Šta je novo?

Kako da potpuno isključim HDR preko HDMI?

star-duster

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
345
Prvo, obično me pitaju zbog čega ne želim HDR. Odgovor je jednostavan - izgleda jako loše na mojim televizorima (LG 43UJ670V i Samsung UE50MU6172U). Nisu sposobni za pravi HDR, a imaju podršku za njega, pa se često forsira na silu. Npr. u Netflix aplikaciji je sve izgledalo jako, jako loše pod HDR sve dok nisam spustio plan (pretplatu) sa 4 uređaja 4K HDR na jeftiniji paket, tj. 2 uređaja Full HD bez HDR. Nije moglo da se drugačije isključi HDR.
Znam da je HDR super kad radi kako treba (tj. na odgovarajućim televizorima), ali kod mene je užas.

A sad konkretna situacija. Od pre par meseci imam Supernovu, išla je na dva televizora (preko optike pa na koaksijalni) i izgledalo je sasvim OK. Juče su mi doneli Move set top box za jedan TV, a uzeli jedan CAM modul sa karticom koji sam privremeno dobio. Sada preko Move boksa televizor stalno forsira HDR. Slika je jako loša. Na televizoru je uvek prepoznat kao HDR signal, čak i kada u podešavanjima boksa navodno isključim HDR. Vidi se oznaka HDR na ekranu i u meniju televizora. Ne pomaže nijedno podešavanje ni na televizoru, probao sam podešavanja za taj HDMI ulaz, ne pomaže. Samo imam opcije za podešavanje slike u okviru HDR profila. Doterao sam sliku da liči na nešto, ali je i dalje mnogo lošija nego ranije dok je bila preko koaksijala.

Za Sony PS4 sam nekada davno isključio HDR i na istom tom televizoru više nije bio prepoznat kao HDR signal, ali sada Move STB vidi uvek kao HDR, ne pomaže nijedno softversko podešavanje.
Zato pitam - da li postoji neko hardversko rešenje?
Da li bi neki HDMI kabl sa slabijim specifikacijama, ili možda HDMI spliter, eventualno "naterao" televizor da ne vidi Move kao HDR uređaj? Da ne može da izgura taj signal pa da ne bude HDR?

(Znam za rezervne opcije za gledanje poput castinga sa telefona ili korišćenja smart aplikacije na televizoru, ali me sada konkretno zanima da li može da se nekako sredi da ovaj Move STB hardverski rešim da ne bude HDR?)

izgleda jako loše na mojim televizorima
Nisi jedini,kod mene UE50AU7172UXXH,svašta sam probavao ali je slika,kada je uključen HDR,jezivo odvratna...Jedva čekam da crkne da ga bacim,srećom izgleda da polako otkazuje.Nikada više Samsung u tom cenovnom rangu,a plaćen je oko 600€,izgleda samo preko soma valjaju.Nisam toliko u tematici pa možda grešim,ali moje iskustvo je tako.
Izvini što ti nisam pomogao,morao sam malo da se izjadam :)

U boksu mora postojati opcija za gašenje HDR?

U boksu mora postojati opcija za gašenje HDR?
Da, postoji. Ali ne pomaže. Kao što sam i napisao, na televizoru ostaje prepoznat kao HDR signal čak i kad je ugašen na boksu.
Promeni se nešto malo kad se uključi-isključi na boksu, ali na televizoru ostaje loša slika i piše da je HDR u oba slučaja.

Nisi jedini,kod mene UE50AU7172UXXH,svašta sam probavao ali je slika,kada je uključen HDR,jezivo odvratna...Jedva čekam da crkne da ga bacim,srećom izgleda da polako otkazuje.Nikada više Samsung u tom cenovnom rangu,a plaćen je oko 600€,izgleda samo preko soma valjaju.Nisam toliko u tematici pa možda grešim,ali moje iskustvo je tako.
Izvini što ti nisam pomogao,morao sam malo da se izjadam :)
Da vidiš tek kako užasno izgleda HDR na LG-ju... :(
Plus što sam sa njim imao i druge muke: https://forum.benchmark.rs/threads/ljubičasta-fleka-na-led-lg.439767/page-3#post-7428110

Za sledeći televizor ili da tražim nešto preko 1000 €, ili da kupujem najprostiji no-name od ispod 200 € koji nema HDR pa ga ne bi ni pokušavao... Ovi u sredini (koji se pretvaraju da su nešto što nisu) očigledno ne valjaju (bar ne za HDR).

Poslednja izmena:
Da ne idem široko,ali ajde...Ma znaš kada bih dao soma za tv :)
Imam i FOX neki sa webOS,kada je HDR uključen totalno druga priča.
U Samsung sam se baš razočarao,verovatno zbog neznanja tj nezainteresovanosti za tu temu.

Ај` у двајес марке да ће @offline71 следећи ТВ бити Ћомин ТВ... Јер, узми Шаоми, брааатееее
Зезам се, наравно. Проблем са HDR-ом, а поготово Dolby Vision-ом, јесте да у (за наше појмове) средњој класи ТВ-а (500-600 евра 55") скоро нити један нема довољно добар контраст и осветљење да би приказао HDR/DV онако како треба. Искочи повремено неки модел на акцији (TCL c805) способан за квалитетан приказ, али је то на жалост ретко. Углавном, на правом смо месту - овде можемо добити добар савет од људи који имају искуства.
Што се тиче твог проблема - пробај са HDMI каблом верзије до 1.4 јер немају подршку за HDR. Она је кренула тек од стандарда HDMI 2.0. А ако ја добро видим, супернова MOVE бокс има AV излаз који поседује и твој Санцуг (у његовом случају улаз) и... евоооо рееешееењааа 😁 (што би рекао Радован Д Трд) - уживај у SDR садржају ;)

Хдми 1.4, како каже Сале, и помози Боже

hdmi-versions.jpg

Мала допуна, 1.4 ревизија кабла ПОДРЖАВА 4к@60 али само на 4:2:0 колор спејсу.

Poslednja izmena:
Hvala na predlozima! Nisam trenutno našao po fiokama stare HDMI kablove, a drugi uređaji su povezani novijim kablovima pa ne vredi da probam njih. Ali pojaviće se negde neki stari 1.4 za probu. Javiću kad nađem, verovatno ne danas.

A što se tiče spomenutog AV ulaza-izlaza, vidim da ima na boksu mali izlaz. Pretpostavljam da je u pitanju 3.5 mm koji kablom ide na kompozitni (na činčeve)? I na televizoru je mali ulaz, tj. dva - žuti i plavi. Imao sam verovatno i adaptere koji su išli uz TV, ali u selidbi je to izgubljeno.
Elem, pitanje je - koju rezoluciju bih mogao da guram preko tih kablova? Čini mi se da ne bi išao full HD?

Nazad
Vrh Dno