Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LU model ce ti zavrsiti posao ako imas izolaciju, podseti me kako bese. Mozda budes morao da dodas neku grejalicu, ja sam koristio konvektorske na 700W kao ispomoc.

Drugari hocu jednu klimu i nemojte me ubedjivati za dve. Slazem se sa vama da nemoram izimati 14 ili 18, koja po vama 12 najbolje greje i za 1kw struje daje najvise toplotne energije na -15C? Pomozite mi da im sutra argumentovano ponudim da zelim drugu proverenu klimu sa najboljim ucinkom grejanja.
Ja sam ti lepo rekao šta da uradiš, i koje dve klime da ugradiš a ti kako hoćeš. Realno, ako bi grejao dve veće prostorije, opet ti ništa jače od Fujitsu 12LMC ne treba. Bacač pare.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Javljam ishod obavezno. Odgovara mi potpuno da se ploca zameni, nemam nista protiv.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pa to se i ocekuje, ipak je klima nova, nema tu popravke. Oni staru verovatno salju Fujitsu-u na analizu da vide sta je otislo.

Nisu me zavali zato cu ih ja sutra zvati da znam na cemu sam. Voleo bih 14nocriu ili ASYG 18LFC. Nemojte me drugari pogresno shvatitihocu, hocu iz jednog mesta da grejem tri prostorije. Slazem se sa vama da gledam jako velike klime za taj prostor, ali po vama koja 12 je vrh odnosno najbliza nocriji ?
Problem je u tome što ti sa tom jednom klimom nemožeš grijati te tri prostorije, ove druge dvije će uvijek biti pothlađenje pa da staviš klimu i 70-setku.
U prostoriji gdje je kima će ti biti prevruće da bi u druge dvije prostorije bilo normalno toplo što bi morao podesiti klimu na 28c a taj mali prostor će klima brzo dostići pa opet će se klima gasiti.
Ako nemaš izolacije to će se još više odraziti to podhlađenje prostorija.

To tako neće ići svi ti predlažu dvije klime što je u redu recimo u dnevnom 12-tka u jednoj prostoriji 9-tka i neka rade minimalnog opterećenja a kada su velike hladnoće dvije klime su daleko bolje nego jedna bilo koja ako se radi o maloj kvadraturi.

Kad jaku klimu montiraš i završiš posao pa kad krene ozbiljnije grijanje vidjet ćeš koju si grešku napravio ali to je tvoj izbor.

Ima srece pa ima dobar raspored a i ne trazi vise od 21c pa mislim da ce veci deo zime moci da pokrije sa jednom klimom , a i kad ne bude mogao nek rokne jednu TA pec i caos . Dzaba vam je sto predlazete dve klime kad on ima razlog zasto zeli jednu , u toj kombinaciji je 12LU + TA = resen problem .. Da zeli dve klime mogao je za 120k uzeti 2x 12LLCC , razlika izmedju 12LU koja kosta 90k i 120k koliko kostaju ove dve , skoro pa da moze nadoknaditi prodajom obe TA peci jer mu sigurno vise ne bi trebale .

Zelim svima da se zahvalim za drugarsku pomoc pogotovu nexteen-u za veliko razumevanje. Pokusacu da se sutra dogovorim i da uzmem: Fujitsu ASYG 12LU klimu.

LU je sasvim dovoljna za to sto ti treba. Nemas potrebu za jacom ;)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Sa LU nema greske, ako ti nesto bude hladno u drugim sobama dodas neku malu grejalicu nocu u jeftinoj tarifi i na konju si ;) Ali 90% vremena ce biti dovoljna.

U acs imaju FUJITSU ASYG12LUCA/AOYG12LUCA. Da li je to u stvari isti model kao Fujitsu ASYG 12LU?

Znacilo bi mi vasa iskrena preporuka, jer bih zeleo da ove godine sigurno iskljucim jednu ta pec. A pun pogodak bi bio ako bi obe peci bile ugasene...

Najbolje bi bilo kad bi obe peći radile kao mlaki radijatori, tj na minimumu minimuma, jer će to doneti komfor u te dve prostorije izjednačavajući temperaturu. Najtpolije će biti u prostoriji sa klimom.

Mala je površina, ako je iole izolovan prostor (propustio sam taj detalj), biće ujednačene temperature, a i jedna klima će grejati bez problema.
Kod mene je noćas pala temperatura na 2c, grejala je samo jedna klima, i razlika temperatura u sobama je bila 1-2c (računajući tu i greške ovih kineskih digitalnih termometara).

Dva spoljna zida imaju 8 i 10cm izolacije, a jedan ima 3cm iznutra. Četvrti zid se valjda oslanja na druge prostorije.

Ma ima dobar raspored za grejanje s klimom a i pozicija unutrasnje mu je bas kako treba , bice to sve OK ..

Jedna prostorija, jedna klima, ostalo je sve karabudzevina

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bolje dve, ako jedna crkne da se ima rezerva.

U Norveškoj se cele kuće greju jednom klimom, a u Srbiji mora u svaku sobu po jedna. Možda nije 'ladno, al' je zato standard.

Jer smo tako u mogućnosti

Nije toliko, naravno. Mitsubishi FH35, najstandardniji model je oko 1400e, FH50 koji može da greje cele kuće bez bilo kakvih problema je oko 2200e. Jedino je Panasonic VZ12 skuplji, preko 3000e, ali to je i najozbiljniji standardan split-sistem za koji ja znam. Ovo su cene bez ugradnje.
Ja bih uzeo neku od ove dve da nije već bila ugrađena klima u kući. Zbog toga sam samo dodao još jednu Ethereu da se ne zezam sa drvima kad dune severac. :)

Vidi se da si naš čovek. Imaš dve klime ;)

Sa tim mozes da grejes veci stan ili prizemnu kucu, sto je opet kao stan sa dvoristem, kada kazem kucu, mislim na kucu u Srbiji koja u proseku ima dva sprata

Mitre, za te pare jos malo dodati i uzeti toplotnu pumpu, ja sam mislio o klimama koje su oko 500 €, koje mogu u nasem podneblju da odrade stvar sa grejanjem

Sent from my iPhone using Tapatalk

Šalu na stranu Mitre, koliko košta ugradnja split klime u Norveškoj?

Sa tim mozes da grejes veci stan ili prizemnu kucu, sto je opet kao stan sa dvoristem, kada kazem kucu, mislim na kucu u Srbiji koja u proseku ima dva sprata

Dva sprata se i greje :)

Šalu na stranu Mitre, koliko košta ugradnja split klime u Norveškoj?

Nek' ide u spoiler da neki ne padnu u nesvest. Podeli sa 10 da dobiješ okvirnu cenu u eur. Elektro radovi nisu uključeni, električara moraš sam da angažuješ.
Nekih 600-700e je standardna ugradnja do 5 metara, bez električara, za sve dodatne radove sledi dranje po crvenoj tarifi. Obrati pažnju na npr. bušenje betonskog zida. Pa ugrađuj slobodno u svaku sobu po jednu. :D

DELIVERY & ASSEMBLY
Home drive from 395 kr
Installation of heat pump 5495 kr
Disassembly of old heat pump incl. Gas discharge 1290 kr
Work beyond standard installation, per hour 840 kr
Market Console 1050 kr
Vehicle surcharge over 20 km (per km) 22 kr
Cancellation of assembly 1250 kr
Drilling through brick wall 1050 kr
Drilling through concrete wall 3500 kr
Extra vibration dampers 4 pcs 395 kr
PVC channels, package for standard installation 900 kr
PVC channels, per meter 180 kr
Extra tube and power / signal cable over 4m, per meter 560 kr
Special bracket for low brick wall 590 kr
Trollflex veggen gjennomføring 395 kr
Extra cooling gas, per gram 2,2 kr

Poslednja izmena:
Pa zato što za jednu klimu sa instalacijom u Norveškoj imamo tri u Srbiji. Za svaki sprat po jedna :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno