baneks je napisao(la):
E pa ovako ma koliko se ko, ukljucujuci moderatore ljutio. Najveca vrlina kapitalistickog nacina privredjivanja (koji inace i ja zastupam) je upravo mogucnost prilagodjavanja razlicitim trzistima ukljucujujuci i ona siromasnija. Njihov nacin proizvodnje dozvoljava im da sa cenom mogu ici dole ukoliko je to zahtev trzista.
Moj prvi LEGALNI softver bice kupljen onoga trenutka kada njegova cena u odnosu na moju prosecnu platu, ne bude prelazila cenu istog tog proizvoda u Americi u odnosu na istu njihovu platu. To znaci da ako je njihova prosecna mesecna plata oko 2500$ a softver (Windows XP) kosta 150& to je znaci oko 6 %. Njegova cena kod nas bi trebala da bude oko 18 Evra tj. 6% od 300 Evra.
Zakljucak:
Ili neka mi plata bude tolika (sto je manje verovatno) ili neka softver kosta toliko. I jedno i drugo mi odgovara. Ali pre toga NE PADA MI NA PAMET da platim softver po tolikoj ceni. Licno, spreman sam i na zatvor, mucenje, maltretiranje i sve ostalo ali ne kupujem !
Uopste ne razumem sta ste se isprimali. I nije mi jasno zasto ima ili nema da ti pada napamet da kupis legalan softver i da odlucujes da li je to u redu ili nije. To je ta fora, nije opipljivo pa je pljacka kada neko hoce da ga naplati. Kod nas se jos uvek najvise ceni rad niskoobrazovanih radnika, jer oni prave nesto sto moze da se opipa, a kada M$ hoce da naplati svoj softver tada mi postalvljamo uslove i ne pada nam napamet da platimo!? Koga bre briga hoces li ti da platis ili neces? Jel te pitao ko kada si kupovao kuci frizider, zamrzivac, TV, sporet, bojler jel ti skupo ili nije? Nemoj da koristis bojler, frizider, sporet, ako ti je skupo da ih priustis ili ako posle kupovine tih stvari ne ostane 99% plate za *******ciju...Isto ti je tako i sa Windowsom, Generalsima, Photoshopom. Skupo ti je, glupo ti je da platis...Neces koristiti i mirna Backa. Bez teskih reci i teatralnosti. Jednostavno, iako mozda u Srbiji ne deluje tako, sasvim je prirodno da neko naplati svoj rad. Dali je dobitak adekvatan ceni nije na tebi da prosudjujes, vec je tvoje da kupis ili ne. Za sada mozes da koristis piratski softver, a kada, i ako ne budes vise mogao, bilo zato sto ne mozes da platis ili neces, razmislices da li se tebi to isplati i da li se racunar uopste isplati. Ali sigurno neces na sudu reci, "Sudija ukrao sam to i to jer mi je bilo jako potrebno, ali mi je plata mala pa ne mogu da ga prisutim". Mislim, mozes to reci, ali ides u zatvor na kraju
🙂 Uostalom i ja bih vozio Jaguar X-Tajp, ali nemam kes da ga kupim, ali mi to ne daje pravo da odem na neki parking i sednem u kola i odvezem ih, jer je ovo izmucena Srbija u kojoj svi zive bedno pa treba da se progleda kroz prste...Glupa opravdanja, koja niko ozboljan nece uzeti u obzir.