Šta je novo?

Khronos objavio specifikaciju OpenGL 3.2

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Khronos Releases OpenGL 3.2 - Third Major OpenGL Release within Twelve Months

http://www.khronos.org/news/press/r...rd-major-opengl-release-within-twelve-months/

Features:

* Increased performance for vertex arrays and fence sync objects to avoid idling while waiting for resources shared between the CPU and GPU, or multiple CPU threads;
* Improved pipeline programmability, including geometry shaders in the OpenGL core;
* Boosted cube map visual quality and multisampling rendering flexibility by enabling shaders to directly process texture samples.

NVidia vec ima driver koji pokazuju na siggraph-u. OpenGL 3.2 radice na svim kartama baziranim na G80 i novijim.

yooyoo koliko OpenGL kaska po mogucnostima u odnosu na DirectX (noob pitanje)?
I ako neko zeli danas da razvija neku igru, da li mu je lakse da se orpedeli za DX ili OGL?

Poslednja izmena:
Hardware je isti.. samo je "jezik" koji aplikacija prica sa hw-om drugaciji.
I OGL i D3D nude isti set mogucnosti.

Sto se igara tice, ljudi se opredeljuju za DX jer Microsoft pise jedan deo drivera a proizvodjaci hw drugi deo drivera. Ako app trazi DX10 device i dobije ga onda device ispunjava sve sto pise u DX10 specifikaciji.

Kod OpenGL-a proizvodjac pise sve, postujuci OpenGL specifikaciju. Takodje, kroz mehanizam extenzija, proizvodjac moze da izlozi nestandardne mogucnosti. Programeru je teze jer mora da pise codepath za svaki hw.

Sta to znaci... ako neki hw ima DXn set mogucnosti one ce biti dostupne krzo D3Dn API. Ali ako ima nesto vise od DX specifikacije to nece biti dostupno programeru.
Kod OpenGL-a proizvodjac hw-a kroz ogl driver izlaze sve mogucnosti hw-a programeru.

Sta je lose kod OGL-a.. Sada imamo samo jednog proizvodjaca hw-a (NVIDIA) koji gura ovaj standard u skladu sa specifikacijom. AMD sa druge strane veoma malo ulaze u OGL driver i prilicno kaskaju. Npr.. cesto se desava da AMD ogl driver ne nudi mogucnosti kao odgovarajuci D3D driver. Kod NVidije ogl driver prati stanje d3d drivera.

Sta je lose kod OGL-a.. Sada imamo samo jednog proizvodjaca hw-a (NVIDIA) koji gura ovaj standard u skladu sa specifikacijom. AMD sa druge strane veoma malo ulaze u OGL driver i prilicno kaskaju. Npr.. cesto se desava da AMD ogl driver ne nudi mogucnosti kao odgovarajuci D3D driver. Kod NVidije ogl driver prati stanje d3d drivera.

Moram ovo tvoje nagadjanje da ispravim sa cinjenicama, iz prve ruke 😉

AMD itekako ulaze u OpenGL i apsolutno se drzi standardizovanih EXT i ARB ekstenzija. Logicno je da ne podrzava NV ekstenzije (barem ne sve). AMD-ov drajver u aktuelnoj reviziji podrzava OGL 3.1 a uskoro ce podrzavati i najnoviji 3.2 - u potpunosti 😉

Ono sto treba uzeti u obzir jeste da game developeri i game studiji apsolutno ne vide OGL kao API za razvoj igara. DX je de facto standard... ono OGL-a sto se koristi u game dev. industriji nije ni blizu featuresa koje donose verzije posle 3.0... realno jedini relevantan HW koji koristi custom-verziju OGL-a je RSX u PS3, ali to je NV40 generacija koja na hardverskom nivou ne podrzava ono sto OGL 3+ donosi...

Tamo gde OGL i dalje ima smisla i svoju upotrebnu vrednost jeste pro CAD/CAM, rendering i visualization SW, kao i industrijski i vojni simulatori, a tu ATI ima tradicionalno prisustvo - http://www.techsource.com/products/embedded/index.asp

ovaj Condor trenutno koristi prethodnu generaciju Embeded Radeona, a novi Condor ce imati novi Radeon E4690: http://www.youtube.com/watch?v=jPlvlTeehck

Mozda ce u buducnosti OGL igrati veci znacaj i u gaming industriji, ali to je vec u domenu nagadjanja...

Pa pise da podrzava 3.1 ali mu ni 3.0 ne radi kako treba. Slobodno pogledaj teme na opengl forumu.

Pa pise da podrzava 3.1 ali mu ni 3.0 ne radi kako treba. Slobodno pogledaj teme na opengl forumu.
sta ne radi? ARB i EXT ekstenzije?

sem onog cuvenog "feedback render with display list runs slow on ATI" iz januara 2008, ne mogu da iskopam drugu temu...

Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da ATI i OGL "slabo saradjuju". Dugo sam pokusavao da resim problem sa Google Sketch-upom. Cak na Googlovom sajtu kazu da trenutno ne mogu da preporuce Atija. Problem koji sam imao je resen verzijom drivera 9.7 (dodali su podrusku za 2 ekstenzije). Na resenje problema sam cekao od verzije 8.9 -znaci skoro celu godinu.

Na moje (i dalje) veliko razocarenje, moram se sloziti sa predhodnim negativnim stavovima. Imao sam dosta problema sa Sketchup-om i jedini ikad uoceni problem sa Archicad-om i OGL je bio na ATi karti (AC je odbijao bilo kakvu saradnju u OGL modu).

Nazad
Vrh Dno