Šta je novo?

Katastrofa u Poljskoj !

OptiPlex je napisao(la):
Ljudi 2 stvari ste shvatili pogresno :

1) Nije rec o M$ softveru, da je rec samo o tome stisli bismo se za po neki Win, makar polovna 2000-rka, ili za novi XP, + Open Office, nije u tome stvar. Stvar je u BILO KOM SOFTVERU koji mora da se plati, nije ogranicenje samo na M$

2) U zakonu eksplicitno pise da policija IMA pravo (ali ne bilo koja vec samo odeljenja za borbu protiv komp. kriminala i piraterije) da samo sa identifikacijom ulazi u kucu i trazi ti po kompu sta zeli. Naravno, ne smeju da pretresaju ormare i sl. ali smeju po kompu i pritom da to rade koliko zele. Tako da batalite teoriju kako to ne smeju i slicno.

Takodje, navedeno je da zahtevaju da imas racune i (posebno interesantno) kutije sa uputstvima (one lepe u koje su upakovani originali programa i igara 🙂)

Elem, upravo i govorim o ovome zbog principa, ko zna mozda nekome padne na pamet da donese slican zakon, pogotovo ako se pokaze da je tamo davao rezultate, cak mozda i postane obrazac obracuna sa piratima u tranz. zemljama!

Bice da si ti malo naivno poverovao svemu sto procitas, narocito u novinama i da si pogresno skapirao neke stvari. Jedno od osnovnih demokratskih dostignuca je nepovredivost stana! Zapamti nema upada u gajbu (osim u USA posle 9-11) bez sudskog naloga!
Ajte ljudi da se o ovakvim stvarima vise ne diskutuje, samo sirite dezinfo!

drapin je napisao(la):
...

😛 Ne zastupaju moderatori legalne stvari nego se ovaj sajt i forum zalaze da ne bude mesto distribucije nelegalnih stvari i da ne potpomaze i/ili omogucava bilo kakve aktivnosti vezane za iste, a moderatori moderisu u skladu sa tim pravilima, pa iz toga sledi, logicno...jel'da...to...( al' sam ga formulisao, a ? O🙂 )😛

Ma znam to nego se malo salim 🙂

drapin je napisao(la):
...

Za cigare, moze, ali posto ce vas biti jako mnogo tamo, treba vec sada da se osnuje fond, nesto kao dobrovoljno penzijsko osiguranje, gde bi svi zainteresovani uplacivali doprinose, pa da se te pare obrnu i oplode, da ih bude dovoljno za tolike cigare. 😛

Ovo je vec dobra ideja, takav fond ima cak i legija stranaca za legionare koji su sami i ne mogu da brinu o sebi, pa kad mogu oni mozemo i mi... 🙂 i mi smo neki ratni drugovi (bar u ratu protiv tranzicije 🙂

Od svega sto sam ja napisao nista nije bilo namenjeno moderatorima. Oni svoj posao rade kako tako. Po meni lose jer po neki put proglasavaju za pirateriju cak i ono sto nije. Ali to je vec druga prica i nije za ovaj post. Ja sam samo izrekao svoj stav koga cu se drzati i njega naravno ne preporucujem nikome.
Za cigarete u zatvoru vec cu se snaci sam (bavicu se piraterijom na zatvorskim racunarima ili cu vec nesto organizovati iznutra) 🙂
Posto se na slobodi nisam bavio piraterijom vec sam samo neovlasceno posedovao ali ne i distribuirao softver, kazna ce biti blaza i zatvor ce verovatno biti otvorenog tipa tako da cu imati pravo na vise izlazaka a tada cu stupati u kontakt sa spoljnim saradnicima i sve to organizovati.
Jedna od vidova piraterije bice to sto cu iz inostranstva da nabavljam LEGALNE verzije Windows-a XP po 40,00 dolara i ovde cu da ih prodajem za 50,00$ ne cekajuci da mi MS YU da najpovoljniju ponudu u okruzenju. Ili cu sa Tajwana da dovlacim legalne verzije po 20 $ i da ih prodajem po 30$ . Cena je ovakva u Tajwanu jer je MS spustio cenu da Tajwanska vlad ane bi presla na Linux. To su mi samo neke od ideja. Molim zainteresovane da mi se pridruze sa svojim idejama.
Hvala.

delimir je napisao(la):
...

Uopste ne razumem sta ste se isprimali. I nije mi jasno zasto ima ili nema da ti pada napamet da kupis legalan softver i da odlucujes da li je to u redu ili nije. To je ta fora, nije opipljivo pa je pljacka kada neko hoce da ga naplati. Kod nas se jos uvek najvise ceni rad niskoobrazovanih radnika, jer oni prave nesto sto moze da se opipa, a kada M$ hoce da naplati svoj softver tada mi postalvljamo uslove i ne pada nam napamet da platimo!? Koga bre briga hoces li ti da platis ili neces? Jel te pitao ko kada si kupovao kuci frizider, zamrzivac, TV, sporet, bojler jel ti skupo ili nije? Nemoj da koristis bojler, frizider, sporet, ako ti je skupo da ih priustis ili ako posle kupovine tih stvari ne ostane 99% plate za *******ciju...Isto ti je tako i sa Windowsom, Generalsima, Photoshopom. Skupo ti je, glupo ti je da platis...Neces koristiti i mirna Backa. Bez teskih reci i teatralnosti. Jednostavno, iako mozda u Srbiji ne deluje tako, sasvim je prirodno da neko naplati svoj rad. Dali je dobitak adekvatan ceni nije na tebi da prosudjujes, vec je tvoje da kupis ili ne. Za sada mozes da koristis piratski softver, a kada, i ako ne budes vise mogao, bilo zato sto ne mozes da platis ili neces, razmislices da li se tebi to isplati i da li se racunar uopste isplati. Ali sigurno neces na sudu reci, "Sudija ukrao sam to i to jer mi je bilo jako potrebno, ali mi je plata mala pa ne mogu da ga prisutim". Mislim, mozes to reci, ali ides u zatvor na kraju 🙂 Uostalom i ja bih vozio Jaguar X-Tajp, ali nemam kes da ga kupim, ali mi to ne daje pravo da odem na neki parking i sednem u kola i odvezem ih, jer je ovo izmucena Srbija u kojoj svi zive bedno pa treba da se progleda kroz prste...Glupa opravdanja, koja niko ozboljan nece uzeti u obzir.

Pošto toliko gledaš pravdu i prava svih nas rećiću ti samo jednu stvar bez ulaženja u političku rapravu. Ako neko ko je udaljen hiljadama km odavde može bez ikakvog razloga da sruši fabriku koju je generacija ljudi sa ovih prostora stvarala i time ne samo materijalno uništi tu fabriku već ogroman broj ljudi ostane bez posla i naravno novca sa kojim bi mogao da kupi taj softver, e pa onda možemo i mi u svojim kućama da koristimo njihov softver bez ikakve naknade.

Khm, khm, nekako nemam bas osecaj da je Adobe ili Macromedia dolazila ovamo da rusi fabrike?

Nikolani je napisao(la):
Ako se nedaj boze to kod nas uvede, onda svi na RAID0, jedan hard u fiJoku, dingdong KO JE - KONTROLA - SAMO SEKUND - fijoka u ormar, pa nek gledaju u komp kolko hoce 🙂

Cuti :beat: Morao sam sve u firmi da izdresiram kako da postupaju sa fijokama u slucaju "crvene uzbune" :beat:

🙂)))))))

e dobro si im rekao nikolini 🙂)

mislim da ce pitanje softwarea brzo da se resi ....posle slede.....tj onih tamo uff..(ko zna kojih po redu izbora).

(uzgred kad ste vec svi tu ima li neko encartu najnoviju nigde ne mogu da nadjem) 🙂 ako ima neko ili zna gde da je nadjem na mail [email protected]

U svakom slucaju ja se zalazem da se piraterija ukine ...ali da bude ukinuta u istoj meri kao i recimo u madjarskoj ..a tamo kucni korisnici uglavnom i dalje imaju nelegalne windowse..i ostale gluposti....

...

Samo da vam spomenem slucaj B.D. starog 30 godina.
Edit:
Obrisao sam tekst posto su ga svi procitali a sadrzina je suvise eksplicitna za ovaj forum ,ali to je realnost zemlje u kojoj zivimo.

...

Edit: Obrisao sam tekst ,posto su svi procitali

...

Cistacica po zakonima SOBE ,to sam zaboravio da kazem ,mislio sam da ljudi znaju o pravilima u zatvoru.

decko je u torbi imao 80-tak diskova

E bre, pa da je svakog od njih castio sa 10-ak diskova.....
primili bi panduri mito , mada ... :mrgreen:
Il' je decko totalna ovca , il' prica ne pije vodu 😕

BTW Murija da upadne u moju gajbu , i da trazi da
pregleda komp..... 😀 😀 😀
Reci cu samo ovo : "Panduri su uceni ljudi , moraju da
znaju da citaju i pisu , raspoznaju slike na licnim kartama ,
prepoznaju saobracajne znake........."
Ovi nasi bre ni da upale komp ne bi znali......
Mislim kada su mene u toku obicnog legitimisanja terali da
se ne iskasljavam : "Molim , bez iskasljavanja".... pa jel treba da se ugusim ? A bas me nesto kasalj uhvatio.... :mrgreen:
A sto su me legitimisali ?
Celav sam pa im izgledam sumnjivo 😕
Moroni !

I vic za kraj :

Kaze mama :eye: ;P :eye: ;P sinu : "
Idi sine u policajce , tamo svakog primaju "

ili onaj:
na prijemnom testu za cipelice (pandure) pitaju 1. kandidata :
Koliko je 2+2 , ovaj kaze 4 , a oni njemu pametan si=primljen si
Pitaju 2. kandidata :
koliko je 2+2 , ovaj kaze 6 , oni opet pitaju 2+2 , ovaj opet kaze 6
a oni njemu uporan si=primljen si

...

Edit: Obrisao sam sadrzinu , posto su svi procitali ,nema vise potrebe da bude postovano.

Ako se sve to desilo prosle godine za vreme van'rednog sr@nja, onda jos i mogu da poverujem. Inace mi prica deluje skroz nadrealno. Mada, kad pomislim da je ortak zaglavio mesec dana u padinjaku zato sto je neki pandur mislio da ga je video na fudb.utakmici da lomi stolice... sve je moguce

Marti Misterija je napisao(la):
...Bice da si ti malo naivno poverovao svemu sto procitas, narocito u novinama i da si pogresno skapirao neke stvari. Jedno od osnovnih demokratskih dostignuca je nepovredivost stana! Zapamti nema upada u gajbu (osim u USA posle 9-11) bez sudskog naloga!
Ajte ljudi da se o ovakvim stvarima vise ne diskutuje, samo sirite dezinfo!

Slazem se ja za demokratiju 🙂 ali welcome to istok :d

Novinar koji je to pisao je upravo naglasavao da je na opste zaprepascenje u zakon uneta odredba po kojoj murkani (samo iz) odeljenja za komp. kriminal mogu da ulaze u stanove cime je ponisteno pravo na slobodu stana pa je trenutno taj zakon na razmatranju ustavnog suda, a verovatno je covek to proverio posto je bas eksplicitno naglasavao tu stvar.
Naravno moguce je i da je lupetao, ja nista o tome nisam rekao, jednostavno mi iz konteksta pisanja deluje da je proveravao...

P.S. ne vaze ista demokratska nacela za nas i zapad 😛

1. Poljska za 6 meseci postaje clanica EU, sto znaci da je svoje zakonodavstvo usaglasila sa evropskim komunitarnim pravom - "aquis communitare". To znaci sve ono sto sam ti rekao, nema upadanja u gajbe bez naloga!
2. Novinar!?!?! Ti bre ne poznajes novinare! Nemaju pojma o cemu pisu, znam ih mnogo i 95% njih su apsolutne neznalice. Uzas!

ps - imate srece sto nisam mod jer bih ovu glupost na dve strane sasekao u korenu :d

silverglider je napisao(la):
Khm, khm, nekako nemam bas osecaj da je Adobe ili Macromedia dolazila ovamo da rusi fabrike?

Adobe i Macromedia pune putem poreza budžet toj istoj državi, a deo novca od tog poreza je otišao između ostalog i u vojni budžet.

Stevs je napisao(la):
...

Adobe i Macromedia pune putem poreza budžet toj istoj državi, a deo novca od tog poreza je otišao između ostalog i u vojni budžet.

Idi bre Stevs pretera ga sada...Po toj logici bi trebalo da, ako zaratimo sa amerikancima i pobedimo ih, da im sravnimo sve sa zemljom tj. sve sto placa porez :mrgreen:

Placanjem poreza i ja punim budzet - jer moram da ga platim, tako sistem funkcionise, pa to ne znaci da sam ja kriv sto je vlada uradila ovo ili ono sa tim budzetom i da li se sa tim akcijama slazem ili ostro protivim. Pa da sad bude pravda da neko dodje i mene iz cista mira ide da bije, posto ja tako fakticki jesam finansijer vojnih akcija vlade (ko da su me nesto pitali - bas kao sto nisu pitali ni Adobe). Pliz...

Placanjem poreza i ja punim budzet - jer moram da ga platim, tako sistem funkcionise, pa to ne znaci da sam ja kriv sto je vlada uradila ovo ili ono sa tim budzetom i da li se sa tim akcijama slazem ili ostro protivim. Pa da sad bude pravda da neko dodje i mene iz cista mira ide da bije, posto ja tako fakticki jesam finansijer vojnih akcija vlade (ko da su me nesto pitali - bas kao sto nisu pitali ni Adobe). Pliz...

A jel je mene neko možda pitao kad su bacili bombe sa osirmašenim uranijumom ili već čim na fabriku u kojoj mi rade roditelji? Baš lepo reče system, upravo zato što tako radi system moj novac neće sutra da bude deo tog systema za maltretiranje drugih ljudi. I sam si rekao na velikom broju mesta da u svetu nema pravde, pa zašto onda mi Srbi moramo da isterujemo pravdu ili pokazujemo neku moralnost time što ćemo da kupimo legalan američki softver? Ja ne mogu da im vratim istom merom ali svako ima pravo da izabere svoj način borbe. Istog trenutka kad oni budu ogovarali za ono što su uradili (verovatno nikad) i ja ću takođe istog trenutka da legalizujem njihov softver.

PS: Što se tiče domaćeg softvera apsolutno se zalažem za zaštitu prava autora.

Žao mi je što ovaj post nisam ranije video.

Da prvo razjasnimo samo postojanje krivičnog dela ili ne.

Krivično delo "piraterije" je predviđeno Krivičnim zakonom RS i primenjuje se od 12. aprila 2003 god. Tekst člana zakona glasi:

"Neovlašćeno korišćenje autorskog i drugog srodnog prava

Član 183a

(1) Ko neovlašćeno, u celini ili delimično, reprodukuje, prikaže, izvede, predstavi, prenese izvođenje ili predstavljanje, umnoži, stavi u promet, emituje, da u zakup, ili na drugi način iskoristi autorsko delo ili predmet srodnog prava zaštićenog zakonom,

kazniće se zatvorom do pet godina.

(2) Ko stavi u promet ili da u zakup primerak autorskog dela, snimak interpretacije, emisiju, fonogram, videogram, odnosno bazu podataka, za koje zna da su neovlašćeno objavljeni, snimljeni ili umnoženi i time pribavi protivpravnu imovinsku korist za sebe ili drugog,

kazniće se zatvorom od jedne do pet godina.

(3) Ako je delo iz stava 2. ovog člana izvršeno organizovano, organizator i neposredni izvršilac,

kazniće se zatvorom od tri do osam godina."

Kao što se može videti, zakonskim tekstom je obuhvaćeno sve, od posedovanja "ličnih" kopija do organizovane prodaje.

Ovaj član zakona je tzv. "blanketnog" karaktera, što će reći da se vezuje za odredbe drugih srodnih zakona kao što su Zakon o autorskom i drugim srodnim pravima, Zakon o patentima, Zakon o potvrđivanju WIPO ugovora o autorskom pravu i dr.

Što se tiče ulaska u stan, isti je regulisan odredbama Zakonika o krivičnom postupku. Tačno je da mora postojati naredba suda, ali je tačno da policija može ući u stan ako osnovano sumnja da se u istom vrši krivično delo za koje se može izreži kazna zatvora od pet godina ili teža.

Napominjem da u većini slučajeva policija već ima spreman nalog za pretres stana i prostorija, pre nego što prvi put "dođu na vrata".

E sad, poenta je u tome kako se ovaj član zakona primenjuje. Za sada praksa pokazuje da se gonjenje koncentriše na proizvođače i distributere nelegalnog softvera, kada je softver u pitanju. Nije mi poznat ni jedan slučaj gde se goni pojedinac zbog posedovanja "kućnih" kopija. Nije mi realno za očekivati da će doći do koncentracije policijskog i pravosudnog fokusa na ovakav način izvršenja kr. dela, imajući i vidu i druge oblike kriminaliteta.

Naravno, član zakona je tu i primenjuje se, tako da nema žalbe da delo nije sankcionisano.

Uostalom, ima dosta pitanja i odgovora na ovu temu na www.2ojt.sr.gov.yu, pa one koje interesuje ova tematika, mogu da bace pogled.

Mislim, toliko narkomana po ulicama, dilera droge, ubistava, silovanja, pedofilije, prostitucije, nelegalnog kockanja i kladjenja, korupcije na visem nivou....

Zar policija stvarno nema pametnijeg posla, i sankcionisati PRAVI kriminal, a ne vijati nekoga sto je preprodao necije jedinice i nule??
Sta sad ja treba da prodam ocev i svoj auto samo da bi platio 20 windowsa 10 offica i 15 autoCADova, pa onda raditi jos 5 godina da isplatim taj software!!! Ili da dizem neki bolestan kredit za software? Iskreno, boli me ***** dinar jedan da dam tamo nekom MICROSOFTU ili Autodesk-u. Njihove glavonje imaju stotine milijardi dolara, i sad ja, koji imam za 10 na 7. manji bilans na racunu od njih, treba da se odricem nekih stvari. Dao bih jedino pare za domaci software, ali za strani, nikada.

Kada standard u nasoj zemlji skoci za bar 2 puta, onda cu okrenuti drugi list sto se tice davanja para za "intelektualnu svojinu".

>Kada standard u nasoj zemlji skoci za bar 2 puta

Samo dva puta? Hoces da kazes da kad prosecna plata bude 24000din iliti 350e da ces dati 25e za 1 (jedan) DVD film?

Standard treba da skoci ne dva nego deset puta da bi cene bile realne

'Fala Sudijo! Eto... sad kad smo lepo razjasnili onu ultra glupost iz Politike sto je Opti postovao... ajd da lepo kljuc u bravu!

Stevs je napisao(la):
...

A jel je mene neko možda pitao kad su bacili bombe sa osirmašenim uranijumom ili već čim na fabriku u kojoj mi rade roditelji? Baš lepo reče system, upravo zato što tako radi system moj novac neće sutra da bude deo tog systema za maltretiranje drugih ljudi. I sam si rekao na velikom broju mesta da u svetu nema pravde, pa zašto onda mi Srbi moramo da isterujemo pravdu ili pokazujemo neku moralnost time što ćemo da kupimo legalan američki softver? Ja ne mogu da im vratim istom merom ali svako ima pravo da izabere svoj način borbe. Istog trenutka kad oni budu ogovarali za ono što su uradili (verovatno nikad) i ja ću takođe istog trenutka da legalizujem njihov softver.

PS: Što se tiče domaćeg softvera apsolutno se zalažem za zaštitu prava autora.

Mesas ovde par stvari - niti je tebe ko pitao kada je trebalo da se zarati gde mozda nije trebalo, niti je Adobe ko pitao u vezi rusenja Zastave. Kao sto tebe zbog toga niko ne optuzuje, tako ni Adobe ne mogu da drzim krivim za to; oni su napravili proizvod koji ima svoju cenu - u to su ulozili svoje znanje, sredstva i vreme i to naplacuju, bas kao sto to radi pekar kod kojeg kupujes hleb. Na ovom mestu je prva konfliktna stvar koju mesas - pravda o kojoj sam x puta na raznim mestima pricao, kao jedan apstraktni pojam se odnosi na druge apstraktne politicke i drustvene pojmove, kao sto su sloboda, jednakost, istina, itd. Kod neceg sasvim jednostavnog i prizemnog kao sto je robno-novcana razmena, veza sa 'pravdom' nema nikakve veze; ili imas para da kupis hleb pa ga kupis ili nemas para pa ga ne kupis - ne moze biti jednostavnije i nema veze sa pravdom, jer je pekar ne deli niti oduzima (zameniti 'hleb' i 'softver' u prethodnim recenicama). Druga stvar je kod uopstenog grupisanja i generalizacije - 'mi Srbi' i 'oni tamo'. Zato sto je vrlo odredjena uza grupa 'onih tamo' odlucila nama da naudi, treba 'svi mi ovamo' da se 'naj... majke svima onima tamo'. Porez sa druge strane Drine placa i Green Peace - znaci bombardovali su nas i oni. Bombardovala nas i nasa dijaspora. I fudbalski klub Juventus. Sta mi sad bre ima njima da placamo prenos utakmice, kad oni od tih para nama ruse fabrike??!? Tamo svi placaju porez i svi su nam zbog toga krivi - izmedju njih i Adobe ili McAfee. Pa sad, sto se onda ogranicavati na softver? Da pohrlimo u radnje i otmemo hardver (platicemo ga kada nam standard bude xx puta veci ili kada krenu da ga prave Bjelorusi). Platio si u radnji Milka cokoladu? Dao si prilog masineriji za unistenje ljudi. Aspirin? Takodje. Koliko proizvoda koji se koriste kod nas moraju da plate makar patente tim zlikovcima? Daj bre da budemo principijelni i ne koristimo sve stvari koje daju i $ 'tamo gde ne treba' (i zavrsimo uvece peske na ulici sa fenjerom u ruci) ili da, kako ti kazes, izaberemo ovaj vid 'borbe za pravdu' pa da marnemo sve sto dolazi odande (sto mozda govori i vise o nama nego o njima) bez obzira ko je stvarni vlasnik te stvari, pa kada im se tako naj... majke, videce oni sta je to kada ih Srbi tako kazne (u potrazi za pravdom).

:S

Da se razumemo, svuda piraterije ima - kucni korisnici ce sirom sveta, pa tako i kod nas nastaviti da koriste masovno piratizovani softver - to tesko da moze da se iskoreni, pa ne verujem da firme i vlasti sirom sveta imaju takve iluzije da ce svi da uzmu sav legalni softver. Ali ako se od koricenja nekog sofvera zaradjuju pare, onda je neki red da se osnovni alat plati. Sta vi privatno mislite ili za sta zelite da koristite softver - to je vas privatna stvar i niko odavde vas nece terati da ga kupujete ili upirati prst u vas. Koristite ako zelite piratizovani softver iz razloga koji su vama znani - bilo zbog para, bilo zbog osvete ili zbog nekog desetog razloga (samo vas ko boga molim da se ne ubedujemo kako je to 'jedino ispravno resenje') - svi ste punoletni i znate sta radite. Kada i ako vas neko capi, ispricajte mu svoju pricu kao sto ste je ovde lepo ispricali i stanite iza svojih postupaka ma kakvi bili.

Zaposleni u Adobeu i Macromediji imaju zarade koje se zavrshavaju sa pet nula, voze nova kola, imaju svoje kutje/stanove i osiguranu buducnost, tako da mi apsolutno NIJE ZHAO (ili na srpskom BOLI ME QRAC) tih "sirotih programera" koji nece imati za nov porshe jer je tamo neki Vudu instalirao Photoshop svim komshijama po zgradi...
Ljudi, moralne dileme vode u propast. Devedesetih ko je spomenuo ispravnost korishcenja piratskog (to jest jedinog) softvera, bio je proglashavan ludim, a sada se odjednom svi prave pametni...

Zhivotni standard se MORA uzeti u obzir pri odredjivanju cene bilo chega. Shta mislite, da nekim sluchajem cene Amerika upadne u teshku krizu i plate opadnu deset puta, da ce cena softvera ostati ista?

xvoodoo je napisao(la):
...

Zhivotni standard se MORA uzeti u obzir pri odredjivanju cene bilo chega. Shta mislite, da nekim sluchajem cene Amerika upadne u teshku krizu i plate opadnu deset puta, da ce cena softvera ostati ista?

Amerika nikada nece upasti u krizu jer joj celi svet placa softwer (izmedju ostalog) :beat: . Ja necu da budem deo toga...dok Amerika ne bude ovde, bar po primanjima.

Nazad
Vrh Dno