuo bih da mora da radi na najjacem.

@mtopic
Koliko ti je dugacka instalacija?
Mene je samo materijal po nabavnoj ceni kostao oko 10k dinara, za 7m instalacije.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Minimalna je duzina, tj. 3m, iako je od unutrasnje do spoljne jedinice razmak svega 33cm, ali da ispostujemo minimalan razmak.

@nexteen Ala ova tvoja "Dule" ekipa dere sa montazom. Neverovatnih 100e + jos ko zna koliko hiljada dinara da predju 40km do mene i to ako je kupim bas od njih. Znaci ne verujem. ACS mi trazio 8000din za montazu 12LMCE.
Pa to ako hoćeš sa sve fensi kanalicama. Mada koriste i kvalitetan materijal, bolja creva za letnji kondenz, bakarne cevi sa fabričkom izolacijom, itd

Poslednja izmena:
Ma kakve kanalice, brate jozza, kanalica za kabel ti je 70dinara 2m duzine :) a cevi idu direkt kroz zid. Sve mislim da koriste svemirsku tehnologiju, ubacuju sto i svi - ono najjeftinije.
Sada pozvao jos jedan servis iz ZRa na preporuku ACSa i tamo je 60e montaza +700din za gorivo da dodju do mene. Tako da izbegavajte MDV derikoze...

U toj velicini su to cevi od kineskog bakra i dosta su tanje od cevi koje se obicno koriste, tako da to nije prednost, vec je njima lakse da ne izoluju.
Koka su to bolja creva za kondenz i cemu sluze, kada meni na 10ak klima vec 10-20 godina stoje kondenz creva?

Poslednja izmena:
Da ne ispadne da izigravam nečijeg advokata, samo prenosim komentare Midea montera, kada su došli da razmontiraju one tri Mission 18. Rekli ljudi top kvalitet. Ja se u taj deo ne razumem.

Druze, niko nece inverter klimu da ti ugradjuje dzabe i da ti daje garanciju. ACS isto naplacuje ugradnju, isto naplacuje 10e po duznom metru instalacije... Meni za Nocriu 9.500din. to je vise manje standardna tarifa. Ako stavis na papir da ti ljudi daju garanciju, da ti profesionalno ugrade i da nemas sta da razmisljas naspram nekog dundjera koji ce da ti ugradi neku bzvz klimu za 50e. Toliko ugradnja kosta svuda, ne pljuj ljude bzvz.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Mnogo je 60 eur moze to i za manje [emoji23]

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

@ [SAJ]ber Kurajber
Da si procitao detaljno moje poslednje 3 poruke video bi da sam bas za ACS rekao da je 60e montaza od njihovog ovlascenog servisera iz ZRa. Znaci, servis koji oni preporucuju i pismeno garantuju 2 godine da ce sve biti ok ili 5 ako mi oni odrzavaju svake godine. Sto je za 40% nize od hvaljene "Dule" ekipe.

A ako mislis da pricam bezveze eto ti i frisak email od njih sto sam dobio:

Pogledajte prilog 238744

Poslednja izmena:
Ako je prosta montaža - samo napred.

To nije ACS nego neki ovlasceni serviser u ZR. Procitaj lepo sta sam ja napisao i koliko ACS kosta. I taj sto dodje isto ce naplatiti dodatno po metru instalacije ako ti razvuce.

100 eura + prevoz je puno za klimu ledja o ledja gde treba namotati 3 metra cevi. Znas kakva je procedura i sta sve treba da se ispostuje, verujem da ces naci montera za 30 eura manje

Sent from my iPhone using Tapatalk

To je svakako bitnije.
Ljudi imaju svoju cenu, kome se ne svidja, slobodno moze jeftinije da nadje.

Majstori mogu da budu dobri ili jeftini jedno sa drugim retko pali.
Najcrnje je ocekivati kvalitetan materijal i kombi pun vrhunskog alata kod majstora koji za montazu zaradi 20 eur.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Obicno ide 35e zarada, 15e vlasniku, 20e majstorima, da dele kako se dogovore.
Kod nas su obicno isli jedan iskusan majstor i ucenik, kome majstor da 5e, a koji sluzi samo da pridrzava i dodaje.

To nije ACS nego neki ovlasceni serviser u ZR. Procitaj lepo sta sam ja napisao i koliko ACS kosta. I taj sto dodje isto ce naplatiti dodatno po metru instalacije ako ti razvuce.

Onda ocigledno acs laze i vara. Zvao sam telefonom i pisao im mail (eto ga iznad pa pogledaj) i tvrde da je montaza samo 8000din do 3m instalacije, a za duze se naravno dodatno placa.
Drugo, taj sto mi dodje je isto rekao kao i ovi sto su mi ga preporucili, znaci nista ne doplacujem ako nije preko 3 metra duzina instalacija. Ne znam jel toliko komplikovano da se shvati. Sada ispada da samo ovi novosadjani znaju da ugrade klimu...
U ostalom briga me, garanciju napismeno imam pa kakogod da je ugrade, za tih 5 godina garancije ce se par puta investicija isplatiti pa sve i da crkne nakon toga.

Poslednja izmena:
5 godina samo sa godišnjim servisima, koji se plaćaju. Meni je samo žao što nisam bio dovoljno vigan da rasturim turbinu na LT-u, jer sve ostalo samostalno radim. Treba ipak podmazati ležajeve turbine.
Sa druge strane, na sajtu MDV-a stoji 7500din + 1000din po dužnom metru. To je 87.5eur, a ne 100+ kako si naveo. Sem ako se niste pogrešno razumeli. Jeste jača cena, ali si siguran da ćeš dobiti najbolju moguću uslugu. Mada, na tvom mestu se ja ne bih mnogo cimao, svako će ti to odraditi ako mu sediš nad glavom, i unapred ugovoriš detalje: svaka cev posebno izolovana, varenje cevi pod azotom, minimum 15min vakuumiranje, i da ne ostane ni trunka prašine nakon instalacije. Ja sam imao 3 klime da se ugrade, kao i oko 22m instalacije. Pregradni zidovi u kući su od pune cigle 30cm debeli, a proboja koliko hoćeš jer su unutrašnje jedinice išle na unutrašnje zidove između soba, a spoljašnje na zadnju stranu kuće, ka dvorištu. Puno bušenja i puno kanalica. Struja dovedena u špajz, tamo sam izveo utičnice i merače, kablovi se uopšte ne vide u stambenom prostoru. Celodnevni posao 8:30 ujutru do 18h popodne. I nisam morao ni da budem tu, Dule je sve odradio po dogovoru. I sve čisto ostalo za njima. Za jednu klimu leđa na leđa ne bi mu se isplatilo da dolazi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno