Šta je novo?

Kako da namestim hard disk?

Pozdrav svima!
Zelela bih da kupim sebi novi hard, ali nisam sigurna da li za njega ima mesta na mojoj maticnoj. Naime, imam jedan ATA hard disk od 80GB, i dva opticka uredjaja(jedan dvd rezac i cd rezac). Na maticnoj imam dva mesta na kojima mogu da priljucim ATA uredjaje, i oba su popunjena - na jedno je prikljucen hard, a na drugo dvd rezac. E sad, mislim da mi je dvd rezac povezan onim sirokim (data) kablom sa hardom i cd rezacom (nisam sigurna). Primetila sam da na tom kablu postoji 4 konektora, od kojih su sa 3 paralelno povezani prethodno navedeni uredjaji, a cetvrti je prazan. Zanima me da li bih ja jednostavno mogla na taj 4 konektor da prikljucim novi hard i povezem ga sa napajanjem?
P.S. Na maticnoj postoje i dva prikljucka za SATA 1.5 Gb/s, ali je problem u tome sto nigde ne mogu da nadjem takve diskove(svi su 3 Gb/s)... Koje je resenje bolje ATA ili SATA?

Poslednja izmena:
P.S. Na maticnoj postoje i dva prikljucka za SATA 1.5 Gb/s, ali je problem u tome sto nigde ne mogu da nadjem takve diskove(svi su 3 Gb/s)... Koje je resenje bolje ATA ili SATA?
Nije to nikakav problem jer su SATA I(1.5 Gb/s) i SATA II(3 Gb/s) međusobno potpuno kompatibilni, pogotovo što su ovo samo teoretske maximalne brzine prenosa. Slobodno uzmi bilo koji nov SATA HDD.

Da li je SATA bolji od ATA i koja je uopste razlika izmedju njih sem priljucaka i kablova za povezivanje?
U svakom slucaju, mislim da je bolje da kupim SATA jer mi se cini da ce zauzeti manje prostora u kocistu (manji su kablovi)... E sad, da li ce to sto imam SATA I prikljucak, bitno uticati na brzinu prenosa novog harda ako je on SATA II?

Nazad
Vrh Dno