Šta je novo?

Kako ukloniti dual boot?

treba da edit-ujes boot.ini

Imam XP na C. Hocu na D, probe radi, da stavim Win2003... E, posto ce me verovatno 2k3 smoriti brzo, interesuje me kako je najbolje posle ukloniti dual boot, tj. 2k3? Mogu da iz XPa formatiram D particiju... i verovatno treba da obrisem jos nesto?

Najjednostavnije! Sačuvaj trenutni boot.ini I kada se zasitiš win2k3 nakon 20 minuta :D samo ga vrati i obriši win2k3 i sve njegove direktorijume.

Isto pitanje samo za dupli Win2000.
Imao dva windowsa (na dva hdd-a). U medjuvremenu jedan formatirao i izbacio, a ostao dual boot screen. Kako da uklonim jedan?

Hvala!

Jeste boot.ini sigurno, sad ga gledam. Jesi li siguran da si isključio "Hide protected ..."?

E da, sad je OK. :)
Ali... sta se sada desava...

fajl je izgledao ovako:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

izbrisem prvi red, snimim i bootujem sistem. Sad mi se umesto
Windows 2000 Professional

pojavljuju opcije
Windows 2000 (default)

Kako da editujem fajl pa da mi se ne pojavljuju opcije nego normalno bootuje win?
Jel timemout da stavim da bude 0?

Poslednja izmena:
Verovatno je problem u tome što nisi promenio default=...
Evo kako meni izgleda boot.ini, pa odradi copy&paste:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

Hvala!
Javio mi se pre par sati neki cudan problem pa sam ghostovao sistem, a samim tim je resen i dual boot. :)

Pozdrav!

A moze i da se butuje sistem sa instalacionog WinXP diska i da se umesto instalacije ucita Recovery console. Kada se ucita konzola ukucaju se sledece komande: fixboot, pa zatim fixmbr.
Za obe komande pojavice se upit za koju instalaciju se vrse komande (npr da li WinXP ili WIn2003).

Posle toga reboot i to je to.

imam windows 2003 i linux sa grub loaderom
na win2k3 instalacionom disku nemam repair console, ali imam na winxp instalacionom disku.
mogu li iskoristiti repair consolu sa winxp-a za popravljanje mbr kako bi se dizao win2k3?

imam windows 2003 i linux sa grub loaderom
na win2k3 instalacionom disku nemam repair console, ali imam na winxp instalacionom disku.
mogu li iskoristiti repair consolu sa winxp-a za popravljanje mbr kako bi se dizao win2k3?

Ja nisam siguran da ces posle moci da ucitas linux, a sto se ovog drugog tice... Zaista nisam siguran... :\

Ako se stavi 0 za timeout uvek ce da dize default OS bez dualboot menu-a.. Ovo mogu da urade oni koji se plase da nesto lose ne odrade ;)

linux cu da obrisem, ali prvo moram da maknem grub boot loader iz master boot record-a

da li sa fixboot i fixmbr komandama sa winxp mogu da vratim ntldr od win2k3 da se dize on po defaultu, kao sto je bilo pre linuxa?

Pokrenes RUN pa upises msconfig i onda imas opciju BOOT.INI pa Check All Boot Paths i to je to

bootyy8.png

ok je meni boot.ini
nego hocu da vratim u mbr ntldr od windowsa umesto grub loadera od linuxa komandama fixboot i fixmbr.

Ako si vec izbrisao drugi sistem, a zelis samo da maknes boot meni, samo skines chekiranje sa opcije "Show list of operating systems " u Systems Properties> Advanced>Setup and Recovery>Settings-i nema potrebe da menjas boot.ini ako si ogranicenih hakerskih sposobnosti, kao ja naprimer. :d

Ako si vec izbrisao drugi sistem, a zelis samo da maknes boot meni, samo skines chekiranje sa opcije "Show list of operating systems " u Systems Properties> Advanced>Setup and Recovery>Settings-i nema potrebe da menjas boot.ini ako si ogranicenih hakerskih sposobnosti, kao ja naprimer. :d

Ne pomaze to, jer se GRUB ucitava pre win-ovog boot-a, a ovime bi samo sredio win-ow boot...
mozda fix mbr, ali....... Nikad nisam pokusavao tako da ne znam...
Mada, imam neki utisak, da bi se na Hiren-u naslo nesto za stredjivanje...

p.s. ja sam ovo resio prvi put tako sto sam na partiziju od jedno 2 giga instalirao fresh XP i odmah ga obrisao... Tako da on napravi svoj boot preko grub-a, pa posle lako ubijes njega iz boot.ini-a... Mada mora da postoji lakse resenje...

Poslednja izmena:
Postoji, aman :D
fdisk /mbr

Ok, ali ovo je ipak zadovoljavajuce resenje za korisnike koji nisu na naprednom nivou. Ja dok dobro nisam proucio o cemu se tu radi nije mi palo napamet da otvaram boot.ini -i samo ime zvuci zastrasujuce..:)

@illidan: Napravi StartUp disketu i iz DOS-a ;)

Ja sam instalirao Vistu, koristio malo :), formatirao particiju i sada ne mogu da uklonim Windows Boot Manager.Izbacuje mi sledecu poruku iz boot.ini datoteke :

;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.
;
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

Pokusam sa BCDEDIT.exe i on samo izbacuje poruke.

Kako da ga uklonim?

Ja sam instalirao Vistu, koristio malo :), formatirao particiju i sada ne mogu da uklonim Windows Boot Manager.Izbacuje mi sledecu poruku iz boot.ini datoteke :

;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.
;
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

Pokusam sa BCDEDIT.exe i on samo izbacuje poruke.

Kako da ga uklonim?

Probaj ovo

Kod:
bcdedit /default {ntldr}

Nista se ne desava.Nesto je kao uradio uspesno, a i dalje izlali WinBootManager.

Podigao sistem sa xp cd-om.Otisao na repair,logovao se kao administrator i ukucao:

1. fixboot

pa zatim

2. fixmbr

:)

Nazad
Vrh Dno