Šta je novo?

Kako koristiti firewall?

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Mozda je pitanje glupo, ali ja ne znam kako da ga koristim. Posle ove frke sa virusom exploit (koji mene nije pogodio), resio sam da koristim firewall. Po preporuci sa foruma, koristim besplatni Kerio. On me cesto upita da li da dopustim ili ne konekciju na pojedini port, s time sto postoji opcija da zapamti pravilo ali ja cesto ne znam kako da odgovorim posto su uglavnom nerazumljivi zahtevi tipa
Someone on address bsn-77-132-203.dsl.siol.net [193.77.132.203] wants to send ICMP packet to your machine

Kako da razaznam zito od kukolja? Imate li neki savet?

Na gore pomenuto pitanje koje ti je postavio firewall ces svakako odgovoriti sa ne: neko pokusava da te pinguje!

Vecina besplatnih firewall-ova ima opciju kojom se automatski odredjuje sta moze a sta ne moze na mrezu i sa nje! Ti si ocigledno ukljucio opciju kojom od Keria trazis da te svaki put obavjesti kad se nesto desava!

Ako bas hoces da znas sta treba da radis, moraces malo dublje da zagrebes po nekom od dobrih tutoriala koji se mogu npr., pronaci i na netu....za pocetak, upoznaj se sa osnovnim protokolima, tj, TCP/IP stackom protokola, portovima i firewall definicijama, filterima!

A onda ces vec znati sta treba da dopustis a sta ne! :brow:

Pozdrav

Kako se AtGuard sad kotira?
Je l' ima nesto novo, bolje, od njega?

minketa je napisao(la):
Kako se AtGuard sad kotira?
Je l' ima nesto novo, bolje, od njega?
paaa... zavisi koga pitas... :rtfm:

JA bih ti rekao da ti preporucujem neki noviji fw - ipak je @Guard "praistorija"! licno, koristim Kerio Personal, koji malo opterecuje PC, a prema mnogim casopisima jedan je od najboljih free fw-a, a bolji je i od mnogih komercijalnih...

osim njega, ja bih preporucio i Outpost Free...

Outpost je veoma jak firewall, sasvim je dovoljna FREE varijanta, dok PRO kicks ass...

A sta ima novo od AtGuard-a na ovamo?

minketa je napisao(la):
A sta ima novo od AtGuard-a na ovamo?

Kao sto znas AtGuard-a je kupio Symantec, tako da ga on razvija dalje. Pa ako si korisnik AtGuard-a, kao sto sam i ja bio, predji lepo na Norton Personal Firewall 2003 i opet si u poznatim vodama i dobio si uz to jedan vrlo dobar firewall.

ZoNi je napisao(la):
...

paaa... zavisi koga pitas... :rtfm:

JA bih ti rekao da ti preporucujem neki noviji fw - ipak je @Guard "praistorija"! licno, koristim Kerio Personal, koji malo opterecuje PC, a prema mnogim casopisima jedan je od najboljih free fw-a, a bolji je i od mnogih komercijalnih...

osim njega, ja bih preporucio i Outpost Free...

Ja i ti nikako da se slozimo oko tih firewallova. Ja drzim ATGuard na XPu i radi perfektno. Iako je praistorijski, kako ti kazes, on odlicno radi svoj posao na svakom sistemu.
Dok sam drzao Kerio (i testirao ga malo) imao sam osecaj kao da nemam firewall.. opet sve je stvar izbora a ja toplo preporucujem da proba ATGuard.

Upravo sam probao OutpostPro 2.0.238. Mogu reci da je sjajan i da zaista vredi cimanja oko kraka :) i skidanja velikih 5 mb. Preporuka svima.

Hvala vam svima na odgovorima. Ja vec godinama koristim AtGuard, u opste nisam pratio novosti u toj sferi... je l' moze neko da mi objasni prednosti novijih programa u odnosu na AtGuard? Za sve ovo vreme koriscenja AtGuard-a ja sam stekao utisak da on ima sve sto jedan firewall treba i moze da ima.

Evo ti link gde se je skoro pricalo o ovome: http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32576&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Ja ti licno preporucujem Zone Alarm, ali nije besplatan, pa ces morati da se "snadjes".

kUdtiHaEX: na koju foru ti @guard radi na XP?? To je 9x only program

Mikky je napisao(la):
kUdtiHaEX: na koju foru ti @guard radi na XP?? To je 9x only program

Radi :) i to nije samo 9x program. Verzija 3.22 radi i na 9x, 2k i XP sistemima. Bez ikakvih problema.

apolon je napisao(la):
Evo ti link gde se je skoro pricalo o ovome: http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=32576&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Ja ti licno preporucujem Zone Alarm, ali nije besplatan, pa ces morati da se "snadjes".

Ja ne preporucujem. Dosta je spor i zauzima dosta memorije. Meni je pravio vise problema no sto ih je otklanjao. U jednom trenutku (ne znam kako nisam nista cackao) nijedan program nije mogao napolje.... i tada je dobio sut kartu sa mog sistema.

ljudi, naucite da koristite WinXP firewall i nemate problema, em ne usporava masinu em ne zauzima memoriju. i eto vam resenja

Zar on nema samo inbound zastitu, a outbound sa njime ne radi?

kUdtiHaEX je napisao(la):
...

Ja ne preporucujem. Dosta je spor i zauzima dosta memorije. Meni je pravio vise problema no sto ih je otklanjao. U jednom trenutku (ne znam kako nisam nista cackao) nijedan program nije mogao napolje.... i tada je dobio sut kartu sa mog sistema.

Nije spor, i ne zauzima mnogo memorije (1,9Mb). Verovatno si samo imao lose iskustvo sa tim programom iz ko zna kojih razloga.

Matthias je napisao(la):
...
Kao sto znas AtGuard-a je kupio Symantec, tako da ga on razvija dalje. Pa ako si korisnik AtGuard-a, kao sto sam i ja bio, predji lepo na Norton Personal Firewall 2003 i opet si u poznatim vodama i dobio si uz to jedan vrlo dobar firewall.

Ovo je tipičan primer kako velika firma od malog, jednostavnog programa, napravi karakondžulu od xx Mb, komplikovanu do zla boga.

@ kUdtiHaEX: zasto si imao utisak da nemas fw sa Keriom??? (inace, MRZIM tvoj nick, stalno moram da ga copy&paste... sta to uopste znaci?)

@ minketa: prednost je ta sto i @guard (kao i svaki sw) ima greske... e, kad je program tako dugo u upotrebi, onda svaki hacker tacno zna sve propuste... stari fw je kao av program sa starim definicijama virusa!

ZoNi je napisao(la):
@ kUdtiHaEX: zasto si imao utisak da nemas fw sa Keriom??? (inace, MRZIM tvoj nick, stalno moram da ga copy&paste... sta to uopste znaci?)

@ minketa: prednost je ta sto i @guard (kao i svaki sw) ima greske... e, kad je program tako dugo u upotrebi, onda svaki hacker tacno zna sve propuste... stari fw je kao av program sa starim definicijama virusa!

Ja volim moj nick...mozda i ja mrzim tvoj nick pa cutim. Tako da od tebe ocekujem isto. Ne bih da ispadne banalno, ali mogao bih se kladiti da at guard bolje radi posao od Keria..

I Kerio ima najgluplji log od svih firewallova, skoro nista ni ne belezi, cak ni ono sto me je pitao da li da pusti ili ne.

...

Ja volim moj nick...mozda i ja mrzim tvoj nick pa cutim.
ma, sorry... zaboravio sam smajli na kraju te recenice... nisam mislio bukvalno ili uvredljivo ili bilo sta negativno, nego posto ne znam sta znaci, nikako da ga zapamtim... pa sam te zato pitao sta znaci? ok? ;)

...mogao bih se kladiti da at guard bolje radi posao od Keria
pa, kladi se... ja se ne bih kladio da Kerio radi bolje od @guarda - samo kazem da sam zadovoljan sa Keriom, verovatno bas kao sto si ti zadovoljan @guardom...

@dusan: moguce... NIKADA do sada nisam pogledao taj log... ne vidim potrebu za time... inace, predstojeca nova verzija (4? 5?) bi trebalo da to znatno poboljsa...

ivo.r je napisao(la):
...

Ovo je tipičan primer kako velika firma od malog, jednostavnog programa, napravi karakondžulu od xx Mb, komplikovanu do zla boga.

A jesi li ti koristio N.P.Firewall? Ocigledno da nisi, To stoji da nije mali, ali komplikovano je koliko treba da bude. Ne mozes imati dobar firewall sa brdo opcija a da ne bude bar malo komplikovan. Naravno relativno je sta je kome koliko komplikovano jer meni NPFW i nije puno komplikovaniji puno od AtGuard-a.
Sto je od svega najbitnije je da te fw dobro zastiti, a ovaj program to radi stvarno odlicno.

ZoNi je napisao(la):
@dusan: moguce... NIKADA do sada nisam pogledao taj log... ne vidim potrebu za time... inace, predstojeca nova verzija (4? 5?) bi trebalo da to znatno poboljsa...

I kakvu onda imas kontrolu nad njim? Kako onda znas da radi uopste, ili ti je dosta sto vidis da svetluca ponekad i da se menjaju brojevi?

Od firewallova ja bih preporucio Norton (ili samo PF ili ceo NIS) Sygate ili Outpost.

I ja privremeno koristim fw zbog ovi gluposti na mrezi, kada prodju(tj. smanji se intenzitet delovanja) ponovo cu ga skloniti sa kompa. Instalirao sam ZoneAlarm i zadovoljan sam, sem sto me nervira nemogucnost kasnije provere Blocked Instructions-a tj da pogledam malo vise o tim napadima(da vidim ip adresu i sl.), jel to nekako moguce?

Amon_Ra je napisao(la):
I ja privremeno koristim fw zbog ovi gluposti na mrezi, kada prodju(tj. smanji se intenzitet delovanja) ponovo cu ga skloniti sa kompa. Instalirao sam ZoneAlarm i zadovoljan sam, sem sto me nervira nemogucnost kasnije provere Blocked Instructions-a tj da pogledam malo vise o tim napadima(da vidim ip adresu i sl.), jel to nekako moguce?

Alerts & Logs, zatim Log Viewer.

DusaN je napisao(la):
1. I kakvu onda imas kontrolu nad njim?

2. Kako onda znas da radi uopste,

3. ili ti je dosta sto vidis da svetluca ponekad i da se menjaju brojevi?
1. sta imam da ga kontrolisem - on sam radi svoj posao... jedanput ga podesim, i posle zaboravim na njega... tako i treba da radi dobar FW na kompjuteru na kome se ne drze Al Kaidine tajne, npr...

2. paaa... nemam NIKAKVIH problema, a provodim puno vremena na Netu (i na raznim ilegalnim sajtovima)

3. ne vidim da svetluca :D jer sam iskoristio kewl opciju WinXP-a: Hide always (za one koji ne znaju: sakrije tray ikonicu)

eto... volim potpuni automatizam... :p

apolon je napisao(la):
...

Nije spor, i ne zauzima mnogo memorije (1,9Mb). Verovatno si samo imao lose iskustvo sa tim programom iz ko zna kojih razloga.

A ja to mogu opovrgnuti sa 5 instalacija ZoneAlarma na 2 razlicita sistema na kojima je pravio brljotine.

Vrh Dno