Imam da kazem nesto i ako same (Anycool) telefone nisam koristio, ne racunajuci to sto sam par komada drzao kratko u rukama. Radim u firmi gde s ticajem okolnosti deo ljudi po prirodi posla mora da nosi sluzbene telefone.
Do skoro je firma uplacivala odredjeni iznos na privatne telefone a od skoro je vecina dobila sluzbene nokijice i samsunge (kako ko) i postpaid pakete (uz interno umrezavanje), koji nisu vezani za telefone (kartica radi u bilo kom drugom telefonu).
Pa sad, mnogima od nas i zbog samog posla je potrebno da nose bar dva telefona. Ja npr. nosim svoju nokiju n70 i sluzbenu 2760 - i vec mi lagano postaje muka od toga, pa ozbiljno razmisljam o telefonu sa dve kartice.
Samsung slajder (valjda neki model d880) koji je referentan za dual SIM mi se ich ne svidja, a kada sam video anycool (829) vrlo mi se dopao na prvi pogled. Interesantno je da zavrsna obrada izgleda vrlo ok, ne znam kako bi izgledala na tel. koji je star 2-3 godine.
Normalno, covek onda pomisli da nesto mora da mu fali za tu cenu. Sve sto sam ja nasao je opste poznato - nema govora o nekakvim korisnim kamerama, vga maksimalno i nista vise, jer u njihovu malu internu memoriju i ne moze da stane vise. Takodje, nema elegantnog update softvera, niti nekakvo dodavanje i sl. Tesko djubre, neko bi rekao - al` samo za onog kome treba da ima dobru kameru i koristi neki dodatni specifican softver.
Onda, od kako smo dobili sluzbene telefone, malo po malo, vidjam ponekog od zaposlenih koji su nosili skuplje nokije - sada nose taj i829 model, jer vise ne mogu da se bore sa krsom od telefona po dzepovima. Nekima od njih je potrebno da nose i po dva takva jer mislim da povremeno koriste i jos dodatne 1-2 kartice. U prolazu ih pitam kako im sluzi - ne kazu mi nista specijalno, samo "super, odlicno". Pitam je l` ima 1cpu ili 2cpu, kazu "nemam pojma". Pa je l` rade obe istovremeno - "da".
Ti ljudi nisu tehnomani, verovatno nikada nisu culi za termin symbian ili .jar instalacija, ili ako su i culi nikada nisu u svoj telefon dodavali neki softver, ne racunajuci prebacivanje kontakta ili razmenjivanje video klipova.
A radi se o par njihi starosti 30-50 godina, uglavnom imaju zavrsen fakultet. Jedan od njih je, recimo advokat, dakle covek koji na dnevnoj bazi mora da se je!ava po sudovima i komunicira sa masom ljudi preko telefona. A kad ga pitam kako mu radi taj telefon - ne rece mi nista bitno, osim "super". Je l` ima problema sa prijemom signala? -"Jok". Kako se cuje? - "odlicno".
Pa sad, razmisljam se dobro da li da zamenim svoje telefone. Meni licno povremeno u poslu zatreba kamera i diktafon. Za tako nesto mi kamera na n70 uglavnom zavrsi posao kao i softver koji sam stavio radi snimanja glasa. Kad mi trebaju ozbiljnije slike onda ponesem klasican foto-aparat.
Takodje, bitno mi je da svakom kontaktu mogu da dodelim drugaciju .mp3 ili .mid melodiju (jer hocu da znam ko me zove bez gledanja u telefon).
Npr. bitno mi je da i mogu da ugasim jednu karticu, a da druga ostane aktivna - naravno bez mnogo maltretiranja.
Kada nadjem vremena, pogledacu kako to funkcionise i da li moze da mi zameni postojece telefone. Ali ono sto sam cuo od drugih - to je da onome kome treba da (samo) razgovara, uz vise kartica, ovome nema bitnih mana.
Modni detalj u vidu antene kojom nekome mozete da izbijete oci, ili da vam sluzi kao pokazivac na npr. predavanju - ne racunam.