Šta je novo?

Kako ubrzati laptop - HDD? RAM?

Banat

Poznat
Učlanjen(a)
27.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!

Imam HP Elitebook 840 G5 sa 256 GB HDD i 8gb RAM-a, koristim WIN 10.

1631773457827.png

Koristim ga uglavnom za internet, office i slicno, nista previse zahtevno.

Kompjuter radi OK al' je usporio, pogotovo kad gledam HD videa na YT uz dosta otvorenih prozora.... multitasking koristim svakodnevno...

Interesuje me ako dodam jos 8 ili 16GB RAM-a, ili stavim neki 512GB brzi HDD - koliko bi to pomoglo. Mislim, dali bi se ulaganje isplatilo ili bi ubrzanje bilo neznatno?

Nisam strucnjak u ovim vodama i poodavno sam prestao pratiti hardware scenu, imena i brzine procesora, memorije itd, pa mi nije jasno dali se isplati nadograditi ovaj laptop il jednostavno potraziti neki noviji uskoro. Ovaj racunar je star oko 3 godine, vidim da ima i noviji Gx model sa slicnim karakteristikama al ne znam kolko bi za gore navedene radnje na njemu bio brzi... 50%? Vise? Manje?

Hvala unapred na savetu!

Definitivno još 8GB RAM-a i SSD umesto hard diska.

Pozdrav svima!

Imam HP Elitebook 840 G5 sa 256 GB HDD i 8gb RAM-a, koristim WIN 10.

Pogledajte prilog 317795

Koristim ga uglavnom za internet, office i slicno, nista previse zahtevno.

Kompjuter radi OK al' je usporio, pogotovo kad gledam HD videa na YT uz dosta otvorenih prozora.... multitasking koristim svakodnevno...

Interesuje me ako dodam jos 8 ili 16GB RAM-a, ili stavim neki 512GB brzi HDD - koliko bi to pomoglo. Mislim, dali bi se ulaganje isplatilo ili bi ubrzanje bilo neznatno?

Nisam strucnjak u ovim vodama i poodavno sam prestao pratiti hardware scenu, imena i brzine procesora, memorije itd, pa mi nije jasno dali se isplati nadograditi ovaj laptop il jednostavno potraziti neki noviji uskoro. Ovaj racunar je star oko 3 godine, vidim da ima i noviji Gx model sa slicnim karakteristikama al ne znam kolko bi za gore navedene radnje na njemu bio brzi... 50%? Vise? Manje?

Hvala unapred na savetu!
Taj laptop vec poseduje NVMe ssd. Dodaj jos 8gb, i naravno isprobaj ga na win 11.

Hvala svima!

Da, napisah "HDD", u stvari je, naravno, SSD, al' nisam suguran kolko brzina istog utice na opste performanse.

Razmisljam o dodatku 8, evt. 16gb RAM-a - stogod je optimalno od ta dva.

Takodje, zaboravih da pitam i za evt. Linux iskustva, probacu al' ako nemo vec ima neka iskustva - voila!

Memorija može biti upitna da li će pomoći jer "mnogo tabova" je rastegljiv pojam. Ima ljudi kojima je 10 mnogo tabova, nekome je 10 kao dobar dan...

Ovde mislim da ima dosta i do Windows Update-a. Neretko viđam takve situacije da kompjuter jednostavno sa svakim novim update-om bude manje responzivan. Performanse su tu, ali odziv i skočnost ne... Kako kaže Aca, optimizacija možda pomogne.

Windows 11 će pomoći, kao i sveža instalacija Windows 10-ke, tako da tu ubrzanje neće biti zasluga 11-ice, već samo "svežeg sloja farbe".

Memorija može biti upitna da li će pomoći jer "mnogo tabova" je rastegljiv pojam. Ima ljudi kojima je 10 mnogo tabova, nekome je 10 kao dobar dan...

Ovde mislim da ima dosta i do Windows Update-a. Neretko viđam takve situacije da kompjuter jednostavno sa svakim novim update-om bude manje responzivan. Performanse su tu, ali odziv i skočnost ne... Kako kaže Aca, optimizacija možda pomogne.

Windows 11 će pomoći, kao i sveža instalacija Windows 10-ke, tako da tu ubrzanje neće biti zasluga 11-ice, već samo "svežeg sloja farbe".
Da razumem.... hvala na informaciji!

Meni su 3-4 otvorena browsera i 15-ak tabova - kao "dobar dan".

Znaci, kao u stara dobra vremena - "format C:" i ajt Jovo nanovo..... :) A bas sam se nad'o da to izbegnem, ali ako ce to pomoci... OK.

Upravo to je problem - performanse su tu ("na papiru") ali response je nikakav, ponekad koci otvaranje novih tabova ili browsera, ono bas.... uspori.

Radio sam defragmentaciju redovno, upravo odradih i optimizaciju registry-ja sa nekim programcetom... videcemo sta ce biti dalje.

Za početak, defragmentacija nema smisla na ssd-u i ti registry programi su bespotrebni.

Prati situaciju kada krene da usporava, upali task manager i vidi šta je najviše opterećeno. Možda uhvatiš "krivca", da li je to veliki i/o na ssd-u ili popunjenost memorije... videćeš već.

Na papiru, definitivno deluje kao da je neki problem sa softverom.
Jel si probao sa nekim drugim browserom? Možda i da preskeniraš komp sa Malwarebytes programom. Ako ništa ne pomaže, onda Clean Install.

Probavo sam da u task manageru trazim di je problem, uglavnom pokaze da neki od browsera (koristim nekoliko) guta mnogo memorije. Ponekad tako, ponekad izgleda sve OK, ali i dalje usporava.
Ocistih ga sad sa CCleaner-om, kao sad je sve OK... videcu za dan-dva kako ce se dalje ponasati.
Da, probao sam sa 4-5 browsera, uvek isto... Probacu i sa Malwarebytes-om, dobra ideja.
Btw, dali je generalno Win 11 brzi od 10-ke? Mislim, nekako mi se ne cini da je tako ali....

Meni su 3-4 otvorena browsera i 15-ak tabova - kao "dobar dan".
Radi koji dan i proveravaj preko Task Menager-a koliko RAM-a je pojedeno tokom rada. Zapisi negde.
Ovo sluti na RAM + Windows 10 stalno nesto azurira.

Kolika je popunjenost tog diska?

edit: Koje browsere koristis?

Evo ja nedavno reinstalirao win 10, srednje jak laptop i5-8250u, 8 GB, 256 GB NVMe. Nisam očekivao da će toliko brže raditi, mislim sam da je MS koliko toliko ispeglao usporavanje sistema ali očigledno ima tu još dosta da se radi.

Radi koji dan i proveravaj preko Task Menager-a koliko RAM-a je pojedeno tokom rada. Zapisi negde.
Ovo sluti na RAM + Windows 10 stalno nesto azurira.

Kolika je popunjenost tog diska?

edit: Koje browsere koristis?
OK, pokusacu tako...
Da i meni se tako cini, non stop azuriraznje, ali mislim da to nije sve....
Ca. 77 GB free.
Opera, FF, Brave, Edge

Evo, sad preso s malwarebytes-om i naso neke trojance i slicno....nije previse....karantiniro ih...

Meni Opera radi odlično, kao i Edge, na matorom AMD A8, sa 8GB RAM-a i SSDom. Najnovija 10-ka. Doduše i 11-ica mi je lepo radila, kad sam testirao pre mesec dana. E sad za YT ja koristim myTube aplikaciju sa Win Store-a, baš kida, nema reklame, dosta je responzivnija u odnosu na YT sajt...

Evo, sad preso s malwarebytes-om i naso neke trojance i slicno....nije previse....karantiniro ih...
Tu je tvoj problem. Šta god da uradiš, dok koristiš programe sa sumnjivih izvora neće ti biti brži računar. Bez obzira na RAM, SSD, CPU...

Tu je tvoj problem. Šta god da uradiš, dok koristiš programe sa sumnjivih izvora neće ti biti brži računar. Bez obzira na RAM, SSD, CPU...
Da, ako je to jedini problem, ni po jada, isprobacu par dana kako radi sad kad je malware eliminisan.
Ono sto me zanima je dali ima jos nesto... to cu probati da vidim tokom rada.
Meni Opera radi odlično, kao i Edge, na matorom AMD A8, sa 8GB RAM-a i SSDom. Najnovija 10-ka. Doduše i 11-ica mi je lepo radila, kad sam testirao pre mesec dana. E sad za YT ja koristim myTube aplikaciju sa Win Store-a, baš kida, nema reklame, dosta je responzivnija u odnosu na YT sajt...
Kako ti se cini po brzini 10 vs 11?

Iskreno, ja nisam primetio neku razliku u brzini, ali jesam primećivao mnogo problema, budući da sam testirao onu prvu ili drugu verziju koja je izašla. Nerviralo me je što je Settings aplikacija bila užasno spora i što context meni ima neki lag prilikom otvaranja. Pa sam odlučio da je bolje da se vratim na 10 i sačekam finalnu verziju.

Mada možda uskoro instaliram ponovo, pošto je ovo sad već blizu finalne verzije.

Pitao sam te sve ono u mom ranijem postu zato što browseri generalno troše solidno RAM-a a ti ih , ne bitno koji su, obilno koristiš.

Popunjenost diska je solidna. Razmisli i o njemu u skorije vreme.

Pitao sam te sve ono u mom ranijem postu zato što browseri generalno troše solidno RAM-a a ti ih , ne bitno koji su, obilno koristiš.

Popunjenost diska je solidna. Razmisli i o njemu u skorije vreme.
Da shvatio sam to, znam da ih koristim poprilicno, zato sam se i interesov'o za neke hardverske izmene...ukoliko bi pomogle.
Secam se da sam na starom desktopu isto sa 8GB RAM-a ladno leteo s mnogo vise otvorenih tabova....pa sam se zapit'o di je usko grlo... RAM, brzina SSD-a, mozda integrisana graficka...
Razmisljam o 512GB SSD-u, pojma nemam koji je najoptimalniji... ili evt. da skinem fajlove koji mi nisu neophodni i spustim popunjenost SSD-a ispod 50%...

To sve zavisi od tvojih potreba i čime se baviš. Nekome je i 512GB malo prostora.

Ja koristim dati laptop za net/youtube/programiranje/sql, jedino sto imam 16 GB rama, a po defaultu koliko znam je NVMe SSD. Nikada za 2.5 godine kako je kod mene nije stucnuo. Ali zato poslovni laptop koji je jos i jaci, cesto zna (na svakih 30ak min ) da zablokira ekran na 1-2 sek. Ja bi ti savetovaoda pogledaj drajvere, u najgorem slucaju novi install windows-a...

Hvala svima ljudi!
Uradio sam sta sam mog'o, probacu neko vreme ovako a ako nista drugo, uradicu i fresh win install.... znam da ce se podosta ubrzati, samo je pitanje - dokle? :)
S druge strane, nisam siguran kol'ko bi se system ubrz'o dodavanjem dodatnog RAM-a i evt. promenom SSD-a, tako da cu, za sada, to ostaviti po strani.
Mozda za godinu dana, ako Bog da zdravlja, potrazim nesto novije - slicnih karankeristika (laki business laptop sa dobrom baterijom koji radi bez mnogo buke i grejanja).
Takodje, nebi bilo lose da probam i Linux...

Ja imam dell laptop.......i5 2,2 ghz.....8gb rama........500gb HD.....prosle godine istekla mu je cuvena dell garancija od 5 godina i dalje radi sasvim korektno.....ono sto mi je pravilo problem u poslednjih godinu dana jeste baterija (ali mi nije neophodna toliko) i malo brzina samog rada.....hteo sam da pitam da li je moguce na bilo kom laptopu pa i mom ubaciti SSD? koja bi cena bila kada bih uzeo identicnu velicinu od 500 gb?.....hvala.

Svakako možeš da zameniš postojeći, a možda ima i dodatno mesto za SSD, nisi naveo tačan model. I svakako SSD je nebo i zemlja u odnosu na hard disk. 500GB ti je negde 60 evra.

Koji dell, tačan model? Ali generalno jeste, moguće je ubaciti SSD umesto HDD-a. Oko 7500-8000 dinara računaj da će te ispasti 500GB SSD (WD Blue 2.5") naprimer. Može i neki slabiji ssd, ne mora WD Blue.

Samo ostavi i info o tačnom modelu laptopa, eventualno serijski broj laptopa (iz te informacije se može videti garancija i tačna konfiguracija). Kažem to jer mooožda imaš m.2 slot, pa možeš bukvalno samo da dodaš m.2 ssd.

Koji dell, tačan model? Ali generalno jeste, moguće je ubaciti SSD umesto HDD-a. Oko 7500-8000 dinara računaj da će te ispasti 500GB SSD (WD Blue 2.5") naprimer. Može i neki slabiji ssd, ne mora WD Blue.

Samo ostavi i info o tačnom modelu laptopa, eventualno serijski broj laptopa (iz te informacije se može videti garancija i tačna konfiguracija). Kažem to jer mooožda imaš m.2 slot, pa možeš bukvalno samo da dodaš m.2 ssd.
model je Dell Inspirion 3558

Nazad
Vrh Dno