Šta je novo?

Foto i video oprema Kamera za snimanje intervjua?

• Začetnik teme Začetnik teme cmyk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koji fotoaparat ili kameru kupiti?

cmyk

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2006
Poena
310
Treba mi preporuka za kameru kojom bi se snimali intervjui.
U okviru diplomskog rada, zena treba da snima intervjue koje ce voditi sa pacijentima.
Zahtevi za kameru su sledeci:
1. Da moze da snimi video u trajanju izmedju sat i sat i po.
2. Da bude samostalna, tj da joj nije potreban racunar da bi radio (ne treba mi web kamera)
3. Da moze da snima na neku memorijsku karticu koja moze da se prebaci kasije na racunar.
4. Da bude manjih dimenzija.
5. Kvalitet slike nije kritican, snimak vise treba da bude dokaz da je intervju obavljen, nece se emitovati, pogledace se samo na racunaru...
6. Kvalitet zvuka, sa druge strane mora da bude takav da se moze razumeti razgovor
7. Naravno, da bude jeftinija...

Trebala bi mi preporuka sta da trazim, kako se takva kamera zove (nije akciona,ali realno, neki GoPro bi verovatno odgovarao.) Sta ima jos na trzistu?
Koji su klonovi GoProa koji se isplate?
Ko ima iskustva sa ovim?
Hvala vam unapred.

Realno stalak i telefon završavaju posao bez ikakve dodatne investicije.

može. ljudi snimaju koncerte.
2h FHD snimka je između 3,5 i 7 GiB, zavisi koliki je bitrate. sajt za računanje veličine fajla https://snxpstudio.co/resources/video-file-size-calculator/

uzmeš neki sa 128+GB (može i 64) prostora, namestiš airplane mode (isključene mreže, bluetooth itd), snima se u FHD sa zadnjom kamerom a na ekranu se s vremena na vreme pogleda kako stoje stvari, i po potrebi se telefon priključi na punjač

Poslednja izmena:
Ne samo to, nego većina današnjih telefna prebauje kamere do 500e, najpre zbog toga što imaju veoma brze procesore koji su neisplativi za kamere...

Telefon, stalak, punjac ili powerbank za svaki slucaj i snimaj.
Ako ti kvalitet slike nije bitan nema potrebe da bacas novac na neke kamere za tu svrhu.
Ako kasnije budes ipak hteo da to izgleda bolje, ulozi u dobru rasvetu pre nego u kameru.

6. Kvalitet zvuka, sa druge strane mora da bude takav da se moze razumeti razgovor
7. Naravno, da bude jeftinija...
Ako je u opticaju kamera, onda barem Sony a6100 i neki usmereni mikrofon.
U slučaju telefona, kombinacija 3.5mm muški TRRS (4pin) na 2x ženski TRR (3pin) mikrofon+slušalice/zvučnik, gde možeš da priključiš eksterni mikrofon i bolje pecaš zvuk

Xm.
Imam ja Sonija, doduse, stariji model, A68, ali ne bih rizikovao da snimam sa njim 2 sata neprekidno, bojim se da bi se jako ugrejao.
Ove varijante a telefonima izgledaju sasvim ok. Imam viska nekih telefona, pa su da probam sa njima da vidim sta moze da se uradi...
Hvala svima , u svakom slucaju

Ne znam koliko dana to mora da se snima, ali razmotri rental ako je manje u pitanju.

Za kvalitet videa ti nije presudna toliko kamera (zavrsice posao svaki noviji telefon) nego rasveta, ali posto kazes da to nije bitno onda ok.

Posto ti je zvuk bitan, bilo bi dobro da imas backup opciju zvuka, jer na telefon ne mozes da ubodes slusalice pa da proveris da li je dobar zvuk koji se snima.

Solidan zvuk koji kada se provuce nor. u adobe podkast (besplatan servis) mogu da daju i ove jeftine sa Temu-a bubice. Od skupljih neka rode go 2 ili dji mic 2. ali svakako jos nesto koristi pored toga.

Definitivno mobilni telefon za gore navedeno.
Da je malo ozbiljnija poslovna upotreba, onda bi se trebala uzeti neka ozbiljnija oprema (a to naravno košta).
Par reflektorčića sa AliExpressa ili Temu-a su mnogo značajniji za snimanje od same kamere. Osvetljenje je 70% posla.
Ima i malih mikrofončića za 40-ak dolara (neka jeftina varijanta kao zamena za DJI Mic 2) i jako lepo rade, fino se čuju za tako jeftine uređaje.

Ne treba mu eksterni mikrofon, pa ni najjeftiniji sa Temua. Reflektori takođe.

Za njegovu svrhu regularan snimak sa telefona je puna kapa, čuće se i videće se sve i neopravdano je da ulaže u išta od opreme osim jeftinog stalka.
Eventualno neki povoljan powerbank ako telefon ima slabiju bateriju i ne može da izvuče 2 sata full hd snimanja u komadu.

Sony A6400 se ne greje i nema ograničenje u trajanju snimka. Što se tiče kamera, najbolji izbor. Mana, slaba baterija.
Telefon sasvim legitiman izbor ako neće ići na neki veliki ekran.

Nazad
Vrh Dno