Ово је питање уопштено за линух али кад смо већ узјахали ову тему ... надам се да нећу да пишем натрпано и да ће неко да разуме.
Како се ради локализација за wine? Не коришћење фонтова него оно што се постиже подешавањем рецимо Србије у регионалним подешавањима и онда нема проблема са именима фајлова и слично.
Сад детаљно, пре пар дана сам узео од другара нешто аудио дискова да бих обновио оно што ми је нестало када је 2Т хард испустио бели дим. У питању је домаћа музика која у именима има наша слова. За риповање користим EAC* преко wineta, ако је потребно могу и да објасним зашто баш тако. Тачније, на крају поруке ћу да напишем пар сличних објашњења. Проблем се појавио код тих наших слова, у неким случајевима не могу да их убацим у имена нумера које ће да се рипују а и он сам успут негде забрља. Конкретно, један диск се зове Singl ploče ... и све као уради исправно а на крају направи .cue фајл у коме је име албума без кукица иако је сам фајл после рипа остао исправан.
Да не бих много размишљао, стартовао сам пенџере*** и одрадио све што сам хтео. Онда вратим линух ... и опет проблеми. За свирање музике углавном користим DeadBeef али сам у једном тренутку вратио foobar2000** и најчешће њега користим. Ако сада пустим неки албум који у имену има наше слово (рецимо поменуте Singl ploče) њега збуни инфо из .cue фајла јер ми делује да локализација не ради посао. Једно од решења је да се вратим да стари начин именовања фајлова па их назовем CDImage са потребном екстензијом али опет остаје проблем што ће на списку да буде забрљано. То није велики проблем али ја волим да све буде савршено и не могу да прихватим кукице и разне симболе уместо наших слова.
Потражио сам шта се пише о локализацији wineta па ћу да пробам али ако је неко то већ радио, онда ме чека мање посла.
*EAC је један од ваљда два прихваћена програма за риповање аудио дискова који прави савршен рип. Као што су ImgBurn или foobar2000 прихваћени као ултимативни програми. На озбиљним форумима/трекерима се једино такви рипови прихватају као исправни илити савршени и ја сам то усвојио одавно. За њега не знам, али су аутори ImgBurna написали да немају намеру да праве линух верзију пошто програм савршено ради преко wine емулације. Слично као и остала два.
Све у свему, ЕАС је обавезан па бих више волео да решим питање локализације него да отварам пенџере кад год рипујем наше дискове. Подразумева се да ће наша слова да се користе и да девојчицама неће да мирисе коза него мирише кожа.
**foobar2000 је плејер на који сам навикао док сам користио пенџере. Са линухима сам користио неке алтернативе, најчешће DeadBeef који завршава посао. Ипак, foobar2000 има савршен конвертор па сам се полако опет вратио на њега. Плус је неко направио верзију коју AUR директ инсталира у Мултимедија део, не као wine програм иако јесте такав.
У овом случају је опет решење у wine локализацији, нарочито зато што су DeadBeef и Audacious омашили у овој причи. Тачније, омашио је баш линух али је то комплетно друга прича па ћу у посебној поруци о томе. Нешто што ми и даље није јасно и никако не успевам да разумем.
***Баш су ово случајеви у којима порука коју је написао (ко)лега99 има смисла. У неким тренуцима укапирам да они који раде на линуху све раде само према томе како они користе а проблеми других их не занимају. Зато на неки начин разумем зашто Suse годинама форсира неисправне ћириличне фонтове, нити су њима потребни нити их овдашњи корисници користе, тачније лакша им осисана латиница него неко тамо ћирилично писмо.
Sokiran sam i razocaran linuxom. Dam cerki (moranje) moju Logitec kameru koja ima i mikrofon, sluske sa mikrofonom. Ubode ona stavi drajvere za logitech i sve radi, sve na klik, sve win7 vidi i opsluzuje. Kamera u linuxu vise nije htela ni da radi sem u Calculate. Ne mogu da verujem kako kod njih u win sve moze da radi i sve moze da se podesi bez muke, iskljuci mikrofon sa kamere ukljuci na sluskama, sve na klik i radi. Neverovatno....