Šta je novo?

Kako izgleda Vas LINUX Desktop?

@ABET,

Napravio si kao da je win10, 2x sam proveravao da nisam na win delu foruma.

Нова мода, данас и плазма и гноме и десетка изгледају као да су их иста предшколска деца правила. Срећом, за пар минута вратим 90% изглед из КДЕ4, још увек пролазе старе теме, па ме ово не погађа превише. ;)

Ako plasma izgleda kao da su je djeca iz predškolskog pravila, KDE 4 izgleda ko da su je ovi iz jaslica. :p

@ABET,

Napravio si kao da je win10, 2x sam proveravao da nisam na win delu foruma.

Nisam ja ništa pravio, a Windows 10 i Android su složeni sistemi za ovo. U pitanju je Endless Linux, skinovan Gnome. U pitanju je neki južnoamerički startap koji prodaje fensi kompjutere ala Apple sa ovim OS-om preinstaliranim. Može da se instalira pored Windowsa kao nekad Ubuntu bez particionisanja a može i regularno. Prošli put mi nije radio jer sam preko dd snimio arhivu. Jer ne skidaš ISO nego kompresovan ISO sa 2GB na 6GB otpakovan.

Gnome je mnogo komplikovan za ovo, bukvalno ima search bar i prečice integrisano u desktop, levo je shutdown, desno sat i prečice u taskbaru. Skinovan Gnome Software i opasno nalickan tutorijal, nešto što još nisam video u Linux svetu. Sa dizajnerske tačke gledano, ovo je ozbiljniji poduhvat nego Elementary OS ali mi se svejedno ne dopada :)

Boze me sacuvaj kakve sve necu procitati gluposti vezane za Gnome.
Kao neko ko radi od verzije 3.2 sa Gnome-om mogu vam reci da je workflow odlican, svetlosnim godinama bolji od win 7, 8, 10, i ostalih gluposti (tipa mate, xface ...).
Tu bih izostavio jedino i3 koji koristim na laptopu i koji zaista ima svoju primenu na slabijim masinama (ostale win managere nisam probao)).
Vas problem je sto ste se navikli na neke ustaljene principe koriscenja koji su potpuno prevazidjeni. Prosto je smejurija kada vidim nekog ko drlja i trazi aplikacije po menijima, trazi file-ove, juri aplikacije po taskbaru itd.
Ne mogu da vam opsem kakvu mi nervozu stvara kada neke operacije treba da uradim na win-u pogotovo na ovoj novoj smejuriji od Wina 10.
Unity sam koristio i ima nekih ok ideja ali je ipak mnogo losiji od Gnome-a.
Najveci problem trenutno kod Gnome-a je njegove performanse koje pocinju da opadaju posle duzeg koriscenja (recimo kada ne gasim komp jedno 5-6 dana, moze se probati restart shell-a ali je to kratkotrajno resenje) kao i dodavanjem extenzija ali se radi na tome pa sa GTK4 stize i GSK koji bi trebao da resi i te probleme. (pretpostavljam da ce ceo shell da ponovo prepisu)
O tome koliko je Gnome odmakao u implemetaciji Waylanda mislim da nije potrebno pominjati. (generalno su performanse bolje i bolja je glatkoca animacija ali nije jos uvek top)
Moj savet, nemojte pokusavati da prilagodite Gnome drugim OSovima nego pocnite da ga koristite onako kako su ljudi zamislili (uz par obaveznih ekstenzija).
I prekinite da pricate gluposti tipa sivi mi fontovi, nevidi se ovo itd... Imate tonu tema a ako niste necim zadovoljni treba vam celih 5 min da to editujete u css-u.

Poslednja izmena:
Sto ljudi, sto ćudi. Ja sam spreman da se potučem sa svakim ko pokuša da me natera da koristim Gnome ili Unity.

Haha.. baš tako. Ja sam se skrasio na Mintu. Meni radi posao.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Linux Mint xfce
Screenshot_2017-05-17_10-19-30.jpg

Boze me sacuvaj kakve sve necu procitati gluposti vezane za Gnome.
Kao neko ko radi od verzije 3.2 sa Gnome-om mogu vam reci da je workflow odlican, svetlosnim godinama bolji od win 7, 8, 10, i ostalih gluposti (tipa mate, xface ...).
Tu bih izostavio jedino i3 koji koristim na laptopu i koji zaista ima svoju primenu na slabijim masinama (ostale win managere nisam probao)).
Vas problem je sto ste se navikli na neke ustaljene principe koriscenja koji su potpuno prevazidjeni. Prosto je smejurija kada vidim nekog ko drlja i trazi aplikacije po menijima, trazi file-ove, juri aplikacije po taskbaru itd.
Ne mogu da vam opsem kakvu mi nervozu stvara kada neke operacije treba da uradim na win-u pogotovo na ovoj novoj smejuriji od Wina 10.
Unity sam koristio i ima nekih ok ideja ali je ipak mnogo losiji od Gnome-a.
Najveci problem trenutno kod Gnome-a je njegove performanse koje pocinju da opadaju posle duzeg koriscenja (recimo kada ne gasim komp jedno 5-6 dana, moze se probati restart shell-a ali je to kratkotrajno resenje) kao i dodavanjem extenzija ali se radi na tome pa sa GTK4 stize i GSK koji bi trebao da resi i te probleme. (pretpostavljam da ce ceo shell da ponovo prepisu)
O tome koliko je Gnome odmakao u implemetaciji Waylanda mislim da nije potrebno pominjati. (generalno su performanse bolje i bolja je glatkoca animacija ali nije jos uvek top)
Moj savet, nemojte pokusavati da prilagodite Gnome drugim OSovima nego pocnite da ga koristite onako kako su ljudi zamislili (uz par obaveznih ekstenzija).
I prekinite da pricate gluposti tipa sivi mi fontovi, nevidi se ovo itd... Imate tonu tema a ako niste necim zadovoljni treba vam celih 5 min da to editujete u css-u.

Font rendering je generalno problematičan ali da se srediti. Konkretno problem koji imam je vezan samo za Gnome Tweak, nemam pojma kakvu su senku hardkodirali u Extensions odeljak, i iskreno mrzi me da menjam. Ionako je taj Gnome weak samo GUI za dconf podešavanja koji je opet GUI za gomilu gsettingsa. Mislim da bi trebali integrisati to u Settings ali neće iz istih razloga što je vanilla Gnome toliko prost. A razlozi su lakše održavanje i manje glavobolje za Red Hat pri pružanju podrške klijentima. Manje opcija, skrivenije opcije znače manje cimanja.

Gnome najveći problem je mamutska potrošnja memorije, mada je pola keširanje ali opet ne razumem na šta ode tolika memorija. Mada to važi za sve pa i Windows. Ima tu nekih transparency efekata i tu i tamo neki gradient, par animacija (open dash animacija je grozna, ubi me ako ima 15 frejmova, nju prvu gasim) ali opet ne razumem gde odoše silni megabajti memorije. Najzanimljivije je što ekstenzije koje su javascript ne troše puno memorije, imam ih 30-tak (sve mi trebaju) i ne troše ni 100MB sve ukupno a dodaju 500% na funkcionalnost, najveći broj su indikatori.

Meniji su i dalje tu. CSD skriva menije pod one glupe hamburger dugmiće i još par nekih kriptično dizajniranih. CSD nije loša ideja ali je implementacija takva da svako tera svoju priču iako je osnovna ideja da se napravi sistem uniformnih application task panela kroz ceo sistem. Tako neko hardkoduje window buttons (Photos app i onaj Colour Picker), neko ima hamburger meni levo, neko desno, neko nema uopšte.

Shell možeš na brzinu da restartuješ ako je memory leak vezan za Shell, a ne Gnome pajping što drži celu stvar na okupu. Ovo drugo bi trebao da reši logout. Bilo bi dobro kada bi systemd mogao da ima service scheduler koji radi dok je komp u suspend modu i povremeno restartuje procese po želji ali iskreno nemam pojma da li je to uopšte tehnički izvodljivo jer nisam siguran šta sve može OS dok je suspendovan.

Problem editovanja CSS je isti kao problem koji imaju ekstenzije. Problem sa ekstenzijama je taj što su budževina, slabo dokumentovana koju ljudi na slepo pišu što dovodi do toga da promena neke biblioteke menja i način na koji ekstenzija komunicira sa Shell i samim tim je čini neupotrebljivom posle apdejta. To se rešava tako što se jasno definišu mehanizmi i dokumentuju ali izgleda da Red Hat baš briga za to. Tako i taj CSS, moram da vijam sto fajlova po sistemu i svaki menjam i gledam u pasulj šta je šta, bukvalno testiranje promena šta se vizuelno promenilo. Ne postoji editor niti jasan način kako šta promeniti.

Edit: Najveći problem sa Gnome koliko čujem je multimonitor setup ali ja to ne korisim tako da nemam problema.

Edit2: Sa Waylandom se stiglo najdalje na Gnome ali to i dalje nije upotrebljivo. Veliki broj aplikacija se izvršava pod XWayland i samim tim sporije nego pod Xserverom. Wayland ima previše bubica, proći će bar još pola decenije dok ne postane standard.

Poslednja izmena:
CK1NUW6.jpg

Instalirao sam ga pre par sati i sve mi radi kako treba, sve je poznato i normalno, osim što su panel stavili vertikalno/desno, ali to se reši za dve sekunde. Videćemo koliko je stabilan i da li je Plasma uobičajeno ili neuobičajeno bagovita. Doduše, ja nisam posebno zahtevan korisnik. Kod KDE mi najviše smeta što ne umem da rešim tiling prozora. Ipak sam ja XFCE veteran...

Instalirao sam ga pre par sati i sve mi radi kako treba, sve je poznato i normalno, osim što su panel stavili vertikalno/desno, ali to se reši za dve sekunde. Videćemo koliko je stabilan i da li je Plasma uobičajeno ili neuobičajeno bagovita. Doduše, ja nisam posebno zahtevan korisnik. Kod KDE mi najviše smeta što ne umem da rešim tiling prozora. Ipak sam ja XFCE veteran...
To oko panela nije problem caskom se prebaci dole, ja sam u KDE4 drzao i panel gore koji se povlacio kad maknem misa. Uslovno mana ovog distro je sto ima ogranicen repozitorijum, nema gnome programa. Sto se tice plasme bolje radi nego kod originala u Neon distrou. Meni se tiling pojavljuje u Neon distrou (ako sam dobro razumeo termin tiling=kockice) ali samo u par programa, jedan od njih je Firefox i to samo oko polja za search. Imao sam problem sa blenderom ali to je reseno setovanjem blendera, karica je sa radeon drajverima jer pro drajvera nema iako je kartica formalno podrzana, kad se malo prodzara po firmware vidi se da amdgpu ima samo za par kartica.

Kod KDE mi najviše smeta što ne umem da rešim tiling prozora.

Mislio sam na slanje prozora levo/desno na pola ekrana sa win taster + strelica levo/desno, kao u Windowsu. To se na Manjaro Xfce lako namesti u window managementu, a u nekim distroima je tako po defaultu. i to u različitim DE. Mada, nije ni bitno toliko, tu opciju koristim samo kada kopiram nešto iz Chromea u terminal ili u calibre.

Poslednja izmena:
Mislio sam na slanje prozora levo/desno na pola ekrana sa win taster + strelica levo/desno, kao u Windowsu. To se na Manjaro Xfce lako namesti u window managementu, a u nekim distroima je tako po defaultu. i to u različitim DE. Mada, nije ni bitno toliko, tu opciju koristim samo kada kopiram nešto iz Chromea u terminal ili u calibre.
Pravo da ti kazem nikad nisam imao potrebu za tim, ja fiksiram prozore na odredjeno mesto u primarnom ili sekundarnom ekranu. Imam povezana 2 ekrana, terminal i HD TV; na terminalu fiksiram poziciju i velicinu za svaki program koji stano koristim, na drugi ekran idu video playeri. Ima tona podesavanja neka nisam ni probao, pre neki dan procitam ima cak i ugradjen program za rotaciju pozadine, juce sam se igrao pa cu malo da ispalim zenu kad sedne za PC.

Nema toga što KDE ne može :D

Global Shortcuts -> KWin -> Quick Tile Window to .... -> Namesti koju god sekvencu 'oćeš

Screenshot_20170519_214527.png

Bravo i hvala, namestio sam prečice :) Mada, sakrivaju stvari po meniju i podešavanjima majstorski, svaka im čast. Ili je to prosto neka druga logika u odnosu na Xfce, recimo. Kod njih je kao kad uđeš u prodavnicu, a prodavci te vode na sve strane da ti pokažu jakne koje stoje na pet mesta. Ljudi, muško levo, žensko desno. Jakne na jednom mestu, majice na jednom mestu, patike na jednom mestu u prodavnici, a ne podeljeno po ko zna kojim kriterijumima.

Nego, sad sam na MAUI koji se deklariše kao Ubuntu 17.03 xenial.

Screenshot_20170519_235440.jpg

Bravo i hvala, namestio sam prečice :) Mada, sakrivaju stvari po meniju i podešavanjima majstorski, svaka im čast. Ili je to prosto neka druga logika u odnosu na Xfce, recimo. Kod njih je kao kad uđeš u prodavnicu, a prodavci te vode na sve strane da ti pokažu jakne koje stoje na pet mesta. Ljudi, muško levo, žensko desno. Jakne na jednom mestu, majice na jednom mestu, patike na jednom mestu u prodavnici, a ne podeljeno po ko zna kojim kriterijumima.

Nego, sad sam na MAUI koji se deklariše kao Ubuntu 17.03 xenial.

Pogledajte prilog 229350

Eh kako ga to prekstrise Ubuntu 17.03, Ubuntu uvek ide xx.04 i xx.10 Maui je neka suluda kombinacija, Ubuntu, Neon i njihov deo sto prave. Plasma ima je uek starija verzija od zvanicne u Neon distrou.

A kakav je onaj Krevenge, tako valjda se zove?To Arch sa instalerom samo ili ne, probao neko? Vidim sada da imaju svoju temu neku. Ja imam skinut i Neon i Maui i krevenge ali nisam ih nešto testirao. Malo samo Neon, presaltao sam se na kde i sada vrtim samo to okruženje, ovo ostalo sam izgustirao. Manjaro mi je ubio želju za "distro hopingom" :)

Screenshot_20170520_093535.jpg

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Krevenge je KDE verzija Revenge distroa koji je u suštini Arch. Postoji još i OBRevenge i dobro poznati Revenge installer za Arch. Održavaju ga Jody & Amy James, muž i žena geekovi :)

Inače i ja vrtim ovih dana razne KDE distroe da vidim hoće li mi neki leći. Ostali su mi još Arch, Mint, Neon i Sabayon za isprobavanje.

Poslednja izmena:
Ja probao malo Maui. Mislim da sam probao sve što sam želeo. Mozda taj KRevenge. Dakle Manjaro KDE mi je sada glavni i to je to trenutno. Neon je isto ok i on mi je prva zamena ako batalim Manjaro. Jedino što imam jos zacrtano je novi qt budgie na Solus kada izadje.

Poslednja izmena:
Meni se Neon dopao, pogotovo što ima minimalan broj aplikacija instaliranih out of the box.

KDE Arch i KDE Manjaro mi brljaju sa fontovima u browserima i to tako što su neki fontovi veći i boldirani (na facebooku npr.) nego u drugim KDE distroima.. Napravio sam screenshot Neona i Manjara i Archa na istoj stranici i uporedio. Tačno se vidi da su neki fontovi identični (u bookmark bar-u, u tabovima), a neki su (nazivi torrenata na torrent sajtu) kao što rekoh veći i ružniji na Archu i Manjaru. Ne umem to da podesim.

Firefox ima opciju kada uđeš u podešavanja fontova da stikliras da li želiš da pojedini sajtovi koriste svoje font podešavanje ili tako nesto slično. Baci pogled možda ima razlike.

Firefox ima opciju kada uđeš u podešavanja fontova da stikliras da li želiš da pojedini sajtovi koriste svoje font podešavanje ili tako nesto slično. Baci pogled možda ima razlike.

Nema veze, instalirao sam Antergos KDE i to je to. Za tri sata isprobavanja nemam ni jednu zamerku :) Izvini Manjaro... Ako ništa, barem znam da, bez obzira na DE, sistem mora biti baziran na Archu da bi mi se skroz svideo.

Једино што мењам на фонтовима је то да искључим хинтинг и делује ми да одмах лепше (за мене, наравно) изгледа. Ипак, последњих неколико недеља се појављују чудне ствари, мислим да ми је Громтица ту највише погоћена, поједини фонтови постају оштрији, линије тање ... пре неки дан сам приметио да мејл који сам писао има другачија наша слова, као да се комбинује фонт са и без. Нисам се нешто упуштао, ретко то виђам да бих губио време око подешавања.

Годинама сам упоређивао разне дистрибуције и варијанте и на крају стигао до Арчија. Алтернетива је Манџаро који је све бољи а скоро сам набацио и Антергос који делује солидно и употребљиво али сада имам толико мало времена за играње да је он ту али ћу ко зна кад да га пробам. Од Убунту базираних Кубунту, не волим да будем тестер некима који хоће грлом у јагоде а нису спремни да одраде до краја. Последњи такав ми је био NetRunner који је почео у два смера, Кубунту и Манџаро па подваријанте да би на крају имали неколико измена и прешли на Дебијанце а оне прве тотално запустили. Неозбиљно.

Штедим тастатуру па понекад избацим које слово или размак. ;)

Screenshot_20170521_183536.png

Prilozi

• Screenshot_20170521_183307.png
    Screenshot_20170521_183307.png
    18 KB · Pregleda: 65
Vrh Dno