Šta je novo?

Kako da uninstaliram XP ?

• Začetnik teme Začetnik teme Vapor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vapor

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2003
Poena
619
Na C imam WinME a na D WinXP. NIGDE nemam uninstall opciju za XP (ni u njemu samom ni u ME-u; cak ne radi ni WINDOWS\SYSTEM32\OSUNINST.EXE - prijavi "The SETUPAPI.DLL file is linked to missing export NTDLL.DLL:NtClose." - bilo da ga startujem iz ME ili XP).
Iz principa necu da formatiram disk da bi uklonio XP kad znam DA moze (ali neznam KAKO 🙂
Pokusam sledece:
- obrisem iz roota C-a sledece fajlove (dobro, ne obrisem vec ih samo premestim u custom temp folder) : Ntldr; Ntdetect.com; Bootsect.dos i Boot.ini.
- resetujem racunar u nadi da ce se lepo podici ME bez bilo kakvih pitanja o dual bootu jer (po meni, logicno) sam uklonio sve fajlove koji iniciraju db i da lepo obrisem iz ME-a Win dir sa D-a, Program Files, itd.
- ALI, dobijem poruku (neznam je doslovce) nesto tipa "ubacite sistemski disk"
- ubacim sistemsku disketu
- vratim gore pomenute fajlove u root
- resetujem opet racunar i sve radi normalno (dual boot - Me or XP)

Ako nesto znaci:
- XP je bez SP-a
- izabrao sam FAT32 za D:

Znaci - nigde uninstall opcije !

Citah negde da bi pomogla komanda FDISK -MBR (ili tako nesto). E sad, pretpostavljam da ta komanda brise Master Boot Sector diska (ako sam dobro provalio skracenicu) ali da li to iziskuje kasnije formatiranje diska ? Ne smem da probam 🙂 !

PLEASE HELP ! Hocu da se otarasim XP-a bez formatiranja !!!!!!

Thanx!

igor1840 je napisao(la):
Na C imam WinME a na D WinXP. NIGDE nemam uninstall opciju za XP (ni u njemu samom ni u ME-u; cak ne radi ni WINDOWS\SYSTEM32\OSUNINST.EXE - prijavi "The SETUPAPI.DLL file is linked to missing export NTDLL.DLL:NtClose." - bilo da ga startujem iz ME ili XP).
Iz principa necu da formatiram disk da bi uklonio XP kad znam DA moze (ali neznam KAKO 🙂
Pokusam sledece:
- obrisem iz roota C-a sledece fajlove (dobro, ne obrisem vec ih samo premestim u custom temp folder) : Ntldr; Ntdetect.com; Bootsect.dos i Boot.ini.
- resetujem racunar u nadi da ce se lepo podici ME bez bilo kakvih pitanja o dual bootu jer (po meni, logicno) sam uklonio sve fajlove koji iniciraju db i da lepo obrisem iz ME-a Win dir sa D-a, Program Files, itd.
- ALI, dobijem poruku (neznam je doslovce) nesto tipa "ubacite sistemski disk"
- ubacim sistemsku disketu
- vratim gore pomenute fajlove u root
- resetujem opet racunar i sve radi normalno (dual boot - Me or XP)

Ako nesto znaci:
- XP je bez SP-a
- izabrao sam FAT32 za D:

Znaci - nigde uninstall opcije !

Citah negde da bi pomogla komanda FDISK -MBR (ili tako nesto). E sad, pretpostavljam da ta komanda brise Master Boot Sector diska (ako sam dobro provalio skracenicu) ali da li to iziskuje kasnije formatiranje diska ? Ne smem da probam 🙂 !

PLEASE HELP ! Hocu da se otarasim XP-a bez formatiranja !!!!!!

Thanx!
udri fdisk /mbr u winme pa onda brisi sve to
udri prvo fdisk /mbr

Znaci, nema formatiranja posle toga ?

igor1840 je napisao(la):
Znaci, nema formatiranja posle toga ?
Nema, posle toga ces moci da dizes samo Win ME, tako da ces moci da brises sa D particije sve sto treba da bi uklonio XP.
Mada, ja bih ipak upotrebio Format.

Kada probam fdisk /mbr iz WinME-a (sto nije pametno, znam) dobijem "Incorrect DOS version".
Ako podignem sistem sa sistemske diskete, ukucam fdisk /mbr (pre toga sam opet uklonio one fajlove), resetujem racunar (u rootu su ostali Autoexec.bat; Msdos.sys; Command.com i Io.sys) i logicno, posle brisanja mbr-a, i ostavljanja ME-ovih sys fajlova, ocekujem da se digne ME.
Ali, dobijem:
"NTLDR is missing
Press any key to restart..."
Vratim sve one fajlove u root, restartujem, i opet sam na istome (dual boot)!!!

Da li sam nepravilno koristio fdisk ?
Ponavljam da ne zelim da formatiram, jer sam siguran da moze i bez toga!

Kako i kad si napravio sistemsku disketu? Po svoj prilici nije pravljena u WinME, nadji nekoga da ti naprvai tu disketu sa WinME pa onda odradi sve prethodno. Inace nema potrebe za formatiranjem D particije samo obrisi WinNT (ili windows), program files, recycled i documents and settings.

Disketa JESTE napravljena iz ME-a !!! JA sam je napravio ! Uostalom, i ja sam pomislio da je do diskete, pa sam je opet PREKJUCE napravio - Add/Remove Programs//Startup Disk, zar ne ? (lagana ironija u vazduhu...)

Nazad
Vrh Dno