Šta je novo?

KDE Plasma (problemi, konfigurisanje, diskusija)

Какво пермутовање, једном откуцано и враћам стрелицом, не куцам нешто што сам већ откуцао па макар и 10 пута притиснуо стрелицу.
I ja bi vracao sa strelicom ali to ispadne ne 10x nego 100x vracanja da nadjem, ja koristim octopi u kome je yaourt tako da na vracanje strelicom kod mene je utopija.

^Ako ti strelice ne odgovaraju, hh mnogo olakšava upotrebu istorije.:wave:

@lega99 Ne zameri molim te, čitam tvoje postove sa simpatijama. Ipak, ne mogu se oteti utisku da namerno sebi zagorčavaš život. Nađeš problem gde ga ne bi našao ni sveti Ilija.
Za tebe je OSX. Tamo imaš off i on dugme, i to je to što se tiče korišćenja računara :)

I ja bi vracao sa strelicom ali to ispadne ne 10x nego 100x vracanja da nadjem, ja koristim octopi u kome je yaourt tako da na vracanje strelicom kod mene je utopija.
Што би се рекло, куцаш па не престајеш. Ја немам много потребе за терминалом, обично се своди на апдејте и ту и тамо неку ситницу али врло ретко. Шта ти између два апдејта толико откуцаш?? Е да, ја апдејтујем сваки пут кад се сетим, па можда зато немам међукуцкање.
^Ako ti strelice ne odgovaraju, hh mnogo olakšava upotrebu istorije.:wave:
Ја сам више пута питао, некада сам користио 4dos који је имао опцију да рецимо откуцам (пример о коме пишемо) ya па онда стрелицу горе и он ми листа све куцано што почиње са ya. Мислим да је била и опција да отвори прозор са списком свега куцаног на ya па онда бирам шта хоћу. Неко ми је једном понудио решење које делимично ради ово али ми се није баш баш свидело па сам одустао.

Да ли је тај hh или шта год нешто тако? Просто, куцам прва слова и хоћу да видим све што сам куцао а почиње тим словима. Има ли шта такво, тј мора да има али се нисам превише интересовао?

Да ли је тај hh или шта год нешто тако? Просто, куцам прва слова и хоћу да видим све што сам куцао а почиње тим словима. Има ли шта такво, тј мора да има али се нисам превише интересовао?

Može, pritisneš Ctrl+E da se prebaci u regexp mod i onda ^ + koliko hoćeš karaktera sa početka neke komande.

@lega99 Ne zameri molim te, čitam tvoje postove sa simpatijama. Ipak, ne mogu se oteti utisku da namerno sebi zagorčavaš život. Nađeš problem gde ga ne bi našao ni sveti Ilija.
Za tebe je OSX. Tamo imaš off i on dugme, i to je to što se tiče korišćenja računara :)

Izgleda da ne kapiras, cim ja napisem nesto, nadjem gresku odmah nije dobro. Ako sam napisao valjda sam to napisao da se i drugi ne pitaju sta se to sad desilo. Po ko zna koji put citam ovo sto si ti sad izjavio, sve mora da se u linuxu sakrije sto ne valja jer je dzaba. Znam ja i za histori a to sto @calexx uvek kontrira to je njegova stvar. Zasto bi ja vrteo strelicu ili trazio po histrori kad imam u Octopi sve integrisan je i yaourt . Najveci stos je sto sve kod @calexxa pocine i zavrsava se kako on to radi i radi sa Arch-om i to je Amin. Sve sto sam dopisao je za plasmu koju i on arci na Archu ali tamo nema
plasma-discoveri nego je paket manager Octopi ili rucnjaka pacman ili yaourt. Ne znam sta je vama ljudi, sve vam je dobro, koliko programa imate, nije vam bitno sto neko odjednom za**re program koji im je glavni paket manager a tupi nemoj Synaptic to nije OK, nemoj apt, sad kao kucaj pkcon. 100x sam se zarekao necu pisati jer odavno kakpiram kako sve ovo funkcionise, onda sam sebi se p**erem u usta i napisem. Ja sam svoj zivot do penzije prove radeci u najvecem erc-u u ovim krajevima i vodio sam obradu, nisam navikao na ovakav paceraj. Zavrsio sam kao chif informatike i zavrsio projekat i tender za IS jedne opstine u BG. Ubijam vreme kao penzioner, to sto hocu da sve stima to mi je mana, prijavljivao sam greske alinema leba od toga.

Poslednja izmena od urednika:
Lega, vrati se Mintu!:D Za 2 godine, ukupno sam imao 2 problema:

1) u početku mi se dešavalo da iza svakog 2-3 dizanja sistema, imam crn ekran... umalo nisam napustio Mint kad je u dobro doba izašao kernel 4.10 i to je nestalo...
2) loše upakovan kernel koji sam morao ručno da uklanjam koliko je bila zabrljana instalacija.

Cinnamon je vrlo stabilno i funkcionalno okruženje koje me možda par puta dočekalo s' obaveštenjem da radi u softver modu i želim li restart u hardverski mod, kliknem "Da" i to je sve što je ikad bilo...

Ni ja baš ne kapiram opčinjenost vrlo rovitim okruženjem i RR distroima kad su i manje cutting edge distribucije upotrebljive. Ne mora OSX.

Zanimljivo da ne vidim da se žališ po windblows delu foruma na bilo šta, recimo, bar na maratonske apdejte koje nekad nije moguće ni odgoditi. Koliko kod njih stvari puca i kakve svinjarije se dešavaju nakon tih apdejta, uprkos in-house razvoju, pa opet ni retka od tebe o tome?

Poslednja izmena:
Lega, vrati se Mintu!:D Za 2 godine, ukupno sam imao 2 problema:

1) u početku mi se dešavalo da iza svakog 2-3 dizanja sistema, imam crn ekran... umalo nisam napustio Mint kad je u dobro doba izašao kernel 4.10 i to je nestalo...
2) loše upakovan kernel koji sam morao ručno da uklanjam koliko je bila zabrljana instalacija.

Cinnamon je vrlo stabilno i funkcionalno okruženje koje me možda par puta dočekalo s' obaveštenjem da radi u softver modu i želim li restart u hardverski mod, kliknem "Da" i to je sve što je ikad bilo...

Ni ja baš ne kapiram opčinjenost vrlo rovitim okruženjem i RR distroima kad su i manje cutting edge distribucije upotrebljive. Ne mora OSX.

Zanimljivo da ne vidim da se žališ po windblows delu foruma na bilo šta, recimo, bar na maratonske apdejte koje nekad nije moguće ni odgoditi. Koliko kod njih stvari puca i kakve svinjarije se dešavaju nakon tih apdejta, uprkos in-house razvoju, pa opet ni retka od tebe o tome?

Bio sam na Mintu Cimetu od samog pocetka, u nekom trenutku presao sam na Gnome shell ali sam imao i Cimet. Poceli su da brljaju sa eksenzijama i nisam mogao da nastelim onako kako sam zamislio. Na kraju presao sam na KDE i bilo je ok dok ne izmislise plasmu 5. Probao sam sve i svasta, sad imam Manjaro pod plasmom i on je RR ali je stabilniji od samog Neona koji izmislja plasmu. Imam Calculate koji je gentoo sa instalerom, RR distro ali bas ne zure i najstabilniji je distro. KDE je 9 rupa na sviralo a Neon je gomila koja pravi plasmu i koja samo kod njih ne radi kako treba a tu istu preuzimaju drugi i radi ok.
Imam win 10 ali ne pisem nista jer ponekad udjem u win, update je nocna mora ali uvek prodje, ima i varijnata da se napravi update kao iso i to je nabrzi update, ili varijanta da se izabere update i preskoci nezeljeni update. Od programa ima open sources programe koji bolje rade u win 10 nego u linuxu. Znaci retko kad udjem u win, uvek moze da se vrati ima ugradjen lak i jednostav sistem uzimanja rikoveri tacaka, uvek moze da se podigne, nikad mi se dosad nije skrsio sem jednom zbog amd drajvera. Digao ga u rikaveri modu, ocistio stare drajvere sa DDU i stavio nove, restart i teraj dalje. Uvek je u GUI, moja ploca je stara ali ima GUI Bios, plus boli me uvo za programe i za verzije kernela , qt, pythona. Za toliko koliko povremeno udjem u win 10 meni je ok pogotovo sto je na starom SATA disku i iskljucen je fast boot.
Kad pricam sa drugarom preko Telegrama ja na plasmi on xfce uvek zakljucimo da smo mazohisti jureci svaku gresku.... Ceka ima bolju masinu i drzi win7, pokusao sam da je preobratim ali se zgadila kad je videla linux. Sad je konacno resila da uzme neku kintu, win7, Firefox, skype, nije nesto ali bolje nego da sedi i vata zjale.
Nekad sam umrezavao masine, imao sam tri u kuci, uvaljivao zgadiju na jedan od njih preko Kali, igrao se, dizao virtuelne OS i umrezavao po 3 virtuelna linuxa na jednoj masini. Sad mi je svega dosta, masina stara, nema se love itd...

Ok je sve to, ali pazi... Uzmeš KDE koji je po meni i dalje okruženje u beta fazi, nakalemiš ga na rolling distro pa preko toga još dodaš i po neki testing repo. Šta očekuješ da može da se desi u takvoj konstelaciji? Čak i ako bi prenebregnuli da se, ono što se naziva Linux OS (distro) decentralizovano razvija - kernel piše Finac u Americi, DE ti prave nemci pa Xorg ovi pa, systemd oni i tako redom...?

Po nekad imam utisak da se hvataš za "najtanju granu" samo da bi nešto loše rekao, s tim da provučeš, tu i tamo, kako svega toga nema na Windowsu(koji retko koristiš). Skoro kao da ti je cilj da nekome ko čita ubiješ volju i na pomisao da proba linux.

BTW, i Mint kao i Windows sad ima "ugrađen" pouzdan mehanizam za vraćanje sistema u funkcionalno stanje ako bi nekome neiskusnom nešto krenulo naopako.

Lega, kad ti se desilo da apdejt Linuxa, pobriše (tvoje) fajlove? Koliki mazohista bio da ti se to desi i šta misliš koliko bi to bilo za kukanje?:d:wave: https://www.benchmark.rs/vesti/micr...ws_10_update_bag_koji_je_brisao_fajlove-77769
Ne kapiram zasto sve sto se napise i sto nevalja odmah ispadne kukanje, to ne mogu da ukapiram. Nisam iskusio to sa windowsom i lepo sam napisao retko kad sam u windowsu.
Ko hoce linux nek uziva, ako mu sluzi kao i win za surf i facebook samo napred. Napiso sam ali ponovicu pisem o greskam za koje ne nalazim resenje ili o greskam-previdima developera, sad se ovo oko plasma-discoveri vec na njihovoj facebook stranic navija na vodenicu promena teme, e to bi bilo tako kad bi se gadjali tramvajima. Nisam jedini kome se to desilo a pise i na forumu i na njihovoj facebok stranici. Poenta je nemoj da pises nista o greskama, cuti, to se ne svidja ljudima... Mislim da je najbolje stavis XFCE, stavis virtuelno okruzenje, stavljas virtuelni XFCE (sve predefisina vec godinama) i menjas teme i kacis slike, svima ce da odgovara. :wave: Odo ja na gogole earth na put po svetu i razgledanju gradova. :wave:

Znam ja i za histori a to sto @calexx uvek kontrira to je njegova stvar. Zasto bi ja vrteo strelicu ili trazio po histrori kad imam u Octopi sve integrisan je i yaourt . Najveci stos je sto sve kod @calexxa pocine i zavrsava se kako on to radi i radi sa Arch-om i to je Amin. Sve sto sam dopisao je za plasmu koju i on arci na Archu ali tamo nema
plasma-discoveri nego je paket manager Octopi ili rucnjaka pacman ili yaourt. Ne znam sta je vama ljudi, sve vam je dobro, koliko programa imate, nije vam bitno sto neko odjednom za**re program koji im je glavni paket manager a tupi nemoj Synaptic to nije OK, nemoj apt, sad kao kucaj pkcon.
Не контрирам ја, само сам рекао да је мој избор да за нешто користим терминал а за нешто Octopi. Овде је ваљда реч о Манџару и Octopi је његов па ми делује да је plasma-discover ту вишак. Ја сам некада (ретко то сада радим) испробавао разне програме за разне намене и ретко остављао више од једног, понекад два ако други има нешто занимљиво и другачије. Убунту је имао неке чудне софтвер центре или како се звало па сам се тамо вратио Synapticu, Манџаро је био мој први Арчолики линух и свидео ми се Octopi (и yaourt) па га додатно убацим Арчију. Некада додају и Pamac мада ми није нешто и ретко га додам. Зато питам откуд plasma-discover.
Што се апдејтовања тиче, имам опцију да покрећем Octopi па да проверавам апдејте где он често опет отвори терминал (за сваки AUR апдејт) и чини ми се да је лакше да отворим терминал, стрелицом вратим yaourt и сачекам. Брже ми се стартује терминал а и некако ми је прегледније. Мој избор.

Кад кажем да ја то радим на Арчију, то би требало да је 99% исто као и на Манџару па не видим да је то нешто чудно. Углавном је све слично и на Кубунту (мало другачије команде за апдејт) али га користим једном месечно и не размишљам о њему.

Windows. Имам и то на сваком харду, две десетке а на једној оцрњени 1809. Све ради како ради, покренем само за AoE RoR и немам проблема. Сигурно би било другачије да га стално користим, било би и загушивања и успоравања а богами и пуцања. Кад год нешто дуже будем на њему па пробам још који програм успут (неки download кад сам већ ту, мало музике да не буде досадно и слично) увек долази до успоравања, као да се не сналази са мултитаскингом и не може да издржи све. Тога на линуху углавном нема. Није неки проблем, употребљиво је и нема брљања. Не знам за проблем са брисањем неких фајлова јер се то односи на системске фолдере које ја никад нигде не користим. Мислим, мени ће ОС да одреди где ће да ми буду слике, где музика а где документи. Ма ајте.

Минт. Полупроизвод, тестира га пар њих на неком хардверу па је већа шанса да негде не ради (мој чест случај) него што ће то да се деси некој Tiny windows верзији која је плански осакаћена. Пратим и тест пред излазак (коме значи, изашла је 19.1 верзија у сва три облика а пошто им плаСма није занимљива, Минт ми је још мање битан) и било је ситуација да изађе тест верзија, онда је одбаце као лошу и сутрадан та иста буде стабилна и званична. Или тестирају стотинак функција, пола не прође, трећина није ни тсестирана а верзија прошла. Да не помињем Клемов антисемитизам мада ми то не значи ништа.

@Lega

Poenta je da u tom "ukazivanju na greške" (nama a ne developerima začudo?) ima dosta tihih elemenata pro-Windows trolla.

Na Windowsu ti sve lepo. Imaš "Cortanu za udvaranje", "integrisane restore pointe" pa "open source programi rade bolje na Windowsu" pa "mi mazohisti":d što smo na Linuxu i to sve na bazi iskustva sa polu-spremnim DE-om na RR distrou ali da ostatak ne ponavljam... Šta ti to treba? Kome imaš potrebu da objasniš, i zbog čega, da "ako je besplatno, ne znači i da je dobro" i da nije sve "med i mleko na Linuxu"?

Na tvom mestu, pobrisao bih sve Linuxe, kad te tako kilavo služe i zaboravio da postoje samo što ja ipak nemam takvih razloga iako mi ne koristi samo za surf i fajsbuk (zaobilazim odavno) a za kumulativnih 8 godina korišćenja videh "problema" koliko ti na win 10 otkad si apgrejdovao.

Naravno da najbolje radi OS koji se skoro nikad i ne koristi. Sa takvim softverom, nema da ima problema...:D:wave:

Poslednja izmena:
Зато питам откуд plasma-discover.

Ti izgledas i dalje mislis da svet postoji smo ako imas Arch. Zadaj serach plasma-disoveri pa ces dobiti koji ga sve distroi koriste, mala pomoc svi koji imaju .deb fajlove i tvoj Kubuntu ako si probao 18.04 LTS. Zarsavam ovu beskonacnu prepisku. :wave:
@calexx toliko si blatio Mint i sad ladno skidas, ne kapiram...

Poslednja izmena od urednika:
Ајде опет. Арчи у старту нема ништа од пакет менаџера ... тј нема ништа од било чега али ја изаберем понешто из Хелмутове скрипте. Први линух из Арчи фамилије ми је био Манџаро чији је Octopi који ми се свидео па сам њега изабрао за gui инсталације тј yaourt за терминал уместо pacmana пошто овај не ради са AUR пакетима. Немам потребе за још неким.

У *убунту варијантама сам на почетку користио Synaptic (можда је и Минт тај који га је форсирао, не сећам се) и када су се појавили разни пакет менаџери, пробао сам их и остао на Synapticu. Није plasma-discoveri једини, има их још, постоји discover и за Арчија али не видим шта ће ми још један такав. Где га користиш, у Манџару или?

Шта скидам?? Само пратим како тестирају и објављују нове Минтове, остало у букмарку па бацим поглед. Можда бих некад пробао плаСму да су остали али им је вероватно компликована и неће да упадну у замку као Неон и слични па су одустали. ПлаСма јесте промашај и лоше рађена али и даље очекујем да се оправи. Ипак ми је и даље употребљивија од оних мазохистичких окружења.

Izgleda su upravo sad apdejtovali i index stranu sajta, hvala... Sad ga skidam - Mate ovaj put.:D
Mate trosi vise previse RAM-a za to sto nudi. 700-800 MB trosi windows koji je ipak daleko popeglanija platforma. O kvalitetu drajvera i aplikacija da ne govorim.. Linux je na totalno pogresnom putu. Od novih funkcionalnosti nema ni traga, hardverska zahtevnost stalno raste a kolicina bagova se ne smanjuje. Da stvar bude jos gora, potpuno funkcionalni paketi / okruzenja se zamenjuju novima koji su uzasni poluproizvodi. Mainstream linux distribucija sa kompletnim okruzenjem i GUI-jem (bez cackanja po xml i .conf fajlovima), s obzirom na slabiju drajversku podrsku, manje podrzanih aplikacija, mora da bude manje zahtevna od aktuelnog windowsa (7, 8, 10) a to nazalost nije slucaj. Win 8.1 npr radi i brze i bolje od bilo kog mainstream KDE, MATE, Gnome 3 distroa. Isto vazi i za win 7. Win10 je nestabilan zbog ludacke politike Microsofta. Trenutno je jedino XFCE (iako je razvoj nesto kilav, a mozda bas zbog toga) jedino okruzenje koje je koliko-toliko lightweight i gde se instalacija linuxa u smislu stedljivosti resursa zaista isplati. KDE je takodje OK ali previse bagova jos tu ima da bi se kompletno okruzenje moglo primenjivati na "production" masini. Zato podosta distroa drzi stare pakete jos uvek i ne prelazi na punu Plazmu. MATE a pogotovo Gnome 3 su prosto monstrumi zahtevniji od windowsa a sa manje funkcionalnosti. DE iz doba Jure tipa LXDE, windows managere iz praistorije tipa Openbox (dobar ali ne zelim da rucno menjam xml file u 21. veku), IceWM i sl necu ni da komentarisem u 2018 godini...
Facit: linux je u cabru i umesto da iskoristi objektivne nedostatke windowsa 10 on postojano ide njegovim stopama.

^Nisam intenzivnije koristio MATE do sad. Samo kratke virtuelne probe koje ne govore previše o kvalitetu i upotrebljivosti DE-a. Na prvu loptu deluje živahnije od Cinnamona čak i u kombinaciji sa Compiz-om kad se podesi da sve prašti od efekata.:D U pogledu upotrebe memorije, MATE deluje štedljiviji u odnosu na Cinnamon 3.2 koji trenutno koristim.

E sad, sve što se oslanja na GTK3 biblioteke je postalo alavije na RAM. To možemo da zahvalimo GNOME developerima koji su morali/nisu znali drugačije. Zadesiće i XFCE kad svojim sporim razvojem jednom u potpunosti pređu na njih.

Ni meni se ne sviđa, ali šta ćeš... U 2018. je deplasirano razmišljati o RAM-u kad ti sam brauzer (doslovno, bilo koji) otkine po 1,5GB za nekoliko otvorenih tabova.

Edit: btw, i Cinnamon i MATE su mnogo štedljiviji od windblowsa. Kod mene 400-450MB sa Nvidia drajverima prijavljuje free -m kad se sistem digne. Na System Monitor se ne obazirem, sabira babe i žabe.:wave:

Poslednja izmena:
Ја такође не обраћам пажњу на то који линух и које окружење добро ради са неким минимумом меморије или уопште са слабијим хардвером. Зато и трошим КДЕ тј нажалост сада Плазму кад већ мора али немам неких већих проблема. Оно што сам приметио у односу на Пенџере је бољи и течнији рад у неком мултитаскингу. Скоро сам то поменуо, кад год из неког разлога идем на Windows и задржим се, искористим прилику да одрадим понешто и увек се сетим некадашњих проблема са више покренутих програма. Просто, ако ради неколико њих, увек понеки има приоритет а остали се укопају или опасно успоре, као да је мултитаскинг у фазону ... мало ради један па мало ради други па трећи па опет први. На Линухима углавном све ради, можда се мало успори али не заглави. Једини који уме да успори све је Double Commander, једино сам код њега приметио да просто копирање успори чак и курсор и све ради спорије.

КДЕ сам изабрао баш зато што је све ту, нема потребе да се користе додаци и екстензије да буде мало више могућности. Давно сам користио друга окружења и компиз ми је био мука за подешавања а без њега некако празно.

Немам искуства са гноме 2 да би ми мате нешто значио (а укапирао сам да је он нека копија тог окружења) као ни са кде3 да користим тринити. Почео сам отприлике када се појављивао кде4 и он ми је и најближи. Плазма се помало оправља али иде неким чудним путем.

Ma KDE je jos i dobar sto se zahtevnosti tice. Plazma ide na 13 godina staroj dual core masinici sa nekom integrisanom ati xpress karticom bez problema uz 400 MB potrosenog RAM-a. Jedini problem sa KDE-om je sto je development u sustini otkrivanje tople vode. Ako nesto radi ne diraj i gotovo. Development radi developmenta zaista ne razumem. U KDE kompozitor treba uloziti najvise resursa, ali ne..njega skoro i ne diraju vec se bave update managerom (koji ionako svaka krstena distribucija vec ima za sebe). Kapiram ja da su drajveri za graficke karte problem ali je nedopustivo da prioritet imaju neke leve stvari a ne ono sto je zaista bitno. Ono sto mi je oduvek smetalo kod KDE je da pokusava svim silama da lici na aktuelni windows operativni sistem. Kao da je on neka sveta krava sto se ergonomicnosti GUI-ja tice.
KDE je, paradoksalno, uz XFCE i najlakse kompletno okruzenje na linuksu sada. Najbolje linuks distribucije (najbolji odnos hardverska zahtevnost/mogucnosti) su bas KDE distribucije a najbolje rade one ciji developeri nisu pozurili da implementiraju svako sr..je koje KDE tim izbaci. Tu prednjace Rusi, trenutno su njihove KDE distribucije daleko najstabilnije. Mozda ne sa najsvezijim softverom ali zato izuzetno stabilne.

Poslednja izmena:
@calexx

Ako je to onaj laptop sa 3GB onda ti windblows 10 usporava zbog toga. Ne znam koju verziju imaš ali gledam, na laptopu mi je 10 LTSB i u startu pokazuje 1,1GB (Deepin samo 200MB manje), pa ne koči. Možda ti malo swapuje. 8 je minimum za komfor (svaka čast KDE-u utegli su ga koliko sam video) a sa 16 baš ne mora da se razmišlja. Važno da sve radi najbrže moguće tj. da ne postoji taj subjektivni osećaj lag-ovanja:wave:.

Није, све мање га користим пошто ме очи боле од гледања у екран а и вент је почео да луди. Ни комп нема много више меморије али не могу сад да ставим 32 гига меморије да би ми неки ОС радио како ваља. Поредим их на истом компу, био он слабији или јачи, чак и на том лаптопу би требало да ради јер су захтеви за 10 2 гига а не 16, 32 или колико ... јасно је мени како се побољшава функционисање. Мада, ако ставим више, тек ће онда линух да полети.

јер су захтеви за 10 2 гига

To je neki operativni minimum bio za 7-cu, moglo se. Govorim uopšteno, takvo vreme došlo da je i za Linux sa nekim "težim" okruženjem a i zbog komfora potrebno 8GB. Mint Cinnamon 18 sam terao bez swapa sa toliko RAM-a više od 2 godine i šta god radio, komp nikad nije došao u situaciju da memorija "iscuri" i da "zabode".

Da je Plasma 5 efikasnija uz manju potrošnju resursa od W10, to isto stoji.:wave:

Win 7, win 8.1 opusteno idu sa 2 GB (32bitne verzije), sam sistem zauzme oko 500 MB (zavisi koji je AV instaliran). Jedino XFCE i KDE (u 64bitnoj verziji doduse) idu oko 450 MB na 2GB RAM. Sve ostalo je katastrofa koliko je gladno memorije. Ispade da je za stariju masinicu KDE uz XFCE (evtl LXDE) najbolje a funkcionalno resenje. Win 10 u 32bitnoj varijanti trosi oko 900 MB do 1 GB bez dodatnog AV programa na 2 GB RAM. 2 GB je sa win 10 32bit moguce ali....prilicno knap. 3 GB je ipak znatno udobnije.
16 GB RAM je ako se ne igraju igre u full HD tj 4K prilicno nepotrebno jos uvek. 16 GB i vise je bez SSD prilicno promasena investicija, overkill bez potrebe a RAM nije jeftin.

Poslednja izmena:
Win 7, win 8.1 opusteno idu sa 2 GB (32bitne verzije), sam sistem zauzme oko 500 MB (zavisi koji je AV instaliran). Jedino XFCE i KDE (u 64bitnoj verziji doduse) idu oko 450 MB na 2GB RAM. Sve ostalo je katastrofa koliko je gladno memorije. Ispade da je za stariju masinicu KDE uz XFCE (evtl LXDE) najbolje a funkcionalno resenje. Win 10 u 32bitnoj varijanti trosi oko 900 MB do 1 GB bez dodatnog AV programa na 2 GB RAM. 2 GB je sa win 10 32bit moguce ali....prilicno knap. 3 GB je ipak znatno udobnije.
16 GB RAM je ako se ne igraju igre u full HD tj 4K prilicno nepotrebno jos uvek. 16 GB i vise je bez SSD prilicno promasena investicija, overkill bez potrebe a RAM nije jeftin.

Sve je to relativno. Meni je na Solusu sa Badgijem bilo isto oko 450-500MB a GNOME klon. Fedora GNOME oko 900 (kao i Deepin) ali su utrpali svašta nešto uključujući i Docker pa i nije čudno, a nekome možda to i odgovara.

Sećam se da mi je 32-bitni Amarok na starom Kubuntu jeo po 400MB(više nego ceo OS :D) zbog onih web servisa u postavkama, tako da to dosta zavisi od toga koliko si spreman za tjuning. Sa Xubuntuom 14.04(64-bitni) me mrzelo da se bakćem oko toga i isto mi je bilo kao sa Mintom na Cinnamonu - oko 450MB.:D

Secam se i ja tog ludila sa Amarokom na Kubuntuu :) Na Rosi je jeo "samo" 100 MB (kako kanda i treba da bude).

100 je bilo i na Kubuntu kad sam pogasio to a moralo se sa 2GB...:D

Ili evo sad najsvežije: dodam Radarr i qbittorrent-nox pošto me mrzi baktanje sa proveravanjem filmova, kao servise. Odmah 100-150MB RAM-a manje pošto sam hteo elegantnu instalaciju kroz Docker, pa je i on morao...:D U zlo doba, kad sam se pristojno smorio setupom, nađem Squawkr u koji je još elegantno moguće uvući listu sa imdb-ja i onda on najelegantnije samo spusti mail kad je naslov dostupan, ne troši nikakve resurse a toliko mi je i dovoljno.

Da sam znao(kao što nisam) sad ne bih morao da se cimam duplo da razmontira sve...:d:wave:

Poslednja izmena:
Vrh Dno