Šta je novo?

Klima u kucistu

Dekstr

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
razmisljao sam dugo kako odraditi dobro hladjenje da je funkcionalno drugacije i na neki nacin da ne premasuje moj dzep

sad palo mi je na pamet sledece samo ne znam koliko bi to bilo efikasno
ona mini klima to jesto ona sto ide na prozor (sto se ugradjuje tu) da se to uzme , zatim da se uzmu bakarne cevi koje bi vodile od klime do kucista ,sad koliko kontam morala bi i klima malo da se prepravi , da se isto tako napravi jedan odvod i samim tim u kucistu bi cirkulisao samo hladan vazduh , da se dobro izoluje kuciste i da se sve lepo odradi
sad ovo sam jako sturo napisao i izneo ideju to je samo trenutna zamisao, naravno postoje jos neke sitnice

a sad me inteesuje vase misljenje o ovome, nisam nasao nista o ovome da se pricalo
kako sam izracunao tj cene , ta klima kosta oko 8000din bakarne cevi ne znam to imam tako da nije nista skupo

:D

razmisljao sam dugo kako odraditi dobro hladjenje da je funkcionalno drugacije i na neki nacin da ne premasuje moj dzep

sad palo mi je na pamet sledece samo ne znam koliko bi to bilo efikasno
ona mini klima to jesto ona sto ide na prozor (sto se ugradjuje tu) da se to uzme , zatim da se uzmu bakarne cevi koje bi vodile od klime do kucista ,sad koliko kontam morala bi i klima malo da se prepravi , da se isto tako napravi jedan odvod i samim tim u kucistu bi cirkulisao samo hladan vazduh , da se dobro izoluje kuciste i da se sve lepo odradi
sad ovo sam jako sturo napisao i izneo ideju to je samo trenutna zamisao, naravno postoje jos neke sitnice

a sad me inteesuje vase misljenje o ovome, nisam nasao nista o ovome da se pricalo
kako sam izracunao tj cene , ta klima kosta oko 8000din bakarne cevi ne znam to imam tako da nije nista skupo

:D

zasto bi vodio vazduh bakarnim cevima, em skupo em lose. uzmi plasticne i stavi armaflex odgore.

pa iam puno tih cevi pa da ih iskoristim
ne znam sad kad malo razmislim ima puno rupa ovo ali videcu jos

Dalo bi se to uraditi; u svakom slučaju i uobičajenom klimatizacijom sobe gde je komp bi dosta dobio.

Ako si mislio za neki ekstremni OC tu bi već trebalo dosta eksperimentisati i/ili prerađivati uređaj (zbog ograničenja minimalne temperature na 16 ili 18 stepeni Celzijusa kod sobnih klima).Takođe ako bi se dovodio hladan vazduh nekim sistemom cevi od prozorske klime do kućišta trebalo bi voditi računa i o eventualnoj kondenzaciji.

Nisam baš puno pratio neke strane forume o modovanju ali svakako da ljudi razmišljaju o tome; verovatno postoje već i gotova rešenja.

Pre 2 godine sam propustio priliku da nabavim polovnu split klimu od 5000 Btu koja bi bila idealna za takve zahvate (širina unutrašnje jedinice je bila negde oko 55 cm; taman kad se skine prednja maska sa unutrašnje jedinice stala bi na neko veće kućište).

Kondenzacija je problem... Resenje eventualno mogu da budu komadi sundjera koji ce da se menjaju na sat~dva!

Ali postoje jeftinija i jednostavnija resenja! Jedan zalman za procesor + jedna dvanaestica na 5v bi ti radili isti posao!

da to sam i ja kontao sto se tice kondenzacije
Ali postoje jeftinija i jednostavnija resenja! Jedan zalman za procesor + jedna dvanaestica na 5v bi ti radili isti posao!

pa ovako kako sam ja rekao ne bi bilo hladjenje samo za cpu vec i za ostale komponente

Nisam baš puno pratio neke strane forume o modovanju ali svakako da ljudi razmišljaju o tome; verovatno postoje već i gotova rešenja.
pa i ja kad mi je ovo palo na pamet sam kontao da je vec neko odradio nesto slicno i prelistavao sam neke forume medjutim nista , ako neko nadje neki gotov mod nek okaci link

Ne razumem zasto pominjete kondenzaciju. Koliko sam shvatio, covek namerava da vodi hladan vazduh u kuciste racunara, tu nema gde da se javi kondenzacija (osim ako se ne ubaci toliko hladnog vazduha da se kuciste iznutra ohladi na temperaturu koja je 15-ak C - ili vise - niza od sobne, pa da se javi kondenzat na spoljnim zidovima kucista).

Tacno, kondenzacije nema ako se sve odradi kako treba (ne pricam o izolaciji) samo je bitno da se vaduh upumpava tamo gde je najvece zagrevanje

Naravno, kondenzacija nastaje tamo gde topao vazduh dolazi u kontakt sa povrsinom rashladjenom na temperaturu ispod tacke rose, a ne obrnuto.

Da bi se efektivno hladilo kuciste i sve u njemu, trebalo bi da se upumpava vazduh temperature oko 15~20 stepeni. U letnjim mesecima, kada su temperature u stanu oko 25 stepeni, to ce da napravi temperaturnu razliku, stoga kodenzacija na zidovima kucista. Naravno, to se moze preduprediti jednom 12 koja ce da se vrti na nekom minimalnom broju obrtaja izbacujuci visak vazduha...

Ovo je moj neki rezon, ako gresim ispravite me, jer je ideja vrlo zanimljiva!

Da bi se efektivno hladilo kuciste i sve u njemu, trebalo bi da se upumpava vazduh temperature oko 15~20 stepeni. U letnjim mesecima, kada su temperature u stanu oko 25 stepeni, to ce da napravi temperaturnu razliku, stoga kodenzacija na zidovima kucista. Naravno, to se moze preduprediti jednom 12 koja ce da se vrti na nekom minimalnom broju obrtaja izbacujuci visak vazduha...

Ovo je moj neki rezon, ako gresim ispravite me, jer je ideja vrlo zanimljiva!

Pa...gresis...:)
Kao sto sam gore napisao, nije dovoljno da postoji temperaturna razlika, vec je bitno sta je na visoj temperaturi. Da bi doslo do kondenzacije vazduh mora da bude na visoj temperaturi od povrsine na kojoj se javlja kondenzacija.

Ne razumem zasto pominjete kondenzaciju. Koliko sam shvatio, covek namerava da vodi hladan vazduh u kuciste racunara, tu nema gde da se javi kondenzacija (osim ako se ne ubaci toliko hladnog vazduha da se kuciste iznutra ohladi na temperaturu koja je 15-ak C - ili vise - niza od sobne, pa da se javi kondenzat na spoljnim zidovima kucista).

Pa baš zato sam i spomenuo kondenzaciju jer je temperatura vazduha
koji prelazi preko isparivača (to su one rešetke na unutrašnjoj jedinici gde se obavlja hlađenje) oko 4 stepena Celzijusa.Dakle, prevelika razlika u odnosu na uobičajenu sobnu temperaturu.

Pretpostavljam da bi sigurnije bilo postaviti otvoreno kućište na smer strujanja hladnog vazduha iz klime.

Pokretač treda nam još uvek nije objasnio da li mu je cilj ovakvih egzibicija ekstremni OC?

hm.. a da li ste videli po metrou one kamperske kofercice za drzanje hrane 'mini frizeve' sto rade na 12v i koji imaju male 'klime' u poklopcu??? mislim da bi to moglo da ohladi kuciste, ali ne znam koliku buku stvara u radu???

ooo, novi momenti u trgovini...nisam znao za te frizidercice, da ih ima kod nas...
ovo bi mozda moglo da bude jako, jako interesantno !

hm.. a da li ste videli po metrou one kamperske kofercice za drzanje hrane 'mini frizeve' sto rade na 12v i koji imaju male 'klime' u poklopcu??? mislim da bi to moglo da ohladi kuciste, ali ne znam koliku buku stvara u radu???

Njihova snaga je veoma mala, ne verujem da prelazi 20W, tako da bi ucinak bio minimalan ili nikakav. Pretpostavljam da rade pomocu Peltier-ovog elementa.

Pa da li bi to bilo dovoljno da se u njega strpa radijator i rez od WC sistema i da se cevkama odvede do procesora (bez graficke u WC sistemu) ?
Da li bi se ista dobilo ?
Ideja je da od njega napravim waterbox, tj, da strpam rad, rez, vent i eventualno pumpu...

Poslednja izmena:
Pa da li bi to bilo dovoljno da se u njega strpa radijator i rez od WC sistema i da se cevkama odvede do procesora (bez graficke u WC sistemu) ?
Da li bi se ista dobilo ?
Ideja je da od njega napravim waterbox, tj, da strpam rad, rez, vent i eventualno pumpu...

Mislim da ne...uredjaj kojim hladis mora da ima vecu snagu od onog koji hladis, ponekad i mnogo vecu. Racunaj da ti samo CPU disipra 100-tinak W...

ok, to znam, ali sam pomislio da fridz samo ispomaze vodeno koje ionako radi veci deo posla...

Poslednja izmena:
A da sa jedne strane ulazi vazduh iz klima uredjaja, a sa druge da se postavi jos jedno crevo koje ce da usisava vazduh (tipa motor nekog usisivaca (kao oni rucni za mrvice)! I onda se ostvaruje solidan protok vazduha!

Pa onda ti je mnogo bolje da skineš celu zadnju stranu kućišta (ili isečeš) i tako će ti hladan vazduh prolaziti kroz kućište i hladiti sobu :) Ili još bolje, dovedeš hladan vazduh od nazad (tako bi dobio bolje hlađenje procesora pošto je bliži izvoru hladnog vazduha) a prednju stranicu prepraviš da cela bude rupičasta kako bi vazduh nesmetano izlazio napolje.

problem je modovati klimu , tj napraviti da samo jedan deo hladnog vazduha ide kroz cevi , jer je veoma tesko sruciti svu kolicinu vazduha kroz cevi
sto se tice odvoda to uopste nije problem to se lako napravi
videcu da odem sutra ili za koji dan da vidim kako to taco izgleda (ta klima) i sta tu treba uraditi prepraviti itd ...

Evo vam link ka vec postojecim uredjajima. Idite na Cooling Aircon pa izaberite jedno od tri ponudjena resenja, da vam skratim malo guglanje PAC 400 je goli krs dok je Nextherm S2 vec solidno resenje ali koje zahteva veliko kuciste.

Poslednja izmena:
ok, to znam, ali sam pomislio da fridz samo ispomaze vodeno koje ionako radi veci deo posla...

Ako ubacis radijator iz sistema vodenog hladjenja u taj mali frizider onda si ga termicki izolovao od okoline i on se hladi preko frizidera. Posto radijator oslobadja prakticno ukupnu toplotu svega sto sistem hladi, znaci da ce on cesto disipirati vise od 100W. Medjutim, ako je rashladni kapacitet frizidera manji od toga (a jeste), doslo bi samo do zagrevanja.

Mozda bi resenje sa dva radijatora (jedan veliki van frizidera i jedan mali unutar) moglo da bude dobro, ali mi se cini da nije bas jednostavno to izvesti.

Poslednja izmena:
Ako ubacis radijator iz sistema vodenog hladjenja u taj mali frizider onda si ga termicki izolovao od okoline i on se hladi preko frizidera. Posto radijator oslobadja prakticno ukupnu toplotu svega sto sistem hladi, znaci da ce on cesto disipirati vise od 100W. Medjutim, ako je rashladni kapacitet frizidera manji od toga (a jeste), doslo bi samo do zagrevanja.

Zavisi koji frizider. Recimo da svaki moze leganica 200W da drzi 10-ak stepeni ispod sobne temperature. Moj mali frizider ima 105W kompresor (to mu je potrosnja), a kao sto ti je poznato "stepen korisnog dejstva" je kod toplotnih pumpi veci od jedan. Najcesce od 2-4.
:wave:

Evo vam link ka vec postojecim uredjajima. Idite na Cooling Aircon pa izaberite jedno od tri ponudjena resenja, da vam skratim malo guglanje PAC 400 je goli krs dok je Nextherm S2 vec solidno resenje ali koje zahteva veliko kuciste.
http://www.sytrin.com/3b-I-2.html
Pa ovo je sa peltierom. Nije to lose, moze to da se napravi za cca. 70-80eura. Jedina prava i dosta velika mana ovoga je sto ceo sistem, CPU, GPU i NB moraju biti hladjeni vodom, sa hladnjakom van kucista, a kuciste izolovano, stiropor ili nesto slicno. Tek tada bi imalo performanse. Sa vazdusnim hladjenjem od cele price nema nista. ;)
http://www.extrememhz.com/ics8200-p3.shtml

Poslednja izmena:
Tex707 je napisao(la):
Mozda bi resenje sa dva radijatora (jedan veliki van frizidera i jedan mali unutar) moglo da bude dobro, ali mi se cini da nije bas jednostavno to izvesti.

Ja imam dva radijatora u mom WC sistemu. Ako je neko voljan da mi pozajmi mini-fridz na par sati - dan - dva, pa da se testira teorija?
Obecavam da necu nista na njemu da modujem :-devil-:

Zavisi koji frizider. Recimo da svaki moze leganica 200W da drzi 10-ak stepeni ispod sobne temperature. Moj mali frizider ima 105W kompresor (to mu je potrosnja), a kao sto ti je poznato "stepen korisnog dejstva" je kod toplotnih pumpi veci od jedan. Najcesce od 2-4.
:wave:

Vidi, ovi kamperski frizideri nemaju kompresor, a sigurno nemaju ni Peltier elemente od 200-tinak W (pazi, to bi znacilo da "trose" vise od 15A, a kabl kojim se prikljucuju na utikac za upaljac je debljine prakticno onog za slusalice). Iskreno, pojma nemam kolii je stepen korisnog dejstva Peltier-a.

Sto se tice toplotnih pumpi, njihov stepen korisnog dejstva je veliki, ali ne na racun kompresora vec toga sto se jedan medijum (kod hladjenja npr.) hladi na racun toga sto se drugom temperatura povecava.

Nazad
Vrh Dno