Šta je novo?

Kako potpuno ukloniti zvezdice u poljima za password?

wwwz

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2011
Poena
200
Da li postoji neka mogućnost na nivou Windowsa da se u potpunosti (tj. u samom Win-u i svim programima) ukine prikaz zvezdica umesto passworda?

Te zvezdice su, siguran sam, mnogim kućnim korisnicima (pa čak i mnogim poslovnim korisnicima - ja npr. sedim leđima okrenut zidu) više smetnja nego bilo kakva korist i bezbednost.

Ako ne može na nivou Windowsa, može li bar na nivou najpoznatijih browsera (Firefox, Chrome, IE...)?

Te zvezdice znače da je taj program zapamptio password i da možeš da klikneš na dugme za prijavljivanje/logovanje. Naravno, ne prikazuje tačnu lozinku već zvezdice (asterisk) kako neko ko prođe ili sedne za računar ne bi video koja je lozinka. Ako ne želiš da vidiš te zvezdice obriši lozinke koje je taj program zapamtio i nemoj više da mu dozvoliš da ih čuva.

Ako si mislio da umesto zvezdica stoji tačna lozinka od toga nema ništa. Još kad bi mi rekao kako te zvezdice mogu da budu smetnja...

Poslednja izmena:
Nema to veze sa opcijom da neki program pamti lozinke, već sa činjenicom da je svako polje gde se unosi lozinka zaštićeno prikazom zvezdica umesto same lozinke.

E, ja bih voleo kad bih mogao da skroz eliminišem tu zaštitu, bez obzira što postoji rizik da "kako neko ko prođe ili sedne za računar ne bi video koja je lozinka" ;)

Nešto kao opcija "Show Password" u 7-zip - ja bih voleo da mi je to "uključeno" na nivou Windowsa i svih programa, naročito FF-a:

saUFzqh.png
6XYIYe1.png

Koja je logika da umesto zvezdica gledas SVOJE passworde kad ih vec znas?

Aman... Hoću da polja za unošenje lozinki ne budu maskirana zvezdicama :)

Aman... Hoću da polja za unošenje lozinki ne budu maskirana zvezdicama :)
Aman... zasto bi tvoja htenja interesovala ikoga od nas ako ih RACIONALNO ne obrazlozis? Dakle pitanje je zasto bi neko hteo da gleda SVOJ password koji naravno zna radije nego zvezdice?

Možda da ne bi grešio pri kucanju, ko zna :)

Svašta. Pa čovek i ne želi da to bilo koga drugog interesuje, samo je pitao da li je moguće i na koji način. Zašto bi morao da opravdava to što pita? Možda ga zanima iz edukativnih razloga, nebitno.

Pa lepo bi bilo da može kao na Androidu da se pokaže ukucani karakter na secundu - dve pa posle da postane zvezdica.

Svašta. Pa čovek i ne želi da to bilo koga drugog interesuje, samo je pitao da li je moguće i na koji način. Zašto bi morao da opravdava to što pita? Možda ga zanima iz edukativnih razloga, nebitno.
Bitno je jer ako on zeli da resi samo svoj problem a da to resenje ne bude korisno i za ostatak zajednice onda on ni ne zasluzuje odgovor. Ili drugim recima, ako mi ne zasluzujemo informaciju o scenariju koriscenja onda ni on ne zasluzuje informaciju KAKO.

Kakav scenario korišćenja? :D

Nema nikakvog scenarija, samo pitam da li je nekako moguće POTPUNO ukloniti prikaz zvezdica tamo gde je polje za nekakvu lozinku?

Ali, ajde, evo nekoliko scenarija :)

- odem na neki sajt, koji traži da ukucam lozinku. Ne želim da se vide zvezdice dok kucam lozinku, već da se vide slova (jeste jedan od razloga moguća greška u kucanju, ali glavni razlog je što NE ŽELIM da se vide zvezdice :) )

- želim da zipujem nešto pomoću 7zipa i da stavim lozinku na arhivu - želeo bih da mi po defaultu bude vidljiva lozinka koju kucam, a ne da moram da je kucam dva puta (ili da čekiram ono polje)

- kad se kačim na Net, u mnogim slučajevima je potrebno uneti password - e, i tu bih želeo da nema zvezdica, već da se odmah vidi text.

ITD

Dakle, nije bitan scenario, nije bitno ni da li znam ili ne znam passworde - voleo bih da NIKADA i NIGDE na svom kompu ne vidim polje za lozinke, gde se umesto teksta koji kucam vide zvezdice. Svestan sam da tu postoji rizik po privatnost, ali meni to nije bitno, više me nerviraju zvezdice :)

Vrlo ekscentricna zelja pa mi nije jasno zasto bi takva tema zauzimala prostor na benchmarku obzirom da resenje "problema" nikada i nikome drugome nece znaciti.

...Ali ako se ne ljutis sto ti zloupotrebljavam temu ja bih prosirio tvoje pitanje - eto mene mnogo nervira sto u web browseru u adress baru stalno gledam ono "...www..." - moze li se to nekako ukloniti i to na nivou sistema a ako ne onda bar na nivou browsera ...a bicu zadovoljan i ako se to dosadno "www" zameni bar necim zanimljivijim, npr. "wwwz" [emoji14]

Bitno je jer ako on zeli da resi samo svoj problem a da to resenje ne bude korisno i za ostatak zajednice onda on ni ne zasluzuje odgovor. Ili drugim recima, ako mi ne zasluzujemo informaciju o scenariju koriscenja onda ni on ne zasluzuje informaciju KAKO.

Pravi si komunista. :) Ako znaš kako, reci čoveku, a onaj deo ostatka zajednice koga to bude iz bilo kog razloga zanimalo će već da pronađe ovu temu i time i odgovor na svoje pitanje.

On topic, u Windows 8 postoji "password reveal button", izgleda kao oko iza polja za pass. Ja ne koristim win 8 pa ne znam baš tačno kako to radi, a ne znam ni da li postoji mogućnost da se ovako nešto implementira i u starije verzije windowsa.

Jesam komunista ...al mi se ponekad cini da sam i kapitalista :d ...ovakve licne zelje, specificna trazenja bih i r8djenoj majci naplatio a sve od cega bi mogla da ima korist i zajednica uvek bih nesebicno podelio. Inace, za browser znam kako moze da resi ali necu da mu kazem a za ostalo ni sam ne znam.

Nije moguce- to su password polja na sajtovima.
Jedino na nekom sajtu gde se neko ucio pa ostavio obicno tekst polje za pass.
Ali to je malo verovatno.
Resenje za tebe je da ne stavljas passworde u okviru windowsa.
I eto ti. Nece da ti smetaju zvezdice.
Iskljuci login screen u winu da ne bi ni tu pocetnu sifru unosio.
Kazes da ti nije bitna privatnost, sta ce ti sifre onda ?
Sto se tice neta, sacuvas sve sifre u chromu i kad odes na sajt on se automatski loguje.
I neces morati da kucas nista.
Dobio si konkretne odgovore kako i sta da radis, iako ti tema nema nekog smisla.
Bar da je nesto opste potrebno, ali tebe zanima kako da sklonis nesto sto je standard od kako je racunara i prvog kompjuterskog programa.
Sta je sledece: kako da sklonim start dugme- nervira me, ili slicno...

Poslednja izmena:
kako da sklonim start dugme- nervira me, ili slicno...
To je lako uraditi, čak i pre Win8 :) Inače, ne koristim ni login screen u Win-u, niti Chrome ;)

Uzgred, nije mi jasno kako ljudi imaju problem sa nečijim pitanjem (nebitno koje je pitanje u pitanju :D )

Znači, ako nekoga interesuje kako da uradi nešto, lepo mu je odgovoriti ako znaš odgovor.
Ako ne znaš, nepotrebno je ubeđivati ga da mu to nije potrebno...

U svakom slučaju, iako zvezdice nisu problem, siguran sam da bi ih mnogi uklonili, samo da je to moguće.

Wwwz problem je sto ti stalno imas nekakva cudna pitanja ili stavove a sto sve to obrazlazes svojim licnim zeljama ili potrebama. Pored toga sto mislim da ti je u stvari dosadno pa s vremena na vreme tako podizes hajp niokocega, ja mislim da nisi ni fer prema ljudima koji se na tvoje (realno) trolovanje prime i cista srca trose svoje vreme na objasnjavanje necega sto tebe u stvari i ne interesuje.
Mislim tvoje stavljanje znaka jednkosti na -yifi i -don ripove, na Sygic i iGO i sl. sigurno ne podizu kvalitet sadrzaja foruma. Isto tako ni od ove teme forum odnosno zjednica nemaju nikakve koristi pa bi bilo u redu da to prihvatis i promenis kurs.

Poslednja izmena:
Ne znam coveka koji bi hteo da ukloni zvezdice, osim tebe.
I ne, nije moguce.
Jedino sto bi mogao da uradis, jeste da kloniras login stranicu, i da umesto polja za pass stavis obicno tekst polje.
Pa zatim web adresu snimis u hosts fajlu na winu, tako da kada ukucas adresu on otvori tu tvoju lokalnu.
I onda napravis token sa login podacima koji ce sa te tvoje lokalne stranice da se posalju pravom sajtu, i otvori stranicu u novom prozoru.
Eto, sad samo jos da naucis html,php i da primenis model iznad.
P.S.
Meni ova tvoja tema lici na:
devojka/zena mi koristi komp, a komp je okrenut zidu i ne mogu da provalim sifru za fejs. Mislim da me vara.
U medjuvremenu kupio sam kameru i sakrio je tako da snima ekran, ali me zvezdice sada zaje☆☆☆aju pa ne vidim sifru.
Kako da to sklonim pa da mogu da vidim sifru ?
Da si tako lepo napisao, dobio bi konkretan savet da se manes kamere i instaliras keyloger...
Samo kazem...

Poslednja izmena:
eto mene mnogo nervira sto u web browseru u adress baru stalno gledam ono "...www..." - moze li se to nekako ukloniti i to na nivou sistema a ako ne onda bar na nivou browsera ...a bicu zadovoljan i ako se to dosadno "www" zameni bar necim zanimljivijim, npr. "wwwz" [emoji14]
Ne widi se u FF.

Samo sam se salio Mike, naravno da me ne nervira a cak i da me nesto takvo nervira nisam lenj da skrenem pogled ka necem zabavnijem. ;)

Evo rešenja za Firefox: add-on Unhide Passwords, https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/unhide-passwords/?src=search

Omogućava da se vide slova kad se unose lozinke, a moguće je da ta slova budu svetla, kako bi smanjila mogućnost da neko vidi lozinku kad viri preko ramena ;)

dNV9wvv.png

Neki od komentara sa tog linka:

"This should be a built in feature.
I NEVER need my passwords to be hidden, and this extension works flawlessly."

"...sometimes I fumble my keys as I type in a password and it always bugs me to know if I typoed my password, so I'll just clear the field and do it again. This plugin is perfect."

"Thank you, now I shall no mistakes while entering my complicated pass..."

cak i da me nesto takvo nervira nisam lenj da skrenem pogled
A zašto ne bi pitao da li neko zna kako da se to ukloni?!? (mislim, kad bi te stvarno nerviralo)

Pa, to i jeste jedna od svrha većine foruma - razmena mišljenja, sticanje novih znanja, nalaženje rešenja krupnih ili sitnih problema...

Pa napisao sam ti vec, umem da kontrolisem svoje prohteve. Skrenem pogled u stranu radije nego da se ponasam kao "princeza na zrnu graska." [emoji14]

meni se desilo par puta da sam ukucao pw koji posle nisam mogao da ponovim.
verovatno tastaura prebacena na SR, IT ili ko zna koji raspored, ili greskom pomerio kaziprst i ocas posla omasim pass (2 puta!)
tako da mislim da nije besmislen zahtev...

Da, to se i meni često dešavalo.

A zahtev svakako da nije besmislen, kad postoji toliko ljudi koji traže ukidanje zvezdica/tačaka/whatever... U svakom slučaju, opcija on/off bi bila sasvim dovoljna, pa makar da to uključuje čačkanje po registriju.

Pravo pitanje je-cije zvezdice smetaju?...a vi mu pomazete u tom.:d
Svako kome smetaju zvezdice mi je mnogo sumljiv...

Pravo pitanje je-cije zvezdice smetaju?...a vi mu pomazete u tom.:d
Svako kome smetaju zvezdice mi je mnogo sumljiv...
Zašto sumljiv ? I meni ponekad smetaju, u 99.9% slučajeva nema nikog da mi gleda iza leđa ali su zvezdice "Nužno zlo" zbog drugih stvari pa kada treba da se upiše lozinka, nekoliko sekundi pažnje i nećeš pogrešiti.

Nazad
Vrh Dno