Šta je novo?

Kako utisati hard disk?

velko

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
675
Utisao sam dosta dobro masinu i ostala mi je samo jos jedna stvarcica koja mi smeta, wd hard (x2). :crash:

Razmisljam da kupim Cooler Master CoolDrive3 za oba harda. Ima li neko iskustva sa ovim? Da li smanjuje buku i koliko?

Brate, pravo da ti kazem moj hard Maxtor 9+ 80GB kao da ore njivu...
I meni treba savet kako da se ovo sredi, a mozda je jednstavno bio pokvaren od samog pocetka... Radi mi tako vec 20 meseci.... :(((

Stishavanje

Mozda vam ovo reshi problema a i svkako bi dobro doshlo neshto gumeno sa starne ;)

A sht ose tiche tog CM proizvoda nemam apsolutno nikakvu inforaciju po pitanju buke ali znam da dobro izgleda:d

Shang Tsung je napisao(la):
Ne znam jesam li ja postao gluv u međuvremenu... Eno u potpisu dva ista Maxtora, kupljeni u različito vreme na različitim mestima. Ja bukvalno ne čujem ni jedan. Neki se žale da su im ti Maxtori baš bučni. Ne bih rekao da sam baš sasvim ogluveo jer stari Quantum i te kako čujem da tandrlja.

Neko je slao, ja mislim baš ovde, mali programčić za podešavanje nivoa buke na Maxtoru. Ja ga nisam koristio, BTW.

animaN je napisao(la):
Mozda vam ovo reshi problema a i svkako bi dobro doshlo neshto gumeno sa starne ;)

to nije resenje... ja hocu da imam maksimalne perfomanse a minimalnu buku. :smoke: inace bas bi voleo da modujem malo cooldrive3. recimo da mu isecem/izbusim donju plocu i stavim jednu dvanaesticu na 5v. jos kad bi nasao negde materijal za zvucnu izolaciju pa da ga obavijem sa svih osim sa donje strane gde je ventilator bilo bi super. mislim da se tada ne bi uopste cuo a bio bi sasvim dobro hladjen. ,)

animaN je napisao(la):
imam jedan maxtor od 40gb i SATA maxtor od 160 i ni jedan se ne pojavljuje na spisku

Jel ste čuli vi za stirotpor? Uz malo mozganja i uradi-sam majstorije može lako, brzo i jeftino da se utiša hard.

Druga varijanta je da se hard ne šrafi već se veže nekim elastičnim trakama.....

Stvorenje je napisao(la):
Jel ste čuli vi za stirotpor? Uz malo mozganja i uradi-sam majstorije može lako, brzo i jeftino da se utiša hard.

Druga varijanta je da se hard ne šrafi već se veže nekim elastičnim trakama.....

zar stiropor nece raditi kao izolator toplote?

ako ti je HDD ball-bearing od stisavanja nema nista, ako je pak kao meni liquid - necujan je i kad otvorim kuciste i prislonim uvo ;)
p.s.
ne verujem da se moze stisati HDD

gde moze da se vidi kakav je hard

Sve zavisi od kucista do kucista. Neki hardovi koji vaze za tihe (npr. WD i Seagate) se kod mene u Chiefu cuju i to posteno, prenose jako dobru vibraciju na celo kuciste i sve pocinje da zvechi. O Maxtoru da ne pricam. A na primer, u nekom JNC-u od 17 eura WD se ne cuje, cak se i Maxtor ne cuje. Znaci, sve zavisi od pozicije HDD-a u kucistu, manje vise zavisno od kvaliteta istog...

Isto jako dobar primer: dok sam imao WD SATA 80GB, testirao sam neku plocu, pa mi je HDD stajao na kutiji na stolu, pored glave. Apsolutno ni jedan jedini decibel buke nije proizveo (bukvalno sam stavio uvo na njega i nije se cuo), a cim sam ga strpao u kuciste, katastrofa.

Ima za 10-tak eura da se uzme HDD Silencer, montira se u 5'25 mesto za CD/DVD uredjaje i napravljen je od neke gume i celika valjda, nemam pojma, ali bi to trebalo da smanji buku ili da je eliminise u potpunosti.

Mada, kao sto Stvorenje rece, moze to i sa malo "uradi sam" da se resi, malo stiropora, gume, podloski... Samo kad se hoce! ;)

Pozdrav!

meni nisu problem vibracije koje hard disk stvara vec zvuk same ploce kako se okrece. inace tesko da moze da mi vibrira kuciste jer je 1mm celik i tesko 17kg. :D moze se desiti da zavibrira kavez za hard ali to sam vec unapred sredio. vise je problem velicina kucista, tj. njegova prostranost zbog koje se i pojacava zvuk harda.

@vule
gde ima hdd silencer? moze li neka slika?

Poslednja izmena:
velkod je napisao(la):
@vule
gde ima hdd silencer? moze li neka slika?

E ***, znam da su ga neke firme reklamirale u Svetu Kompjutera... I kao, super se pokazao, ali ne mogu sad da se setim ko je prodavao.

Ma moze isto to sa malo truda i volje da se napravi...

Imam jednog starog Maxtora koji se čuje zdravo jako kada radi, ali kad sam ga stavio na stiropor postao je skoro bešuman.

Samsung sa Nidec motorom koji tenutno važi za najtiši disk sam jedino uspeo da utišam kada sam ga stavio na stiropor.

Što reče Vule mnogo zavisi od kućišta ali i kako je postavljan da stoji hard. Da ne širim dalje priču, imam neko totalis kung-fu kućište i Antec sa sve gumenim dihtunzima u kavezu na mestima gde se fiksira hard ali u oba kućišta hardovi stoje na stiroporu.

Stiropor je fantastičan za utišavanje harda, probajte.

ToxiC je napisao(la):
ako ti je HDD ball-bearing od stisavanja nema nista, ako je pak kao meni liquid - necujan je
Svi Maxtor DiamomdMax+9 su liquid.

raindog je napisao(la):
zar stiropor nece raditi kao izolator toplote?
Napravi se od stiropora da bude u obliku slova U a od gore se postavi hard i to je to. Ovim načinom ili modom se ostvaruje strujanje vazduha preko elektronike i upijanje svih vibracija i buke od harda.

Napravi se od stiropora da bude u obliku slova U a od gore se postavi hard i to je to. Ovim načinom ili modom se ostvaruje strujanje vazduha preko elektronike i upijanje svih vibracija i buke od harda.

imas li neku sliku toga

Shang Tsung je napisao(la):
I meni treba savet kako da se ovo sredi, a mozda je jednstavno bio pokvaren od samog pocetka... Radi mi tako vec 20 meseci.... :(((
I moj se cuo, stavio sam program SysTool i u njemu ima HDD Acoustic Manager i postavio sam AAM na najtise i sada ga ne cujem :)

http://www.techpowerup.com/systool/latest.php

raindog je napisao(la):
imas li neku sliku toga
Nemam al' mogu da opravim. :) Trebam da se malo cimam oko toga ali nije frka, postovaću fotke kasnije.

Samsung sa Nidec motorom koji tenutno važi za najtiši disk sam jedino uspeo da utišam kada sam ga stavio na stiropor.

E pa kupio bi samsunga ali oh odjednom nema vise kod nas. A kakve sam srece dobicu sa JVC motorom koji je bucniji od Nideca. :smash:

Vule je napisao(la):
E ***, znam da su ga neke firme reklamirale u Svetu Kompjutera... I kao, super se pokazao, ali ne mogu sad da se setim ko je prodavao.

Ma moze isto to sa malo truda i volje da se napravi...

Reci mi samo kada si to video? Da ne listam sve u zadnjih 10+ godina (imam sve primerke, secanje na mladost... :D ).

Evegu fotke na HDD sa sve pratećom ekipom. :D

Ova žica koja se vidi sa strane na hardu je uzemljenje koje treba da se stavi ako hard nije u direktnom kontaktu sa kućištem.

Dok je hard bio u kavezu temperatura je bila ~37°C a sada je ~39°C.

Prilozi

• HDD_01.jpg
    HDD_01.jpg
    49.7 KB · Pregleda: 429
  • HDD_02.jpg
    HDD_02.jpg
    57.5 KB · Pregleda: 412
  • SilentPower.jpg
    SilentPower.jpg
    63.4 KB · Pregleda: 419
Poslednja izmena:
Evegu fotke na HDD sa sve pratećom ekipom. :D

Ova žica koja se vidi sa strane na hardu je uzemljenje koje treba da se stavi ako hard nije u direktnom kontaktu sa kućištem.

Dok je hard bio u kavezu temperatura je bila ~37°C a sada je ~39°C.

ovo mi previse kvari izgled kucista :( ima li neko sliku za ono drugo resenje sa nekim gumama

Ja sam iskoristio ovo rešenje sa sajta Silent PC Review.

Ne utišava sam disk, ali sprečava da se vibracije prenose na kućište i stvaraju rezonanciju.

Koristio sam običan lastiš, malo deblji, kružnog preseka.

Prilozi

• no-vibe-3.jpg
    no-vibe-3.jpg
    69 KB · Pregleda: 274
Poslednja izmena:
@Stvorenje
uzemljenje ti nije potrebno

Moracu da uzmem ovih dana cooldrive pa da ga modujem. Samo se plasim da ga ne upropastim i bacim 1700din na parce aluminijuma i dve led dijode. :)

Ja imam Maxtor od 20GB(malog je kapaciteta a i stari je)i ne cuje se uopste ali uopste ja kao da nemam Hard a nisam morao nista da radim!Mnogi moji drugovi imaju mnogo mladje i naravno bolje masine a hard se cuje kao traktor a moj mali i star a uopste se ne cuje! :) :)

Poslednja izmena:
sa onim sys tool-om sam bar delimicno resio problem. utisao sam wd800bb koji je dosta bucan dok pomera glavu. sada je tih kao jb do njega koji je max performance. eh... sta znaci bolji motor... :)

jel treba na neki dodatni nacin da se dodaju hard distovi posto meni sys tool ne vidi ni jedan hard

Ja sam pre ovoga sad(Maxtor DM 9+) imao neku maxtorou 40-icu na 5400 koja se bukvalno ali bukvalno nije chula i nisam obracao paznju na buku tada ali kad sam otishao kod drugara a u to vreme su se tek pojavile 40gb 7200-ice pitao sam ga krajnje laichki:Shta ti bre krklja ovako u sobi!!!???!!!, jel to neshto u kucishtu ,a on meni krajnje opushteno:Shta bre krklja ne chujem nishta!!!! I onda smo se nekako objasnili jedan drugom da je to hdd i nije mi verovao kad sam mu rekao da se moj nechuje dok se i sam nije uverio da je tako eh taj stari dobri hdd gde li je sad:)
Aj sad cu da chchkam systool da vidim zashto bre nece da t iprepozna hard pa ti javljam!!!!
Pozdrav!!!!

Vrh Dno