Šta je novo?

Kako stoji iMac sa bukom?

• Začetnik teme marelli
  • Datum pokretanja
M

marelli

Guest
Zanima me da li je Mac bucan?
Kako je kod njega resen rashladni sistem?
Nije li bucan kao PC?

EDIT

znam da nije mesto na forumu ali vidim da se ovde ljudi extra razumeju pa ajde da pitam

Poslednja izmena:
Nemam iMac, ali imam Mini. U normalnom radu nijedan nije bučan, a postoji i smcFanControl kojim možeš da podesiš koliko brzo će ventilator da se okreće - čitaj, koliki nivo buke ćeš da tolerišeš.

Kada se ventilatori ubrzaju do maksimuma, sve i jedna mašina je bučna, pa tako i (bilo koji) Mac. A to bi trebalo već da ti govori da nešto nije u redu i da trebaš da obratiš pažnju na svog ljubljenog crnca bijele ili sive boje...:d:d:d :wave:

Imac je tih zapravo, jedina komponenta koja je bila bucna u mom slucaju je dvd drajv (i to neki matshita ili tako nesto). Doduse, mozda se razlikuje od modela do modela.

Matshita je Panasonicovo dete i mislim da je bila u svim iMacovina unazad neko vreme.

Imao sam iMaca i samo su mi se 3 puta upalili ventilatori da su baš bili ružno bučni, i to 15ak sekundi, kad je u sobi bilo baš vruće, oni tako malo šiznuli, ali se odmah vratili na staro, a inače se zaista ne čuju, ali ne čuju :)
To mi je bio jedan od kriterijuma izbora mašine svojevremeno, nečujnost i tu bi iMac svakako odneo pobedu čak i nad laptopima :)

Hvala puno,vasi odgovori su me jos vise ubedili da pazarim Mac-a.
E kamo srece da sam ga otkrio ranije,nikada ne bi' ni pipnuo Window$!

Poslednja izmena:
Jedino se ponekada čuje hard disk... Mada jako tiho... Samo malo zuji... Kao da radi na baterije... :)

Imam iMac-a i potvrdjujem - tih je za medalju. To me odusevilo u odnosu na bilo koji PC do sad. Posle 2 meseca koriscenja jedva cujem har disk kako zuji, a pre toga nisam nisam cuo bas nista! :) Nadam se samo da ce taj trend potrajati. PC vremenom postaje sve bucniji...

Poslednja izmena:
PC vremenom postaje sve bucniji...

Pa dobro, recimo da ne rade mnogo na sanaciji buke :) Ko hoće da se cima, kupiće nekog Accelera za grafičku, ali stok kuleri su katastrofa. Meni se Mac Pro skoro pa ne čuje, dok evo sad imam 2 PC kofe u sobi, jednoj radim servis i malo je tiša od bratove, koju kolje X1950 kuler :)

MacPro i MacBook su nam bucni samo kada radi dvd drive, u ostalim varijantama su prakticno necujni. Najveci problem sa bukom dolazi kroz zvucnike :) tj ako je ukljucen ton pri dizanju sistema se uvek cuje onaj glupi zvuk (naravno moze i on da se eliminise uz malo muke)

Ne mora ni malo muke da bude :)
Instaliraš Psst i to je to :)

Pa to sa bukom MBP nije baš najsrećnije rešeno - zna da bude jako bučan kada zavrti ventilatore na 6.000 obrtaja. A to mi se dešava svakodnevno, kad god ga opteretim teškim renderom. Doduše, brzo se vrati makar na 4.000 obrtaja, kada je buka podnošljiva.
Imao sam pre MBP staru, dobru G4, i na njemu mi se nikad, nikad nije upalio ventilator, a radio sam isti posao kao na ovom. Intel se valjda dosta greje i možda je problem popravljen sa novom serijom c2d procesora (mislim da je reč o Penryn seriji i oznakama sa 9+++) koje su počeli da ugrađuju u sve lapove.
Možda će dolazeća zima malo popraviti stvar!

Pa sad, MBP je prilicno tih u normalnom radu... Naravno kad ostavis optertis CPU/GPU duze vreme da krene da se cuje, ali mnogo manje nego velika vecina drugih lapotopva.
A onaj glupavi zvuk kod podizanja se ne cuje ako mute-ujes zvuk kod prethodnog gasenja... (moze i skroz da se ugasi). Siguran sam da postoji i neki taster koji pritisnes pri paljenju, ali me mrzi da ukucam u goole :D

Jeste, MBP se ne čuje kod uobičajene upotrebe - Internet, word, sitne igrice... Ali rad u Final cutu i sličnim programima ipak opterećuje mnogo više CPU, HDD i RAM, tako da se, naročito prilikom rendera mašina greje i uključuje ventilatore i do 6.000 rps. E sad, da li je to tiše ili glasnije od drugih lapova - to ne znam.
Takođe, kad god podignem, npr CoD 2, odmah se podigne i broj obrtaja ventilatora.

Nazad
Vrh Dno