Šta je novo?

Kako izgleda Vas LINUX Desktop?

Ah hahahah ok lol

Edit : *** to me podsetilo nešto sad, ja koristim claws mail i sad recimo to bi izgledalo nešto poput "imam dobar prikaz fontova osim u kandže pošti" :d
btw respekt za total konvertiranje sa eng na srpski, mene bi to razvalilo, ne bih mogao da se snadjem uopšte iako mi je srpski maternji, ali bolje i tako nego polovično, recimo sve ti na engleskom ali datum nije i slično, bolje je total šaltovanje ma u kom smeru to bilo, eng ili srp nego pola pola.
S' tim što , recimo ne bi trebalo onda da se koristi reč fajl recimo na našim forumima, nego datoteka brate !
Ili.. koristim vatrenu lisicu, ponekad hrom :D

Poslednja izmena:
То можда за нешто друго а иначе је тица нормалан израз и не видим неку грешку. За разлику од пице. ;)

Datoteka je hrvatska reč što i ne čudi, pošto je srpski jezik ionako mišmeš stranih izraza od nastanka do danas. Samo Hrvati furaju te njihove izvorne i originalne reči, toga kod nas nije bilo niti će biti.

Iskreno, ja bih voleo da neko smisli adekvatne izraze koji bi zamenili englesko-srpske izraze ali to nije realno u ovom momentu. Prevod na Linuksu, svaki koji sam video je polovičan. Prevod na Windowsu takođe nije 100%. Veći problem je što su prevodi besmisleni. Najednostavnije stvari nemaju smisla, ne znam da li lingvisti rade prevod ali veze sa kompjuterima tj. računarima nemaju. Nije što sam navikao na engleski jezik nego je izbor izraza pri prevođenju kriminalan. Kada bi neko od mojih zahtevao sprski jezik na kompu, verovatno bi sam uzeo i prevodio.

Google prevodilac kaže da je datoteka slovenačka reč.

Srpski wiki za datoteku kaže ovo :

Datoteka (fajl) je imenovani, strukturirani skup podataka sadržajno vezanih, pohranjenih na mediju za memorisanje.
Podaci memorisani u datotekama se čuvaju i nakon prestanka rada određenog programa kome pripadaju i nazivaju se perzistentni podaci (engl. persistance - održano, postojano).

Poreklo reči
Dаtotеkа је složenicа, kovаnicа, dve reči, prvа dаto od lаtinske reči datum što znаči podаtак i grčke reči θήκη što se nа stаrogrčkom izgovаrа teke i znаči kutiја, kovčeg, beležnicа, nа novogrčkom tiki i znаči predmet, slučаја, i izvedenа је od τίθημι što znаči postаvlјаm, stаvlјаm.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Datoteka

Zato i jeste najbolje prebaciti se totalno na engleski, ne razmišljaš o glupostima :)

Prilozi

• Screenshot at 2017-05-21 23:36:26.png
    Screenshot at 2017-05-21 23:36:26.png
    21.5 KB · Pregleda: 62
Meni je taj trend izmišljanja novih imena za nešto što već postoji čista glupost. File je fajl, folder je folder, kakve datoteke i katalozi. Bespotrebno komplikovanje. Još kad vidim iseci i nalepi, pa svojstva...

Datoteke i direktorijumi i fascikle su postojale i pre kompjutera i upotrebe istih. A za izmišljanje, niko ništa ne izmišlja. Može da se prilagodi, primeni, proširi. Nije valjda da su i Švabe, Žabari a naročito galski Petlovi glupi? Jer neće da pričaju neokolonijalni indo-engleski? I ne, nije poziv na veliko srBstvo, koristite swahili ako hoćete ;-)

Neka srpska verzija bude kakva hoće svakako je ne koristim, engleska mi je uvijek daleko najupotrebljivija zbog termina. Na srpskoj se izgubim za dva minuta.

Zato što je prevod loš. Mada ni u originalu nije sjajno, cut/paste je glupost. Ne znam ko je to smislio, iz kog OS-a potiče. Uopšte ceo taj sistem rada sa fajlovima, ja sam negde nešto "isečem" pa blejim dok clipboard to kao čuva i onda na drugom mestu "nalepim" je smejurija. Move i Copy i opciona potvrda radnje koja se može postaviti na On/Off za svaku lokaciju iliti folder ponaosob. Mada iskreno, treba da postoji samo Copy a da se na nivou fajl sistema rešava problem reduntantnosti podataka

Datoteke i direktorijumi i fascikle su postojale i pre kompjutera i upotrebe istih. A za izmišljanje, niko ništa ne izmišlja. Može da se prilagodi, primeni, proširi. Nije valjda da su i Švabe, Žabari a naročito galski Petlovi glupi? Jer neće da pričaju neokolonijalni indo-engleski? I ne, nije poziv na veliko srBstvo, koristite swahili ako hoćete ;-)

Datoteke nije postojala, izmišljena je za potrebe prevoda OS-a. Druga stvar je direktorijum koji je regularan engleski naziv od koga se odustalo pa smo dobili folder (od Win95, ako se dobro sećam). Katalog (koji je postojao od ranije) uopšte nije smislen naziv, znamo šta je katalog. Uopšte mi je prevođenje loša ideja, a glupost ne ograničavam samo na nas Srbe (iako nosimo zastavicu). ( : Nije u pitanju od kog jezika prisvajamo reč, već u kom jeziku je prvobitno izmišljena i kako je zamišljena mašina, deo ili radnja.

Inače, slažem se da i u engleskom ima loših rešenja, Move je definitivno bolje rešenje od Cut npr.

Да не буде да гурам неки превод па је одатле громтица ... то је онако из зајебаванције. Не волим све преводе, смешно ми је кад неко каже да је датотека наша реч (ваљда од српске речи дата) а ионако се овим бавим много пре него што је било ко кренуо у превођење и навика остаје, фајл је фајл, фолдер (понекад директоријум, према прилици) је то што јесте а фасцикле, каталози и слично ме не занимају. Преводи су ми углавном били смешни када су се први појавили, мој пријатељ је имао комичне приче из екипе која је за малог меканог (ни ово није превод него оно са почетка) требало да преводи неки од пенџера ...
Move и cut су две приче, не знам како можеш да их поредиш.

Obe rade istu stvar, čak se negde i koristi move umesto cut. Šta tu ima da se poredi, jedina razlika je u reči koja se koristi?

Није баш исто, код команде move мораш да одредиш где се то пребацује а cut баца у клиборд и чека да изабереш да ли да то негде пребаци или не. Слично али не баш исто.

Malo ga sitničariš i komplikuješ, ako hoćeš baš, to je Move to..., ne (samo) Move (koje se koristi u nekim file browser-ima za indentičnu funkciju kao i Cut). ( : Između ostalog, mislio sam pre svega na samu reč Move, umesto Cut.

Inače, evo i mog Mint Cinnamon-a 17.3:
Screenshot from 2017-05-25 20:56:06.png

Da li je moguce (ovaj gore) taskbar, uciniti manjim?
Screenshot_20170526_091457.png

pokusavam da napravim ovakav. Stavio sam bas ovu temu ali kod mene nije toliko providan i nije takav..
bd42e3c3ee44ce9c759a2c324610519381f3.jpg

Poslednja izmena:
Naravno da je moguće. Desni klik na panel-panel settings. Pojaviće se strelica jedna stavi je iznad Height stisne levi klik i vuče gore dole. Ovako kada objasnim možda deluje čudno i teško ali veruj nije.
Koji na kraju kde si instalirao? Providnost,nadji transparent temu.

Poslednja izmena:
hvala :).. ja gledao ovu desno, ali ona je za smanjivanje po sirini.. :)
Jos samo da provalim kako napraviti da bude tako providan uz one dugmice za opcije itd...

strava :)... hvala

Još jedan savet :) Ako hoćeš da isključiš ovaj dosadni hamburger menu što ti je dole levo . Desni klik desktop -configure desktop -tweaks-odčekiraj show the desktop toolbox. Mene je nerviralo i morao sam da ga isključim .

Poslednja izmena:
Još jedan savet :) Ako hoćeš da isključiš ovaj dosadni hamburger menu što ti je dole levo . Desni klik desktop -configure desktop -tweaks-odčekiraj show the desktop toolbox. Mene je nerviralo i morao sam da ga isključim .

to care :)... misli mda cu dosta sad da ga isprobavam.. da ce verovatno puci heheh. al makar cu sklepati sta mi se dopada i odraditi reinstall i sve lepo podesiti.. :)samo kad bi bio onako providan taskbar.. :)

Rekoh ti, skini transparent temu. Dosta zavisi i od wallpapera, boje. Mislim da postoji i Plasma Explorer aplikacija, tako nesto se zove, gde možeš podešavati teme.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

pa skinuo sam transparent temu ali ne radi kod mene... :(

Probaj u settings-desktop behavior- effects pa probaj blur i background contrast ,poigraj se sa podešavanjima,upaliugasi pa vidi ima li razlike. Mada izgleda da ne radi na svaokoj grafici ovo podešavanje.

Poslednja izmena:
e to je resilo... nisam ni znao da to postoji... iskljucio sam neke opcije blare, fade... sad radi lepo... moze ovo lepo da se skocka :)

Imaš tu dosta podešavanja za animacije. Probaš i vidiš šta ti odgovara . Ja recimo obožavam Wobbly Windows :D Translucency možeš da ugasiš , to je transparentnost kada mrdaš prozor odnosno program.

Takođe ako želiš da ubrzaš animacije Display i MOnitor-Compositor-animation speed. Plasma ima milion podešavanja , možeš sve da ostaviš kako je default a možeš i sve da promeniš :)
Screenshot_20170526_104944.jpg

Ја о овоме годинама пишем, КДЕ има сва ова подешавања али нико не мора да их мења и дира, па нису терет. Коме је ОК основно, онда не мора ништа, ко хоће нешто другачије, он може да се до бесвести игра. Иначе ми се чини да је КДЕ4 имао више подешавања и да доста тога у плазми не ради или ради само делимично.

definitino cu se poigrati sa tim opcijama :)

Takodje :)

Prilozi

• Screenshot at 2017-05-27 15:41:09.jpg
    Screenshot at 2017-05-27 15:41:09.jpg
    315.6 KB · Pregleda: 80
Vrh Dno