Šta je novo?

Kako modifikovati postojeći kuler...

TazDeVil

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2002
Poena
619
Reč je o kuleru za proc.
Zadnja 2-3 dana kako je bilo lepo vreme, barton 2500+@3200+ hlađen TT V9 radio je na temp od 66°c (idle) do zabrinjavajucih 76°c.
Danas sam modifikovao kuler i sad radi od 50°c do 55°c.
Znači temp je opala za nekih 15-20°c

Evo kako

NAPOMENA:rupa se buši samo u donjem delu kulera dok burgija ne stigne do rebra pa jos + 2-3 mm. Znači ne ide se do ventilatora burgijom.

Slika nije nešto, crtao sam ga u paint-u, ali vidi se suština.
Ajde ako još neko uradi ovo, nek napiše za koliko mu je opala temp.
:wave:

Poslednja izmena:
Mozes li malo vise opisati proces,tj zasto se buse rupe i sta se time dobija i kako to da ti je od toga toliko opala temperatura ;)
Pozdrav.

Pa nema tu šta da se objašnjava, tako je i kraj priče... Ovo bi rekao jedan moj profesor.
Ali... Kod ovih kulera procesor se hladi indirektno, to znači, na procesor naleže aluminijumski (ili bakarni) deo kulera koji preuzima toplotu sa jezgra procesora i ventilator hladi taj donji (aluminijumski) deo kulera, dok između procesora i kulera stoji topao vazduh.
Bušenjem tih rupa dolazi do direktnog hlađenja i samog procesora znači dobija se i veća površina hlađenja i postiže se odvođenje (oduvavanje) toplog vazduha između kulera i procesora.

Nisi me razumeo,znam ja na kome principu rade kuleri samo sam hteo malo vise da mi kazes o tome sta se dobija sa ovom tvojom doradom kulera.BTW,jer si to negde video ili sam uradio.Takodje nisam video da je tako nesto neko uradio pa mi je trebao dodatni info.Kakvu si busilicu koristio?Ako je dobitak stvarno toliki kolko kazes,mozda i ja probam.Pozdrav.

P.S Jel bi mogao da postujes neku sliku doradjenog kulera da vidim kako bi to trebalo da izgleda

Poslednja izmena:
Pa dobija se to, da se direktno hladi i proc jezgro (i tamo dolazi do strujanja vazduha), nigde nisam video, ali sam već popi... zbog 76°c.

ALI ako imaš bakarni kuler, onda batali. Ja kući imam opremu pa mi nije bio problem, ali ručnom bušilicom nema šanse da to uradiš.

Kao prvo kuler koji imam je tr2-m4 dakle aluminijum sa bakarnom osnovom kao sto si i ti predstavio na slici.Pa svaka cast ako si to sam smislio samo mi kazi odakle ti ideja kako bih i ja krenuo tim stopama :D Jos samo da te pitam koju si ti koristio busilicu ako ne rucnu,nije valjda onu rudarsku od 1.5m. :D :D :d

Koristio sam stubnu bušilicu, a ideja...
Šta bi bilo da nema nas mašinaca... :D
Inače ponekad najgluplje ideje su najbolje. Mislim i ovo da se buši kuler, glupost, ali RADI :crash:

Poslednja izmena:
Ma koga briga sto je ideja glupa,vazno je da radi i da ima efekata.BTW posto mi je samo bakarna osnova,dal bih ja mogao da obavim posao sa nekom rucnom busilicom posto samo takvu i imam.E da u pravu si i oko one druge stvari,tj da nema inzenjera koji definitivno pokrecu svet,sada bi i dalje tucali kamen i setali sa svojim zenama tako sto bi ih vukli za kosu :D :D :D

Možeš, ali treba da paziš, da se burgija ne polomi dok bušiš bakarni deo. Sa aluminijumom neće biti problema.
I naravno treba da paziš da ne polomiš koje rebro.
Inače zato sam pisao da ako je ceo od bakra da se batali, jer ne može da se stegne, sav se iskrivi.
I ajde još i ovo da napomenem, posle bušenja obavezno treba poravnati kuler oko rupe i odstraniti svu strugotinu, najbolje kompresorom ako se ima...
Inače sutra ću doraditi još jedan kuler, koji sam dobio sa Bartonom.

Poslednja izmena:
Ajde, keve ti, napravi neke slike sa digitalcima i okaci ovde... :d
Jako me zanima sve ovo.

posto nisam bas masinac kao ti,a ne bih da upropastim kuler koji trenutno koristim,prvo cu probati sa jednim box kulerom koji skuplja prasinu i ako sa njim uspem definitivno cu probati i sa ovim koji trenutno koristim.Ideja mi se veoma svidja i sigurno cu je probati, u svakom slucaju nemam sta da izgubim a 15-20C manje super zvuci.Znaci ocekujem i tvoje rezultate sa drugim kulerom, a i ja cu svoje postovati kako bi uporedili rezultate.Jos jednom da kazem super ideja.Pozdrav.

Razmisli ipak malo, zar ti 15-20 stepeni ne zvuci malo imaginarno sa tako malom modifikacijom? Ipak, za takve rezultete obicno mora da se izdvoji dosta veca suma novca u vidu boljih kulera...

Ajd javljajte sta ste postigli :)

Pozdrav.

2 Nice Cream-I ja se slazem da zvuci skoro nestvarno ali verujem coveku i probacu.Ako i bude 10 stepeni bicu prezadovoljan jer znam kako je tesko spustiti temp. i za 3-4 stepena a ne deset sa ovakvom modifikacijom.Javljam postignute rezultate.Pozdrav.

Jal, a kolko je bilo prasine na tom ventilatoru i hladnjaku pre nego sto si ga skinuo? I kolko dugo je taj hladnjak stajao na procesoru bez skidanja? Koja pasta je bila, a koja je sad? Razlika temperature u sobi pre i posle modifikacije? Malko sam skeptican :D .

Daba je napisao(la):
Jal, a kolko je bilo prasine na tom ventilatoru i hladnjaku pre nego sto si ga skinuo? I kolko dugo je taj hladnjak stajao na procesoru bez skidanja? Koja pasta je bila, a koja je sad? Razlika temperature u sobi pre i posle modifikacije? Malko sam skeptican :D .

Prašine ništa, svake druge nedelje čistim kućište sa kompresorom, auuu kad dunem unutra, leti sve napolje... :D
Kuler sam zadnji put skidao pre dva meseca, naravno ponovo mazao pastom.
Pasta je ista, dobio sam veću količinu kad sam uzeo jedan Titan. Pasta je sa 20% srebra, barem je tako pisalo.
Razlike temp u sobi nema, ajde da ne kažem da nema + - 1°c.

nIce Cream je napisao(la):
Ajde, keve ti, napravi neke slike sa digitalcima i okaci ovde... :d
Jako me zanima sve ovo.

Iskreno jako me mrzi opet da vadim ploču da bi skinuo kuler, ali danas ću da bušim jedan drugi kuler koji sam dobio sa bartonom, pa ću da slikam taj.
Taj kuler je sad na duronu 1300 i drži ga na 54 °c.
Videćemo šta će biti...

Ali da razjasnimo jednu stvar, kod mene je temp opala za nekih 15-20°c ali to ne znači da će kod svakog baš za toliko. Neću da neko uradi to, pa posle počne da me kritikuje kako pričam gluposti.
Ja sam to uradio i kad sam video rezultat, postavio sam tu na forum, ne da se hvalim, već da pomognem, jer znam da kad dođe toplo vreme puno ljudi ima problema sa visokim temperaturama, pa izdaju + juriće za bolje kulere...

Poslednja izmena:
TazDeVil je napisao(la):
Iskreno jako me mrzi opet da vadim ploču da bi skinuo kuler, ali danas ću da bušim jedan drugi kuler koji sam dobio sa bartonom, pa ću da slikam taj.
Taj kuler je sad na duronu 1300 i drži ga na 54 °c.
Videćemo šta će biti...

Sto se mene tice ja nestrpljivo ocekujem rezultat ;)

Zaista deluje ne verovatno da je temperatura toliko oborena. One izbušene rupe na sredini kulera ajde razumem, ali čemu one četiri rupe od 7mm koje se nalaze da delu kulera koji naleže direktno na socket?
Sigrno je da se ovakvom ventilacijom odvodi topao vazduh između procesora i hladnjaka.... Ali videćemo rezultate drugih. :)

Pojasni...

Jako me zanima kako ce se pokazati drugi hladnjak, a u medjuvremenu bi mogao da mi pojasnis neke stvari:

Ako hladnjak predstavimo kao a1 x b x h , ti si izbusio 4 rupe uzduz hladnaka? Poslao sam ti sliku. Po strani a recimo.

Sta mislis o busenju jos cetiri rupe, po strani b?
Mislim da ce me banovati zbog loseg modovanja tvoje slike :d

Prilozi

• hladnjak.jpg
    hladnjak.jpg
    27.3 KB · Pregleda: 324
Evo sastavio sam računar, nažalost nije slikan kuler, pa ću ovih dana skinuti TT V9 da se slika.

Razlika sobne temp je 1°c, juče je bilo 24°c danas 23°c.

Evo

rezultata

Slabo se vidi, sa 53 na 47, nije 10°c ali je 6°c...

Ploča je ASUS A7V8X-MX, proc: Duron 1300, kuler je iz "kutije" koji sam dobio sa barton 2500+

Poslednja izmena:
2 Taz: Ma sta fali, temperatura je dosta niza,kazem super modifikacija evo ja sam nabavio sve potrebne stvari,napravio planove,sutra postujem rezultate.Za relativno lak posao se dobije super stvar tj.dosta niza temperatura bez nekih ulaganja.Kazem ja da su ovi masinci pravi genijalci ;)
Poz.

Ja bas razlmisljam zasto se ovog niko nije pre setio...
mada slk sa heatpipeom radi nesto slicno,
zasad necu tt12 da busim definitivno (a i nemam gde), mada mogao bih whispera, ionako sam mu vec svasta radio |))) ako ima neko potrebnu aparaturu u ns, i da je voljan, neka vice..

??!!

2 Optimus Prime : ima li neceg, jel uspelo postajem strashno radoznao??

:wall: :crash:

2 Illusion:Covece,veruj mi i ja sam nestrpljiv da vidim rezultate verovatno i vise od tebe jer me ceka jedan xp-m koji je trenutno na 2570mhz i ceka da ja uradim mod sa kulerom kako bih video dokle ide.Pa napisao sam post pre oko 1 sat u kome sam rekao da cu postovati cim nesto uradim - pa nisam ja bas toliko brz da sve uradim za 1 sat :D a uz to ne mogu da busim sa busilicom u 1 nocu.Pa ima da me lincuju komsije i odnesu na terazije kao primer da drugi ne prave buku :D :D .Znaci opusteno,u toku danasnjeg dana cu postovati rezultat i bicen na vreme obavesen.Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ali obavezno obeleži gde naleže na procesor (jezgro i 4 gumena jastuka), da tamo ne bušiš...

2 Taz:Hvala na savetu,tako cu i uraditi i siguran sam da cu potvrditi tvoju teoriju da se na ovaj nacin moze dosta skinuti temperatura procesora.Ja sam uveren u to.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Fina modifikacija kulera, svaka cast na ideji.

Ajde da dodam jos jednu sitnicu na modifikaciju sto se tice ugla za rupe. Izbusite rupe pod uglom od oko 65 do 70 stepeni i to tako da rupe budu usmerene ka vrhu kucista.
Postize se da vazduh ispod kulera bolje struji i jos 1-3 C manja temperatura.

Ovo vazi za WR IV-ku i to tek trecu (prva se slomila, druga je sa rupama pod 90 stepeni a treca je baba-roga kuler :d ).

I obratite paznju na leguru aluminijuma posto oce da pukne ako je losa i mnogo stegnete kuler kad ga stavite u stegu.

Definitivno vredi :smash: truda.

Hm, dobra ideja. Zanima me koje rupe daju veći efekat, ove u al delu, ili ove u Cu delu, obzirom da mi na procesoru stoji podmetač (cooper shim). U sučaju podmetača, mislim da bi bila slaba vajda od bušenja bakarnog dela, a nešto mi se ne sklanja jer relativno često skidam i montiram kuler.

btw, čitao sam recimo test SLK 900A i sličnih čuda, pa tamo kao jednu od prednosti napominju činjenicu da je osnova neuobičajeno mala, tj. ne pokriva ceo CPU, a rebra vire preko osnove sa obe strane. Poenta je da vazduh neometano struji između rebara, brže napušta blok kulera, te i brže odvodi toplotu. Sad mi dođe da kompletno izrežem kanale između rebara skoro do bakarnog uloška. Time bi se maksimalno otvorio put vazduhu kroz blok. Jedino me malo brine pitanje koliko se tela mora ostaviti da bi bilo dovoljno "mesa" da provodi toplotu od bakarnog uloška do rebara?

Recimo, ovako nešto.

Prilozi

• tt9_mod 2.gif
    tt9_mod 2.gif
    30.5 KB · Pregleda: 234
Poslednja izmena:
Da ne zaboravimo i dodirnu povrsinu izmedju hladnjaka i procesora!!!
Odusevio me Optimusov odgovor, pa ga (uz njegovu saglasnost) stavljam kao post :)

Naravno, ako vam se dopadne NJEGOV odgovor, uplatite 500 din na MOJ ziro-racun [4499-550-845125] da bih proveo bezbrizno leto na havajskim ostrvima.

Originally Posted by CoR
U jednom postu si pomenuo da ti je smirglanje kulera pomoglo?
Koja smirgla, sta si smirglao?
Predpostavljam da si 'uglacao' deo koji naleze na procesor
Written by Optimus Prime:

Da smirglanje mi je cak i neocekivano puno pomoglo.Citao sam neke stare postove na benchu i naleteo na ovaj http://www.benchmark.co.yu/forum/sh...postcount=38.To mi je dalo neke veoma dobr ideje i prionuo sam na rad.Posto nisam imao smirgle razne finoce kao jaksa, upotrebio sam smirgle za drvo posto su one blage i sigurno ne ostecuju bakarno podnozje kulera kakvo je i moje kod tr2-m4.Dakle niposto nemoj koristiti neke ,,tvrde,, smirgle jer ce ti totalno izgrebati kuler i napraviti jos vecu stetu.Da kazem i VAZNU stvar tj. razlog zasto se smirglanjem dobija snizavanje temperature je sto se tako izravnaju sitne(skoro nevidljive) pukotine na donjem telu kulera koji se ponasaju kao neka vrsta ,,vazdusnog cepa,, u kojima se on gomila i zadrzava toplotu sto je naravno lose.E pa smirglanjem se te pukotine ipak poprilicno izravnaju i dobija se barem u mom slucaju 5-7 stepeni nize sto je sigurno vredno truda pogotovo sto on nije veliki i ja sam ceo posao zavrsio za oko 10-15 minuta ocistio sve sa alkoholom(to i ti obavezno uradi) i ako imas stavi termalnu pastu ali u maloj kolicini jer u ovom slucaju mnogo ne znaci i bolje vec gore.Znaci da sumiram:smirgla za drvo se koristi,smirgla se deo koji naleze na procesor(eventualno od bakra)kao sto je kod mene ali isto vazi i za aluminijum) i spretne ruke.Kada budes stavio kuler pod jako svetlo i bude ti se ucinilo da je povrsina dovoljno glatka onda si zavrsio posao.Naravno ako su ti dostupne smirgle razlicitih finoca obavezno ih upotrebi jer ce rezultat biti jos bolji.Nadam se da ce ti ovo biti od pomoci,a ako treba jos nesto pitaj.

P.S Izvini na duzini posta ali sam hteo sve da kazem sto mi je palo napamet pa se to malo oduzilo.
Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno