Šta je novo?

Kako izgleda Vas LINUX Desktop?

Mandriva 2010.2

Pretpostavljam da se malo ko seca ovog linuxa (ranije Mandrake, koji je bio baziran na Red Hat-u, kasnije Mandriva na Fedori ako se ne varam). Sada je zamena Mageia, neke slicnosti ima i Linux OS, ali meni nije to TO. Cak i Mandriva 2011 mi se ne svidja, a kazu da trosi mnogo vise resursa sa plasmom.
Nekako mi je ova 2010 verzija ubedljivo najlepsa, tema izgleda se zove "La Ora night" i nalazi se u /usr/share/icons, themes. Moja zamisao je da instaliram neki MATE desktop i nekako transportujem i iskopiram tu temu, da dobijem ovakav izgled, pitanje je da li ce raditi, jer ovo je ipak stariji Gnome2, sigurno mate ne koristi slican kernel, ali se nadam da ce nekako raditi.

Prilozi

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    378.4 KB · Pregleda: 117
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    425.9 KB · Pregleda: 108
Screenshot from 2017-07-24 22-32-24.png

Svugde podji ali kuci dodji
Screenshot_2017-07-26_17-29-31.png

Prilozi

• Screenshot_2017-07-26_17-25-05.png
    Screenshot_2017-07-26_17-25-05.png
    145.2 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena:
Pretpostavljam da se malo ko seca ovog linuxa (ranije Mandrake, koji je bio baziran na Red Hat-u, kasnije Mandriva na Fedori ako se ne varam). Sada je zamena Mageia, neke slicnosti ima i Linux OS, ali meni nije to TO. Cak i Mandriva 2011 mi se ne svidja, a kazu da trosi mnogo vise resursa sa plasmom.
Nekako mi je ova 2010 verzija ubedljivo najlepsa, tema izgleda se zove "La Ora night" i nalazi se u /usr/share/icons, themes. Moja zamisao je da instaliram neki MATE desktop i nekako transportujem i iskopiram tu temu, da dobijem ovakav izgled, pitanje je da li ce raditi, jer ovo je ipak stariji Gnome2, sigurno mate ne koristi slican kernel, ali se nadam da ce nekako raditi.

Ja sam poceo daaaaaavnijeh dana svoja linux putovanja na Mandraku pre nekih 17 godina....Bila su to lepa vremena kompajliranja kernela... Sad kucam sa Mageia 6..... Po meni i dalje najbolji distro......

Vratio se na Mate, I like it :)

Prilozi

• Screenshot at 2017-07-28 16-19-14.png
    Screenshot at 2017-07-28 16-19-14.png
    210.5 KB · Pregleda: 98
Vi što imate Plasmu 5 sa transparent temama možete mi reći koja je tema u pitanju i kolor šema da nabacim.

Ima dve mane. Prva su indikatori aktivnih programa u panelu, ali to ionako ne valja ni u jednoj Plasma 5 temi. Ovde je doduse Breeze fazon, sto je gora varijanta nego breath/maia. Druga mana je sto ako koristis window decoration sto se uklapa uz temu, ne mozes koristiti dark temu jer ima belu liniju ispod dekoracije.

Вејт а минит, нисам нешто упућен у кустомизацију плазме, а не да ми се сад да читам милион артикала због једне ставке. Интересује ме како да направим и да ми наслов прозора буде прозиран, дакле не да прозор цијели буде провидан него сам тајтлбар. Чачкао сам по декорацијама прозора али нисам успио да намјестим.

Односно да ми тај наслов прозора има исти стил (провидни) као и панели. Ваљда сам добро објаснио.

(Ја рекох да је лакше подесити окружење преко конфиг фајла, мање сам се зезао да подесим и3 од главе до пете, нађеш назив особине ставиш вриједност пукнеш $мод + шифт + р и то је то)

Poslednja izmena:
Iako sam skroz malo mijenjao, najviše šemu boja, postaviću da živne tema.

oKYx4v4.png

I plasma na koju rjeđe ulazim:

8gKmFAO.jpg

Poslednja izmena:
*** ja bio prinudjen da menjam i3wm a obožavam ga, krenulo je nešto weird da se dogadja na svakih par dana mi se zamrzne, miša mogu da pokrećem, zvuk se čuje u pozadini ali na bilo šta da kliknem ne reaguje, tastatura mrtva, hardverski reset resetuje računar ali HD se toliko zaludi od cele te akcije da je stalno upaljena lampica kao da radi i neće da butuje, onda moram shutdown i nakon minut da ga upalim, onda je sve ok pa repeat celog tog procesa nekad za par dana nekad za 4-5, smorilo me a iskreno i ne svidja mi se (po hardver), e sad da li je i3 ili polybar ili ga neka skripta zakuca iz nekog razloga ne znam, evo me u Mate treći dan i sve ok, sa sve compizom, ako bude i dalje sve ok i nakon nedelju dana onda ću znati da nije hardver u pitanju, mada znam da nije (ne vidim šta konkretno i kako) ali ajde, ne isključujem.

Instalirao sam i AwesomeWM, čak mi izgleda i interesantnije od i3 ali čini se dosta teži za konfigurisanje, nisam se puno zadržavao, ušao i izašao ali sam gledao par videa i ako me Mate smori probaću ga ozbiljnije, za sada mi je Mate ok i radi kao sat.

I kod mene ima par glupih pojava, ali to je zanemarljivo. Polybar sam koristio jako malo, ali ne vidim veliku prednost da bih ga korstio umjesto ovog default bara koji ispunjava moje skromne potrebe.

Sad ne znam da li si razmišljao o bspwm, meni je zapao za oko, ali ne istraživah ga, možeš da probaš njega kao alternativu. Meni se baš produktivnost povećala otkad sam se uklopio sa i3 i nema šanse da bih se vratio na plasmu (full time), pa je šteta da batališ ako je i kod tebe isti slučaj.

Razmišljao jesam jer vidim da ga polybar podržava ali nisam ga istraživao, mislim da sam tražio na YT da vidim o čemu se radi i koliko se sećam on nema mogućnost titlebar na prozorima, što je meni bitno.

Ne bih ni razmišljao da menjam i3 ali me istripovalo to što opisah da mi se dešava a nisam imao nijedan drugi DE instaliran (dovoljno govori o privrženosti ka i3) , nije nikakav problem da se vratim, moram da vidim o čemu se radi prvo, mogao sam da skinem polybar recimo i da idem dalje sa debugom da vidim šta ga zamrzava, iz nekog razloga cpu ode na 100% i neki od diskova se šlogira, nema nikakav error nigde u logovima, da ne dužim... u principu je prosto, nekih nedelju dana budem na drugom DE i vidim da li će da se isto desi, ako se ne desi videću onda šta je problem sa i3, pre polybara sam koristio default bar i nije bilo problema, mada ne koristim ni polybar baš toliko kratko, ne znam videću, ne bi mi smetalo ako je do polybar da koristim default bar, značu više za koji dan, tu sam negde oko 48 sati na Mate-u, ne gasim mašinu nikada btw :)

Aha, isključih kod sebe titlebarove jer mi nisu nešto bitni pa nisam to ni primijetio da fali. Kod mene je i3 gaps a ako se ne varam i kod tebe bi pa moguće da i to zabada. Mada ti problemi što si naveo mi nekako preveliki da bi ih mala greška na window manageru izazivala, baš mora da je nešto veliko krenulo ka zlu. Ako treba nešto da uporediš samo javi pa da provjerimo da li se i kod mene na manjaru isto ponaša.

Doduše i3 gaps nisam kompajlirao sam već sam ga povukao iz aura.

Bio sam pre mesec-dva sa gaps prešao na standardan i3, tako da nije gaps sigurno.
Zato me i istripovao taj problem, jer nije mali, nakon 4-5-6 puta koliko se to desilo za mesec dana (nisam siguran u tačnu cifru) puko mi film i stavio sam drugi DE jer me mrzelo da tražim šta je, da pitam po githubu itd, malo sam tražio i video par issues gde IPC sistem od i3 ume da zamrzne računar u nekim situacijama, možda je to možda je nešto treće, recimo imam i ne mali broj skripti u polybaru koji se vrti, možda ga kolje neki od njih mada čisto sumnjam da je to, nije lako utvrditi šta je i u tome je najveći problem, zato mi je ova opcija bila najlakša da to utvrdim (da li je hardver, neki program ili sistemska biblioteka itd.) , ovako ako se ne desi ponovo znaću da je nešto do i3 odnosno pratećih komponenti.

Primetio sam da mnogo vas koristi conky ili nešto slično za praćenje iskorišćenosti hardvera na desktopu/taskbaru. Ono što me zanima je koliko često pratite iskorišćenost hardvera u toku dana, u realnom radu? Polazim od sebe - totalno mi je nebitno da li je zauzeto 65% ili 72% RAMa. Zanima me iskorišćenost resursa samo onda kada "osetim" da nešto fali, a tu htop i df završavaju posao.

Mada ti problemi što si naveo mi nekako preveliki da bi ih mala greška na window manageru izazivala, baš mora da je nešto veliko krenulo ka zlu.

Ne znam šta je krenulo po zlu ali desilo se upravo i u Mate, dakle nije do i3, polybara i do DE generalno.
Vraćam se na i3 a šta je u pitanju valjda ću da saznam vremenom, miriše da je neki od diskova, uradio kratki test sa smartmontools i oba su PASSED.
Pustiću long test pa možda nadje nešto, inače ne čujem diskove da se muče da čitaju ili pišu, nije do bad sectora, znam kako to izgleda kada je u pitanju, ovde kada se to desi jednostavno lampica na kućištu za hard disk stalno gori, šlogira se iz nekog razloga i kada odradim hard reset (jer soft ne mogu) neće ni da butuje, ugasim pa upalim računar i sve ok, nakon nekoliko dana desi se ponovo, bizarno (ili možda i nije ali nisam vidjao to do sada za ovih mojih 25+ godina sa PC računarima)
Možda instaliram Arch na drugom disku na istoj mašini pa da vidim mada mi se to jezivo ne radi, system fukin d yaourt hahah brrr ma neee ...lol
Ništa... da ne davim.. instaliraću gentoo na drugom disku i i3, ne pada mi trenutno ništa drugo na pamet.

Teško da su diskovi, meni su u zadnje dvije godine dva crkla, ali to nije imalo nikakve veze sa CPU loadom već tipičan HD failure koji se manifestuje tako što se jednostavno zamrzne sistem i ni makac. Poslije toga nisam mogao da ga uključim jer nije mogao da mountuje ni particije pri paljenju.

Hahah, ma nije ni yaourt loš, bar mene služi, a i zbog njega imam više vremena da igram igrice jer se ne zezam sa ručnim instalacijama.

Hahah ma dobar je šalim se ja, nego ne mogu Gentoo da menjam makar ni na kratko, *** to su sve špekulacije zbog čega se to dešava, ne znam više šta da mislim ali teško da je Gentoo u pitanju, suludo je. Imam i W10 instaliran i odem tamo posle 100 godina iz jednog jedinog razloga a to je da pokrenem testove diskova, imao registrovan Sentinel već instaliran, uvek je i bio u system tray, dobro je što ništa od toga nisam skidao pa i sam W10, nikad se ne zna kad može zatrebati, elem ništa nije našao za oba diska a interesantno je zapravo da linuksov test (smartmontools) za /dev/sdb javlja gazilion grešaka a onaj short test je PASSED, ne kapiram ...
Znači imao si sličan problem, HD failure .. ali zašto testovi onda prolaze, kako da znam koji od dva diska je u pitanju...

Odlicno izgleda. Drago mi je da nisam jedini sa 16:10 monitorom. :D

Nisam imao opciju da izmišljam modele monitora na poslu, pa sam odabrao najbolje od već ponuđenih. Zadovoljan sam, ne padim od toga da vozim full HD u svakom momentu.

Primetio sam da mnogo vas koristi conky ili nešto slično za praćenje iskorišćenosti hardvera na desktopu/taskbaru. Ono što me zanima je koliko često pratite iskorišćenost hardvera u toku dana, u realnom radu? Polazim od sebe - totalno mi je nebitno da li je zauzeto 65% ili 72% RAMa. Zanima me iskorišćenost resursa samo onda kada "osetim" da nešto fali, a tu htop i df završavaju posao.

Pa upravo zbog toga i koristim conky. Umesto kucanja htop, df i free bacim pogled na jedan od desktopa i odmah vidim koji proces jede CPU ili RAM. Dešava se da neki tab u browseru zakuca CPU, da remmina ostane zaglavljena u memoriji, jedno vreme me zezao i Thunderbird zbog addona. Jako brzo to uvidim, pre nego mašina počne da koči.

@sammy,

Prolazili su i meni svi testovi, tj. bilo je kao sitnijih gresaka uz to (health: good), a malo pa malo hard parkira glavu, pa nece da cita, pa nece ni da pise, dok na kraju nisam morao da ga izbavljam sa ddrescueom.

Fora je da je meni taj isti HD radio sa Windowsom i poceo da zabada, prebacim ga na Xubuntu i radio savrseno 10 dana i onda odjednom gotovo isti problemi samo manifestovani 10 puta jace, tad je sve otislo u tri lijepe. Kod mene je bio jedan pa nisam imao dileme koji je HD u pitanju.

Uglavom nije do i3, to je bitno. To sto dijelovi crkavaju bude i prodje. :-devil-:

Skini na linux testdisk cli alatku i pokreni, mozda ti on kaze sta. To je koristio onaj baja sto si postavio u susjednoj temi kad sam trazio da provjerim te diskove.

Poslednja izmena:
Pozabaviću se danas time full, sumnjam na ovaj WD disk, i tebe je on zezao, on je stariji par godina (možda i nešto jače) od drugog diska koji je Seagate.

@mrtavker, čekaj malo si me zbunio sad kad čitam ponovo, prvo kažeš "teško da su diskovi" a dalje kapiram da misliš da jesu jer si i ti imao sličan problem.
Ja stvarno ne znam šta je, ne kapiram.
Evo ponovo sam otišao u Windows, detaljno sve prečešljao i sve je Excellent (Hard disk sentinel), odradio sve testove, svuda OK.
Ovde u linuksu nije uspeo short test za /dev/sdb , poweron hours ga zbunjuje, verovatno je mnogo veliki za njegove pojmove jer disk radi neprekidno 10ak godina.
Nema gubitaka nigde u fajlovima, koristim oba diska bez problem, kopiranje itd. ide sve normalno, nema nikakvih čudnih zvukova, baš ne primećujem ništa abnormalno.
Sve dok iz čista mira nakon par dana cpu usage ode na 100% , disk lampica na kućištu stalno upaljena, miš radi ali ne reaguje desktop, zapravo reaguje dok ne krenem malo više da klikćem pokušavajući da uradim bilo šta, tada se smori totalno, crkne i tastatura i preostaje jedino hard reset, ponavljam se ali ovo je zadnji put, nakon hard reseta krene bios logo itd i tu stoji, ne mogu ni da udjem u bios, jedino što pomaže u tom trenutku je power off, sačekam minut max , upalim i onda je sve ok.
Nemam ideju, ne znam šta da radim.

@mrtavker, čekaj malo si me zbunio sad kad čitam ponovo, prvo kažeš "teško da su diskovi" a dalje kapiram da misliš da jesu jer si i ti imao sličan problem.
Ja stvarno ne znam šta je, ne kapiram.
Evo ponovo sam otišao u Windows, detaljno sve prečešljao i sve je Excellent (Hard disk sentinel), odradio sve testove, svuda OK.
Ovde u linuksu nije uspeo short test za /dev/sdb , poweron hours ga zbunjuje, verovatno je mnogo veliki za njegove pojmove jer disk radi neprekidno 10ak godina.
Nema gubitaka nigde u fajlovima, koristim oba diska bez problem, kopiranje itd. ide sve normalno, nema nikakvih čudnih zvukova, baš ne primećujem ništa abnormalno.
Sve dok iz čista mira nakon par dana cpu usage ode na 100% , disk lampica na kućištu stalno upaljena, miš radi ali ne reaguje desktop, zapravo reaguje dok ne krenem malo više da klikćem pokušavajući da uradim bilo šta, tada se smori totalno, crkne i tastatura i preostaje jedino hard reset, ponavljam se ali ovo je zadnji put, nakon hard reseta krene bios logo itd i tu stoji, ne mogu ni da udjem u bios, jedino što pomaže u tom trenutku je power off, sačekam minut max , upalim i onda je sve ok.
Nemam ideju, ne znam šta da radim.

Mene je zbunilo kad si napisao da mu CPU load ide na 100% pa rekoh nema sanse da su diskovi jer kakve veze ima to sa diskom, ali izgleda da je ipak moguce (ali ravno nuli nakon ovog zadnjeg posta sto procitah), nisam neki ekspert za to pa ne bih bio siguran. Jedino sto su ostali simptomi slicni. Kod mene je CPU bio normalno na 2-3% a na drugu stranu racunar nece ni makac. Kod tebe je onda moguce problem u necemu drugome, power on hours ne bi trebalo da ga zezaju i ovaj disk sto sam ja koristio imao je oko 25 000 radnih sati. Posto kod tebe izgleda da problemi zahvataju pola dijelova, moguce da je i ploca, jedino da otovoris posebnu temu za to pa neka ovi hardverasi vide oko cega je rijec.

Pa ode kapiram cpu load na 100% jer ako blokira HD (kao da je mrtav) gomila stvari prsne jer zavisi od čitanja/pisanja sa hard diska, cpu onda ne zna o čemu se radi pa odlepi (špekulacija)
Neću da otvaram novu temu, ne bih ni pominjao to nego sam mislio da je do i3, ali sad znam da sigurno nije, šta je ne znam, saznaću uskoro valjda silom prilika, ***.
Lakše bi mi bilo da znam koji hard disk je u pitanju (ako je disk), bekap je odradjen svejedno odavno ali ne podnosim zamrzavanje, jedva i rebutujem računar i to jedino ako je neki veći update u pitanju, pa da ga onda izvadim i tako rešim problem, mogao bih bez jednog od njih.

btw sad se setih to za cpu 100% , u Mate nije otišao bio na 100% cpu ali u i3 obavezno ode.

Nema veze, da ne davimo ovde više, hvala tebi na inputima :)

Pozabaviću se danas time full, sumnjam na ovaj WD disk, i tebe je on zezao, on je stariji par godina (možda i nešto jače) od drugog diska koji je Seagate.

Moje iskustvo kaze uvek sumnjaj u Seagate disk.
Dosadasnji bilans:
2x1TB HP server (hp brendirani-testirani) (prakticno u isto vreme otkazala oba u raid-u)
1x1TB HP server (hp brendirani-testirani) (drugi jos uvek ziv i jedini seagate koji imamo da je ziv)
2x2TB NAS edition backup server
1x1TB moja radna masina
1x2TB sefov komp
sve mrtvo :)

sa WD strane gomila wd red diskova stavljena (oko 20 kom.) samo jedan od 3TB otkazao. (puj da ih ne ureknem)

I moje iskustvo je isto takvo, nego WD na ovoj mašini je prilično stariji od tog Seagete pa pomislih ako zeza neki disk pre će biti da je taj,
ništa mi ne ukazuje da je uopšte disk u pitanju, testirao sam i memoriju sa memtester i sve ok.

Gledao malo ovaj topic i tamo dosta ljudi ima sličan problem ali niko nema pojma šta je :
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=132829

Razmišljam da odem na W10 nekih nedelju dana ili dok se problem ne desi, možda je kernel, neki library, ne znam kao što rekoh mogu samo da nagadjam, sa W10 bih barem bio načisto da li je hardver u pitanju a i ima krštenih tester programa za celokupan hardver, sve do samih testova za diskove od proizvodjača, verovatno ću tako i da uradim jer nemam baš nikakve ideje u čemu je fora. Nikakav novi hardver nisam dodavao, menjao nešto u biosu i slično, gentoo je rolling mada nikad nisam imao problema, pogotovu ovog tipa, možda je nešto do nekog update-a , ne znam ..

Moguce da je disk scheduler krivac. Imao sam slicnih problema, BFQ ih je minimizovao ali je takodje ucinio odziv diska tromijim. Ali barem nije cesto brikovao sistem kada neka radnja uzme disk za sebe. Sad imam slican ali gori problem jer jos nisam podesio swap a nemam dovoljno memorije pa tako neka suntava web stranica zna da udari u limit i popuni mi citavu memoriju. Slicno se manifestuje samo jos vise blokira sistem i to na duze vreme.

Okruzenje nema veze sa tim, KDE, Deepin, GNOME, XFCE, LXQT, Openbox. Svuda se ista stvar manifestuje.

Edit: Cenim da se ovo ne desava na modernim SSD diskovima. Ja koristim neki WD btw, nije Seagate u pitanju. Ali nije neka sreca, mator je disk i ne narocito brz.

Edit2: Jel znas sta jos moze da zakoci sistem? PulseAudio... boze moj koje smece od softvera. Ali nema odgovarajucu alternativu, nazalost. Stuca kod streaminga zvuka preko mreze, pucketa, pri instalaciji nije mogao da se pokrene server, pisao neko djubre po disku umesto validne konfiguracije. Tek posle dva dana se stabilizovao i zapamptio konfiguraciju zvucnog sistema. Nemam pojma kako distribucije izlaze na kraj sa PulseAudio, ja se bas namuci kod Arch instalacije.

Poslednja izmena:
Vrh Dno