Šta je novo?

Klima-Grejanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Leo

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2001
Poena
619
Koju klimu da kupim da mi GREJE lokal i na nizim temperaturama(-15).Sta je to inverter i da li to stvarno greje?Dajte neki korisan link,telefon...

Najskuplji Tadiran koji nadjes, i nema da brines...

imas tog tadirana u podzemnom prolazu kod Vuka
astro TGL15 ako pricamo o 12000BTU
ili Apollo TNL25 ali njega moras posebno da trazis jer nece da ga nude posto se vise nepravi mislim da je 0k0 18000BTU il vise al je bas bas klasa ,a imaju dobru cenu za njega oko 700eur ili nesto malo jace

Apollo TNL25 jeste 18000 BTU, ali tesko da moze da se nadje za 700E....ja sam ga platio 1300E pre tri godine, sada je njegov "naslednik" preko 900E, a kazu da je losiji. Inace, koliko sam cuo, jedini A/C koji menja brzinu ventilatora bez invertora i greje i do -15C.

Dok se ne pojavi neki mas. ing. za klimatizaciju ja cu onako prosto da ti nabacam stvari, dakle inverter nema veze sa grejanjem/hladjenjem. On samo ima mogucnost da menja (povecava i smanjuje) brzinu okretanja fan-a u spoljnoj jedinici po potrebi.
U ovoj zemlji NE POSTOJI klima tj split sistem za kucne varijante koja PO DEKLARACIJI greje na tako niskim temperaturama. Max je do -8. E sad praksa je pokazala da kvalitetne klime greju i do -15 ali ti to niko ne garantuje i kada palis klimu na -15 palis je na sopstvenu odgovornost. Ja imam Mitsubishi, placena je nesto sumanuto, dobra je i hladi na -10 ali to nigde ne pise da moze i ako crkne ja sam kriv jer zvanicno moze valjda do -5...

Broz je napisao(la):
Dok se ne pojavi neki mas. ing. za klimatizaciju ja cu onako prosto da ti nabacam stvari, dakle inverter nema veze sa grejanjem/hladjenjem. On samo ima mogucnost da menja (povecava i smanjuje) brzinu okretanja fan-a u spoljnoj jedinici po potrebi.

Naravno da ima veze sa hlađenjem i grejanjem, jer je to elektronski sklop koji reguliše rad kompresora, a ne ventilatora.

Broz je napisao(la):
Ja imam Mitsubishi, placena je nesto sumanuto, dobra je i hladi na -10 ali to nigde ne pise da moze i ako crkne ja sam kriv jer zvanicno moze valjda do -5...

Čudi me da hladi na -10 :))

Ja sam rekao da cu stvari pojednostaviti. Htedoh reci da postojanje invertera NE znaci da ce moci da greje na nizim temperaturama nego da ga nema, u tom smislu nema veze.
Naravno mislio sam da greje na -10.

Verovao ili ne stvarno je bila oko 700 eur letos,mislim 715 tacno i covek mi je ponudio nakon visecasovnog ubedjivanja ,jer sam ja trazio da mi iskopa Apollo 12icu ,nakraju je bilo nema evo ako bas zelis apollo ima TNL25 i pokaza mi cenu od 7xx evra ,ali nisam imao nameru da dajem toliko za klimu i uzeo ja na kraju ASTRO TGL15 (tj.12000btu) za 450 sa ugradnjom , ono prvi utisci su bili pa trebao sam da dodam za onog Apolla ,al j****a sta je tu je ,i ovo radi OK , samo je zavrsna obrada dosta kineska po meni narocito spoljne jedinice,ali dobro je hladila, a i na grejanju se do sada ,posle par hladnijih dana odlicno pokazala ,al videcemo jos .....

Ne bih sada da tvrdim, ali mislim da ni jedan firma ne garantuje da klima (ovaj klasican split sistem) moze samo da greje 24h na temperaturu ispod 0. Sve one rade jedno vreme i onda kada se kompresor zaledi (posto je hladniji od sredine na njemu se kondenzuje vodena para i odmah se pretvara u led). Sad kako na niskoj temeperaturi je mala koncentracija vodene pare u vazduhu onda se to desava svremena na vreme, ali kada se to desi klima okrene rad i pocne da hladi prostor da bi iz njega izvukla toplodu kojom topi taj led. Tako da sto je niza temperatura to ona cesce menja smer rada.
Koliko je znam veliki profesionalni sistemi rade tako sto se "kompresor" postavi u zatvoren prostor koji se greje nekim grejacem. Sada u kom prostoru je mala vlaznost pa se kompresor ne zaledi i ako je temperatura ispod nule. Opet temperatura se grejacem koriguje ako se pojavi led, ali samo u kriticnim situacijama ( a to su temperature od 0 do -10. fora je da se sva vlaga zaledi po zidovima kutije... Mislim da su izracunali da je to najefikasnija sema. Koliko se secam ti uredjaji rade i na -50, pa i manje...

Ako je problem spoljna temperatura, nije mi jasno zasto niko ne spominje ugradnju klime(kompresora) u špajz ili u neku drugu prostoriju u kući (koja se nekoristi) ?

Golden je napisao(la):
Ako je problem spoljna temperatura, nije mi jasno zasto niko ne spominje ugradnju klime(kompresora) u špajz ili u neku drugu prostoriju u kući (koja se nekoristi) ?

pa vremenom tu sobu mnogo ohldis
,)

Golden je napisao(la):

He he, meni je palo nesto slicno na pamet - da montiram spoljnu jedinici unutar zgrade ali je za to cuo predsednik kucnog saveta (visoki vojni oficir u penziji) i onda je sve stalo jer je stavio veto na to:)

Broz je napisao(la):
He he, meni je palo nesto slicno na pamet - da montiram spoljnu jedinici unutar zgrade ali je za to cuo predsednik kucnog saveta (visoki vojni oficir u penziji) i onda je sve stalo jer je stavio veto na to:)

Bas bi voleo da vidim ko bi se meni zalio u komsiluku :mad: :wall:
Pazi alternativa je da stavis na balkon(lodju).
E sada meni keva kada zahladni stavlja neku prozirnu foliju na balkon da neulazi hladnica u stan(slabo dihtuju prozori) i onda je na balkonu minimalno 2-3 C kada je napolju -10 do -15 C.
Za islustraciju koliko tako mozes dobiti u temperaturi je to da mi je svo letnje cvece tokom zime na balkonu i redovon cveta(muskatle)a ove zime su mi procvetali Zumbuli i Irisi u januaru!Dakle stavis to na balkon i klima ce da ti greje u kada je -20c napolju

Ehhhhhh, Stefane....samo kad bi znao...nemam ni lodju ni terasu:(

:wall:
Broz je napisao(la):

Naravno da se spoljna jedinica ne moze staviti u spajz ili slicnu (relativno malu) prostoriju jer bi se ta prostorija vrlo brzo ohladila toliko da grejanje ne bi bilo efikasno.
Primer:
ako hoces da dignes temperaturu za x stepeni u prostoriji od 50 m2 ili 150m3 moras u prostoriji iz koje "uzimas" toplotu sniziti temperaturu za otprilike toliko stepeni. Zanemarimo gubitke. Ako je "hladjena" prostorija priblizno iste velicine kao i grejana ili manja efikasnost grejanja ce biti jako mala. E sad, hodnik zgrade bi mogao zadovoljiti, ali ti penzioneri... :mad: .
Zakljucak:
Za efikasno grejanje (a isto se odnosi i na hladjenje leti) ti treba medijum koji ima sto veci toplotni kapacitet. Znaci sto vise, sto toplijeg vazduha(leti hladnijeg).
Malo prostora za razmisljanje:
zaboravimo vazduh kao medijum kome cemo uzimati odnosno davati toplotu. Uzmimo npr. zemlju ili vodu:
zasto ne bismo izmenjivac u spoljnoj jedinici stavili u zemlju ili vodu. Majka zemlja vec na 70cm dubine ima priblizno konstantnu temperaturu tokom godine od 12c. Znaci leti bi umesto da "grejes" spoljni vazduh od 40c u hladu ili 50 i kusur na Suncu to mnogo efikasnije radio sa Zemljom od 12c. Zimi ista prica.
Ovakva sprava se u uzem smislu naziva toplotnom pumpom -"heat pump". U Americi se ovakav nacin grejanja smatra najjeftinijim uz rame sa pirodnim gasom- a tamo je struja jaaako skupa. Mnoge drzave stimulisu izgradnju ovih sistema i koriste se cak i u krajevima sa mnogo hladnijom klimom od nase. Kol'ko sam guglao sitem za grejanje kuce kosta oko 30000-40000$ i racunaju da se isplati za 20-tak godina kroz ustedu energije.

Ako bi neko hteo da sponzorise moje istrazivanje na tu temu sa nekom ispravnom split klimom ili sa 400-500e ucinio bi veliku stvar za ekonomiju ove zemlje, energetski bilans, smanjenje zavisnosti od uvoza energenata, ali i za sprecavanje efekta staklene baste, zastitu suma Amazonije i spas siromasnih zemalja od multinacionalnih naftnih kompanija :)

dlalic je napisao(la):
:wall:

Naravno da se spoljna jedinica ne moze staviti u spajz ili slicnu (relativno malu) prostoriju jer bi se ta prostorija vrlo brzo ohladila toliko da grejanje ne bi bilo efikasno...

Naravno jasno je to meni, zato sam i hteo da stavim da hladi stepeniste zimi
:-devil-:

A sad tebi jedna tema za razmisljanje kad si i ti meni dao temu za razmisljanje:) Da li ti mislis da bi energetski lobi opravdao/dozvolio takvu strategiju zaokreta i fundamentalnu promenu koncepta grejanja? Ja mislim da ako bi ti imao neko senzacionalno otkrice na tom polju i bar pokusao da implementiras vec postojeca resenja ovde kod nas da ili pre toga emigriraio ili zavrsio ladan kao led :)

Auuu, sad me plasis, salio sam se ja samo... ;)
Nista ja senzacionalno ne izmisljam, naravno. Sve su to poznate i siroko ali i dalje nedovoljno koriscene stvari (pretezno preko bare). Ja ne znam nikog kod nas ko to pravi ili bar prodaje, na zalost. A cini mi se da i nije tako tesko za napraviti ili prepraviti. Zato sam i hteo da skrenem paznju.
Pa ko voli nek izvoli, valjda se zato ne ide pod led.. ,)
Poz.

Nije to sputavano od strane energetskog lobija već je problem u prevelikoj investiciji i u tome što se na kraju ipak koristi skupa struja. Šveđani imaju relativno jeftinu struju (mnogo hidroelektrana) pa često koriste toplotne pumpe. Imaju čak postrojenja od po 10MW za grejanje većih naselja a kao medijum za održavanje temperature kompresora iznad nule koriste npr. vodu iz kanalizacije, neke industrijske procese koji oslobađaju velike količine medijuma srednje temperature koja je niska da se direktno koristi za grejanje, vodu iz reka, mora a idealni su i termalni izvori čija temteratura nije dovoljna za direktno grejanje.

E sad, ne znam zašto sam to ispričao ali ne moža da škodi. A ako ne škodi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno