Šta je novo?

Kako izgleda Vas LINUX Desktop?

Tu je system tray ikonica. Koristim AppIndicator and KStatusNotifierItem Support ekstenziju.

Screenshot from 2021-07-13 12-01-38.png
 
Ja sam ranije koristio Leap i vlasnički drajver (sa R7 260X). Sada (oko 2 godine valjda) koristim rolling distro i amdgpu (sa RX 570) i zadovoljan sam. Nije kao na windows-u, ali me ne dotiče mnogo. Više mi znači što mogu da igram šta poželim na linuxu (hvaljen Valve) nego pad FPS-a. Takođe CAD programi koje koristim rade lepo, iako zvanično svi traže/preporučuju vlasničke drajvere. Nekada prikaz malo pobrljavi (uglavnom kod pop-up prozora ili menija), mada nisam siguran da li je do plazme, opensuse-a ili amd-a. U svakom slučaju, ništa što bi me nateralo da se otarasim komfora koji mi ceo sistem pruža.
Nvidia je daleko bolje rešenje. Njihov peopeiatary drajver je odličan. Nvidia-settings tool je odličan, pogotovo za Arch korisnike jer skraćuje muku sa paljenjem Composition Pipeline-a i podešavanjem refresh-rate-a. Bez ovoga se javlja screen tearing na DE-u. Arch korisnici znaju o čemu pričam. Pre sam morao da sastavim kilometar dugu komanda (koja je specifična za svaki sistem), a onda da je stavim u skritpu, pa u autostart da bi to sve radilo kako treba.

ontopic:
Pitanje za GNOME (40) ekipu - kako se ponašaju programi koji imaju system tray ikonice i koji rade minimize-to-tray umesto u panel? Meni je do sada (GNOME 3) to uvek lutrija - neki programi imaju system tray ikonicu, neki ne, iako rade u pozadini (i koriste tray u drugim okruženjima). Ovde na vašim skrinšotovima nisam video da ga ima (npr. za Steam)
Postoje pluginovi koji vraćaju klasičan tray u Gnome, ali ja nisam našao ni jedan koji radi bez problema sa V40. Ja koristim Dash To Panel ekstenziju koja sve što je aktivno baci skroz levo ili skroz desno strane na panelu (sve je podesivo). Na mom screenshot-u se vidi da su aktivni steam, viber, rhythmbox, brave, i konzola. Završava posao. Jedina mana je što kad ti recimo stigne poruka na viber, nemaš crvenu tačku koja indikuje da imaš nepročitanu poruku.

2021-07-13-134614_3840x2160_scrot.png
 
Da ali plank neradi u Waylandu
 
@Zile995

Je l' GNOME na Wayland-u ima podršku za fractional scaling kao što to ima KDE na X11?
Koliko sam uspeo da vidim, samo dve opcije su dostupne, 100%(što je premalo na 14" FHD) i 200%(što je preveliko).
 
@vlado3399

Da, mutter na GNOME 40 podržava, ali je experimental feature.
Pored svega može da se uključi ovako: gsettings set org.gnome.mutter experimental-features "['scale-monitor-framebuffer']"
Ako se ne pojave nove opcije u settings, probaj sa restartom.

XWayland aplikacije su blurry, Wayland ne toliko, ali ima performance hit. Probaj i vidi da li ti odgovara.
 
Lepo!
I ti (alex) i Žile bi mogli da razmislite o deljenju conf fajlova i kratkom uputsvu (ili čak skriptom) gde bi se od klot (vanila) Arch-a došlo do izgleda desktopa kao kod vas. ;)
Ovo je samo ideja gde bi moglo da se utroši slobodno vreme, ako ga ima. :)
 
Malo sam se igrao, isprobavao razna "lightweight" okruzenja (lx, openbox, awesome itd.), ali nekako mi se ovo najvise dopalo (Gnome-Mate, najklasicniji, bukvalno se instalira pomocu 3 skripte i kraj) trenutno na virtuelnoj masini. Nazalost, jos uvek nije spreman Gnome40 za ovaj distro, pretpostavljam jer puno posla ima oko toga, ali bice sigurno, do tada cu na drugoj masini da instaliram sa Arch-om.
 

Prilozi

  • mate_slack.png
    mate_slack.png
    1.4 MB · Pregleda: 171
Lepo!
I ti (alex) i Žile bi mogli da razmislite o deljenju conf fajlova i kratkom uputsvu (ili čak skriptom) gde bi se od klot (vanila) Arch-a došlo do izgleda desktopa kao kod vas. ;)
Ovo je samo ideja gde bi moglo da se utroši slobodno vreme, ako ga ima. :)
+1 za ideju, nadam se da ce clanovi da razmotre o ovome :)
 
+1 za ideju, nadam se da ce clanovi da razmotre o ovome :)
Odavno je to odrađeno:

 
Posle neuspeha sa Elemetary 6 . Nazad na Ubuntu 20.04
 

Prilozi

  • Screenshot from 2021-08-11 11-14-57.png
    Screenshot from 2021-08-11 11-14-57.png
    3.9 MB · Pregleda: 151
Screenshot from 2021-09-22 22-35-05.png
 
@alex303 kako si izmenio boje đavolčića da radi sa screenfetch-om? Nisam pronašao kako ide, sem pomoću opcije -a za eksternu skriptu, gde ispadne ovako kao na slici.
 

Prilozi

  • bsd64.png
    bsd64.png
    7.2 KB · Pregleda: 113
Ovo nije screenfetch, nego neofetch. Nisam ništa menjao niti koristim skripte. Prikaz može da zavisi od terminala.
 
G6L7OGj.jpg
 
Nazad
Vrh Dno