Šta je novo?

Kako da namestim hard disk?

JasnaG

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2006
Poena
304
Pozdrav svima :)
Ja sam jedna starija gospodja, poznajem rad na racunaru ali se u racunarske komponente ne razumem ni malo, pa cu pokushati sto detaljnije da opishem sta me zanima.
Nisam sigurna ali mislim da imam plocu Asus K8E ( ili tako nesto slicno ) i Western Digital hard disc kapaciteta 80 gigabajta ( ostale komponente mislim da nisu vazne pa ih necu navesti )
Pre neki dan sam dobila neki stariji hard disc od kolege ( 40 gb AT Fireball lct 20-Quantum Fireball lct) i ja taj hard disc hocu da dodam u kuciste i da ga koristim iskljucivo za smestanje muzike i pravljenje bekapa odredjenih fajlova.
Posto mi je kolega objasnio kako da namestim hdd (otvorim kuciste, ubacim hard dick, u njega utaknem onaj kabl sa zilicama i kabl od napajanja ) ja sam hrabro krenula u montiranje medjutim na samom startu susrela sam se sa problemom.
Kada sam otvorila kuciste, uvidela sam da je hard disk koji posedujem povezan sa maticnom plocom nekim crvenim tankim kablicem ( nije onaj beli kabl sa zilicama ) i na njega ne mogu da dodam josh jedan hard disc.
Moje pitanje glasi: Da li ja uopste mogu da postavim ovaj hard disk u racunara, i ako mogu - kako?
Ako neko bude imao volje, molim da mi napishe sto detaljnije postupak postavljanja ovog hard diska.
Hvala
Pozdrav od Jasne. :wave:

Taj HDD shto imate u kompjuteru je SATA HDD, a dobili ste PATA disk od kolege. Nije nikakav problem, sve shto treba je da ga nakachite na slobodan ATA kabl, tj, ako imate samo 1 optichki uredjaj, imate i 1 slobodan konektor za taj HDD (na istom kablu sa optikom). Jedino morate da podesite da HD bude Master a optichki uredjaj SLAVE, a za to morate da izvuchete optiku i podesite jumpere na optici i HDD-u (mali konektori na zadnjoj strani uredjaja gde se povezuju kablovi za podatke i napajanje, i obichno pishe CS, MA i SL, shto znachi redom: Cable select, master i slave). Ako neshto nije jasno, tu smo.

Taj HDD shto imate u kompjuteru je SATA HDD, a dobili ste PATA disk od kolege. Nije nikakav problem, sve shto treba je da ga nakachite na slobodan ATA kabl, tj, ako imate samo 1 optichki uredjaj, imate i 1 slobodan konektor za taj HDD (na istom kablu sa optikom). Jedino morate da podesite da HD bude Master a optichki uredjaj SLAVE, a za to morate da izvuchete optiku i podesite jumpere na optici i HDD-u (mali konektori na zadnjoj strani uredjaja gde se povezuju kablovi za podatke i napajanje, i obichno pishe CS, MA i SL, shto znachi redom: Cable select, master i slave). Ako neshto nije jasno, tu smo.
Evo me opet. Nisam mogla ranije da se javim :)
Hvala Jozzo na odgovoru, pokusala sam da uradim tako kako si mi rekao ali opet problem.
Naime ja imam 2 opticka uredjaja na tom ATA kablu ( jedan je dvd citac a drugi cd snimach) a drugi kraj tog kabla je ubacen na plocu u neko plavo leziste ( ne znam kako se taj deo tacno zove pa cu ga nazvati lezistem a vi ste iskusniji pa razumete na sta mislim) i nema vise tih konektora praznih. Odmah pored tog plavog lezista na ploci, se nalazi josh jedno, crne boje i ono je prazno tj nema nikakav kabl koji je zakacen na njega.
Malo nize na ploci se nalazi i trece leziste, takodje crne boje. u kojem se nalazi kabl koji je povezan na flopy disc drive.
Sta ja sada treba da radim? Da iskljucim jedan od ova 2 uredjaja i da na njegovo mesto zakacim ovj drugi hard disc a na njemu da namestim taj dzamper da stoji kao master a ovaj uredjaj koji ostaje na istom kablu da bude slave ( Master znaci kao glavni jel da? Ako stavim taj dzamper na tom hard disku da bude master jer on preuzima glavnu ulogu na racunaru umesto ovog Western Digital hard diska koji vec stoji u racunaru i povezan je sa malim crvenim kablicem ili samo preuzima ulogu glavnog na tom kablu sa kojim je povezan sa plocom?) a u ovo crno leziste koje je prazno da stavim novi kabl ( imam neki kabl koji je sa jedne strane plav tj taj konektor mu je plave boje) i sa tim kablom da povezem ovaj drugi opticki uredjaj koji je ostao? Kako njemu treba da se podese dzamperi?
Izvinjavam se ako sam malo dosadna i sto pisem laicki, ali sta cu kad se ne razumem a verujem da je ova operacija vrlo jednostavna.
Hvala josh jednom Jozzo na javljanju i pomoci, i svakom ko se bude javio ovde da mi pomogne.
Pozdrav od Jasne :,,:

Evo ovako. Tvoje slutnje su potpuno tacne, tj. pravo razmisljas. Mozes da iskljucis jedan od optickih uredjaja i umesto njega postavis HDD bas na nacin koji si opisala. Jumper tu ima ulogu samo da razgranici koji je koji uredjaj i kada se kom uredjaju salju podaci posto su vezani paralelno. To nema apsolutno nikakve nikakvog znacaja oko prioriteta diskova.
Moj savet je da taj kabl za optiku prebacis u cni konektor a na taj drugi kabl prikljucis HDD.

najjednostavnije resenje je da kupite jos jedan ATA kabl, on je reda 150-200dinara, zakacite njega u taj drugi ATA slot na maticnoj ploci (crno leziste pored plavog) i stavite hdd na njega, mozda vas posle bude zezao boot, jer neke ploce po defaultu dizu operativni sistem sa ATA diska, ako se to desi morate uci u BIOS i tamo namestiti da 1st boot devise bude SATA HDD.

Evo sta sam uradila
Kabl koji povezuje opticke uredjaje (ovde dzampere nisam dirala) sa maticnom plocom koji na kraju ima plavi konektor i ubacuje se u plavo leziste na ploci ( zasto sve vreme imam osecaj da je taj kabl bash zbog te plave boje poseban? ) sam izvadila i stavila u leziste pored . U to plavo leziste sam ubacila rezervni kabl koji takodje ima plavi konektor, povezala na hard disk, na hard disku namestila dzamper da bude master.
Kada sam upalila racunar izasao mi je welcome screen od maticne ploce i pisalo je da stisnem del da bih usla u setup i usla sam u bios. Posto ocigledno nesto nije uradjeno kako treba jer bi se racinar lepo i normalno podigao ja sam prepisala neke podatke iz biosa za koje mislim da su vazni i da eventualno ukazuju sta sam pogresno uradila. Predpostavljam da ovaj kabl nije odgovarajuci ili treba da se podesi nesto u biosu kao sto Misko rece.
Evo podataka:

MAIN MENu:
Primary IDE Master - Quantum fireball ( disk koji zelim da povezem0
Primary IDE Slave - Not detected
Sec. IDE Master - cd pisac ( prepoznajem po oznakama )
Sec. IDE Slave - dvd rom ( - II- )
Third IDE Master - Western Digital Hard Disk (koji se vec nalazio u racunaru )
Fouth IDE Master - Not detected

HDD DRIVES:
1St Drive - Quantum Fireball
2nd Drive - Western DIgital

BOOT DEVICE PRIORITY:
1St Boot Device: Flopy
2Nd Boot Device: CD pisac
3rd Boot Device Quantum Fireball HDD

Sta ne valja? :D
Bicu ovde na forumu danas dok ne nateram prokletinju da radi :D
Hvala na pomoci

Evo podataka:

MAIN MENu:
Primary IDE Master - Quantum fireball ( disk koji zelim da povezem0
Primary IDE Slave - Not detected
Sec. IDE Master - cd pisac ( prepoznajem po oznakama )
Sec. IDE Slave - dvd rom ( - II- )
Third IDE Master - Western Digital Hard Disk (koji se vec nalazio u racunaru )
Fouth IDE Master - Not detected

HDD DRIVES:

BOOT DEVICE PRIORITY:
1St Boot Device: Flopy
2Nd Boot Device: CD pisac
3rd Boot Device Quantum Fireball HDD

Sta ne valja? :D
Bicu ovde na forumu danas dok ne nateram prokletinju da radi :D
Hvala na pomoci

tako nesto sam i mislio da ce se desiti, boot device priority govori sa cega ce ploca prvo probati da podigne sistem, ako stavite flopy krenuce sa njega, ako stavite bootabilni cd krenuce sa njega, a ako nema ni jednog ni dugog krenuce sa hard diska, posto ste sad ubacili novi HDD ploca je njega stavila ispred SATA HDD-a i gleda da podigne win sa njega, znaci sad tamo pod 3rd boot device stavite umesto Quantum-a Western Digital ili SATA device ne znam tacno sta pise za vas model.

Poslednja izmena:
U redu.
Odmah cu to pokushati i javljam se za par minuta.
Hvala Misko :)

Problem :(
U biosu pod opcijama za redosled bootovanja imam samo ove opcije:
1st - Flopy
2nd - Cd pisac
3rd - Quantum Fireball
i kao 4. stavku imam opciju disable.
Uopste nemam opciju da izaberem Western Digital hard disk :(

Poslednja izmena od urednika:
1st - Flopy
2nd - Cd pisac
3rd - Quantum Fireball

Sta se desava kada menjate npr. 1st device, trebalo bi da imate flopy, cd, hdd sata, itd. Znaci pod 1st device da menjate vise uredjaja takodje to ima i za 2nd i 3rd itd.

Poslednja izmena:
izvini nisam lepo napisala.
Ovo sto sam navela, imam kao opcije kad udjem u 1.2 ili 3 boot device i menjam ponudjene opcije..
Flopy
Pisac
Quantum
i disable

1st - Flopy
2nd - Cd pisac
3rd - Quantum Fireball

Mora negde u biosu da postoji opcija koja odredjuje prioritet SATA/PATA, ako to ne uspete da nadjete onda bi bilo dobro da nadjete tacnu oznaku maticne ploce, pa da nadjemo uputstvo na netu.

Pogledacu bios ponovo i pogledacu tacno koja mi je ploca jer imam uputstvo za nju.
Javljam se za nekoliko minuta

:trust: cudno, probajte da nadjete neko resenje da bootuje sa SATA, znaci pretrazite sve stavke koje imaju SATA ,BOOT i slicne nazive zapamtite kako je bilo promenite i vidite sta se desava ako nesto krene naopko, tj. ako neko podesavanje dovede da nemozete da upalite masinu moracete da uradite clear CMOS-a, tj. izvucete kabl od napajanja izvadite bateriju sacekajte 20sekundi i vratite ovo se 99.99% nece desiti ali za svaki slucaj da znate.

Hint1: U biosu ima opcija boot a u okviru nje hard disk. Kada se udje u ovu opciju(bios/boot/hard disk) dobija se spisak hdd diskova koji su prikljuceni, pri cemu prvi disk na listi ima prioritet. Ako je tako onda treba WD dovesti na prvo mesto i stvar je resena.
Hint2: Probajte taj quantum da setujete kao slave.

Ponovo sam pregledala bios i pregledala sve opcije za 1 2 3 boot device i sve je kako sam vec navela.
Maticna ploca je ASUS K8N-E (tako stoji na stampanom uputstvu)

Ovo sto kaze dekara za prioritet hard diskova, da li je to ova opcija koju sam vec navela 2 posta vise?
HDD DRIVES:

Da stavim da 1st drive bude WD a 2nd drive da bude Quantum?
Valjda se nece nista zeznuti :smash:

Postoji samo jedan nacin da saznamo sta ce se desiti :D
Javljam se za nekoliko minuta :)

99% ce sve biti u redu.

99% ce sve biti u redu.
Uvek postoji onaj 1$ :d :smash:
Uradila sam sledece: Podesila sam da prvi HDD bude Western Digital, i automatski je bio izabran kao third boot device.
Upalila sam racunar, medjutim opet sam dobila welcome screen od maticne ploce i poruku da stisnem del da bu ista u setup.
Ugasila sam racunar, nista nisam menjala osim dzampera koji sam stavila na slave i ponovo pokrenula racunar.
Opet sam dobila welcome screen maticne ploce sa porukom da stisnem del za setup, ali nisam usla u setup niti sam ga restartovala nego je ostao tako racunar jedno minut i onda je krenuo sistem da se dize...Uvodni screen XP-a, plava traka za ucitavanje je isla i to je trajalo nekih 20-30 sekundi i onda se racunar restartovao. Pomislila sam da mozda to tako treba, medjutim stvar se ponavlja. Welcome screen od maticne ploce itd... :wall:

Uradila sam sledece: Podesila sam da prvi HDD bude Western Digital, i automatski je bio izabran kao third boot device.
Upalila sam racunar, medjutim opet sam dobila welcome screen od maticne ploce i poruku da stisnem del da bu ista u setup.
Ugasila sam racunar, nista nisam menjala osim dzampera koji sam stavila na slave i ponovo pokrenula racunar.
Opet sam dobila welcome screen maticne ploce sa porukom da stisnem del za setup, ali nisam usla u setup niti sam ga restartovala nego je ostao tako racunar jedno minut i onda je krenuo sistem da se dize...Uvodni screen XP-a, plava traka za ucitavanje je isla i to je trajalo nekih 20-30 sekundi i onda se racunar restartovao. Pomislila sam da mozda to tako treba, medjutim stvar se ponavlja. Welcome screen od maticne ploce itd... :wall:

Cek polako, jeste li probali da udjete u bios i stavite wd-a kao 1st boot device?
Da li je na tom quantum-u bio instaliran windows?

Normalno je da ploca napise da treb da stsnete del za ulazak u BIOS, to ce uvek biti ispisano ali ne treba uvek da ga pritisnete :), trebali ste samo da pustite da udje u win, posto ste prebacili jumper, onda ga je ploca pronasla kao novog i sad je opet stavila da taj novi PATA bude bootabilni 1st, znaci sad opet udjite u bios stavite da prvi bude Western Digital uradite save& exit i pustite da vidimo sta ce se desiti.

Huh...kao first boot device mi je ostao flopy..mislila sam da tako treba :(
Ne, disk je skroz prazan,,,formatiran

Misko, ne udje u win...krene da se dize win i restartuje se..
Pokushacu da stavim kao 1st boot device WD umesto flopija..
javljam se za desetal minuta

Poslednja izmena od urednika:
Huh...kao first boot device mi je ostao flopy..mislila sam da tako treba :(
Ne, disk je skroz prazan,,,formatiran

Ne to nema veze ako je flopy prazan (nema diskete u uredjaju tacnije nema diskete koja nije butabilna) znaci svejedno moralo je da udje u win, sta se desava kad IDE (Quantum) diska nema, sta se desava kad on nema napajanje i kad izvadite ATA kabl?

Situacija je sledeca:
Kad izvadim kabl i napajanje iz ovog novog hdd i upalim racunar sve je ok. Podigne se sistem normalno, sve normalno radi i prepoznao je cd pisac i instalirao sve bez problema.
Medjutim, kada vratim kablove u ovaj disk desava se ista stvar ( First boot device sam stavila WD)
Pojavi se welcome screen od maticne ploce i stoji jedno 20 ak sekundi, Zatim nestane i ostane crn ekran skroz. To traje nekih 30-ak sekundi. Nakon toga pojavi se XP logo i krene ucitavanje. Ucitavanje traje nekih 30-ak sekundi isto. Kad se ucita, pojavi se desktop, status bar se u pocetku ne vidi ali se pojavi. Prvi put je sistem prepoznao quantum disk i krenuo da instalira valjda drajvere medjutim na pola se blokiralo sve. Restartovala sam racunar i sve se ponavlja isto samo sto ovaj put samo ucitavanje XPa je za nijansu brze, i sistem je opet krenuo da instalira disk i proslo je sve ok. Disk je tu, u device menageru se lepo vidi, kopirala sam i brisala neke fajlove sve lepo radi, kao i ceo komp generalno.
Meni nesto mirise da ovaj disk nije sasvim ispravan. Sve lepo radi ali samo podizanje sistema jako dugo traje ( welcome screen od maticne + crni ekran + samo podizanje sistema)
:(

Bez ovog "novog" diska, sistem se dize za 10-ak sekundi i na osnovu toga zakljucujem da ovaj disk mozda nije sasvim ispravan i da zato gushi podizanje sistema..Ali opet sa druge strane, sve normalno radi

Poslednja izmena:
Sve ste lepo objasnili gospodji, ali joj niste rekli kakva je situacija sa dzamperom na WD kada prikaci tog Quantuma...
Mozda je to razlog sto kad je sam radi odlicno, a kad je u paru sa tim novim HDD-om, ne radi

Sve ste lepo objasnili gospodji, ali joj niste rekli kakva je situacija sa dzamperom na WD kada prikaci tog Quantuma...
Mozda je to razlog sto kad je sam radi odlicno, a kad je u paru sa tim novim HDD-om, ne radi

Tesko da ce biti do jumper na WD-u cak i da ga ima tesko da pravi problem jer je SATA disk :smash: , bice kao sto je JasnaG zakljucila ne valja Quantum.

Poslednja izmena:
:D
Bravo na zapazanju :D
Izvinjavam se sto se nisam javila ranije, ali previshe posla te nisam imala vremena za internet.
U svakom slucaju, uradila sam ono sto je momak par postava vishe napisao ( skinula, snimila na disk, bootala sa diskete itd ) i onda prvi quick test je prosao ok, ali na onom drugom full testu, izasla je neka greska. Posle toga sam izabrala format iz menija i format je sasvim lepo prosao bez problema ( bash sam ovde na forumu procitala da je neko napisao da ako prodje taj format da je disk u redu ) ali nisam ponovila test vec sam ponovo ubacila disk u racunar ali desila se ista stvar kao i mnogo puta do sada. Obzirom da sam procitala da ako u tom full testu izadje neka greska onda disk ne valja, pa sam kupila nov western digital disk i sad je sve ok a ovaj sam bacila.
Hvala svima koji su pokusavali sa mnom ovo tandrkalo da pokrenu ali nazalost bezuspesno :)
Samo josh jedno pitanje imam posto mi nesto nije jasno.
Na ranijim racunarima koje sam posedovala, svaki hard disk je bio povezan sa ovim belim sirokim kablom sa plocom ( u plavi konektor) Meni sad nije jasno kakav je ovo nacin povezivanja hard diska koje imam. Napisala sam josh u prvom postu - hard disk je povezan nekim tankim crvenim kablicem sa plocom ali ni sa jednim od 3 konektora vec negde na sredini ploce ima neki isto tako tanak konektor a u system trayu imam jednu ikonicu na koju kad kliknem izadje mi prozor u kome pise:
Safely Remove Hardware
i u spisku stoji oznaka ovog starog Western Digital diska.
Jel to tako treba da bude ( sve radi sasvim normalno ) ili je to neki "strucnjak" pogreshno povezao?
Hvala josh jednom na pomoci i hvala unapred za ovo novo pitanje :)
Pozdrav svima od Jasne :banana:

Drago mi je da se niste naljutili na nas zbog zapazanja

SATA diskovi se povezuju tim "nekim tankim crvenim kablicem" i imaju tu ikonicu
E sad sto je jos uvek oznaka starog HDD....to ce morati da objasne neki bolji poznavaoci SATA diskova

Bitno je da nema novih slovnih gresaka ....:D

SATA je novi standard za povezivanje diskova. Standard u potpunosti podrzava Plug and play tehnologiju a to znaci da se diskovi mogu vaditi i ubacivati cak i kada je racunar ukljucen (ovo raditi jedino sa SATA napajanjem, nikako sa Molex-om). U exploreru se samo pojave slova sa novim particijama i to je to. Kao USB flash. Kada se disk vadi pozeljno je prvo ga ukloniti upravo pomocu te ikone Safely Remove Hardware. Na taj nacin se Windows "osigurava" da nijedan program ili servis nece koristiti disk za bilo kakvo citanje ili pisanje i jedino tako su podaci na njemu 100% sigurni.

Poslednja izmena:
Vrh Dno