Šta je novo?

Kakva je Bluray situacija?

Što se mene tiče i ne treba da uđu u mainstream...
Filmska industrija i HDDVD - BluRay rat su toliko usporili usvajanje novog optičkog standarda da je sada već zastareo.
Kada se setim da sam na prvi narezani CD snimio ceo svoj tadašnji HDD od 340 MB i još mi je ostalo toliko mesta za Rebel Assault :p
Sada ako bih hteo da uradim backup svojih 6 TB HDD-ova morao bih da srežem 240 BluRay diskova od 25 GB...

Poslednja izmena:
Da je taj rat barem doveo do pada cena, ali nije...mozda nekada hologramski diskovi budu isplativi, veceg kapaciteta od BluRay diskova a slicne cene, kao CD i DVD danas.

Poslednja izmena:
Filmska industrija i HDDVD - BluRay rat su toliko usporili usvajanje novog optičkog standarda da je sada već zastareo.
Kada se setim da sam na prvi narezani CD snimio ceo svoj tadašnji HDD od 340 MB i još mi je ostalo toliko mesta za Rebel Assault :p
Sada ako bih hteo da uradim backup svojih 6 TB HDD-ova morao bih da srežem 240 BluRay diskova od 25 GB...
+1 sve si tacno rekao
Dok su se oni izdogovarali kako ce da oderu korisnike i podele pare (i Jobs je izjavio da je 'ludacki nacin licenciranja' za bluray pa ga ni nema/niti je potreban u Macu, nema ga ni na juce predstavljenom MacBook Pro i5/i7 znaci nista bar do 2011) ...bluray vise nije interesantan :smackbum:
"Blu-ray is just a bag of hurt. It's great to watch the movies (obratite paznju ovo je izjava pre izlaska WDTV Live-a), but the licensing of the tech is so complex, we're waiting till things settle down and Blu-ray takes off in the marketplace." - izjava stara jos malo pa 2 godine

Na isti nacin je propao svaki format flash kartica osim SDa, SD je imao jednostavno licenciranje - 6% i to je to (pa kad postane dominantan a postao je 6% ce biti ozbiljna para) dok su Sony i Fuji/Olympus DRALI korisnike sa MS, xD pa sada nude besplatno adaptere na microSD ili ugradjuju SD slotove ne bi li eventualno kupili njihov aparat (kako da ne - probajte da nadjete koji fotoaparat ne koristi SD a nalazi se u top 25 po prodaji, gle cuda ni jedan Sony, Fuji/Olympus sem ako nisu na teeeskoj rasprodaji)

I nemoj tako 240diskova*22min(bez verifikacije za 4x BR 25GB disk) po disku = 6000min = 100h = ~pola meseca po 8h dnevno tako da je za ODLICAN za backup :p mozda pomalo vec prevazidjen :D plus svaki tren se ocekuje izlazak 3TB hardova i onda je ova diskusija u potpunosti zavrsena (ako ne odmah onda cim 3TB HDDovima padne cena)

Poslednja izmena:
Ja trenutno pazarim po jeftinoj ceni DVD ove u Banjaluci i isplati mi se da ih drzim na DVD u, razmisljao sam o tome da kupovinom HDD-a resim broblem skladistenja filmova ali ... bluray bi bo pravi pogodak samo istina kao sto kazete jakoooooooooo je skupppppppp

Da pitam, a mozda je vec i pitano, jel kupovao neko BD50 diskove i kolika im je cena?

Ja sam uzeo jedan da narezem Madonu Sticky and sweet tour blu ray koji sam skinuo sa neta. Kupio u prolazu kod Doma omladine za 1190 dinara. Ipak jeftinije od originala, omot nasao na netu i imam kao original. Jedini problem sto moj rezac nece da ga reze 2x vec samo 1x tako da je trajalo 2 sata i 50 minuta. Disk radi potpuno normalno kao i svaki drugi.

Tebi za backup ne trebaju opticki diskovi nego traka Ultrium 5 ;)
Ima kapacitet 3 TB. Veoma je pouzdana za backup, ali mnogo skupa
varijanta. Eto i trake se jos drze :)

Jel zna neko gde ima da se kupe jeftini Verbatim Bluray diskovi?

Dandy nisi vlajda ozbiljno razmisljao da se kapacitet Optickog diska brze razvije od HDD ?

Pa nije zbog omota, vec zato shto mu je upotreba shira. Shta cesh da radish sa 200 filmova na HDDu, mozesh da ih pustish na PCu ili u dnevnoj sobi pod uslovom da imash uredjaj koji pushta sa HDDa + morash da imash 3.5" enclosure sa napajanjem i gomilom kablova i svaki put te kablove treba da prebacujesh sa PCa na TV. Ja disk mogu da pustim i na PCu i u dnevnoj sobi na PS3, i na laptopu jednostavnim ubacivanjem odabranog filma, mogu da pozajmim prijatelju jedan ili dva filma itd. I na kraju, ti te filmove necesh da gledash svaki dan, odgledacesh ih jednom i ostaviti HDD sa strane koji si morao da iskeshirash 100e. Kada kupujesh diskove, to te koshta 50 dinara po DLu (Princo), i vremenom ni ne osetish da si ih kupio uopshte. A na sve to, ako ti rikne HDD, odoshe svi filmovi...

Evo ti kako sam napravio setup jednom coveku kome sam radio celo resenje. Htpc u dnevnoj sobi, na tavanu pored rutera stoji jedna mala storage masina, sa 4 harda od 1.5 tera u raid 5. to se korisiti za storage server za htcp, a i za ostale racunare u kuci,( oba klinca mu imaju po racunar + njegov desktop + laptop koji kaci bezicno). I eto posto je gigabitna mreza, u totalnom konforu moze da gleda sta kod hoce iz fotelje preko htpca(u realnom vremenu preko mreze bez problema pusta 1080p). isto pokazao sam mu kako se skida sa newsa, covek redovno samo izabere filmove sa nzbrus, altbinz ih smesta na mrezni uredjaj, media centar skenira( omoti i slicno) i stvarno perverzija.. ko ce da se mlati sa diskovima pored ovako necega. ali opet treba para za to sve.. ;)

Evo ti kako sam napravio setup jednom coveku kome sam radio celo resenje. Htpc u dnevnoj sobi, na tavanu pored rutera stoji jedna mala storage masina, sa 4 harda od 1.5 tera u raid 5. to se korisiti za storage server za htcp, a i za ostale racunare u kuci,( oba klinca mu imaju po racunar + njegov desktop + laptop koji kaci bezicno). I eto posto je gigabitna mreza, u totalnom konforu moze da gleda sta kod hoce iz fotelje preko htpca(u realnom vremenu preko mreze bez problema pusta 1080p). isto pokazao sam mu kako se skida sa newsa, covek redovno samo izabere filmove sa nzbrus, altbinz ih smesta na mrezni uredjaj, media centar skenira( omoti i slicno) i stvarno perverzija.. ko ce da se mlati sa diskovima pored ovako necega. ali opet treba para za to sve.. ;)

Pa to je napravljeno kao za skladishte kluba kinematografije :) Ne razumem zashto su ljudi megalomani i prave sve 10x vishe nego shto im treba. Ja skidam i rezem samo filmove koji mi se svidjaju, ne skidam sve redom i ne troshim 100 DL diskova mesechno na filmove, meni bi se isplatilo da placam i tih 500 dinara po filmu da imam pravi bluray i da mogu da ga pustim bilo gde u kuci i van kuce, i na putu, i zato mi je kombinacija film na disku mnogo upotrebljivija. Necu da kupujem HTPC, servere na tavanu sa 10 terabajta da bi ja pogledao film na 3 dana, a klinci da gledaju Duska Dugouska, to ne treba ni profesionalnom filmskom kriticharu, ali eto to kod nas ima, valjda lechenje kompleksa nemashtine proteklih 500 godina :d

Nego, gde se uopshte moze kupiti prazan BR disk a da ne koshta 900 dinara :) Video sam neke za 300, ali bez ikakvog imena, shta je sa tim Verbatimima od 500-600, gde to ima ?

Evo da odgovorim sam sebi, Alfa media ima Optiarc (valjda, zaboravih, neshto na O :)) za 300 i kusur dinara, Maxell za oko 500 dinara...

Ovo na "O" je Omega, cena je 292 dinara, Maxell je 531 din, oba su 4x.

Poslednja izmena od urednika:
Isprica se ti sam sa sobom :)

I dado infomaciju koja ne postoji nigde na forumu :)

Ovo na "O" je Omega, cena je 292 dinara, Maxell je 531 din, oba su 4x.
Taj od 300 dinara je otprilike duplo skuplji po GB od HDD od 1.5 TB, recimo da je slično skuplji od DVDa.
U odnosu na ranije cene ovo nije tako strašno.

Osim za "najslabije" 720p i neke animirane DVD je odavno premali. Rezanje DVDripova, pa čak BD-ripova na DVD u 2010. godini, čak i u Srbiji neću ni da komentarišem :d

E sad pitanje je može li se verovati toj Omegi. Verujem da je i ona bolja nego što će biti verbatim, maxell, TDK kad budu za par godina koštali 50 dinara.

Taj od 300 dinara je otprilike duplo skuplji po GB od HDD od 1.5 TB, recimo da je slično skuplji od DVDa.

A koliko je skuplji od magnetnih traka ? :)

Osim za "najslabije" 720p i neke animirane DVD je odavno premali. Rezanje DVDripova, pa čak BD-ripova na DVD u 2010. godini, čak i u Srbiji neću ni da komentarišem :d

Ja sam cuo da postoje neke DL medije na koje staje 8 i kusur GB, i 1080p film na tome izgleda skoro kao Bluray :)

Upravo video u Virtycomu u Nisu, BluRay BD-R 25GB X-Wave 245din.

sto tako sporo pada cena BD rezacima i medijima? zavera ili...?

Zato što ih niko ne kupuje jer im ne trebaju.

I umesto da spuste cene da bi se omasovili, oni je drze i dalje na visokom nivou, suprotno zdravom razumu i zeljama obicnih korisnika, ali verovatno njima ekonomski isplativo...

Planiram da kupim blu-ray player za racunar pa me zanima koji bi mogao da pazarim i da li ce Intel e3200 moci da pusti takav materijal?

Mocice , a mozes i preko graficke da ih pustas

a za to koji da pazaris ima poseban forum ;)

Poslednja izmena:
sto tako sporo pada cena BD rezacima i medijima? zavera ili...?

Kako sporo, pa DVD kada je koshtao 150e i medije 250 dinara to je bilo tek pristupachno i tada su rezachi krenuli ozbiljnije da se kupuju. I to je bilo malo drugachije vreme, nisu i babe imale kompove kao danas, daleko veci procenat korisnika kompa su bili "power useri" kojima uopshte i treba poslednja optichka tehnologija za storage, DVD je danas dovoljan ubedljivoj vecini korisnika jer onih power usera sada ima 0.1 promil, a vremenom je doshao 100x brzi net, pa su ljudi navikli da skinu film, odgledaju ga na 20" monitoru sa pola metra, obrishu i voze dalje.

Nisu mi jasne ove price za blu ray da nece zaziveti nikad.
Primera radi samo, koliko bi se brze instalirale igre, programi nego sa DVD-a ?

Ja ionako 99% igara instaliram sa HDD-a...

Meni je uopšte ideja sa žongliranjem izmenjivih medija nezamislivo smarajuća. I legalan sw koji kupim skinem elektronsku kopiju. Za backup postoje externi diskovi, neki NAS uređaj, dropbox i slični servisi za dokumenta itd.

Koliko su realno puzdani HDD za backup. Ja oduvek sto mi je stvarno bitno drzim na CD, DVD, sad cekam bluray da dodje u mase.
Mozda ce sve preokrenuti ova situacija oko razbijanja zastite za PS3 igre.
Mada to je vezano za externi HDD, ne za bluray diskove.

Pa onoliko kolko su ti bitni podaci, toliko vodiš računa o backupu. Backup je DRUGA kopija. Za nešto baš bitno, uzmi storidž sa mirror RAID-om. Onda imaš osnovnu kopiju + backup na dva diska.

Kolko puta ti se desilo da ubaciš neki stariji CD/DVD i da je nečitljiv?

I kolko podataka koji ne mogu da se vrate imate realno? Jedino fotke i eventualno snimci mogu zauzimati nešto više prostora. Ostalo može komotno da se drži u Dropbox-u za backup.

eno i u win win imaju neke šklj blj blu ray diskove od 25GB za 330din. danas neki katalog izašao u blicu

Evo ja uzeo rezach, neki novi LG, reze 10x i 105e je samo. U Alfa Mediji ima Optiarc (valjda) za 350 dinara i verbatim za 500, ima i Maxel, zaboravih cenu. Na ebayu najjeftinije shto sam nashao je Philips 2x za 250 dinara, spindl pakovanje od 15 komada, ali je poshtarina tu skuplja od samih diskova pa na vishe pakovanja sigurno moze da se napravi cena ispod 200 din po komadu.

Jel Virtycom iz Nisha ima neku prodavnicu u Beogradu ili kako kupiti od njih, da probam taj Xwave jel radi uopshte :)

Ranije su slali kombijem za BG, pa se nađete negde.

Nazad
Vrh Dno