Šta je novo?

Katastrofa u Poljskoj !

filipenko

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,020
Evo upravo citam u Politici o haosu u Poljskoj. Doneli su zakon po kojem murija slobodno ulazi u kuce i proverava ko ima komp i da li je softver legalan, usput trazi dokaze u vidu originalnih diskova i slicno.
Naravno, kad su u pitanju obicni gradjani policija je kao i uvek vrlo revnosna, tako da se tamo navodno svasta desava.
Sta vi mislite o tome i sta mislite da li to moze i ovde da se ozvanici i ako se ozvanici da li bi opstalo i da li bi se sprovelo ?
Pozdrav
P.S. stavio sam tred u ovu sobu jer mi apl. softver nekako zvuci najprikladnije.

Neće se to kod nas desiti, jer smo mi 20 hiljada godina po standardu iza Poljske, pa legalan softver tek jedva možemo sebi da priuštimo ukoliko zarađujemo od njega. Teško da će kod nas uletati panduri nekim devojčicama od 12 godina u sobu i tražiti im dokaze o legalnom softveru zato što ove slušaju Bojana Marovića na kompjuteru...

Pa npr. SAD je (takodje) razvijena zemlja, ali se u njoj ne desava da murija masovno ulece ljudima u stanove trazeci ilegalan softver. Sasvim im je dovoljno sto je napravljena atmosfera da ilegalan softver nije "lepo" koristiti, (u kucnim uslovima).

Malo mi zvuci kao prenapumpana ili nepotpuno prenesena informacija (od strane politikinog novinara). Ako bi bilo tako kako pise, to bi otvorilo mnogo mogucnosti za zloupotrebe (i time obezvredjivanje zakona, i sustine onoga sta se sa njim zelelo uraditi). Jer, npr. ako vam se zameri komsija, rodjak, keva cale i sl. - vi mu instalirate winzip, crackujete isti, a zatim coveka prijavite muriji.

Sto se mene tice, ne bi mi uopste tesko pao dusanov zakonik (npr. odsecanje ruke kojom se kralo), al je pitanje da li je to civilizacijski opravdano. A i uopste.

Ma ko zna šta je to uopšte, ovi društveno-političko-ekonomski novinari teško da imaju i 2 razreda osnovne škole...

Ma novinari super ovde...pricao sam vec kad je dosao baja iz Intela i ovaj iz Glasa Javnosti ga pita kada ce Intel poceti sa prodajom racunara na kredu. Baja ga gleda, nista mu jasno nije 😀

E pa ovako ma koliko se ko, ukljucujuci moderatore ljutio. Najveca vrlina kapitalistickog nacina privredjivanja (koji inace i ja zastupam) je upravo mogucnost prilagodjavanja razlicitim trzistima ukljucujujuci i ona siromasnija. Njihov nacin proizvodnje dozvoljava im da sa cenom mogu ici dole ukoliko je to zahtev trzista.
Moj prvi LEGALNI softver bice kupljen onoga trenutka kada njegova cena u odnosu na moju prosecnu platu, ne bude prelazila cenu istog tog proizvoda u Americi u odnosu na istu njihovu platu. To znaci da ako je njihova prosecna mesecna plata oko 2500$ a softver (Windows XP) kosta 150& to je znaci oko 6 %. Njegova cena kod nas bi trebala da bude oko 18 Evra tj. 6% od 300 Evra.
Zakljucak:
Ili neka mi plata bude tolika (sto je manje verovatno) ili neka softver kosta toliko. I jedno i drugo mi odgovara. Ali pre toga NE PADA MI NA PAMET da platim softver po tolikoj ceni. Licno, spreman sam i na zatvor, mucenje, maltretiranje i sve ostalo ali ne kupujem !

Poljska se i inace shlihta Amerima, ali ovaj put su kanda preterali

Mislim da je to neka novinarska patka ili tome slicno, jer ipak ne ovlasceno ulazenje u neciji stan i vrsenje bilo kakvog pretresa pa to nije bilo ni pod SM u Srbiji a nema ni u nekim africkim zemljama a kamoli da ce tako nesto biti u zemlji koja ulazi u EU i koja je dakle kapitalisticka gde je privatno vlasnistvo svetinja...

baneks je napisao(la):
E pa ovako ma koliko se ko, ukljucujuci moderatore ljutio. Najveca vrlina kapitalistickog nacina privredjivanja (koji inace i ja zastupam) je upravo mogucnost prilagodjavanja razlicitim trzistima ukljucujujuci i ona siromasnija. Njihov nacin proizvodnje dozvoljava im da sa cenom mogu ici dole ukoliko je to zahtev trzista.
Moj prvi LEGALNI softver bice kupljen onoga trenutka kada njegova cena u odnosu na moju prosecnu platu, ne bude prelazila cenu istog tog proizvoda u Americi u odnosu na istu njihovu platu. To znaci da ako je njihova prosecna mesecna plata oko 2500$ a softver (Windows XP) kosta 150& to je znaci oko 6 %. Njegova cena kod nas bi trebala da bude oko 18 Evra tj. 6% od 300 Evra.
Zakljucak:
Ili neka mi plata bude tolika (sto je manje verovatno) ili neka softver kosta toliko. I jedno i drugo mi odgovara. Ali pre toga NE PADA MI NA PAMET da platim softver po tolikoj ceni. Licno, spreman sam i na zatvor, mucenje, maltretiranje i sve ostalo ali ne kupujem !

Uopste ne razumem sta ste se isprimali. I nije mi jasno zasto ima ili nema da ti pada napamet da kupis legalan softver i da odlucujes da li je to u redu ili nije. To je ta fora, nije opipljivo pa je pljacka kada neko hoce da ga naplati. Kod nas se jos uvek najvise ceni rad niskoobrazovanih radnika, jer oni prave nesto sto moze da se opipa, a kada M$ hoce da naplati svoj softver tada mi postalvljamo uslove i ne pada nam napamet da platimo!? Koga bre briga hoces li ti da platis ili neces? Jel te pitao ko kada si kupovao kuci frizider, zamrzivac, TV, sporet, bojler jel ti skupo ili nije? Nemoj da koristis bojler, frizider, sporet, ako ti je skupo da ih priustis ili ako posle kupovine tih stvari ne ostane 99% plate za *******ciju...Isto ti je tako i sa Windowsom, Generalsima, Photoshopom. Skupo ti je, glupo ti je da platis...Neces koristiti i mirna Backa. Bez teskih reci i teatralnosti. Jednostavno, iako mozda u Srbiji ne deluje tako, sasvim je prirodno da neko naplati svoj rad. Dali je dobitak adekvatan ceni nije na tebi da prosudjujes, vec je tvoje da kupis ili ne. Za sada mozes da koristis piratski softver, a kada, i ako ne budes vise mogao, bilo zato sto ne mozes da platis ili neces, razmislices da li se tebi to isplati i da li se racunar uopste isplati. Ali sigurno neces na sudu reci, "Sudija ukrao sam to i to jer mi je bilo jako potrebno, ali mi je plata mala pa ne mogu da ga prisutim". Mislim, mozes to reci, ali ides u zatvor na kraju 🙂 Uostalom i ja bih vozio Jaguar X-Tajp, ali nemam kes da ga kupim, ali mi to ne daje pravo da odem na neki parking i sednem u kola i odvezem ih, jer je ovo izmucena Srbija u kojoj svi zive bedno pa treba da se progleda kroz prste...Glupa opravdanja, koja niko ozboljan nece uzeti u obzir.

dati takva ovlashcenja pandurima je protivno chak i ustavima banana republika, da ne prichamo o zemlji koja je pred vratima evropske unije..

a kod nas ne sme nijedna vlast to da uradi jer treba dobiti sledece izbore..

Slazem se...

Dacu jedan primer vezan za Microsoft. Kada su pre tri godine dosli ovde, na sva zvona su pricali kako ce ponuditi uslove kakve niko nije dobio, kako cemo biti amnestirani, dobre cene dobiti...

Nadjem se ja pre par meseci na nekoj MS partners konferenciji, tek kad sam dosao tamo, shvatih da sam zalutao i da ne bi trebalo da sam tu - neko mi je greskom uputio poziv. Sad ti partneri kao diskutuju o problemima, i kaze covek iz "jedne" firme kako bi trebalo firmama koje nisu partneri zabraniti da uvoze softver iz drugih zemalja i prodaju ga ovde...

Tacno, radivsi u jednoj od mojih prethodnih firmi, to se desavalo. Uvesti softver iz recimo Austrije, platiti carinu ovde koliko treba, i u ponudi ste povoljniji od ponude zvanicnog MS distributera!!!

Doslo mi je da ustanem i da sa balkona Ateljea 212 (gde se event desavao) glasno zapitam: ljudi, koga vi ovde lazete? I uradio bih to, verujte, da nije bila u pitanju partnerska konferencija, da ja tu u stvari nisam trebao da budem. Bezocno ste obmanuli i slagali domacu javnost da cemo dobiti posebne cene, posebne uslove... Evo sada, presli su u fazu 2 naplate para od OSL ugovora...slabo im ide. Da je bila u pitanju novinarska konferencija, pitao bih to...

delimir je napisao(la):
Jel te pitao ko kada si kupovao kuci frizider, zamrzivac, TV, sporet, bojler jel ti skupo ili nije?

A da li ti murija upada u kuću i proverava legalnost frižidera, zamrzivača, TV-a, šporeta, bojlera? Koji je to bezobrazluk da dolaze ljudima na gajbu i proveravaju OS 😡

Heinz je napisao(la):
...

A da li ti murija upada u kuću i proverava legalnost frižidera, zamrzivača, TV-a, šporeta, bojlera? Koji je to bezobrazluk da dolaze ljudima na gajbu i proveravaju OS 😡

Naravno da ce ti upasti u gajbu i proveriti legalnost frizidera, zamrzivaca, o TV-u i da ne pricamo ukoliko postoje indicije da si to isto ukrao... Svasta...

Santa je napisao(la):
Naravno da ce ti upasti u gajbu i proveriti legalnost frizidera, zamrzivaca, o TV-u i da ne pricamo ukoliko postoje indicije da si to isto ukrao... Svasta...

Po tvom rezonu u Poljskoj će da upadaju samo onima koji su obili M$ prodavnicu?

Ne znam, verovatno to jos uvek nije na nivou masovne provere, ali to ce sigurno biti ucestalo u buducnosti, verovatno ce se gledati ko sta kupuje od hardvera po racunima i proveravati ti ljudi, ne tako masovno vec taman toliko da provere budu ceste, a da se raja masovno ne pobuni. Tako nesto je moguce lako izvesti, a posebno me brine sto nasi neuki politicari obozavaju copy-paste sistem iz drugih zemalja bez mnogo razmisljanja kako to moze ovde da se reflektuje.

BTW identicne zamerke na M$ su davane u startu, u smislu da je to sto nudi zvanicni distributer bezobrazno skupo. No zivot je taka - cupav i dlakav 🙂

Inace ja se uopste ne bih pouzdao u to da niko to ovde nece uvoditi jer bi izgubio izbore. Naime mislili smo slicno da pirate niko nece juriti po ulicama iz istih razloga - pa su najureni. Doduse ovi jesu izgubili izbore :d ali posledice su ostale. Sad sa izuzetkom nedeljne ramene ispred skc-a i nesto na buvljaku softver tesko moze da se nabavi (mislim naravno da neki od nas ovde imaju i druge nacine 😀 ali govorim generalno), a gotovo svi cd klubovi su pozatvarani (a bilo ih je na svakom cosku)

Osim toga u Srbiji nema toliko ljudi koji koriste kompjutere, i sto je najgore pripadaju onom manjem delu populacije obrazovanih ljudi tako da cak moze da se ocekuje suprotan efekat - da obicnim ljudima to imponuje kao zavodjenje reda itd. Sto u sustini i jeste, ali na pogresan nacin

Ah, ko ce znati...🙂

Heinz je napisao(la):
...

Po tvom rezonu u Poljskoj će da upadaju samo onima koji su obili M$ prodavnicu?

Ne ali si ti naveo frizidere zamrzivace i sl...., i pitao si da li murija upada na gajbu da proverava legalnost istih... ja sam ti odgovorio da se to desava :mrgreen:

Sto se tice gluposti zakona, mislim da nam je svima jos uvek u jasnom secanju grcki zakon koji zabranjuje sve vrste elektronskog (kako bese) kladjenja ???, pa su panduri krenuli sa zatvaranjem igraonica i slicno.... BTW, to sto smo mi navikli da kupujemo programe na ulici i da ne placamo za koriscenje tudje intelektualne svojine nas ponovo vraca na pitanje "legalizacija za ili protiv", tako da se opet vrtimo u krug... Na kraju krajeva postoji i Linux.... Daleko od toga da branim M$, ali kad tad cemo svi morati da kupimo "pazi da je legalno" op. sistem.... sta da se radi c'est la vie... Ali opet niko ne razmislja o tome, kako bi se vi osecali da ste mukotrpno pravili neki svoj program, kasnije zeleli da (naravno) naplatite svoje znanje i trud, kad ono neki baja ispred ulaza u vasu zgradu prodaje CD-e sa vasim programom za 150 dinara.

Da ne duzim.... da li ce murija upadati na gajbu ili ne, pa to moze i danas sa ovim nasim zakonom da vam se desi... samo sto na svu srecu nasa murija ima pametnija posla.

Ja sam bio 3 puta u poljskoj ukupno 3 meseca i mogu reci da je tamo hardver a posebno softver preskup tako da imas pirata na svakoj pijaci na svakom selu. Pre su uvezli iz Ukrajine (komsiluk) a sada vise iz Rusije. DVD kosta 8€ (full pakovanje, super stampa).

A i tamo da je populacija izuzetno privrzena Katolickoj crkvi (pa imaju i svog Papu) pa je lako igrati na njihovu savest! 🙂 Plati softver ili ides u pakao!! 😀

Iz licnog iskustva, moram cesto da radim sa njima kad velike face iz EU dolaze u SCG mogu da kazem da su gospoda novinari iz dnevnih listova totalni *ejmuni i *dioti. Nemaju bre pojma niocemu!
Ta info iz Poljske je apsolutno netacno prenesena. Policija u stan moze da ti udje samo sa sudskim nalogom ili kada se radi o teskom krivicnom delu ... ajde Judge ce detaljnije iz svakodnevne prakse da vam objasni.
Dnevne novine i novinari - :cuss: ctp; :cuss:

Naravno, nadam se da ce se Judge ukljuciti u ovu raspravu, jer me bas zanima da li Piraterija (ne znam kako su tacno nazvali ovo KD) spada u teze krivicno delo.

da meni upadne murija ja bi pravo u tvorza 😀
preko 1000 filmova,igara,soft 8)

Dajte ljudi sta vam je!?!?!? Kakvo crnu upadanje u gajbe u potrazi za nelegalnim softverom.
Opti dal' je moguce da si toliko naivan pa da si poverovao u to sto procitas u novinama. Ljudi mojne da postujete ovakve gluposti vise!!!!

Za sada po nasem zakonu stvari stoje ovako:
Kuca na moja vrata inspektor u civilu. KAze, ja sam dosao u kontrolu legalnog softvera. Ja ga pitam da li ima NALOG za pretres moga stana. Naravno, on odgovara da nema posto je to samo kontrola i nema veze sa krivicnim postupkom. Ja mu kazem izvolite udjite. I istog momenta kada prekoraci moj prag, pocinjem da se derem iz sveg glasa: LOPOV, BANDIT, SILEDZIJA i pocinjem da ga udaram cime stignem gledajuci pri tom da mu nanesem sto teze povrede. Usao je u moj stan bez NALOGA, napao me fizicki, morao sam da se branim.
Da bi taj isti dobio nalog za pretres moga stana, mora da postoji OPRAVDANA sumnja da se u tom stanu vrsi krivicno delo i taj nalog moze da izda samo istrazni sudija a ne milicija po svom nahodjenju.
Sto se tice stava koji sam gore izneo, to je samo moj stav i naravno niko ne mora da ga podrzi. A sam softver koji se ovde prodaje, konkretno Windows, SVUDA po svetu se moze naci za daleko manje pare nego sto se ovde prodaje. Bili, kao i nasa vlast, pokusava da naplati bar nesto, po principu daj sta das, od onih koji moraju da ga kupe.
Ja ovde necu da placam skuplje nego u svetu. Jer, jednostavno, nisam glup bez obzira na moralne dileme oko frizidera, televizora, automobila tj. da li sam njih platio ili nisam.
Platicu "po najboljim uslovima sto je ikome do sada MS dao" - Kada budu ti uslovi...

Ljudi 2 stvari ste shvatili pogresno :

1) Nije rec o M$ softveru, da je rec samo o tome stisli bismo se za po neki Win, makar polovna 2000-rka, ili za novi XP, + Open Office, nije u tome stvar. Stvar je u BILO KOM SOFTVERU koji mora da se plati, nije ogranicenje samo na M$

2) U zakonu eksplicitno pise da policija IMA pravo (ali ne bilo koja vec samo odeljenja za borbu protiv komp. kriminala i piraterije) da samo sa identifikacijom ulazi u kucu i trazi ti po kompu sta zeli. Naravno, ne smeju da pretresaju ormare i sl. ali smeju po kompu i pritom da to rade koliko zele. Tako da batalite teoriju kako to ne smeju i slicno.

Takodje, navedeno je da zahtevaju da imas racune i (posebno interesantno) kutije sa uputstvima (one lepe u koje su upakovani originali programa i igara 🙂)

Elem, upravo i govorim o ovome zbog principa, ko zna mozda nekome padne na pamet da donese slican zakon, pogotovo ako se pokaze da je tamo davao rezultate, cak mozda i postane obrazac obracuna sa piratima u tranz. zemljama!

Ah! Pročitao sam ovde stvarno svakojaka lupetanja, blago rečeno.

Na primer: čak i da neko reši da ovde prodaje software sa cenama usklađenim sa ovdašnjim platama, to ne može da ide prenisko iz više razloga. A jedan su prevelike zarade upravo distributera 😀

Nije isto iskopirati software ili ukrasti nečiji auto - to je bilo već milion puta spominjano.

Inače, u susednoj Mađarskoj stvari idu ovako: može da ti upadnu sa nalogom i konfiskuju računar radi dalje provere. U ilegalan upotrebu software-a se računa samo ono šta je instalirano na komp. Naravno, ako te uhvate na prodaji, ja*** si. Čak se dešavalo da su otvarali pakete sa CD-ima, koji su slati pouzećem, i na osnovu toga su uhvatili pirate.

Opti, ako ti se ovo ostvari eto nas svih skupa u Zabeli 🙂 Oni sa satelitskim netom i sl mozda zaglave i samice O🙂
Mozda nam oni moderatori koji su zastupali legaline stvari budu donosili cigare 🙂

OptiPlex je napisao(la):
2) U zakonu eksplicitno pise da policija IMA pravo (ali ne bilo koja vec samo odeljenja za borbu protiv komp. kriminala i piraterije) da samo sa identifikacijom ulazi u kucu i trazi ti po kompu sta zeli. Naravno, ne smeju da pretresaju ormare i sl. ali smeju po kompu i pritom da to rade koliko zele. Tako da batalite teoriju kako to ne smeju i slicno.

U kojem zakonu to pise, nasem ili Poljskom ?

Drunk Devil je napisao(la):
Nije isto iskopirati software ili ukrasti nečiji auto - to je bilo već milion puta spominjano.

Jeste, isto je. U oba slucaja si protiv pravno stekao neku materijalnu korist. U prvom slucaju si ukrao intelektualno svojinu pravnog lica ( uglavnom ), u drugom slucaju pokretnu svojinu fizickog lica ( uglavnom ). Dodatno komplikuje stvar sto kupovinom softvera ne stices pravo vlasnistva na njim vec kupujes licencu, tj. stices pravo na koriscenje, sto nikako ne podrazumeva pravo da ga dalje umnozavas i distribuiras.

bancho je napisao(la):
Mozda nam oni moderatori koji su zastupali legalne stvari budu donosili cigare

😛 Ne zastupaju moderatori legalne stvari nego se ovaj sajt i forum zalaze da ne bude mesto distribucije nelegalnih stvari i da ne potpomaze i/ili omogucava bilo kakve aktivnosti vezane za iste, a moderatori moderisu u skladu sa tim pravilima, pa iz toga sledi, logicno...jel'da...to...( al' sam ga formulisao, a ? O🙂 )

Za cigare, moze, ali posto ce vas biti jako mnogo tamo, treba vec sada da se osnuje fond, nesto kao dobrovoljno penzijsko osiguranje, gde bi svi zainteresovani uplacivali doprinose, pa da se te pare obrnu i oplode, da ih bude dovoljno za tolike cigare. 😛

Ako se nedaj boze to kod nas uvede, onda svi na RAID0, jedan hard u fiJoku, dingdong KO JE - KONTROLA - SAMO SEKUND - fijoka u ormar, pa nek gledaju u komp kolko hoce 🙂

Nazad
Vrh Dno