Šta je novo?

Katastrofa u Poljskoj !

Vudu, uopste se ne radi o prilagodjavanju standarda, nego o dilemi da li proizvod platili uopste ili ne (piraterija je ovo pod 'ne'). Cena proizvoda se prilagodjava razlicitim standardima, ali standardi ne osciluju svuda toliko da bi se sa cenom islo ispod cene kostanja proizvoda - samo neko ko ekonomiju video nije moze da ocekuje da ce jedan nov BMW 530i kostati 1000 ojra samo zato da bi se 'prilagodjavao' trzistu koje je totalno propalo u ovom shupku sveta koji se zove Balkan. Njegovo 'prilagodjavanje' se svodi na to da se kod nas jednostavno nece prodavati, jer za njega nema trziste. Ocekivati da ce se cena necega spustiti za 90% je najblaze receno nerealno i detinjasto.
Takodje procena da li cu neki proizvod platiti na osnovu toga 'da li mi je "zao" zaposlenih u toj firmi zbog nivoa njihovih plata' moze da bude vrlo zbunjujuca kada biras novine na kiosku ili koji margarin, jogurt ili sok od jabuke stavljas u korpu.

Danas vec postoji softver koji je cenama dostizan nasem dzepu, a uvelike se koristi medju nama - jedan TVtool je 10e, Total Commander je 28e, winrar je 22e - gomila drugog vrlo korisnig softvera kosta takodje ispod 50e. Sta mislis, koliko ljudi ovde koji kukaju kako su cene softvera neprilagodjene ima placene ovakve programe (a moze da ih plati)?!? Tako da svi ovde koji prodaju na javno ovakvu pricu o tome "ja cu da kupim kada bude jeftinije i prilagodjeno nasim primanjima" najjednostavnije receno - LAZU koliko su dugacki i siroki. Nema sta da se vadimo, treba stvari nazvati pravim imenima.

Jos cu se jednom pozvati na ono sto sam rekao - koristite ljudi piratski softver, trljajte ruke zato sto mozete, samo nemojte da se ubedujemo da je tako ispravno, da tako mora i slicne sarene laze za malu decu. Svako od nas ko koristi piratski softver - neka ga i dalje koristi ako zeli, samo sto treba i pored toga biti svestan da je to kradja, smisljanje raznoraznih izgovora nema veze s mozgom.

Ta zemlja, SAD, koja vam je trn u oku, koja se nalazi na drugoj okeana, od svog nastnka, ne pokazuje nikakve indicije da će ikada upasti u krizu, čisto da vam rasturim neke snove.

Ta zemlja ima najbolju ekonomiju na svetu, što ju je, posle završetka svetske ekonomske krize i drugog svetskog rata, dovelo na mesto najbogatije zemlje na svetu. Na koji precizno način su oni to ostvarili, ne znam, mada nema neke posebne koristi to analizirati.

Pošto vam je silver objasnio neke stvari, nadam se uspešno, pošto ga nije mrzelo da to prevede na pekarski jezik(postoji proizvod u koji je uložen rad, a rad određuje cenu nekog proizvoda, a cena se mora platiti kako bi se posedovao/koristio bilo koji proizvod na kugli zemaljskoj), želeo bih nešto drugo da dodam, takođe na izvorno-srpskom jeziku, kako bi lakše shvatili. Pre toga moram da kažem, da umesto SAD, možete na to mesto da stavite Evropsku Uniju ili Japan ili Švajcarsku ili Saudijsku Arabiju ili bilo koju ekonomsko superiorniju zemlju u odnosu na nas. Ljudi, MOŽE IM SE!!! Da li shvatate, može im se. Nema kompromisa ili ćeš po njihovim pravilima ili te nema. Postoji do duše jedna alternativa, gerilska borba po pustinjama bliskog istoka, ko voli, nek izvoli. Dakle ostaje nam da radimo po "njihovim" pravilima(nisu to njihova pravila, već su to gotovo prirodna pravila, al ajd, neka budu njihova). Dakle moramo ući u "meč" sa ekonomijama drugih zemalja, samo što ne treba zaboraviti da oni pišu pravila, jer ko što znamo, "može im se". Ali to su poštena pravila za obe strane, jer ni ona jača strana ne bi postojala kada bi pravila bila nepoštena. Samo što oni određuju nijansu tih pravila.
Poenta je ljudi da ne možemo više da se pravimo slepi, naivni i neobašteni. Da očekujemo kako će se na primer Rusija i Kina udružiti, uništiti Ameriku i ostatak trulog zapada i rešite nas bede. Ne budite ovce! Trgnite se, shvatite suštinu, shvatite da život nosi neke obaveze, zar smo malo propatili? Ili, ko što rekoh, idite, budite gerilci na +50 stepeni ili ako imate vozačku dozvolu prijavite se za vožnju automobila sa eksplozivom pred američke ambasade po svetu...

Bane® je napisao(la):
Da očekujemo kako će se na primer Rusija i Kina udružiti, uništiti Ameriku i ostatak trulog zapada i rešite nas bede.

I nakon toga ce nam besplatno podeliti sav najnoviji software, koji cemo moci da koristimo do besvesti posto ga niko vise nece unapredjivati.... :beat:

cool scenario :S

silverglider je napisao(la):
...

Mesas ovde par stvari - niti je tebe ko pitao kada je trebalo da se zarati gde mozda nije trebalo, niti je Adobe ko pitao u vezi rusenja Zastave. Kao sto tebe zbog toga niko ne optuzuje, tako ni Adobe ne mogu da drzim krivim za to; oni su napravili proizvod koji ima svoju cenu - u to su ulozili svoje znanje, sredstva i vreme i to naplacuju, bas kao sto to radi pekar kod kojeg kupujes hleb. Na ovom mestu je prva konfliktna stvar koju mesas - pravda o kojoj sam x puta na raznim mestima pricao, kao jedan apstraktni pojam se odnosi na druge apstraktne politicke i drustvene pojmove, kao sto su sloboda, jednakost, istina, itd. Kod neceg sasvim jednostavnog i prizemnog kao sto je robno-novcana razmena, veza sa 'pravdom' nema nikakve veze; ili imas para da kupis hleb pa ga kupis ili nemas para pa ga ne kupis - ne moze biti jednostavnije i nema veze sa pravdom, jer je pekar ne deli niti oduzima (zameniti 'hleb' i 'softver' u prethodnim recenicama). Druga stvar je kod uopstenog grupisanja i generalizacije - 'mi Srbi' i 'oni tamo'. Zato sto je vrlo odredjena uza grupa 'onih tamo' odlucila nama da naudi, treba 'svi mi ovamo' da se 'naj... majke svima onima tamo'. Porez sa druge strane Drine placa i Green Peace - znaci bombardovali su nas i oni. Bombardovala nas i nasa dijaspora. I fudbalski klub Juventus. Sta mi sad bre ima njima da placamo prenos utakmice, kad oni od tih para nama ruse fabrike??!? Tamo svi placaju porez i svi su nam zbog toga krivi - izmedju njih i Adobe ili McAfee. Pa sad, sto se onda ogranicavati na softver? Da pohrlimo u radnje i otmemo hardver (platicemo ga kada nam standard bude xx puta veci ili kada krenu da ga prave Bjelorusi). Platio si u radnji Milka cokoladu? Dao si prilog masineriji za unistenje ljudi. Aspirin? Takodje. Koliko proizvoda koji se koriste kod nas moraju da plate makar patente tim zlikovcima? Daj bre da budemo principijelni i ne koristimo sve stvari koje daju i $ 'tamo gde ne treba' (i zavrsimo uvece peske na ulici sa fenjerom u ruci) ili da, kako ti kazes, izaberemo ovaj vid 'borbe za pravdu' pa da marnemo sve sto dolazi odande (sto mozda govori i vise o nama nego o njima) bez obzira ko je stvarni vlasnik te stvari, pa kada im se tako naj... majke, videce oni sta je to kada ih Srbi tako kazne (u potrazi za pravdom).

:S

Stvarno volim da čitam tvoje postove prožete šaljivim tonom. Iskreno uvek se slatko nasmejem tvojim metaforama ali moram da ti kažem da stvarno previše filozofiraš oko jednostavnih stvari. Sve je stvar principa i nekih moralnih kodeka u koje verujes da ne kažem nekih ideala. Ovaj slučaj se kod mene ne svodi na to da li imam ili nemam da platim njihov legalan softver nego da li hocu ili necu. I da 99% drugih ljudi ima drugačiji stav ja bih ostao pri svom jer svako ima pravo da veruje da radi ispravnu stvar. Za mene su neke stvari ne spojive i ne mogu da gazim sam po sebi. Jel treba da ti kazem da od 90 godine nisam nikad kupio niti jedan slovenački proizvod? Ja znam da kao pojedinac nista ne mogu da promenim ali bar svojim postupcima zadovoljavam neku svoju ličnu pravdu i tako projektujem ličnu satisfakciju. I da završimo ovu priču ne želim da kupim niti jedan američki softver jer na taj nacin iskazujem svoje protivljenje i bes prema politici te drzave. Neko taj bes ispolji rusenjem trgovinskog centra neko ne plati njihov softver odnosno svako ima svoj nacin borbe. Mozda će sad neko reći vidi ga ovaj filozofira neće da novac ali opet ponavljam ovo je isključivo stvar principa i ničeg više.

Ma ljudi ne uzbudjujte se, tako nesto je bezsmisleno, pa cak i u Americi policija (ili neka druga "inspekcija") ne proverava kucne racunare, gde se mnogo vodi racuna o autorskim pravima, intelektualnoj svojini, porezu, itd.

Bane® je napisao(la):
Ljudi, MOŽE IM SE!!! Da li shvatate, može im se.

Isto tako se može i meni ali i tebi da koristimo nelegalan softver. Upravo o tome i pričam. Ako već negde mogu da im otkinem i mrvicu otkinuću je i neću govoriti o tome kako sam ja tobože pravičan te stoga platićam softver.

PS: Nešto ne vidieh da si otišao u gerilce na +50 ili obmotan explozivom uleteo u američku ambasadu zato što nisi legalizovao svoj softver ili si ti nov Bin Bane samo mi to još ne znamo :mrgreen:

Silver, poprilicno (ako ne i previse) si objektivan u ovome,
a Stevs i Baneks su subjektivni. I ja sam subjektivan.

Siguran sam da bi i ti verovatno imao dosta drugacije
misljenje da si iz Kragujevca. Jer onda bi mnogo bolje
razumeo Stevs-ovo ogorcenje.
Dok sam ziv drugacije cu gledati sve sto dolazi iz Amerike.

(ovo sve nema veze sa lokacijom, i da smo svi mi iz
nekog drugog mesta, rezon bi ostao isti)

A sto se tice tog upadanja u kuce, pa zar pored ovoliko
ubistava, pljacki i cega vec da policija upada u kuce i
proverava da li neki klinci imaju legalan win i quake i sve to
da bi iz njih istresli sve do zadnje pare da bi to uplatili nekom
preko bare. Hmm, harac u 21 veku?! :cuss:

Mislim ako stvarno pocnu sa tim "kucnim obilascima u duhu legalizacije", a ne srede prvo OVO napolju, iz ove zemlje ce mnogi otici. A prvo Microsoft. :boom:

Marti Misterija je napisao(la):
'Fala Sudijo! Eto... sad kad smo lepo razjasnili onu ultra glupost iz Politike sto je Opti postovao... ajd da lepo kljuc u bravu!

Ali zaista ne vidim sta smo razjasnili ? Judge je samo citirao par clanova SADASNJEG zakona o pirateriji, a ja nisam ni mislio da ce oni to da rade po sadasnjem zakonu, vec da postoji mogucnost da se taj zakon iz Poljske "prepise" ovde, tj. donese novi.

Takodje, covek je potvrdio citirajuci krivicni zakon da murija moze da ulazi u stanove ako je za kriv. delo zapreceno sa barem 5 godina, sto u slucaju zakona o pirateriji apsolutno vazi.

Mislim, jeste razjasnjeno, ali u moju korist :d

Sasha, ne znam kako da ti objasnim - svaka individua to dozivljava drugacije. Nisam iz KG (na osnovu onoga sta sam cuo o Erdogliji, mozda je i bolje :d ), ali to ne znaci da ne znam sta i kako je u SERiMO - to isto bombardovanje sam presedeo u BG, Slobu sam izneo na grbachi kao i vi, za vreme rata sam se nasao tamo gde ne bih ponovo da idem, itd, itd. Ogorchenje sasvim dobro razumem, ali ja _biram_ prema kome i kako cu da ga usmerim i upotrebim - svaka individua ima pravo na taj svoj izbor. Ne mirisem amere kao ni druge nasilne vrste (bez obzira na 'made in' nalepnicu). Ja sam samo za to da se skine maska femkanja - kada se nesto marne, da se imaju m*da da se stvari nazovu pravim imenom. Ako sam vec marnuo softver, znam da je to kradja i ukoliko nastavim da koristim takav kradeni softver, svesno to radim. Svako to moze da uvije u celofan kakav god zeli - moze da smatra da je Robin Hud zbog toga, ali mora i sam da bude svestan i prizna sam sebi da se u toj svojoj 'shervudovskoj borbi protiv neprijatelja' koristi kradjom kao oruzijem. Svako od nas bi trebao da bude dovoljno mator da razlikuje sta je sta. To je moja poenta u ovom slucaju, a ne da bilo kome tupim "nemoj to da radis, nije lepo".

apolon je napisao(la):
Ma ljudi ne uzbudjujte se, tako nesto je bezsmisleno, pa cak i u Americi policija (ili neka druga "inspekcija") ne proverava kucne racunare, gde se mnogo vodi racuna o autorskim pravima, intelektualnoj svojini, porezu, itd.

Zato sto ne mora, a ne mora zato sto ljudi imaju neke moralne norme ili mozda stege ( zavisno od toga kako se posmatra )...istina malo drugacije od ovih nasih: od kada je RIAA ( za one koji ne znaju, americka organizacije koja se bavi, medju ostalim, zastitom autorskih prava ) objavila da se dirtribucija muzike i filmova preko interneta smatra nelegalnom i da ce biti gonjena, download i promet audio i video sadrzaja preko raznih P2P i slicnih programa je smanjen za oko 40%.

Civilizacijsko dostignuce koje se zove gradjanska poslusnost...dosta nepoznata i neshvacena pojava u ovim krajevima... 😉 😛

Sasha je napisao(la):
..A sto se tice tog upadanja u kuce, pa zar pored ovoliko
ubistava, pljacki i cega vec da policija upada u kuce i proverava da li neki klinci imaju legalan win i quake i sve to da bi iz njih istresli sve do zadnje pare da bi to uplatili nekom preko bare. Hmm, harac u 21 veku?! :cuss:

Mislim ako stvarno pocnu sa tim "kucnim obilascima u duhu legalizacije", a ne srede prvo OVO napolju, iz ove zemlje ce mnogi otici. A prvo Microsoft. :boom:

Ajd' idemo ponovo: shvatite bre ljudi da je to isto ! Jedino moze da se podeli eventualno na prljavi ili ulicni i cisti ili kucni kriminal, ali kriminal je i jedno i drugo. I policija je DUZNA da se potpuno jednako bavi i jednim i drugim i nema nikakvog razloga da prvo sredjuje jedno pa tek onda drugo.

U svakoj zemlji, pa tako bi trebalo i kod nas, jedna sluzba juri kriminalce po ulicama, druga sluzba utajivace poreza, treca pirate, cetvrta ...

Banka moze da se opljacka i sa pistoljem u ruci i sa rukama na tastaturi - rezultat je potpuno isti. I kazna.

Stevs je napisao(la):

Znaci stevs, ti strogo trosis:
Zastava automobile ?
Sloboda usisivac ?
TV Ei Nis ?
Ne jedes nista iz uvoza, pazi, ni licenca cak.
Koka kola, Sinalco, Cockta ?
Samo Takovo sokici, a?

Ajde, necu te pitam ciji hardware koristis, ko je sve to smislio, kome su placene licence i pateti.
Ili to nista nisi platio ? 😉

Pozdrav!

Shvatite bre ljudi,
dok softver ne dobije cenu - novcanu vrednost. Nas rad ce se i dalje obezvredjivati ! Ko odredjuje cenu - nije bitno. Na kraju je to trziste, ali DIVLJE TRZISTE ne odgovara nikome u krajnjem slucaju. Nijedna divlja ekonomija nije postala uredjena samo od sebe, potrebni su ZAKONI, USTANOVE koje je sprovode i VREME.

Ima i nas koji zivimo od toga sto vi prosto uporedjujete sa hajducijom i otimacinom od bogatih - ZA NAS TO POSAO - od toga zivimo. Ocemo bre da se POSTENO PLATE sve te godine rada, ucenja i ulaganja u nase znanje. Kradja softvera je svima OK dok ne budete licno pokradeni.

MI placamo porez (koliko-toliko) 🙂
DRZAVU MI FINASIRAMO I TRAZIMO DA RADI ZA NAS A NE PROTIV NAS !

Logika je jednostavna - SOFTVER BESPLATAN - PROGRAMERSKI SAT 10dinara (umalo da kazem 3 dinara al se nesto najezih :beat: ).

Dok se ne uvede red u ovu zemlju bar ne moramo ovde javno da tupimo o tome i SIRIMO DEMAGOGIJU I POPULARISEMO KRIMINAL. Jedini nacin za uspostavljanje reda je SILA - policijska ili sudska nije bitno. Oni su ti ciji je posao da sprovode zakon i sta sad, daj da losu praksu pretocimo u zakon, a? Nema tu vremena za *****avanje tipa: lepo, nije lepo, ljudska prava, nepovredivost stana....

Kome je to ovde neko upao u stan da cacka po kompu ?

PS
Sto se tice Poljske oni su pocetkom legalizacije platili i te kako veliku cenu! Preko 300.000.000$ je poljska drzava dala na ime raznih licenci, a kasnije se obavezala da to namiri iz poreza. Sta je trebalo -da bace pare u vetar?
Jel' to lepo? JESTE ! A kako - sad cu malo pokusati da objasnim?
Pa tako sto su dobili u vremenu da sami regulisu svoje trziste i usklade cenu rada i IT i cenu sirovina. I oni su u tome uspeli. Zna se koliko sta kosta, a koliko je ko placen. Iz naseg ugla je to skupo, ali nista na svetu nije besplatno - ili ja gresim negde?

Mnogi od Vas (pa i ja licno) bi dali sve da se dokopaju Poljskog standarda i uslova rada. E, TO IMA SVOJU CENU i TO TAKO TREBA i MORA.

silverglider je napisao(la):
standardi ne osciluju svuda toliko da bi se sa cenom islo ispod cene kostanja proizvoda
Koja je cena kostanja jednog cd-a i malo sarenog kartona za kutiju?

OptiPlex je napisao(la):
...
Ali zaista ne vidim sta smo razjasnili ? Judge je samo citirao par clanova SADASNJEG zakona o pirateriji, a ja nisam ni mislio da ce oni to da rade po sadasnjem zakonu, vec da postoji mogucnost da se taj zakon iz Poljske "prepise" ovde, tj. donese novi.

Takodje, covek je potvrdio citirajuci krivicni zakon da murija moze da ulazi u stanove ako je za kriv. delo zapreceno sa barem 5 godina, sto u slucaju zakona o pirateriji apsolutno vazi.
Mislim, jeste razjasnjeno, ali u moju korist :d

Ne vredi... sa nekim ljudima se ne jednostavno ne treba upustati u diskusiju. ctp;

Sasa je napisao(la):
...

Znaci stevs, ti strogo trosis:
Zastava automobile ?
Sloboda usisivac ?
TV Ei Nis ?
Ne jedes nista iz uvoza, pazi, ni licenca cak.
Koka kola, Sinalco, Cockta ?
Samo Takovo sokici, a?

Ajde, necu te pitam ciji hardware koristis, ko je sve to smislio, kome su placene licence i pateti.
Ili to nista nisi platio ? 😉

Pozdrav!

Aj sad znao sam da će rasprava da ode u ovom smeru :mrgreen: rekoh opet izbegavam američku robu koliko je to moguće. E sad idemo redom vozim Zatavu 101, imam sloboda usisivač (za manje od dve godine crkla su dva nova Samsung usisivača i keva iznervirana otišla i opet kupila Sloboda usisivač koji je imala pre ovih Samsunga i koji je trajao 15 godina 😀 ), Sinalko i Cocktu (ako se tako piše) nikad nisam ni probao, Coca Colu izbegavam koliko to mogu :twisted:. Inače najbolji sokovi su Moć Prirode i stairem ih svakodnevno (D).

Stevs je napisao(la):
...

Aj sad znao sam da će rasprava da ode u ovom smeru :mrgreen: rekoh opet izbegavam američku robu koliko je to moguće. E sad idemo redom vozim Zatavu 101, imam sloboda usisivač (za manje od dve godine crkla su dva nova Samsung usisivača i keva iznervirana otišla i opet kupila Sloboda usisivač koji je imala pre ovih Samsunga i koji je trajao 15 godina 😀 ), Sinalko i Cocktu (ako se tako piše) nikad nisam ni probao, Coca Colu izbegavam koliko to mogu :twisted:. Inače najbolji sokovi su Moć Prirode i stairem ih svakodnevno (D).

Читам, читам и нешто си мислим, биће леба и испод три динара, а?

zormanic je napisao(la):
...

Читам, читам и нешто си мислим, биће леба и испод три динара, а?

Nažalost izgleda svesno nećeš lepo da čitaš (ili ne znaš 😀) te stoga i loše misliš.

Elem pošto se ova tema svela na politička prepucavanja, a meni iskreno kao učesniku to nije bio cilj ali ako sam svojim stavovima tome doprineo evo ja se javno izvinjavam i zatvaram thread.

Nazad
Vrh Dno