Šta je novo?

Kako da "instaliram" Operativni Sistem?

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
Napisite svoja iskustva koja ste do sada imali a vezano za ovu temu "INSTALACIJA OS-a". Znaci sta radite, koji postupak koristite, na koje nacine radite , kojim redosledom, koje programe, zakrpe postavljate,... Kako svoj sistem instalirate, kako za druge prijatelje, komsije, za lovu?Da li koristite Ghostovan sistem pa ga posle samo lepite na HDD? Maloj e smarajuce kod nekoga otici u kucu i ko zna koliko sati raditi, podesavati sistem, programe, internet konekciju i sl. gluposti koje ljudi traze.

Ja koristim Ghostovan sistem, ali nailazim na probleme da recimo WinXP pocne da ucitava sistem ali stane na windows logingi tako stoji i stoji. Win98 do sada nikada nikakvih problema nije pravio, ali slabo ili skoro ga nikako. Ghost ne vidi DVD? mislim da imam ver 8, da li ima neka nova?

Ne koristim ghost i za reinstal windowsa drajvera i svih programa i podesvanja na mom kompu mi treba oko 1 sat posto sam radio xxxx puta
Tako da mi to nije nikakav problem

ok, ni meni nije frka da radim to na svom racunaru, mada lakse mi je da napravim ghost, ali kako radite sa tudjim racunarima?

@a c a: Mislim da je benchaman hteo da razmeni iskustva sa ostalima kada je instalacija OSa u pitanju... ;)

Pa za svaki racunar je posebna prica-zavisi od hardvera a i ako radis nekom drugom zavisi sta taj hoce(nov os ili sredjivanje starog sa jos nekim dodacima)-100 ljudi-100 cudi ; 100 zena - 200 s..a

Ne radim ghost sistema, jer me mrzi da to uradim na početku :d
prvo uvek format c particije, install, win patchevi, mb driveri, dx, za grafulju, pa za zvuk i posle ostalo.

Sreca, pa napravili nLite....tako da koristim nekoliko "verzija" XP-a, zavisno od zelja i profila korisnika kompa, koje sadrze sve sto je neophodno za "ukljuci i pici" ...Zatim ide MB, grafika, pa zastita (AV i ostalo) i na kraju konekcija.
Zgodno je imati i snimljen update za svaki od popularnih AV, stedi vreme i manje se majash po kucama...
Ipak najvise volim kad mi donesu "kutiju" pa to lepo odradim kod kuce, onako natenane i sve po redu.

nLite, sta je to?
@Jurke
molim te objasni mi to

pozdrav

Pogledajte malo Unattended instalacije windowsa jer je to bolje resenje nego gomila ghost ili acronis image-a za razne chipsete.

@zendraqla
*** sta je sad to Unattended?

Pogledajte malo Unattended instalacije windowsa jer je to bolje resenje nego gomila ghost ili acronis image-a za razne chipsete.

To je OK, ali malo njih znaju da to sami naprave. Jedino da svuce od nekud vec gotove. A oni koji znaju kako se to radi, bas nesto i ne zele da to obnaroduju ovde...a bilo bi lepo videti jedan tut na tu temu. ,)

samo cista instalacija, koliko traje da traje.
sama instalacija windowsa, drajvera nije toliko duga, problem su posle programi koji se instaliraju.

To je OK, ali malo njih znaju da to sami naprave. Jedino da svuce od nekud vec gotove. A oni koji znaju kako se to radi, bas nesto i ne zele da to obnaroduju ovde...a bilo bi lepo videti jedan tut na tu temu. ,)

ako znas da nadjes i instaliras nlite(ili jos gore-norton ghost) ne mozes me ubediti da ne znas da napravis i unattended instalaciju

Poslednja izmena:
ako znas da nadjes i instaliras nlite(ili jos gore-norton ghost) ne mozes me ubediti da ne znas da napravis i unattended instalaciju

Ni ne pokusavam da te ubedim....:D
Samo kazem da ne bi bilo lose obnarodovati nesto od toga u stilu:

http://unattended.msfn.org/unattended.xp

ali za nase ljude ovde, uz neka iskustva iz prakse i tako to, pa da pitaju "kako da..." a ne "sta je to unattended..."
Znam da ovde ima mladih, pametnih i poletnih ljudi koji to vec dugo rade i znaju sve tajne tog posla....

nismo se shvatili
ako znas da instaliras nlite znas i da napravis unattnded instalaciju, jer to nlite, izmedju ostalog, omogucava.
a sad sasvim drugi problem je to sto ljudi nece da citaju i upotrebljavaju google, jer im je, izgleda, mnogo lakse kukati na nekom forumu i posle se nervirati kako niko nece da im objasni.
mada upravo za takve ljude su idealni razni kursevi - plati pa ces se zaniteresovati, kad vidis koliko si para dao

Eto ja sam naucio nesto sta do sada nisam znao, zivot ce mi biti mnogo laksi sad! Bar ste me na neki nacin uputili sta da trazim: System Preparation Tool je ono sto meni treba!
malo da sazvacem gradivo pa cu i napisati nesto o ovome iz svog iskustva za druge kojima ce to nesto i znaciti, nadam se...

i setup manager ;)

Aj videcu da napravim tutorial ali mnogo bolji tutoriali vec postoje. Mozda cu samo da ga prevedem.

:wave:

Ne radim ghost sistema, jer me mrzi da to uradim na početku :d
prvo uvek format c particije, install, win patchevi, mb driveri, dx, za grafulju, pa za zvuk i posle ostalo.

same o, same o

Aj videcu da napravim tutorial ali mnogo bolji tutoriali vec postoje. Mozda cu samo da ga prevedem.

:wave:

Eeee, pozdravljam ovu tvoju inicijativu, svaka cast. :wave:
Mozda bi to bio pocetak jedne nove teme, tipa "Modelovanje OS" ili slicno, pa da postavimo tamo neki vid prikaza recimo, lupam sada, "najefikasnijeg" ili "najsveobuhvatnijeg" XP-a, 2003-ke a zasto ne i Viste...
Samo postojanje takve teme i saznanje da, uz transparentne primere u toj temi, svako ko ima volje i nije mu tesko da malo cita i uci, moze sam napraviti svoj OS po svojoj zelji i potrebama, navelo bi ljude da ucestvuju i razmenjuju iskustva sto bi dobro doslo kako nama tako i generaciji mladih Benchmark-ovaca....a mislim da bi nam i sam forum dobio znatno na kvalitetu i posecenosti.
Izvinjavam se sto je pisanija malo OT, ali se nadam da necete zameriti.

A dje ? :D

Nazad
Vrh Dno