Šta je novo?

Klima u kucistu

Ja imam dva radijatora u mom WC sistemu. Ako je neko voljan da mi pozajmi mini-fridz na par sati - dan - dva, pa da se testira teorija?
Obecavam da necu nista na njemu da modujem :-devil-:

OK, evo jednog razmisljanja u vezi ovoga...mozda bi experiment uspeo, ali samo u slucaju da se frizider nalazi u prostoriji koja je izolovana od one u kojoj se nalazi drugi radijator i PC. Posto i ti mali frizideri greju vazduh, ta kolicina toplote koju bi oslobadjao bi se prenela, preko vazduha u prostoriji, na radijator koji je van kucista...naravno, ne sva, samo njen deo, ali teorija izgleda otpilike ovako (ako nisam totalno korodirao sto se termodinamike tice).

Ja mislim da je najbolje da napravimo pomocne prostorije oko zgrada za smestanje rashladnih uredjaja nasih racunara :D

Mene ovde niko nije razumeo. :trust:
Mislio sam na mali frizider (kucni, ne kamperski), mislim da ima 90litara. Taj ima 105W. Cistio sam ga, sredjivao i ima na kompresoru nalepnicu, pise 105W. Takav kompresor moze da odvede i 200-250W, ali sa nekom manjom razlikom temperatura. naravno da kamperski ne moze ;)

Posto i ti mali frizideri greju vazduh, ta kolicina toplote koju bi oslobadjao bi se prenela, preko vazduha u prostoriji, na radijator koji je van kucista...naravno, ne sva, samo njen deo, ali teorija izgleda otpilike ovako (ako nisam totalno korodirao sto se termodinamike tice).
Ipak is malo "korodirao", soba je veliki ponor, nije neogranicen, ali racunaj da je jako veliki ponor, znaci skoro pa idealan.

Vidi, ovi kamperski frizideri nemaju kompresor, a sigurno nemaju ni Peltier elemente od 200-tinak W (pazi, to bi znacilo da "trose" vise od 15A, a kabl kojim se prikljucuju na utikac za upaljac je debljine prakticno onog za slusalice). Iskreno, pojma nemam kolii je stepen korisnog dejstva Peltier-a.

Sto se tice toplotnih pumpi, njihov stepen korisnog dejstva je veliki, ali ne na racun kompresora vec toga sto se jedan medijum (kod hladjenja npr.) hladi na racun toga sto se drugom temperatura povecava.

kamperski frizideri iamju male peltiere. reda velicine 50W i jako dobru izolaciju, sto im omogucuje da sasvim pristojno snize temperaturu.

^GoranM

Znaci uzeti jedan veci kamperski frizider i turiti kuciste u njega :D :D :D!

Zanima me po kom principu rade oni sytrin-ovi kuleri za kuciste! I da li su efikasni, posto treba da mi stigne nesto iz svabije, pa ako je korisno, onda sto da ne!

Ipak is malo "korodirao", soba je veliki ponor, nije neogranicen, ali racunaj da je jako veliki ponor, znaci skoro pa idealan.

Vidis, to je tacno. Doduse, imamo medijum - vazduh - a to bi bio isti onaj vazduh koji se zagreva kondenzatorom frizidera (ili toplom stranom Peltier-a). Posto taj isti vazduh prolazi i kroz radijator W/C sistema koji nije u frizideru, deo toplote vracamo u W/C sistem.

Vidis, to je tacno. Doduse, imamo medijum - vazduh - a to bi bio isti onaj vazduh koji se zagreva kondenzatorom frizidera (ili toplom stranom Peltier-a). Posto taj isti vazduh prolazi i kroz radijator W/C sistema koji nije u frizideru, deo toplote vracamo u W/C sistem.

Pa prolazi taj vazduh, ali neces ga nekim usmerivacima odmah odvesti na hladnjak za vodu, vec ces ga "baciti" u sobu, pa ce tamo jako lepo i brzo da se to ohladi-izmesa. Mozda i podignes temp. u sobi, ali za koliko? 1-2 stepena? Maximalno, mozda ni toliko. Nema potrebe brinuti o tome.
Dakle W/C sistem sa hladnjakom za vodu van kucista ce obezbediti odvodjenje toplote sa glavnih potrosaca van kucista (CPU, GPU, NB), pa ono sto preostane nece biti vise od 100W. Napajanje treba izbaciti napolje jer ne zelis stalno da izbacujes ohladjen vazduh napolje, zar ne? Izolujes kuciste, uzmes peltier, hladnu stranu unutra sa nekim ventilatorom na njemu, a toplu stranu hladis dobrim bakarnim coolerom (hyper 6+) koji je naravno van kucista. Izolujes kuciste stiroporom ili slicnim iznutra. Tako bi trebalo da radi. Iskreno ja se ne bi zamarao sa tim, jer dobitak bi bio prakticno zanemarljiv. Sve i da se dobije kuciste sa temp od 15C unutra, sta dobijas sa tim? Bolji OC? tesko jer je CPU i dalje na istih 40C sa WB. Verujem da bi ploca i HDD i optika, zajedno sa memorijom duze trajala, ali puno je to i para i vremena i zivaca. Ako nekome nije dosta voda neka lepo koristi rashladjenu vodu. Ima dosta primera na netu akko se najlakse prepravlja (budzi) frizider za takve potrebe. kome ni to nije dosta neka pravi phase change DD sistem.
:wave:

Mislim da je najbolja kombinacija, peltier+WC. Em ladno, em tiho.

Mozda za GPU i to neki srednje klase, max 7900GS/GT, sve preko toga tesko. 8800 nema sanse, mnogo se to greje, tako da samo cista voda, akao nije dosta, onda PC. danasnji procesori overklokovani na 3.5GHz sa dva jezgra vuku opusteno 150W+, a tu onda ne vredi peltier. Moze, ali trebaju 2 komada, sto je svojevrsno cimanje. racunaj 30eura x2 (peltieri)+2x15e(napajanja)+dobar WB i dobar hladnjak za vosu, pa jos i dobri ventovi na njemu (50-60eura). Sve to izadje na ~150eura. Em komplikacija, em mnogo trosi. Za te pare se vec moze sklopiti neki PC koji ima da "oduva" takvu "budzotinu" kao od sale.

Poslednja izmena:
Ne bih se slozio sa tobom. Naglasavam da nikad do sada nisam radio sa peltierima. Nekako mi logicno da za te pare ne mozes da uzmes nesto jace.
Ako na 8800GTX i neki C2D nakacis peltier i vodu, ne znam koja kombinacija bi mogla da ga dobije za te pare a da je tisa.
Steta sto nemam neki C2D ili neku zver od karte, pa da isprobam kako to sve radi.

PS. Prica se da animan ima C2D i da oce da kuva kafu. :D :D

Poslednja izmena:
C2D koji kuva kafu!!!!! Gde to ima! Kazi care, odma' nosim u Donji Strnjikovac :D :D :D!

Nego, da budem malo ozbiljan :)!

Meni je nekako bolje da se za pola od tih para kupi neki opasan zalman (9500), i gomila dvanaestica koje ce da se vrte na ekstremno niskom broju obrtaja. + AS5 ili neka slicna pasta! I sigurno se temperatura moze dosta smanjiti! A da buka bude ili ista ili manja!
Naravno, mogu se pare uloziti i u neko vodeno hladjenje. (Novo i gotovo, a ne do-it-yourself izvedba :))!

Ali, ideja sa klimom je delovala zanimljivo, ovo ostalo je vecma provaljeno!

Aj sad i manja buka. Ako ubacis vise hladnjaka mozes da napravis potpuno pasivna sostem. Zanimljivo to sto kazes "(Novo i gotovo, a ne do-it-yourself izvedba )" Pa ne moze da bude bolje nego kad ga sam sklopis. Ali naj zanimljivije je sto to pominjes u sobi "Modovanje i ručni radovi"

@GoranM
Cuo sam da si se igrao sa peltierima. Moze li mala pomoc? Kako da izolujem plocu od vlage?

Ne treba ti to ako ne preteras sa snagom pelt-a

Treba jer kada je CPU u Idle onda ce kondenzovati (zbog jako male potrosnje CPU moze otici i u minus). Kada je velika relativna vlaznost (preko 85%), sto je jako izrazeno leti vrlo lako se dolazi do tacke rose :S:

Poslednja izmena:
Aj sad i manja buka. Ako ubacis vise hladnjaka mozes da napravis potpuno pasivna sostem. Zanimljivo to sto kazes "(Novo i gotovo, a ne do-it-yourself izvedba )" Pa ne moze da bude bolje nego kad ga sam sklopis. Ali naj zanimljivije je sto to pominjes u sobi "Modovanje i ručni radovi"

@GoranM
Cuo sam da si se igrao sa peltierima. Moze li mala pomoc? Kako da izolujem plocu od vlage?

Koristis silikon, vazelin (njime popunis rupice u socketu), termalnu pastu i naravno izolaciju (Armaflex ili nesto slicno). Sve to lepo "ususkas" da nema kontakta sa vazduhom i nema problema. Nazalost za ove C2D "azdaje" koje se overklokuju na 3.6+Ghz peltier ti nece biti dovoljan jer oni olako povuku i do 150W (mozda i malo vise) u opterecenju (oba jezgra zajedno), a za to ti trebaju 2 komada ovih peltova kao moj (110W). Zasto 2, kada moze 1 veci? Pa zato sto za taj jedan veci moras nabaviti adekvatno napajanje (bar 100eura), a ovaj 1 komad "tera" Frontier od 450W koji kosta 1000 dinara. Kazu mozes i 2 napajanja paralelno, pa da teras tako 1 veliki pelt, medjutim to hoce da pravi probleme, tj. zbog velikog opterecenja hoce jedno napajanje da "ugasi" drugo. dakle 2 manja pelta = 60eura + 2000din za napajanja i igrarija sa C2D moze poceti. Kako bi hladilo 4GHz E6600 pri 1.6V? Ne verujem da bi prebacilo 25-30C u full load-u, a Idle bi bio oko 5-6C, ako ne i manje ;)

Poslednja izmena:
Treba jer kada je CPU u Idle onda ce kondenzovati (zbog jako male potrosnje CPU moze otici i u minus). Kada je velika relativna vlaznost (preko 85%), sto je jako izrazeno leti vrlo lako se dolazi do tacke rose :S:

Zato i kazem ako ne pretera sa snagom ;)

Zato i kazem ako ne pretera sa snagom ;)

Razmisljao sam kako da to resim, tj. kako da kada CPU trosi malo smanjim snagu peltiera, ali ne vredi, komplikovano je jer mnogo trosi, pa je velika ''struja'', a to otezava. Jedna ideja je bila da se regulisu ventilatori na hladnjaku za vodu, ali to bi bilo sporo, tj. tromo. Druga ideja je da se regulise protok pumpe, sto je daleko lakse i reakcija je gotovo trenutna [samo 25W]. Ako naglo opadne potrosnja CPU temp pocinje da pada i kada dodje do sobne pumpa [kako se vec podesi] pocinje da usporava. Daje gotovo trenutni rezultat, za 5-6 sekundi.

Razmisljao sam kako da to resim, tj. kako da kada CPU trosi malo smanjim snagu peltiera,

to mozes lako da odradis preko releja koji bi palio senzor za fan ploce, kako fan ubrza kad vidi temp tako na tom naponom nek odreaguje rele i neka pali drugi ili da da jacu struju CPU. To sve naravno ako zelis bas da ti proc bude topliji od sobne za 1C :)

Koristis silikon, vazelin (njime popunis rupice u socketu), termalnu pastu i naravno izolaciju (Armaflex ili nesto slicno).

po cenu da ispadnem glup, pasta se koristi na klasican nacin, tj za jezgro ?
i gde da kupim armaflex, posle praznika bismo verovatno Diabolique i ja probali kod mene njegov pelt...

po cenu da ispadnem glup, pasta se koristi na klasican nacin, tj za jezgro ?
i gde da kupim armaflex, posle praznika bismo verovatno Diabolique i ja probali kod mene njegov pelt...

Kolike je snage taj pelt, tj. kako je deklarisan? max radni napon, struja pri tom naponu i Max korisna i bruto snaga?
Ako se vec budete igrali, vrati CPU na def. pod obavezno i prvo probaj tako da "teras" win. Ako radi, tj. ako su niske temp. mozes probadi neki DivX i winamp zajedno. Ako i to radi pokusaj prime 95, ali oprezno, prateci temperaturu. Ako i to lepo radi (citaj, daje temp. nize od sobne za bar 5C u punom opterecenju), mozes polako da mu podizes takt. Budite pazljivi da ne bi bilo nezeljenih gubitaka.
p.s. Stavite jednu sondu na hladnu plocu, a jednu na toplu. kada vam hladna bude na manje od 5C razlike u odnosu na toplu, slobodno razmontirajte peltier i nastavite samo sa vodenim hladjenjem.

Poslednja izmena:
to mozes lako da odradis preko releja koji bi palio senzor za fan ploce, kako fan ubrza kad vidi temp tako na tom naponom nek odreaguje rele i neka pali drugi ili da da jacu struju CPU. To sve naravno ako zelis bas da ti proc bude topliji od sobne za 1C :)

Da, moze tako, ali to je i dalje jako tromo, jer kada potpuno ugasim ventilatore, tek na svakih 2 minuta dobijam po 1C povecanja temperature vode u sistemu. 4litre=16744J za 1C, tj sa 190W ~90 sekundi, ali u krugu je i dalje onaj hladnjak, pa makar i bez ventilatora odaje toplotu, pa dodje na oko 2 minuta. Treba mi 10C, nadam se da razumes moj problem (cca. 20minuta). Naravno da mogu smanjiti kolicinu vode, ali ne ispod jedno 0.5l, sto daje 2.5minuta. Sasvim je dovoljno 20 minuta za formiranje nezeljene kondenzacije (2-3 mozda i nije). Najlakse je sve lepo izolovati i ne boli me glava.

Poslednja izmena:
Vrh Dno