Šta je novo?

Kakve posledice mogu biti ??

Arthur Morgan

Čuven
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Lian Li Hydroshift 360
Matična ploča
Aorus X870E Pro Ice
RAM
32 GB Kingston Fury Beast RGB DDR5 6000Mt/s
GPU
Zotac Trinity RTX 4080 Super OC White Edition
Storage
Samsung 980 Pro 500GB + WD SN850 Black 1TB + Kingston KC 3000 1TB + 2TB Lexar NQ790
Zvuk
Altec Lansing ATP 3
PSU
Lian Li Edge 1000W White Edition
Kućište
Antec Constellation C8
Monitor
LG 32GP850-B
Miš & tastatura
ASUS ROG STRIX Scope II 96 Wireless & ASUS ROG Harpe Ace Aimlab Edition
Laptop
HP Probook 450 G10
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jedan moj prijatelj je imao čudnu situaciju, pitao me šta može da se desi, a ja nisam imao odgovor na njegovo pitanje, pa sam pomislio da neko možda ovde zna. Evo o čemu je reč...

Pre neka dva meseca je hteo da napravi sebi CV preko nekog besplatnog online servisa. Naravno, kliknuo je na neki "make free CV" sajt i krenuo da kucka deo po deo. Jedno pola sata - sat je, kako kaže, kuckao, ulepšavao, ispravljao, stavljao fotografije i druge stvari i kad je posle hteo da sačuva izašlo mu je da je izrada CV-a besplatna, ali mora da se plati 2 dolara da bi se taj CV sačuvao. Pošto se mučio da sastavi sve to nije mu bilo žao da plati ta dva dolara, ali je shvatio da se zeznuo. Za nauk.
Par puta su mu sa tog sajta stizale nekakve reklame koje je momentalno obeležio kao SPAM i Gmail ih je momentalno liferovao u spam folder. Međutim, pre nekoliko dana mu stiže mail od nekog lika koji je zaposlen tamo i koji ga upozorava da nije platio dva meseca članarine u iznosu od 50$. Bio je zapanjen jer ne samo da se nije prijavio za taj njihov servis, nego nije niti jednom otišao tamo posle plaćanja CV-a kojeg je napravio. Tip mu je u mail-u napisao nešto tipa čim ste platili taj CV dobili ste sedam dana premium usluga sajta, a posle 7 dana se automatski prijavljujete na mesečnu pretplatu i sada nam dugujete 50$ ili 24,95 po mesecu. Kaže da je postojalo ono klasično "agre to terms" koje, ionako, niko ne čita, a tu je bio samo link, nikakvo vidljivo obaveštenje da se time dobijaš bilo šta osim dozvolu da download-uješ CV koji si napravio u PDF formatu.
Uljudno im je odgovorio da mu engleski nije maternji, da "agre to terms" nije pročitao, da je uredno platio CV koji je napravio, ali da servis nije koristio.
Odgovorili su mu da to njih ne zanima i da je dužan da im plati 50$. I opet je bio uljudan i odgovorio da mu engleski nije maternji, da nije razumeo "terms of agreement" i da ne želi da plaća ono što nije koristio.
Kada mu je lik poslao treći mail sa "naredbom" da im plati 50$, upotrebio je drugi način engleskog u kojem se pominju duvajući poslove i cmakanje tamo gde sunce ne sija i da mogu da ga tuže i da odu tamo gde vrag nosi duše.

E, sad njeaga, a i mene, zanima postoji li neka mogućnost da mu foliranti sa tog očigledno prevarantskog sajta silom naplate nešto, jer nije ostavio svoj tekući račun, već račun sa internet kartice na kojoj obično nema više od jednog evra??? Hvala na odgovorima, ako ih bude bilo.

@Arthur Morgan u biti stvari je to samo klasična ucena i iznuda, ali kao što je rečeno, neka ugasi tu karticu i zatraži drugu, da ne bi došlo do automatske naplate kroz platni procesor (npr. kartica je autorizovana na Stripe i slično).
IMG_20230721_120409.jpg

Mislim da mogu da mu skinu sa kartice sredstva kada je sledeći put bude dopunio. Najbolje je da to proveri sa bankom, tj da trajno blokira tu karticu i zatraži izdavanje nove.
Da li banka može da odradi blokiranje malicioznog računa po prijavi korisnika ? Jer po meni, glupo je menjati celu karticu samo zbog toga.

Mislim da ne mogu, ili neće da se cimaju pa i sami u takvim slučajevima preporučuju zamenu kartice, jer nije do njih sve, već do platnog procesora.

Jedan moj prijatelj je imao čudnu situaciju, pitao me šta može da se desi, a ja nisam imao odgovor na njegovo pitanje, pa sam pomislio da neko možda ovde zna. Evo o čemu je reč...

Pre neka dva meseca je hteo da napravi sebi CV preko nekog besplatnog online servisa. Naravno, kliknuo je na neki "make free CV" sajt i krenuo da kucka deo po deo. Jedno pola sata - sat je, kako kaže, kuckao, ulepšavao, ispravljao, stavljao fotografije i druge stvari i kad je posle hteo da sačuva izašlo mu je da je izrada CV-a besplatna, ali mora da se plati 2 dolara da bi se taj CV sačuvao. Pošto se mučio da sastavi sve to nije mu bilo žao da plati ta dva dolara, ali je shvatio da se zeznuo. Za nauk.
Par puta su mu sa tog sajta stizale nekakve reklame koje je momentalno obeležio kao SPAM i Gmail ih je momentalno liferovao u spam folder. Međutim, pre nekoliko dana mu stiže mail od nekog lika koji je zaposlen tamo i koji ga upozorava da nije platio dva meseca članarine u iznosu od 50$. Bio je zapanjen jer ne samo da se nije prijavio za taj njihov servis, nego nije niti jednom otišao tamo posle plaćanja CV-a kojeg je napravio. Tip mu je u mail-u napisao nešto tipa čim ste platili taj CV dobili ste sedam dana premium usluga sajta, a posle 7 dana se automatski prijavljujete na mesečnu pretplatu i sada nam dugujete 50$ ili 24,95 po mesecu. Kaže da je postojalo ono klasično "agre to terms" koje, ionako, niko ne čita, a tu je bio samo link, nikakvo vidljivo obaveštenje da se time dobijaš bilo šta osim dozvolu da download-uješ CV koji si napravio u PDF formatu.
Uljudno im je odgovorio da mu engleski nije maternji, da "agre to terms" nije pročitao, da je uredno platio CV koji je napravio, ali da servis nije koristio.
Odgovorili su mu da to njih ne zanima i da je dužan da im plati 50$. I opet je bio uljudan i odgovorio da mu engleski nije maternji, da nije razumeo "terms of agreement" i da ne želi da plaća ono što nije koristio.
Kada mu je lik poslao treći mail sa "naredbom" da im plati 50$, upotrebio je drugi način engleskog u kojem se pominju duvajući poslove i cmakanje tamo gde sunce ne sija i da mogu da ga tuže i da odu tamo gde vrag nosi duše.

E, sad njeaga, a i mene, zanima postoji li neka mogućnost da mu foliranti sa tog očigledno prevarantskog sajta silom naplate nešto, jer nije ostavio svoj tekući račun, već račun sa internet kartice na kojoj obično nema više od jednog evra??? Hvala na odgovorima, ako ih bude bilo.

Scam, ako moze opet neka udje i neka ugasi nalog tamo ako postoji opcija. Sto se tice placanja, ti nisi vezao ugovor neki sa njima, oni u Terms of Agreement mogu da stave BILO STA i da menjaju text BILO KADA.
Druga stvar: Ni jedna ozbiljna kompanija i ona prava nece na taj nacin tim recima da se obraca klijentima, osim ako nisu scammeri.

Mislim da mogu da mu skinu sa kartice sredstva kada je sledeći put bude dopunio. Najbolje je da to proveri sa bankom, tj da trajno blokira tu karticu i zatraži izdavanje nove.

To obavezno. Gasenje kartice i otvaranje nove, jer oni sada mogu da skidaju i skidaju i skidaju jer imaju broj kartice jer automatska clanarina ne zahteva PIN.

Hvala svima na odgovorima, ali čovek kaže da na tom računu za kupovinu preko interneta nema nikada više od 5 evra, a tih 5 evra je juče normalno potrošio kupujući neku sitnicu na Aliju. Čisto sumnjam da ti skameri mogu tek tako da skinu novac sa računa...Ne znam, pretpostavljam.

Drugar ti je uspešno potrošio tih 5 eura jer u tom momentu niko nije gledao stanje na računu najverovatnije zbog razlike u vremenskoj zoni. Što ne znači da će jednog dana da uplati tih 5 eura koji će momentalni biti skinuti. I opet... i opet...

Mogu da skinu onog trenutka kada bude poželeo da kupi nešto skuplje od iznosa koji oni potražuju, zaboravi na to, i uplati više da bi kupio to što tada bude želeo.

Hvala svima na odgovorima, ali čovek kaže da na tom računu za kupovinu preko interneta nema nikada više od 5 evra, a tih 5 evra je juče normalno potrošio kupujući neku sitnicu na Aliju. Čisto sumnjam da ti skameri mogu tek tako da skinu novac sa računa...Ne znam, pretpostavljam.
Zato su oni i nervozni jer ne mogu da skinu sa racuna kada nema para :ROFLMAO:

Imao sam slican problem. Kupio neki izvestaj na netu za 1$, dobio i nastavio dalje sa zivotom. Pocetkom sledeceg meseca, stize poruka od POSTED da je pokusana naplata u iznosu od 24,95 koje na toj internet kartici srecom tad nisam imao. Jednom tako, drugi put su probali 14,95 ali do tad sam sve skinuo sa kartice za svaki slucaj. Poslao sam mejl na support tog sajta i pitao sta i sto to rade, oni su rekli da su me odjavili i da nece vise naplacivati. Easy.

Treba biti oprezan, mislio sam da sam malo sigurniji jer sam imao Visa verifikaciju i pisalo je Verified by VISA, stigao PIN u SMS itd. ali ipak nikad niste sigurni na internetu.

Pisao je neko na redditu čini mi se, baš na istu temu, sajt za CV i isti problem. Mislim da je bio zaključak da mu ne mogu ništa, izguglaj temu ako te interesuje
edit: evo ja sam ali ne mogu da nađem prvu temu

Da ne komplikujemo previše. Treba zameniti karticu i sledeći put pamet u glavu.

Nazad
Vrh Dno