Update price od juce:
Kamere (danas sam pronasao jos jednu) su montirane u muskoj svlacionici jednog bazena. Ne bih da doksujem, pa ne otkrivam lokaciju.
Cekali ste ceo dan jer sam hteo da proverim da li ih ima i u zenskoj. Nisam hteo da ulazim, ali pogledom kroz otvorena vrata ulaza u zensku svlacionicu, video sam samo deo plafona na kome ih nije bilo. Mozda nekom drugom prilikom dodjem do informacije o tom prostoru, koji je ogledalasto simetrican.
Po vazecim propisima, svlacionice su prostor koji ni u kom slucaju ne moze biti pod bilo kakvim video nadzorom. Tim pre sto sam danas saznao da se kamere ovde nalaze u poslednjih 4-5 godina, koliko je poznato izvoru informacije, a najverovatnije i duze.
Posto se radi o uglednoj instituciji (recimo), postavljaju se pitanja:
- Da li kamere rade (ako ne rade, zasto su jos tu?);
- Po kom osnovu su bile izvorno montirane (u vreme kada su sigurno radile?);
- Da li je Uprava institucije upoznata sa postojanjem kamera (u slucaju da je to montirano u mandatu prethodne Uprave) i sa vazecim odredbama Zakona o privatnosti, ili kako se vec zove?
Nigde na ulazu nije napisano da su prostorije pod video nadzorom, a licno verujem da i dalje rade i da su u ispravnom stanju.
Kako nastaviti dalje? Ne treba ocekivati da odem u Upravu i direktno ih pitam, ili da im posaljem upit mailom, na koji nikada nece stici odgovor.
To je sve, hvala na paznji i strpljenju.