Šta je novo?

Kako utisati hard disk?

meni je odmah prepoznao hardove. samo sam podesio, proverio da li je utisao i deinstalirao.

velkod je napisao(la):
E pa kupio bi samsunga ali oh odjednom nema vise kod nas. A kakve sam srece dobicu sa JVC motorom koji je bucniji od Nideca. :smash:
Sreća nema nikakvog značaja kada kupuješ hard pošto jasno piše velikim slovima ko je proizvođač motora. Jednostavno okreneš hard na leđu :) i pogledaš šta piše na motoru, ako ne piše Nidec znači da je u pitanju JVC motor.

A što mi ne treba uzemljanje?

Poslednja izmena:
Eto tako, ne škodi i ne košta ništa pa reko može da koristi. :) Čitao sam i ovde na forumu da je potrebno uzemljenje za hard ako nije direktno vezano za kućište. Da li je zaista uzemljenje nepotrebno za hard koji nije direktno vezan za kućište?

hard bi trebao da je uzemljen preko napajanja tj kabla preko koje prima struju... malo bi bilo zeznuto ako su tako napravili hdd-ove jer onda bi crkavali ko ludi u kucistima gde prvo stavis one plasticne sine na hard pa onda u kucista tj metalni delovi se ne dodiruju

Stvorenje je napisao(la):
Evegu fotke na HDD sa sve pratećom ekipom. :D

Ova žica koja se vidi sa strane na hardu je uzemljenje koje treba da se stavi ako hard nije u direktnom kontaktu sa kućištem.

Nisam znao to za uzemljenje. Ja imam Chieftec kuciste i hd se ubacuje sa onim placticnim drzacima na sebi, pa mi se cini da nema kontakt sa kucistem. Osim toga poceo je da se dere visokim tonovima u poslednje vreme (quantum 30Gb) ali star je 4 godine - znaci ispusta dusu. Svejedno, kako da izvedem to uzemljenje? Molim te id.iot-friendly objasnjenje.

Poslednja izmena:
Uzmeš izolovanu žicu (nije bitno koja, onu koju imaš je OK) sa koje skineš izolaciju na oba kraja toliko da može da se veže direktno za hard i kućište. Jednim šrafom fiksiraš jedan kraj žice za hard na najzgodnijem šrafnom mestu a drugi kraj žice vežeš na neko najbliže zgodno mesto u kućištu i to je to. Mada, kažu ovi stručnjaci da ne treba uzemljenje pa ne moraš da se smaraš oko toga, al' pošto sam ja banderaš pa volem da to ipak prevežem žicom, za svaki slučaj. :D

Ne treba uzemljenje - kako rade hdd-ovi u plastičnim fiokama?

Eto zato i pitam posto je moj u tako nekom plasticnom lezistu i poceo je da vristi, bukvalno. A u kasetu koristim samo povremeno tako da ne znam.

Ja imam neki k6 koji mi dzudzi u sobi kao server koji mora biti up 24/7. Mislim da je u pitanju AMD na 350MHz. E sad, ja bih voleo naravno da ga ne cujem. Unutra ima 1 osmica za napajanje (skoro da se i ne cuje), mali cooler na procesoru koji bih mozda mogao i da skinem, pa da bude passive i hard disk koji se cuje kao nenormalan. To je jedan od oni starijih quantuma, pa mu se cuju ploce nevidjeno. Usta da ga upakujem? :d Malo mi je usko kuciste za neke stiropor akcije...

EDIT: E da, server je pod linuxom...

Poslednja izmena:
Ko ne može pomoću SysTool-a da menja AAM neka proba Doc's AAM Tool. Meni je ATITool naprasno, posle par uspešnih podešavanja počeo da prijavljuje "AAM not supported". Isto kaže i SysTool ! Sada samo gorepomenuti program deluje na mom hardu...

Je l' još uvek za najbolju opciju za smanjivanja vibracija harda važi sistem ''lastiš oko harda u 5.25'' delu''?

Je l' još uvek za najbolju opciju za smanjivanja vibracija harda važi sistem ''lastiš oko harda u 5.25'' delu''?

Ili elegantiji, ali skuplji, gumeni absorberi. U principu, posao radi bilo sta sto je mekano, ali dovoljno stabilno da se HDD ne bi strmoglavio u toku rada ili pomeranja kucista.

Za ove peripetije ne dajem pare, već sve ima da bude u kućnoj radinosti. :)

Tako nešto sam i ja mislio, ali reko' da pitam da se nije pojavio neki ''upgrade'' ove lastiš varijante.

Hvala na odgovoru.

Hehe... keva je imala samo beli lastiš, pa je on poslužio savršeno. :)

Odradih i ispade lepo, koliko-toliko. Moglo je sigurno još lepše da se odradi, ali dođoh umoran, plus nisam hteo ovo budženje da ostavljam za sutra... Stavio sam duple lastiše sa obe strane harda - par po strani tj 2 komada po strani. Jedan lastiš iz para je delimično zašrafljen ispod sa šrafom (čisto da hard ne beži), dok je drugi obmotan oko prvog. Isto tako je urađeno i na drugoj strani harda.

Hard se skoro i ne čuje - što je super!. Zato sad čujem vent na procesoru (Xigmatek D1264), pa ću verovatno njega da menjam kad naiđem na neki tih, a dobar vent. :) Jedino, temp harda mi se povećala sa 32 na 35C, ali je to što je vent na front panelu ostao dole. Imam jedan CM vent, pa ću njega da nabudžim u 5.25'' ispred ''visećeg'' harda. Jeste da će biti bučnije i da ne ide u prilog ''utišavanju sistema'', ali šta da mu radim kad je zarad višeg cilja.

Eto, koga ne mrzi da se zeza nekih 20 minuta, sasvim dobro rešenje za utišavanje sistema.

Poslednja izmena:
^+1

Jedino, temp harda mi se povećala sa 32 na 35C, ali je to što je vent na front panelu ostao dole. Imam jedan CM vent, pa ću njega da nabudžim u 5.25'' ispred ''visećeg'' harda. Jeste da će biti bučnije i da ne ide u prilog ''utišavanju sistema'', ali šta da mu radim kad je zarad višeg cilja.

Eto, koga ne mrzi da se zeza nekih 20 minuta, sasvim dobro rešenje za utišavanje sistema.

Pa nije 35ºC puno :trust:

Ventilator mozes pomocu 4 plasticne vezice da okacis ispred harda, a mozes da pazaris i ovo, pa da usporis i utisas taj CM vent ;)

Nije, ali kad može 'ladnije, nek' bude 'ladnije. :)

Ventilator ću onda pomoću vezica da odradim (mada sam video i neke rupe za šrafove, pa možda će moći i bez vezica), dok ovaj regulator mogu i da napravim.

Hvala na odličnim predlozima.

Brate, pravo da ti kazem moj hard Maxtor 9+ 80GB kao da ore njivu...
I meni treba savet kako da se ovo sredi, a mozda je jednstavno bio pokvaren od samog pocetka... Radi mi tako vec 20 meseci.... :(((

Evo ovako kao na slici obesiga na elasticnim stegama:D

Prilozi

• DSC00580.JPG
    DSC00580.JPG
    290.6 KB · Pregleda: 101
Nazad
Vrh Dno