Šta je novo?

Kako ste resili backup storage-a?

S.V.E.T.A.

Slavan
Učlanjen(a)
08.07.2007
Poena
319
Postavio sam ovu temu posto sam u dilemi kako da i sam resim pomenuti backup vaznog storage-a, pa reko da vidim kako se vecina ljudi snalazi u tome.
Mislim da je svakako interesantna tema i za kasnije...;)

Pozdrav

Jako jednostavno, imam dva identicna hdd-a po kapacitetu a razlicitih proizvodjaca. Jedan je u masini dugi na polici u ormanu, ako udari grom, zemljotres, poplava, cunami, tornado, ja samo izvadim iz ormana boc i kao da se nista nije ni desilo :smoke:, prva prednost je da su podaci stvarno osigurani (ne razmisljam dal ce neki cd/dvd da bude citljiv ili nece), druga je sto se back up radi vrlo lagano, svakih par dana, nedelja, meseci kad vec se nakupi materijala, acronis ili ghost, pa opcija clone i gotovo a i rezanje do iznemoglosti je izbegnuto. Pogotovo sad kad imam CM advanced II koji ima dock na kucistu je posao laganica.

CD kad se nakupi dovoljno, cisto da imam neku "arhivu", na USB disk, USB flash cesto kopije najbitnijih stvari.

Morace neka automatizacija ali posto nameravam da skoro sve radim na lappy-u, mrzi me trenutno ;)

A sto kaze Misko, odvojen bekap od ostatka sistema je jedini pravi bekap.

Nemam nesto jako vazno pa se zadovoljavam sa softwerskim mirroring-om (nemam hardwerski raid na ploci) particije od 200gb na koje radim i cuvam ono sto mi je vazno.

Drugi korak bi bio externi enkriptovani usb hard disk na drugoj lokaciji i jednom mesecno update backupa (zastita od fizicke kradje, ostecenja i pozara) ali zaista nemam toliko vazne stvari :)
Jedno vreme sam rezao fotografije u 2 kopije na 2 razlicita brand name dvd-a, pa se jako smorio kada su posle par godina oba otkazala citanje kad su mi trebali :\

Da napomenem jos jednu prednost 2 hdd-a, ja klonujem kompletan hdd pa imam i win, ako me smaze neki virus ili pukne win, lako sam u win-u opet za pola min :), dva razlicita hdd-a koristim da bih izbegao mogucnost da otkriju posle nekog vremena da ta serija ima prob posle 2 god a i da bih lakse video sta na sta bekapujem :), naravno ko ima 2-3 ili vise hdd-a ovo je teze i skuplje praviti.

Mirror nije bekap - on te samo cuva od toga da jedan disk rikne. Ideja je da se smanji downtime, ali bilo koji softverski problem ce oba diska shebati.

Postavio sam ovu temu posto sam u dilemi kako da i sam resim pomenuti backup vaznog storage-a, pa reko da vidim kako se vecina ljudi snalazi u tome.
Mislim da je svakako interesantna tema i za kasnije...;)

Pozdrav
ne znam na sta mislis pod ozbiljan, ali ozbiljne firme NE RADE bup na CD, DVD, USB ili floppy isl.

Ostaje ti tape drive ili drugi storage...

a za kucu... kako god...

Tape storage je za "arhiviranje" a bekap za cuvanje.
Pod tim mislim da je tape storage potreban firmama koje moraju da drze arhive necega godinama, za sta je tape najbolje resenje (nije najlakse ali je najsigurnije).
Dok ukoliko nije potrebno arhiviranje, po meni, nema razloga za tape bekap. Softverski, mesno i hardverski nezavsni storage je ne dovoljan nego cesto i overkill.

Kao sto rekose ostali clanovi, jos jedan HDD, napunis, odlozis...
Licno bezim od USB flash i DVD diskova zbog loseg iskustva.

RAID 1 tj mirroring i externi disk u ormaru na koji sve bitnije podatke povremeno kopiram.
RAID jer me mrzi da jurim neke stvari ako jedan disk crkne (a koje nisu toliko bitne). Backup na dvd me smorio pre cirka godinu ipo dana i sve do skoro sam rizikovao jer nisam nista backupovao, mada mi nisu neki strasno strasno bitni podaci :D

Jeste tape za arhivu ali :D drugi storage i jos jedan b-up moze da zavrsi u veicni slucajeva.

Mirror nije bekap - on te samo cuva od toga da jedan disk rikne. Ideja je da se smanji downtime, ali bilo koji softverski problem ce oba diska shebati.

Evo popravio sam se, + stari p4 koji mi nicemu nije sluzio za backup preko mreze - jeftinije nego da kupim externi disk :)

Imam 2x80gb harda sa duplim podacima koji su u fijoci u vakumskoj kesi, tako da se za poplavu ne brinem :)

Backup mojih poslovnih SQL baza se pravi automatski svaki dan noću, takođe automatsko kopiranje na dva mrežna diska, jednom nedeljno kompresovanje i arhiviranje na DVD, nosim kući, proverim integritet arhiva, vratim ih na clonirane particije na kućnom kompu i tako sam 1000 % siguran ( išto se tiče funkcionalnosti Servera i ispravnosti SQL baza )
A takoreći me ne košta ništa

Desktop particije + kopija na Laptopu (pa i kad zatreba nosim sa sobom :) ) a ako je bas potrebno onda i neki narezani DVD

Poslednja izmena:
Kod kuce = dvd, koji promenim na svake 2 godine. ( Slike, muzika, dokumenti ... )
Na poslu = automatski koristimo ArcServe 12.5 ( sa svim agentima) na tape drive + exchange na njega + user fajlovi ...

Backup mojih poslovnih SQL baza se pravi automatski svaki dan noću, takođe automatsko kopiranje na dva mrežna diska, jednom nedeljno kompresovanje i arhiviranje na DVD, nosim kući, proverim integritet arhiva, vratim ih na clonirane particije na kućnom kompu i tako sam 1000 % siguran ( išto se tiče funkcionalnosti Servera i ispravnosti SQL baza )

Ali radis bekap jednom dnevno samo :p

Gde je tu rto i rpo :D

Kucni komp nista ne bekapujem, pa sta mi bog da. A razmisljao sam se da isprobam mozy...

mozete probati idrive, daje 2gb storage plus jos 10 ako se posalje svim kontaktima (gmail ili outlook)

lepo radi, enkripcija, digne sve na remote location i nema da boli glava. mada je ovo samo za neke bitnije stvari, dokumente itd. ne moze bog zna sta da stane u 12gb od muzike i filmova :d

Hm... a ti tvoje vreme ne vrednujes pa smatras da te ovo nista ne kosta? Koliko vremena ti treba da kompresujes i arhiviras na DVD, odneses kuci, proveris integritet arhiva i vratis na klonirane particije na kucnom kompu? :)

Hm... a ti tvoje vreme ne vrednujes pa smatras da te ovo nista ne kosta? Koliko vremena ti treba da kompresujes i arhiviras na DVD, odneses kuci, proveris integritet arhiva i vratis na klonirane particije na kucnom kompu? :)

Sve ukupno ne moze da bude vise od sat-dva sve zajedno, sto i nije neko vreme ako su u pitanju vazni podaci. ;)

Uostalom lepo je rekao da radi backup jednom nedeljno, da je svaki dan pa i da jeste oduzimanje puno vremena, ovako i nije :)

Ja svoj backup pravim na vise nacina, nikad ne znas sta moze da se desi :) Elem, imam backup muzicke kolekcije i slika na odvojenom hardu, a najbitnije podatke drzim na odvojenom enkriptovanom flesu, i na jos par diskova na lokacijama samo meni poznatim :) Hah ispade da ko zna sta krijem :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno