Šta je novo?

Kakve brige more Bilija iliti...

vidi Darko: to sto je mis ukraden od Xerox - nije isto sto i kupiti QDOS i prodavati ga do 1994.
Steve Jobs je uzeo (video) dobru stvar (mis i ikone) i odmah je plasirao (pre 1984.) dok je MS uzeo loshu (DOS) stvar i prodavao je do 1995. i onda nam ponudio mis i ikone.

@nIce Cream: da li mozes da verujes da postoji jedna ikona i da dva puta kliknes na nju i eto programa? tako su rachunari funkcionisali dok se nije pojavio M$ verovao ti ili ne!
A sto je najbolje od svega postoji tendencija da ce se i 2006. godine (pogledaj naslov iz Sveta Kompjutera www.sk.co.yu : Programi iz dzepa - Portabilne aplikacije) pojaviti programi koji ce isto tako funkcionisati - bez instalacije! (razlika: 20 godina?!?!??!!!!!)
EDIT: odatle nasa razlika u stavovima - neko radi sa racunarima 20 godina i zna sta se dasavalo nekad i sta se desava sad.

Poslednja izmena:
nIce Cream je napisao(la):
Videcemo kakve ce mogucnosti imati program koji dodje u jednoj izvrsnoj aplikaciji, koja ne kreira conf fajlove okolo i ne upisuje nikakve vrednosti u registry. Ovi sto brinu oko zastite intelektualne svojine ce verovatno rasirenih ruku sacekati tako nesto, sto je nemoguce zastiti...

Ne moramo cekati, u tekstu je vec navedeno dosta gotovih aplikacija (ja bih dodao josh samo Papyrus Office www.papyrus.de).

molim te nemoj prevideti cinjenicu da su programi pre 20 godina vec funkcionisali na ovaj nachin.

ovaj nacin rada mozete povecati produktivnost jer vise niste vezani za taj i taj rachunar vec je dovoljno da u svakom trenutku imate USB stick sa svim svojim dokumentima i programimam i da sednete za bilo koji rachunar i radite kao da ste za svojim! *conf fajlovi se kreiraju normalno ali u folderu u kojem je i sama aplikacija.

Poslednja izmena:
nIce cream,upravo tvoje ponasanje je kao u nevaspitanog seljaka!
Ja ti lepo kazem da ne pricas o necemu o cemu neznas!A neznas da je Windows jedan od najgorih,neznas da sam koristio Linux jos od '99 (Red Hat 6,2 ako se ne varam) i neznas da argumentovano vodis diskusiju kad ti lepo kazem da pogledas dokaze a ti meni da sam nevaspitani seljak i da ces ti za neku godinu imati diplomu koja ce dokazati"da se razumes u kompjutere",e pa dotada vodi argumentovanu raspravu bez neproverenih podataka!
A to sto tvoja keva zna da koristi Windows i Office i nije neka reklama jer i moja baba i tetka sa osnovnom skolom znaju da koriste MacOS pa sta onda!?Moze on da daje poneko milionce za sirotinju da smiri savest ali nece ispraviti ono sto je ucinio i popraviti stetu koju je naneo da bi se obogatio i sada bacao mrvice sa stola sirotinji!
Pozdrav ,)

Kako vas ne smori vishe ta rasprava...Kao Bili je losh tip,a Steve Jobs i ostali su kul likovi koji svakoga dana razmisljaju kako ce doprinijeti blagostanju covjecanstva.Jedina razlika izmedju njih je sto svi ostali pokusavaju da ga dostignu i postanu ono sto je on sad,a bogami gledajuci malo sta se radi-bojim se da ce biti i gorih od njega u buducnosti.I ne dava koje milionche,nego dava stotine miliona-i da,dava ih i za uzvrat dobija sto mu treba,al je nekome ko boluje od teshkih bolesti to manje vazno,a vishe da ima para koja ce im produziti nadu da ce se pronaci neki lijek i sl.I svi kojima se ne svidja Windows fino predju na alternative i uzivaju,a ne 90%(cast izuzecima) sa Xp-a kucka kako je to OS za debile i kako postoje drugi mnogo bolji,al eto-nijesi svi pametni da to uvide.

Neverovatne stvari sam pricitao u ovom tredu. Zaista postoji neverovatna kolicina neznanja, nepoznavanja stvari i gole navijacke pristrasnosti. Sto se tice 'besplatnih' OS, oni to zapravo nisu. Poznavaoci znaju o cemu govorim.
Sto se tice BG nemojte nikada da zaboravite da je to covek koji je promenio svet i da kao takav zasluzuje da bude posmatran malo drugacije.
Koliko vas koji komentarisete ovo poznaje americki poreski sistem? Koliko vas zna cime se bavi i sta radi njegova zena? Ako je tacno da radi samo zbog olaksica, zasto to ne radi vise ljudi vec samo mali broj bogatih? Da li postoje drugi efikasniji nacini za benigni tax evasion? Da li neki od vas prate WSJ i f500 i da li znaju ko su ljudi ispod njega i oko njega po bogatstvu i kako su ga oni zaradili i da li daju donacije i kolike?
Ako je on recimo dao 300 miliona za vakcinisanje dece u Africi, da li je toj jadnoj deci bitno da li ce njegov porez biti umanjen za 5.87%?

Poslednja izmena:
Bravo, Zorane, jako lepo receno sa minimalnim brojem reci, ponajvise za ove kvazi-linuxase koji koriste XP i sl. (ne prozivam one koji zaista vise ili samo koriste Linux).

Da ne ulazim u pricu "Win vs. Lin vs. Mac vs. svi ostali", mnogo bi moglo da se kaze, ali malo ste zaboravili zbog cega je tema pokrenuta, pa cu se vratiti na nju.

----------------------------

Billy je stekao bogatstvo onako kako je stekao. Niko od nas prisutnih ne moze da kaze da li je zakonito ili nezakonito, prosto - ne znamo. Za kratko vreme zaraditi toliku lovu - postoje i drugi primeri: npr. Soros - prica kaze da ga je u*enjala berzanska kombinacija i tako je stekao "prvi milion" koji je kasnije pametno ulagao i gle gde je danas, ili Onazis. A Stiv Dzobs je ziveo 300 godina, pa je zaradio danasnju imovinu?

U jednom intervjuu, Gejts je izjavio da ce u testamentu svojoj deci ostaviti 1% (jedan procenat) svoje imovine u tom trenutku, a sve ostalo odlazi u dobrotvorne svrhe. Sacekajmo i vidimo za to.
Sto Zoran I rece, da li daje pare u dobrotvorne svrhe zbog poreskih olaskica, ili ne, sa stanovista onoga kome su pare namenjene, mislite li da je vazno? A drugi multimilioneri-donatori daju zbog licnog zadovoljstva?

Gejtsa ne volim, ali ga cenim. Svojom pamecu je stigao na danasnju poziciju, a da usput nije zavrsio u bajboku. MS, sa njim na celu, vodi uspesnu poslovnu politiku (za sebe, naravno), tj. radi ono sto je san apsolutno svake profitno orijentisane kompanije i njenih vlasnika: da bude na vrhu. Prema tome, ostali mogu da mu pljunu pod prozor ( :d ) i da ga mrze, ako vec ne mogu da ga skinu sa vrha.

EDIT: Sad vidim i Brozov post. Bravo i za Broza.

Poslednja izmena:
Ne zezaj da ovde imam toliko imenjaka,evo jos jedan Zoran! :D Lako bih ja koristio sve moguce operativne sisteme kad bi to moglo da se nabudzi na laptop,ali recimo da,kad bih imao para i kad bi MacOS podrzavao sv programe koji mi trebaju (neznam dal bese nema Auto ili ArchiCAD-a za njega) ja bih samo njega i koristio a kad bi Linux bio isto tako sveopsiran i savrsen onda bih samo njega koristio,ovako deo nas koristi i Windows kao"nuzno zlo"!
To ti je kao sa Yugom,znas da nije nesto ali ako nemas za bolje ili nemozes da izdrzavas nekog stranca koji trosi mnogo,onda je on neophodan (izvinjavam se svim vlasnicima Yugica)! ;)
Pozdrav ,)

Broz je napisao(la):
Sto se tice BG nemojte nikada da zaboravite da je to covek koji je promenio svet i da kao takav zasluzuje da bude posmatran malo drugacije.
Koliko vas koji komentarisete ovo poznaje americki poreski sistem?...
Ako je on recimo dao 300 miliona za vakcinisanje dece u Africi, da li je toj jadnoj deci bitno da li ce njegov porez biti umanjen za 5.87%?
zasto se kacite za to da li Bill daje novac, koliko daje, zasto daje, kome daje... novac u dobrotvorne svrhe?

ja kazem da je Billov put - najgori moguci put kojim je mogla da krene IT industrija.

ako neko kaze "...to su ciste spekulacije da je neko drugi napravio DOS." ili "...samo da docaram jednostavnost koriscenja ostalih tadasnjih OSova."... pokusavam da kazem ljudima da ne gledaju jednu stranu medalje, da im kazem nesto o stvarima za koje nisu imali prilike da ih vide! jer to je nepravda - sto bi rekao calimero :)

Nemojte da se ovo pretvori u prepucavanje koji je OS bolji. To nije tema priče.
Ja samo kažem da Bil nije bio čudo od deteta i da nije neko ko je radio 16 sati dnevno u projektovanju operativnog sistema. A vi pričajte šta 'oćete :)

Tema ovog threada su bilijeve brige a ne Linux Vs Windows i sl.Posto me je mrzelo da citam sve u ovom brzo umnozavajucem thread-u pitacu vas samo jedno,da li vi znate da bili svojoj deci ostavlja "citavih" 0.1%(da 0.1 a ne 1) procenata svog bogatsva a ostalo ide u dobrotvorne svrhe?da li znate da je proglasen zajedno sa svojom zenom za coveka humanitarca godine? Kako je covek dosao do para i kakav nam os valja je jedna stvar,manje bitna od cinjenice da tolika kolicina para zaista (velike sanse su da)nije mogla zavrsiti u boljim rukama s onzirom na koji nacin ce se potrositi(i na koji ih trosi) jer ima mnogo drugih malo i malo vise "siromasnih" koji imaju iste poreske obaveze ali ih nesto manje olaksavaju...
Ja zavrsio sa ovim threadom punim hejtera i zavidnih ljudi(oni koji nisu se ne trebaju ocecati prozvanim).

@lila "Posto me je mrzelo da citam sve u ovom brzo... ...Ja zavrsio sa ovim threadom punim hejtera i zavidnih ljudi(oni koji nisu se ne trebaju ocecati prozvanim)."
ne bih da te smaram ali molim te da pricatas thread (zanemari komentare Linux vs. Windows jer nema veza sa temom). postoje cinjenice koje govore da je Bill Gates, kao vodeci u IT svetu, sprecavao i usporavao razvoj racunara; napominjem da su to ciste cinjenice, pogotova danas sa distance od 20-tak godina.

ZASTO OVDE NESTAJU POSTOVI?
Lomnica_city da li si ti obrisao svoj post koji je zoran_I uspesno citirao?!

Ne nije, obrisao ga je moderator, kao i masu drugog shuma!

Lakse malo sa caps-om!!

Shuma... interesantno!Eto,sad znas,mada si mogao i sam da pretpostavis posto sada edit ode vrlo brzo pa nisam ni mogao a ni hteo da brisem!Nije vazno,vazno da je ostao post gosn"vidovitog"clana,to je jako vazno za diskusiju! :D
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Lomnica_city je napisao(la):
Shuma... interesantno!Eto,sad znas,mada si mogao i sam da pretpostavis posto sada edit ode vrlo brzo pa nisam ni mogao a ni hteo da brisem!Nije vazno,vazno da je ostao post gosn"vidovitog"clana,to je jako vazno za diskusiju! :D
Pozdrav ,)

Ako imas neki problem ili primedbu na moj rad, obrati se administratorima!

Ono sto mislim da predstavlja shum u threadu bice obrisano, u svakom slucaju ne mogu da nagadjam koga ti zoves "vidoviti", a tim podrugljivim tonom neces daleko dogurati.

Daj smiri se,sto se palis odmah i shvatas licno!Nisam koristio podrugljiv ton a post se naravno odnosio na post iznad mog gde covek ladno kaze da ga je mrzelo da cita ovoliki tred ali eto zna da smo mi ti i takvi,svadjamo se zbog toga i toga... to je vec nadmeno a ja sam samo bio sarkastican na njegov racun,NIGDE nisam tebe prozivao!Samo ti radi svoj posao kako mislis da treba,ja se nikom nisam zalio i necu!
Pozdrav ,)

Daj smiri se,sto se palis odmah i shvatas licno!Nisam koristio podrugljiv ton a post se naravno odnosio na post iznad mog gde covek ladno kaze da ga je mrzelo da cita ovoliki tred ali eto zna da smo mi ti i takvi,svadjamo se zbog toga i toga... to je vec nadmeno a ja sam samo bio sarkastican na njegov racun,NIGDE nisam tebe prozivao!Samo ti radi svoj posao kako mislis da treba,ja se nikom nisam zalio i necu!
Pozdrav ,)

Gde ti uopste u mom postu vidis da sam nesto licno shvatio? Napomenuo sam da kao user bench foruma, mozes i da se zalis na rad moderatora, ali nista licno nisam kapirao.

Ovo je bila samo dobronamerna kritika i smernica za dalji tok rasprave.

Pozdrav ,)
Igrom slucaja (tada)nisam mogao da se konektujem na internet pa sam ipak procitao thread do kraja pre nego sto sam postovao ali kako sam vec bio napisao sta sam hteo i kako sam isto tako smatrao da je skroz nepotrebno menjati ono sto sam napisao jer sam rekao sta sam hteo da kazem i moje misljenje se nije bilo promenilo zbog tih nekoliko postova ostajem pri onome sto sam postovao...nhf moje licno misljenje.
over&I'm out of this thread...

Nema pomilovanja za BG-a, nikada!!!

Nisu nista posebno izmislili, nista nisu unapredili srazmerno svom uticaju i tacka.
Samo su kupovali i prodavali, prodavali i kupovali .....
Pruzili su iluziju prodavcima hardware-a da ce stalno biti u prilici da nateraju korisnika da menja masinu zbog OS-a (doduse i igrica) i to im se visestruko vratilo

1. vreme DOS-a bilo je boljih DOS-eva, DRDOS, NDOS ...
2. u vreme Win-a 3 mogao je samo da place ko je video Amigu ili Mac,
3. u vreme Win95, OS/2 Warp je bio stabilniji
4. Novell Netware je bio za dva koplja po performansama ispred WinNT-a 3.5 ili 4 , ali nije bio graficki orijentiran,
5. ekspanziju Interneta niti su percipirali niti shvatali, i na sve nacine su pokusali da je unazade,
6. Na polju malih baza morali su da kupe i uguse FoxPro da bi ljude naterali da kupuju Access,
7. MS SQL Server je uvek, uvek ispod glavnih konkurenata na RDBMS, samo Oracle ne mogu da kupe :) :)
8. dopisite sta ocete u vezi sa Web serverima .....
9. dopisite sta ocete po pitanju web browser-a ....
10. dopisite sta ocete u vezi krsenja monopolskih zakona ....
11. dopisite sta ocete po pitanju pouzdanosti developer alata ....
12. dopisite sta ocete po bilo kom pitanju koje smatrate bitnim kod izbora OS-a ili bilo kog softwre-a ... ... ...

Posle svega kad industrija kucnih racunara dolazi u zrelu fazu, M$ nema odgovor nego krece u novu marketnisku kampanju koja treba svakog imbecila da ubedi da je rodjen za koriscenje racunara.

Samo mogu da kazem jedno:

Da je Linus Torvalds samo par godina pre zavrsio ono sto je radio, Billy uopste ne bi bio ono sto sada jeste.

A i kod nas je oduvek bio "besplatan" softver, a narod vecinom kompjuterski nepismen, pa bi samo "kliktao"

Bas sto je neko rekao, i po mom misljenju he is :-devil-: himself.

Razmislite malo,
kako je on, sa daleko gorim resenjima od ostalih firmi, uspeo da se probije na prvo mesto i da potisne sve daleko iza. I kako je uspeo da zavede (skoro) potpuni monopol?
Ne salim se :trust: ;)

veske je napisao(la):
ljudi taj bill gates je napravio prvi operativni sistem, tj.stvorio je progrmiranje

Ako on zna da napise hello program u C-u ,e vala

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
...kad industrija kucnih racunara dolazi u zrelu fazu...

Ja to ne bih nazvao zrelom fazom. IT industrija je usmerena
u pravcu koji odgovara monopolizmu i globalizmu, i oni nemaju
nameru da dozvole pravo sazrevanje IT industrije.

Kao primer gde bismo danas trebali da se nalazimo, zamislite
sta bi bilo kada bi software mogao da konfigurise procesor
racunara u skladu sa svojim potrebama. Npr pokrenuli ste program
koji radi numericku analizu i za rad mu je potrebno 8 FPU jedinica.
Ili, nova igra koju ste upravo kupili za rad zahteva 64 shader jedinica.
Ili, imate nameru da paralelno terate PC kompatibilni OS i da se
igrate na Amigi ili Atariju...
Kompjuter bi se sastojao od procesora, storage jedinica i nesto
analogne elektronike za IO. Ne bi bilo maticnih ploca, magistrala,
kartica, a update kompjutera bi se svodio na dodavanje jos
procesora.

Ovaj koncept smislio je student azijskog porekla jednog
americkog univerziteta kao svoj diplomski rad i u prakticnom
delu implementirao 4-bitni mikrokontroler na jednom PLA
chip-u (Tada jos nije bilo EEPLA chip-ova, ali ovde je rec
o konceptu; setite se da je nekad BIOS bio u PROM chip-
ovima od 16K, pa je onda poceo da se ubacuje u EPROM
chip-ove sve veceg kapacita, dok se danas koristi FLASH
EPROM 2Mb; ko zna nesto malo o elektronici shvatice o
cemu je ovde rec)

Nazalost, koncepti ovakve prirode uvek zavrsavaju kao
patenti cuvani u dobro obezbedjenim fiokama i sefovima....

Tako da, danas, jedina stvarna briga IT monopolista jeste
OpenSource zajednica, Internet i nemogucnost njegove
kontrole, i ljudi voljni da besplatno dele svoje znanje, u
cemu svoj doprinos daju i razni IT forumi pa i voljeni nam
BENCHforum.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno