Šta je novo?

Kako da grebujem u Mpeg formatu ?

kikiki

Čuven
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
605
U stvari, pitanje bi bilo : da li je moguce da paralelno sa capture-om radim i kompresiju u Mpeg ? Imam DC10+, sto ce reci capture u MJPEG-u, Cell 500 i BX Master.

DC10 ima svoj hardverski MJPEG codec koji potpuno rasterećuje CPU pri capturingu. Ako ćeš da edituješ materijal onda je bolje da ga grebuješ u MJPEG formatu, a ako ga svlačiš radi arhiviranja, onda je bolje da ga rekomprimuješ u DivX ;). Šta god da si naumio odgovor na tvoje pitanje je potvrdan i to se zove rekompresovanje, ali je to bolje da radiš natenane nego tako u letu, bolji je kvalitet. Sa Celeronom 500 teško da možeš išta da radiš u realnom vremenu, a kamo li da rekomprimuješ PAL video. Ma ćuti i uživaj to što imaš ti je više nego što ti je potrebno. :)

Jel Magick jedno pitanjce...
Cel na 1,1GHz sa 256 MB SDRAM-a, ali BX ploca, disk UDMA33... jel moze neka ViVo kartica pa da grebujem video signal... mislim oce li to raditi? ili ce ispadati frame-ovi?
Ili mozda firewire kartica pa tako da presviram materijal?
ok. znam da rendering u Premieru moze potrajati bez neke Miro kartice, ali ipak ne bih da bacam pare na to pa mi treba ovakva nekakva jeftinija varijanta...
`fala
:wave;

Hvala Magick. Potpitanje : Kada enkodiram u Mpeg sve ide OK,a kada pokusavam u AVI sa bilo kojim kompresorom (MJPEG, DivX, Indeo....) nista ne valja. Naime slika startuje istovremeno sa zvukom, a onda pocinje da zaostaje. Posle kratkog vremena delay je nekoliko sekundi. Nije problem u protoku jer Mpeg radi i sa 1150 kb/s i sa 6000 kb/s. Svejedno cime kompresujem (virtual dub, pinnacle studio...) broj frejmova u sekundi je od 12 do 22. Nikako 25.

Marsovac je napisao(la):
Jel Magick jedno pitanjce...
Cel na 1,1GHz sa 256 MB SDRAM-a, ali BX ploca, disk UDMA33... jel moze neka ViVo kartica pa da grebujem video signal... mislim oce li to raditi? ili ce ispadati frame-ovi?
Ili mozda firewire kartica pa tako da presviram materijal?
ok. znam da rendering u Premieru moze potrajati bez neke Miro kartice, ali ipak ne bih da bacam pare na to pa mi treba ovakva nekakva jeftinija varijanta...
`fala
Naravno da je DV najbolje rešenje ako imaš adekvatnu opremu. Ako imaš kameru ili video sa DV ( IEEE 1394 ) konektorom ne treba da časiš ni časa sa nabavkom Firewire adaptera. DV stream je promenljive prirode ( zavisi od kompleksnosti scene ) ali je obično oko 3.nešto MB/s, znači računaj 4MB/s. Za to ti ne treba nikakva kompresija ( odvija se u samom uređaju/predajniku ) i uopšte ne zahteva brz HDD. Pri tom imaš potpuno lossless prenos signala u komponentnom formatu što je daleko iznad svih ViVo mogućnosti. DV adapter ti ne može vršiti hardversku kompresiju ( takva karta košta bar 2500DM ) već služi samo kao kontroler za komunikaciju sa uređaima koji koriste IEEE 1394 interfejs, bilo da se radi o skeneru, CD-RW ili kameri.

Današnje ViVo mogućnosti grafičkih kartica i TV-tunera su zaista prihvatljive za amatersku upotrebu. Ako već imaš nešto tako, najbolje rešenje je da vršiš capture sa Huffyuv codecom, koji će ti dati izvanredan rezultat a i malo opterećuje procesor pa se ne moraš bojati ispadanja frejmova što se njega tiče. Huffyuv će ti digitalizovani stream pune PAL slike ( 720x576x25fps ) svesti na nekih desetak MB/s što je odličan rezultat s obzirom na osnovni RGB stream od preko 30MB/s. Kasnije taj materijal možeš rekomprimovati u neki MJPEG format radi outputa ili MPEGx radi arhiviranja ( VCD, DVD, DivX, ... ).

kikiki je napisao(la):
Hvala Magick. Potpitanje : Kada enkodiram u Mpeg sve ide OK,a kada pokusavam u AVI sa bilo kojim kompresorom (MJPEG, DivX, Indeo....) nista ne valja. Naime slika startuje istovremeno sa zvukom, a onda pocinje da zaostaje. Posle kratkog vremena delay je nekoliko sekundi. Nije problem u protoku jer Mpeg radi i sa 1150 kb/s i sa 6000 kb/s. Svejedno cime kompresujem (virtual dub, pinnacle studio...) broj frejmova u sekundi je od 12 do 22. Nikako 25.
Ne mogu ti tačno reći šta je uzrok te asinhronizacije, može biti milion stvari, od kolorprostora koji koristiš preko nekog filtera ili jednostavno baga u programu ili samoj konfiguraciji. Daj mi malo vremena da razmislim i više detalja o konfiguraciji, softveru i codecima koje koristiš.

U kom si formatu grebovao materijal koji sada pokušavaš da komprimuješ? U koji format pokušavak da komprimuješ zvuk? Eksperimentiši malo sa default setingom programa pa javi šta se dešava.

Lokalizovao sam problem. Kada kompresujem u 352x288 ili nekim slicnim formatima sve je u redu, a na 768x576 ne valja. Imam BX Master, Cel 500,128 Mb RAM,HD Maxtor 40 Gb 7200, Riva TNT2 32 Mb,Yamaha nemam pojma koja.
Raspored IRQ :
IRQ 0 System timer OK
IRQ 1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural Keyboard OK
IRQ 2 Programmable interrupt controller OK
IRQ 3 Communications Port (COM2) OK
IRQ 4 Communications Port (COM1) OK
IRQ 5 YAMAHA DS-XG Legacy Sound System OK
IRQ 6 Standard Floppy Disk Controller OK
IRQ 7 Printer Port (LPT1) OK
IRQ 8 System CMOS/real time clock OK
IRQ 9 IRQ Holder for PCI Steering OK
IRQ 9 Promise Technology Inc. Ultra66 IDE Controller OK
IRQ 10 IRQ Holder for PCI Steering OK
IRQ 10 IRQ Holder for PCI Steering OK
IRQ 10 Intel 82371AB/EB PCI to USB Universal Host Controller OK
IRQ 10 YAMAHA DS-XG PCI Audio CODEC OK
IRQ 10 Conexant PCI Modem Enumerator OK
IRQ 10 Studio DC10plus, Motion JPEG Capture/CODEC Board OK
IRQ 11 IRQ Holder for PCI Steering OK
IRQ 11 NVIDIA Vanta/Vanta LT OK
IRQ 12 PS/2 Compatible Mouse Port OK
IRQ 13 Numeric data processor OK
IRQ 14 Intel 82371AB/EB PCI Bus Master IDE Controller OK
IRQ 14 Primary IDE controller (dual fifo) OK
IRQ 15 Intel 82371AB/EB PCI Bus Master IDE Controller OK
IRQ 15 Secondary IDE controller (dual fifo) OK
Mozda ce ti ovo nesto pomoci.

Samo mi reci još par detalja. Koji OS koristiš i kako ti je particionisan disk? U kom formatu capture-uješ ( kompresija i colorspace )? Pri capture-u da li koristiš overlay ili preview mode i sa kolikim osvežavanjem? Da li se asinhronizacija događa u svim programima? Koji je izvor signala i u kom sistemu ( VHS/NTSC )? Proveri CPU load pri capture-u. Pokušaj sa zvukom slabijeg kvaliteta. Nije mi jasno kako imaš ispuštanje frejmova kada kartica koristi hardverski codec. :confused: Koristiš li ga uopšte ili grebuješ nekomprimovani stream?

Koristim Me,bez particija,radim capture u MJPEGu,ali mislim da nije tu problem. Pri grebovanju imam vrlo malo drop frame-ova (na 60 minuta samo 50 do 80).Ne smem da koristim ni overlay ni preview, jer tada vise frame-ova izgubim nego sto snimim(jel to problem sa TNT2). Asinhronizacija je i u virtual dub-u, i u Pinnacle Studiu. Izvor signala je PAL TV ili PAL VHS. CPU load u virtual dub-u je 5,6 do 20 %. Kvalitet zvuka ne utice.
Hvala na trudu i vremenu !

Analizirao sam tvoj problem i došao do nekih zaključaka. Imam par teorija koje moramo da proverimo. Prvo, zvučna karta i DC10 ti dele isti IRQ ( 10 ) što može biti uzrok problema. Promeni IRQ dodeljen DC10 kartici tako što ćeš je premestiti u drugi slot ili još dodeliti drugi manuelno iz BIOS'a. Ne zaboravi da prethodno deinstaliraš drajvere za karticu da bi izbegao eventualne konflikte pri ponovnoj detekciji i instalaciji.

Grafička karta ti takođe deli IRQ sa nekim uređajem, ali to OS mapira tako da ne vidim koji je uređaj u pitanju. Pretpostavljam da HDD držiš na Promise kontroleru, a i on deli svoj IRQ signal sa nekim uređajem. Sve to ne mora da bude sništa strašno, ali može da pravi probleme u izvesnim situacijama. Proveri transfer protokol između diska i priključka na kome se nalazi ( MB IDE/Promise PCI ), trebalo bi da je UDMA 66, tj UDMA 4.

Drugo: ja lično koristim isključivo Matrox grafičke karte, što bi i tebi preporučio. Postoji dosta tekstova o pomenutom problemu sa overley'em kod TNT2 čipova, kao i konfliktima sa Pinnacle karticama. To me nikada nije preterano zanimalo iz razumljivih razloga ( koristim G400DH :D ), pa ne bih mogao da ti dam rešenje ili neke konkretne savete, ali mogu da te uputim na tehničku podršku Pinncale-a i njihov FAQ. Mislim da se problem da kol'ko tol'ko apsorbovati nekakvim pečevima i određenim verzijama drajvera.

Opaska: svakako da ćeš najbolji kvalitet obrade dobiti capture'om u maksimalnoj rezoluciji koju kasnije možeš da downscale'uješ prema potrebi ili pak prebaciš na VHS putem kompozitnog ili S-video konektora, ali .... Imaj u vidu da se od babe ne može napraviti devojka i da VHS uređaji mogu da ponesu znatno manje informacija tako da capture u 352x288 može da bude sasvim dovoljan. Svrsishodnost veće rezolucije zavisi od interkonekcije i samog rekordera, tj kvaliteta elektronike koju koristi, tako da to treba ispitati ( eksperimentiši malo ).

Koji format ( FourCC ) AVI'a koristiš pri enkodiranju? Koliki su po veličini ti .avi fajlovi koje dobijaš?

Izvini molim te, samo još jednom da proverim da li sam te dobro razumeo. Ti capture'uješ u MJPEG formatu, a kasnije pokušavaš da to enkoduješ u AVI sa odgovarajućom kompresijom, je l' tako? Mislim, teško da bi to mogao da radiš u realnom vremenu.

Reci mi šta želiš da uradiš pa ću možda moći da tim dam neki konkretan savet i objasnim kako da to izvedeš što jednostavnije i što kvalitetnije.

Slededecih par dana necu imati vremena da se duze bavim racunarom, pa necu seliti DC10+ (radim u skoli, a deca se raspomamila na ovo toplo vreme ). Cim to budem uradio javicu rezultat.

Protokol mi je UDMA 66.Sto se tice problema Nvidia protiv Pinnacle-a, ja sam bio na njihovom supportu, gde kazu da problem zaista postoji, I da Nvidia ima resenje za to. Ja se obradujem, nadjem uputstvo I krenem u resavanje. A to je : u Additional properties za Vantu ima jedan box na kome pise “Check here if you are having problems with your TV tuner”. I to kao cekiras I sve resis. Ha,ha. Nemaju pojma. U stvari ja nisam imao nikakav overlay dok nisam nasao na njihovom webboardu da treba nesto da se poceprka po registrima (promenio sam vrednost nekakvih dword-ova). Da ne duzim o tome.

Sto se tice captura radim ga u maksimalnoj rezoluciji 768x578, pa onda MPEG, Divx ili nesto drugo. Pokusao sam I capture u manjoj rezoluciji 360x270, pa kada MPEG-ujem u 352x288 razlika nije dramaticna, ali se ipak vidi. Za skidanje u 768x576 mi capture file zauzima 360 Mb za minut (oko 20 Gb za sat). Enkonding u AVI sam probao sa MJPEG codecom (dobijem oko 280 Mb/min), Divx 4.12 (8-20 Mb/min), Indeo 5.04 (150 Mb/min), stari Cinepak (oko 170 Mb/min). Pretpostavljam da je ovo odgovor na pitanje koji format AVI-a koristim.

S obzirom da enkodiranje u MPEG ( pomocu TMPGenc ) ili AVI na mom racunaru traje ( 7-25 ) X ( duzina filma) bila mi je ideja da capture radim direktno u MPEG-u , I omogucim racunaru da ponekad odspava nocu. Al’ izgleda da ne moze. Ako sam dobro shvatio, na sajtu gde sam skinuo Huffyuv codec,kazu da kartice iz serije Miro DCxx grebuju ISKLJUCIVO u MJPEG-u, pa posle radi sta oces. Nadam se da gresim.

Znaci, moja zelja je bila da izbegnem dugotrajno enkodiranje, vec da direktno dobijem upotrebljiv MPEG file ( VCD ili SVCD ), zadovoljavajuceg kvaliteta. Ako je to moguce ali uz brzi procesor, ionako sam razmisljao da Cel 500 zamenim za duplo brzi.

Pozdrav !

Video sam televiziju (pre nekoliko godina) u kojoj se radilo verovali il ne na P233 mmx sa miro video dc20 i ljudi su bili veoma zadovoljni. Kazu da im uradi svaki capture bez nikakvih problema.

Mite je napisao(la):
Video sam televiziju (pre nekoliko godina) u kojoj se radilo verovali il ne na P233 mmx sa miro video dc20 i ljudi su bili veoma zadovoljni. Kazu da im uradi svaki capture bez nikakvih problema.
Prvo: cela serija DC kartica ima hardverski codec, što znači da se pri capture'u kartica oslanja na svoje resurse, a ne na procesor. To takođe implicira znatno niži bitrate ) komprimivanog ) video streama koji se zapisuje na disk.

Drugo: DC20 nije ni blizu televizijskog standarda jer je kvalitet signala koji daje jednostavno ne prihvatljiv. Ta kartica spada u amatersku opremu, doduše kakvih sve televizija ima po unutrašnjosti nije ne moguće.

Drugo: DC20 nije ni blizu televizijskog standarda jer je kvalitet signala koji daje jednostavno ne prihvatljiv.

Trece: Kvalitet predavatelja kod neke televizije je tako ocajan pa kad bi koristili nesto bolje ne bi nista dobili.... Oni bi bili srecni da dobiju u eter kvalitet koji gledaju u "studio".

Za kikiki-a:

Nažalost DC10 može da vrši capture samo u MJPEG formatu. Kartica ima hardverski codec i na to nikako ne možeš uticati -> ništa od MPEGx capture'a. :( Za realtime konverziju tvoj procesor je preslab, kao što si i sam zaključio treba ti jedno 7 do 25 puta brži. :) Tebi konkretno treba procesor sa što većim internim klokom tako da je jedan overklokabilan Celeron pravo rešenje, ali ne očekuj realtime encoding u MPEGx. To bi mogao da ti u realnom vremenu odradi jedino [email protected] ali nešto mi se čini da ćeš to rešenje zaobići. :)

Što se tiče tvog problema asinhronizacije pozabaviću se njim kada i ti i ja budemo imali više vremena.

Mite je napisao(la):
Trece: Kvalitet predavatelja kod neke televizije je tako ocajan pa kad bi koristili nesto bolje ne bi nista dobili.... Oni bi bili srecni da dobiju u eter kvalitet koji gledaju u "studio".
Mite, nisu stvari baš tako jednostavne. Banalizujući ovo, kvalitet emitovanog signala mora biti što je moguće veći zato što se u samom procesu emisije, prenosa i dekodiranja ( u prijemniku ) gubi na kvalitetu slike i generišu smetnje.

Kvalitet emitovanog signala je vrlo rastegljiv pojam, jer etar baš kao papir trpi svašta, s toga je besmisleno o ovome polemisati, ali DC20 definitivno nije adekvatna oprema za jednu ozbiljnu TV stanicu. Mislim da bi i po našem novom zakonu o informisanju to trebalo da bude adekvatno regulisano, u svetu svakako jeste, jer signal koji se emituje mora da ispuni određene tehničke norme.

Nazad
Vrh Dno