Evo uzeo sam neke knjige za programiranje na Linuxu. Posto programiram u c++ prirodno okruzenje mi je Kde (koji se na njemu bazira). Medjutim imam neke doumice oko toga koje biblioteke da koristim i prve ucim (naravno kasnije cu morati da ih sve naucim), Kde biblioteke ili Qt biblioteke. Koliko sam shvatio za ovo kratko vreme Kde klase se u stvari baziraju i izvedene su iz Qt klasa, u samim programima obe se ponasaju veoma slicno (QMainWindow = KMainWindow?). Zasto onda koristiti jedne a ne druge? Neka me neko uputi na ove razlike.
Drugo imao sam ovakav program (pocetnicki
):
//Pseudo kod:
int main(tralala)
KApplication myapp(tralala);
KMainWindow window;
podesavaju se prozor i on se dodeljuje kao glavni widget myapp-u
i prozor se prikazuje.
return myapp.exec(); //ovo mora da bude tu!
}
medjutim kada pokusam da startujem ovaj program (uspesno se kompajlira) nece da startuje i u konzoli prikaze poruku da KCmdLineParam (ili kako se vec zove klasa , ko zna znace) ::init() funkcija nikada nije pozvana i prijavljuje ovo kao gresku?
Kada se konstruktoru KApplication pored argc i argv (ulaza sa komandne linije) doda i parametar naziva aplikacije u obliku stringa "aplikacija" program se uspesno startuje , uradi ono sto treba (sto je za sada samo prikazivanje praznog prozora) ali kada se aplikacija ugasi pozove se Kde Crash Handler ? Znaci u ovom obliku aplikacija pada?
Medjutim kada napisem isti taj program (istog oblika) samo sa qt include fajlovima i klasama (KApplication zamenjujem sa QApplicaiton, KMainWindow sa QMainWindow ne menjajuci f-je clanice koje se pozivaju) sve radi kako treba jel zna neko o cemu se ovde radi?
BTW: pozdravljam postavljanje Benchmarka na Linux baziran server, to mora da je bar 50% od razloga zasto je npr forum poleteo
(D)
Drugo imao sam ovakav program (pocetnicki
//Pseudo kod:
int main(tralala)
KApplication myapp(tralala);
KMainWindow window;
podesavaju se prozor i on se dodeljuje kao glavni widget myapp-u
i prozor se prikazuje.
return myapp.exec(); //ovo mora da bude tu!
}
medjutim kada pokusam da startujem ovaj program (uspesno se kompajlira) nece da startuje i u konzoli prikaze poruku da KCmdLineParam (ili kako se vec zove klasa , ko zna znace) ::init() funkcija nikada nije pozvana i prijavljuje ovo kao gresku?
Kada se konstruktoru KApplication pored argc i argv (ulaza sa komandne linije) doda i parametar naziva aplikacije u obliku stringa "aplikacija" program se uspesno startuje , uradi ono sto treba (sto je za sada samo prikazivanje praznog prozora) ali kada se aplikacija ugasi pozove se Kde Crash Handler ? Znaci u ovom obliku aplikacija pada?
Medjutim kada napisem isti taj program (istog oblika) samo sa qt include fajlovima i klasama (KApplication zamenjujem sa QApplicaiton, KMainWindow sa QMainWindow ne menjajuci f-je clanice koje se pozivaju) sve radi kako treba jel zna neko o cemu se ovde radi?
BTW: pozdravljam postavljanje Benchmarka na Linux baziran server, to mora da je bar 50% od razloga zasto je npr forum poleteo
(D)