Šta je novo?

Kakva je Bluray situacija?

Pa nije zbog omota, vec zato shto mu je upotreba shira. Shta cesh da radish sa 200 filmova na HDDu, mozesh da ih pustish na PCu ili u dnevnoj sobi pod uslovom da imash uredjaj koji pushta sa HDDa + morash da imash 3.5" enclosure sa napajanjem i gomilom kablova i svaki put te kablove treba da prebacujesh sa PCa na TV. Ja disk mogu da pustim i na PCu i u dnevnoj sobi na PS3, i na laptopu jednostavnim ubacivanjem odabranog filma, mogu da pozajmim prijatelju jedan ili dva filma itd. I na kraju, ti te filmove necesh da gledash svaki dan, odgledacesh ih jednom i ostaviti HDD sa strane koji si morao da iskeshirash 100e. Kada kupujesh diskove, to te koshta 50 dinara po DLu (Princo), i vremenom ni ne osetish da si ih kupio uopshte. A na sve to, ako ti rikne HDD, odoshe svi filmovi...

Poslednja izmena:
Hard kad ti stvari dosade mozes da prodas za 70% cene za godinu dana (ima 3 godine garancije, znaci ostaju jos 2)
DVD/BR diskove mozes da poklonis/bacis

Apsolutno, tvrdim da vecina ljudi koja skuplja, ne odgleda vise od 10% narezanog, ostalo se povlaci dok ne propadne ili podeli se... tako da hard ipak bolje resava... sem sto moze mnogo da te zezne posebno ako se oslonis samo na njega...

Ja sam i dalje na DVD diskovima, a i njih koristim samo za nesto sto hocu da odnesem nekome, ili za neke kao meni bitne stvari.
Kompjuter ne gasim nikada, a ta tradicija traje vec 20 godina. Do sad mi ni jedan hard disk nije crkao. Sto se DVD/CD-a tice, pih sta sam ih samo bacio jer su dotrajali/izgrebani, a sto je najgore cuvani su u boljim uslovima nego HDD.
Kad pogledam sta sam para bacio na DVD i CD, a koliko ih je samo pocrkalo BR i ne planiram da kupujem.

Ako ste vec skepticni sto se HDD-ova tice, napravite Raid-1 i mirno spavajte.

Samo se rezu HD filmovi na DVD diskove. A ovi tzv "obicni", pogledaju se i delete.

Sto teze? Pa i ja ih imam dosta narezanih na dvd, iako sam od skoro prestao da ih rezem. Uzmes mkvmerge i izdelis na koliko diskova treba i to je to. Ili winrar, ako te ne mrzi da svaki put odpakujes film pre nego sto ga gledas.

to te koshta 50 dinara po DLu (Princo), i vremenom ni ne osetish da si ih kupio uopshte. A na sve to, ako ti rikne HDD, odoshe svi filmovi...

Princo je nocna mora i sa SL DVD, za ovo ne smem ni da zamislim, sve sto sam ikada rezao na princo i imao savrsene skenove danas je coaster... mislim da pre treba rizikovati sa HDD... sansa da crkne posle jedno 6 meseci opada solidno... a kod Princa raste exponencijalno...

Za Princo živa istina - sve što sam imao narezano na njima je počelo da crkava posle par meseci. Sa druge strane, Descent 3 rezan na Verbatimu 1999. šljaka :) Što se mene tiče, radije bih čuvao stvari na blu-ray diskovima nego na HDD-u, to mi zvuči daleko logičnije. S obzirom da sve DVD-ove režem na niskim brzinama i sa verifikacijom, isključivo na kvalitetnim diskovima, nikada nisam imao nijedan problem.

Po mom misljenju je hdd laksi i mnogo brzi za upotrebu od bilo kojih diskova. Blu-ray jeste ok ali je trenutno neisplativ u odnosu na cene hdda.

blu-ray je jako skup a svdrha je možda ista kao i DVD back up podataka. tako da bnočje da kupis 5 DVD-a neko 1 blue-ray :) ionako po ceni ne možeš da se uklopiš. A i rezač sam je skup po sebi, a hadr disk što se tiče informacija i cuvanja, ipak preferiram DVD ili CD, ali samo kvalitetne

Za Princo živa istina - sve što sam imao narezano na njima je počelo da crkava posle par meseci. Sa druge strane, Descent 3 rezan na Verbatimu 1999. šljaka :) Što se mene tiče, radije bih čuvao stvari na blu-ray diskovima nego na HDD-u, to mi zvuči daleko logičnije. S obzirom da sve DVD-ove režem na niskim brzinama i sa verifikacijom, isključivo na kvalitetnim diskovima, nikada nisam imao nijedan problem.
Hah, ja bas nemam poverenja ni u jedan medij, verbatim jeste bolji, ali imam i dosta slucajeva gde je Princo bolji da ne kazem skoro isti procenat. Imam neke bas stare princo diskove, rade ko sat, dok sam skoro neke verbatime pobacao jel im nije bilo spasa. Elem zadnje sto sam lose iskusio od verbatima jesu DVD+DL diskovi, narezao sam i nisu mesec dana istrajali, placao sam 150din po komadu, a onda sam uzeo Princo DVD+DL i evo i dan danas su u sirokoj upotrebi rade bezprekorno a kostaju 40-50din po komadu.

Elem pre neki dan vidim u prodavnici gde kupujem diskove, Verbatim SL BD (25GB) 500din, sto znaci da se situacija porapvlja, Mada bi najvise voleo kada bi BD50 zaziveli i dostigli veliki pad cena (vidim da su u svetu mnogo rasporstranjenji), da se ne mucimo sa prerezivanjem filmova, kao sa DVD-jem. A inace kod sebe cuvam oko 2TB Blu-Ray filmova (original untoched) koji cekaju red na rezanje :)

PA mislim da cak i mi u Srbiji ne moramo toliko da brinemo, piraterija je na nivou, velike internet brzine ulaze polako i na nasha vrata... Primera radi neki obican divx mi je lakshe da ga svucem ponovo za pola sata sa net-a nego da preturam po gomili cd-ova starih negde tamo skladishtenih... Mozda sam lenj, ali shta da se radi...
tako da i ja glasam za HDD soluciju, a ako ne daj Boze dodje do otkazivanja istog, pa kupice se novi 1-2Tb za 50ak evra, ili 80 koliko je sad i sve ce se svuci ponovo za mesec dana :)
Najvaznije je cuvati negde notepad fajl sa tacnim imenima i komplet klekcijom :D
Zaboravi covek shta je sve imao :)

@shon3i:
Sad si me iscimao za Verbatim DL:D, bas sam nedavno nesto rezao na njima. Princo DL jos nisam probalo, SL su mi se sasvim dobro pokazali. :)
Inace, ovde u Nisu Verbatim BL od 25GB je 425 din. :)

Hah, ja bas nemam poverenja ni u jedan medij, verbatim jeste bolji, ali imam i dosta slucajeva gde je Princo bolji da ne kazem skoro isti procenat. Imam neke bas stare princo diskove, rade ko sat, dok sam skoro neke verbatime pobacao jel im nije bilo spasa. Elem zadnje sto sam lose iskusio od verbatima jesu DVD+DL diskovi, narezao sam i nisu mesec dana istrajali, placao sam 150din po komadu, a onda sam uzeo Princo DVD+DL i evo i dan danas su u sirokoj upotrebi rade bezprekorno a kostaju 40-50din po komadu.

Ne sumnjam da imaš takva iskustva, ali ja se zaista ne sećam da mi je ijedan disk koji sam ikada narezao za svoje potrebe crkao, a recimo da DVD rezač imam 10 godina. Mislim da je barem 95% tih diskova Verbatim.

upravu ste u vezi interneta i svega, nažalost ja sam filmoman i mnoge filmove koje sam skinuo jedino sam mogao da ih skinem 2001-2002 , možete zamisliti koliko je to trajalo, sada ni google ne zna gde su ti filmovi :) to su neki filmovi koji su obeležili moju mladost pa sam ih hteo u kolekciji. A sa HDD imam neka glupa iskustva pa bi ja sve to srezao na DVDove

Stoji ovo, secam se nekih hubova za mazgu sa retkim boolezima meni dragih grupa... danas toga uglavnom vise nema... a tada nisam imao net da to svucem... i tako...

Mislim da je pala prodaja cd i dvd uredjaja i medija, a kamoli blu ray. Prosecan korisnik u Srbiji nikad nije mario za kvalitet, verovatno zato sto je ovde konstantna kriza.
A i sa povecavanjem kapaciteta medija se mozda otislo predaleko i pitanje je koliko je to potrebno nekom za kucnu upotrebu. Zato su po meni Blu ray i HDDVD vise za neku profesionalnu primenu

Povećanjem kapaciteta?
Zaboga, pa BluRay je već premali za bilo šta ozbiljno. Cena po TB hard diska je dovoljno pala, a za prenos podataka sada ima i ne toliko skupih flash usb stick-ova od po 16 i 32GB.
Ja zaista više ne vidim poentu bilo kojih optičkih diskova koji trenutno postoje. Jedino ako izbace neki relativno jeftin standard na koji staje par TB po disku.

Povećanjem kapaciteta?
Zaboga, pa BluRay je već premali za bilo šta ozbiljno. Cena po TB hard diska je dovoljno pala, a za prenos podataka sada ima i ne toliko skupih flash usb stick-ova od po 16 i 32GB.
Ja zaista više ne vidim poentu bilo kojih optičkih diskova koji trenutno postoje. Jedino ako izbace neki relativno jeftin standard na koji staje par TB po disku.

Ja pricam o optickim diskovima a ne o hard diskovima. Vidi naslov teme
Recimo za skladistenje podataka i arhiviranje filmova hard diskovi nisu dovoljno pouzdani, tako da televizije koriste jos uvek trake i diskove, pa i banke koriste trake

Za arhive možda i ima smisla, ali sigurno ne u kućnoj varijanti.
Ja sam reagovao na tvoj komentar da se sa "povećanjem kapaciteta možda otišlo predaleko".
Naravno da nije. Trenutno imam preko 6TB prostora na hard diskovima, koliko je to BluRay diskova ili nedajbože DVD-ova? Koliko bi oni prostora zauzimali i koliko bi mi vremena trebalo da ih narežem?
Ako mi već treba backup, pre ću uzeti još jedan HDD.

Ne mozes porediti hard diskove sa optickim. Programe i ono sto koristim nalazi mi se
na hard disku, a sve ostalo sto mi trenutno ne treba je na cd, dvd, usb memoriji, eventualno eksterni HDD.Meni je sasvim dovoljan hard od 500 gb na desktopu i jos laptop...puna kapa
Ne znam sta si ti cuvas na 6 TB hard diskova, ali nije ni bitno

Poslednja izmena:
Nije isto kada ubacish Bluray disk sa filmom u player u dnevnoj sobi ili kada imash bluray imidz na HDDu za radnim stolom gde ti je komp :)

I stvarno ne znam kome treba vishe od 500GB HDDa za sve podatke u zivotu koje ima, cuvati hiljadu HD filmova na hardu stvarno nema nikakvog smisla, jer cesh da ih gledash sada pa za 5 godina, hardovi ce do tada da riknu :) Ovako narezesh na bluray i drzish u polici, i uvek cesh moci da ih pustish u dnevnoj sobi kad ti treba...

Ta priča bi pila vodu kad bi medije bile povoljnije. Do tada, cena po GB je na strani HDD.

Čim tu ima više od jedne medije, govorimo o cm^3 аko ćemo da se ćeramo :)

Nije isto kada ubacish Bluray disk sa filmom u player u dnevnoj sobi ili kada imash bluray imidz na HDDu za radnim stolom gde ti je komp :)
Ima nas kojima je dnevna soba i radna, a nemamo ni TV.

I stvarno ne znam kome treba vishe od 500GB HDDa za sve podatke u zivotu koje ima, cuvati hiljadu HD filmova na hardu stvarno nema nikakvog smisla, jer cesh da ih gledash sada pa za 5 godina, hardovi ce do tada da riknu :) Ovako narezesh na bluray i drzish u polici, i uvek cesh moci da ih pustish u dnevnoj sobi kad ti treba...
Ja volim da čuvam filmove, a DVD-ovi koje sam rezao pre par godina nisu ništa sigurniji od HDD-ova koji su stari par godina, da ne pominjem da par hiljada diskova koje imam predstavlja veliki problem za čuvanje. Tu je naravno i činjenica da na HDD-u možeš da brišeš stvari i ponovo ih snimaš. Jedino što kod HDD-a crkne sve odjednom.
Uostalom, ima dovoljno multimedijalnih plejera koji puštaju sve i svašta, imaju integrisane hard diskove i zauzimaju mnogo manje mesta od BluRay player-a.

Da pitam, a mozda je vec i pitano, jel kupovao neko BD50 diskove i kolika im je cena?

Ni cetiri godine posle predstavljanja BluRay diskova oni jos uvek nisu usli u mainstream. Jedva cekam da se konacno omasovi pa da lakse izadjem na kraj sa ovih kubik diskova koliko ih sada imam! :D

Nazad
Vrh Dno