Šta je novo?

Kakav je Avast antivirus ?

Imao sam Avast dugo vremena i poznat je po tome da troši malo resursa.. Niko nije rekao da je avast moćan već sam samo pitao kakva je to procena na osnovu pet minuta.. Meni je to, iskreno, malo sumnjivo, nije avast baš toliko slab.

Meni se ne svidja interfejs, ali mislim da je OK antivirus.

користим аваст 4 године без иједног проблема!

Ja koristim avast na 3 kompa. Ovaj laptop (sa koga i sada pisem) je vrlo slabasan i uopste se ne primecuje avast. Posto u laptop ubacujem zilion fleseva dnevno na faxu, ni jedan jedini virus mi nije prosao. Tako da smatram da ovo da je avast krs ne stoji... Bas skoro jedan fles kav nije mogao da ocisti, i gle cuda avast se muci i odradio posao... poz

@megas

Nisi ocigledno imao posla sa novim AVG 8 AV-om. Uporedi ih malo temeljnije i videces sta je krs od softvera. Avast 4.8 je svetlosnu godinu ispred onog jada. AVG 7.5 je jos bio sasvim OK parce softvera.

Neko je pomenuo izgled.. Skinovi stoje na raspolaganju svima:
http://www.avast.com/eng/skins.html
Niko ne kaze da je AVAST softver "ubica" i najbolje resenje ali besplatan je i za te pare (a i za vece) svakako odlican.

http://www.avast.com/eng/download-avast-professional.html

Vrlo zanimljiva je ta tvoja free verzija :). Ok, mislio si na home edition ali ako nisi koristio free verziju (a nisi) nemoj je ni komentarisati.

Koristio sam Avast home vise od godinu dana, sad sam na pro ali nije neka velika razlika (zato sam malo pobrkao loncice) a veruj mi da znam dosta o toj tematici,

Novi avast je odlican AV poseduje anti-rootkit zasnovan na gmer tehnologiji (gmer je najbolji anti-rootkit i koriste ga experti), takodje ima antyspyware engine koji je integrisan u okviru AV komponente.
Sto se tice AVG-a po meni je Avast bolji jedino sto AVG ima Link checker koji upozorava na sumnjive sajtove sto je po meni nebitno.

Jos jedan glas za avast! Koristim ga oko 4 godine i vrlo sam zadovoljan. A posebno mi se svidja opcija Scheduled Scan - odnosno zakazivanje skeniranja pre podizanja sistema. Tu je neprikosnoven. Ne kazem da je savrsen, desi se ponekad da utrci neki virus, ali se to lako sredi. Ono sto mi se ne svidja je slabo funkcionisanje repair-a, kada su zarazeni sistemski i exe fajlovi. Tu se mnogo bolje snalaze F-Prod i McAfee koje pokrecem pomocu Hiren's Boot CD-a. Oni s lakocom popravljaju te fajlove. Takodje mi se svidja kako avast! lepo radi i sa AntiSpyware programima, recimo sa Ad-Aware-om. Sve u svemu, jako dobar izbor.

Avast je solidan antivirus. Besplatna HOME verzija i nije nesto funkcionalna ali zato je Premium jako dobar. Ja se ipak drzim NOD32 jer je najpouzdaniji.

Sophos je jedini antivirus koji radi a ne smara. Profi antivirus. I anti spyware ujedno.

@megas

Nisi ocigledno imao posla sa novim AVG 8 AV-om. Uporedi ih malo temeljnije i videces sta je krs od softvera. Avast 4.8 je svetlosnu godinu ispred onog jada. AVG 7.5 je jos bio sasvim OK parce softvera.

Neko je pomenuo izgled.. Skinovi stoje na raspolaganju svima:
http://www.avast.com/eng/skins.html
Niko ne kaze da je AVAST softver "ubica" i najbolje resenje ali besplatan je i za te pare (a i za vece) svakako odlican.

Vidis i sam kazes da avast nije ubica a sto se tice avg cackaj malo po podesavanjima pa ga namesti.A koristio sam avg na poslu 1 dan kad je izasao.Tako da toliko o tome , a vi avast pa avast.Eto vam ga koristite imajte virusa ja se iskljucujem iz ovo teme.pozzzzzzzzzzzzzzzzzzz KAV ROOLS

Stvarno si pun argumenata.. Koristio sam AVG jako dugo - od verzije 6 jos se srecem sa njim i bio je ok softver... Verzija 8 je UZAS. Nadam se da ce ponesto ispraviti u narednim revizijama programa. KAV rules?? Video bih te da treba da placas softver da li bi ti "KAV vladao". Nema potrebe da se ukljucujes vise u raspravu zaista :)

Caos

Stvarno si pun argumenata.. Koristio sam AVG jako dugo - od verzije 6 jos se srecem sa njim i bio je ok softver... Verzija 8 je UZAS.
Potpisujem.

Ja se više i ne sećam otkad sam koristio AVG, ali od pre neki dan sam bio prisiljen da posle toliko godina sa AVG-om pređem na Avast. Ajd što mi se sa AVG 8 komp dizao pola sata, nego mi je sat vremena po podizanju CPU skoro stalno zakucan na 100% jer on nešto vazda skenira i ne mogu ništa da radim. Zato sam počeo da isključujem rezidentni štit i zamalo da zarazim komp virusom zbog toga. OK, imam ja dovoljno drugih zaštita i alarma da virus nije mogao ni da mrdne, ali se postavlja pitanje čemu AV program ako je isključen?

Avast se lepo pokazao na startu... Pre neki dan sam skinuo jedan program. Neko je lukavo sa Inno setupom napravio lažni instaler (koji po svemu izgleda kao pravi, originalan program je takođe pakovan Inno setupom) u kome se nalazi pravi instaler i trojanac. Lažni instaler raspakuje pravi i trojanca u temp, potom startuje oba i ako AV ne reaguje korisnik neće ni pomisliti da se desilo nešto čudno. Avast je smesta reagovao i zaustavio trojanca.

Uzgred budi rečeno, pomenuti virus kojim umalo da se zarazim za mene je ekstremno neprijatno iznenađenje. Naime, to je bio link za najobičniju JPG sliku. Slika se stvarno pojavila u browseru, ali je ujedno pokrenuta serija skriptova koji su počeli da instaliraju svašta na komp, ActiveX, nekoliko exe programa, jedan SCR... Nisam mogao da verujem kad su počeli da iskaču alarmi (naime, link sa slikom je, posle otvaranja u browseru, pokrenuo download nekog čuda u temp i onda ga aktivirao, a on je počeo da instalira svašta po kompu).

BTW, na testovima je Avast redovno za nijansu bolji od AVG-a.

Meni se MacloverOS pokazao kao najbolji i najjasniji skin, pa ga preporučujem.

Poslednja izmena:
<snip>
Uzgred budi rečeno, pomenuti virus kojim umalo da se zarazim za mene je ekstremno neprijatno iznenađenje. Naime, to je bio link za najobičniju JPG sliku. Slika se stvarno pojavila u browseru, ali je ujedno pokrenuta serija skriptova koji su počeli da instaliraju svašta na komp, ActiveX, nekoliko exe programa, jedan SCR... Nisam mogao da verujem kad su počeli da iskaču alarmi (naime, link sa slikom je, posle otvaranja u browseru, pokrenuo download nekog čuda u temp i onda ga aktivirao, a on je počeo da instalira svašta po kompu).
<snip>
IE....?

;)

Ako se ne varam, Pro verzija avast!-a ima Script blocker, koji sprecava ovakve ispade... (cak i da ne detektuje/nema potpise za fajlove koji se spawn-uju u Temp folder, detektovao bi skriptu i upozorio korisnika...).
Licno, FF + NoScript (+AdBlock Plus) FTW... :)

Green Browser, ali IE engine dakako. Obično postojeće zaštite ovo sprečavaju, ali eto.

AVG skenira fajlove u browser kešu i po pravilu upozori na ovakve stvari pre otvaranja u browseru (ali bio je isključen, kao što rekoh), Avast proksira konekciju (za Green Browser mora ručno da se namesti, u IE automatski) i obaveštava o opasnostima te vrste. Dakako, uvek može proći nešto novo.

A NoScript ne mogu da koristim jer ja za sebe koristim skriptove za svašta. :)

Poslednja izmena:
Lepo je to što hvalite Avast, ali vi koji ste rekli da niste imali problema, da li ste učitavali crackove? Znam da je to glupo, ali šta ću kad se i najveće sr*nje plaća.
Hteo bih da pređem na njega pošto ima skeniranje pre podizanja sistema.
Da li uopšte vredi VRDB?
Samo da pomenem onome što hvali Kaspersky, ja sam imao KIS 2009 i preko heuristic-a mi je našao 84 zaraze i iz SAFE MODA nije mogao da ih obriše!!! Toliko o njemu.

...
Samo da pomenem onome što hvali Kaspersky, ja sam imao KIS 2009 i preko heuristic-a mi je našao 84 zaraze i iz SAFE MODA nije mogao da ih obriše!!! Toliko o njemu.
Daj malo vise detalja (ako se secas)... koji je naziv detekcije, koji fajlovi, koja verzija Kasperskog...? Nesto i ne verujem da je sve to bila heuristicka detekcija (x84), jer prosto, Kaspersky nije poznat po heuristici, nego po signature detekciji, i mala je verovatnoca da je heuristicka detekcija... :)
Ovo pitam zato sto mi je pala luda zamisao, da je to bila "Vulnerability" detekcija (treba izvrsiti update tog softvera, a ne da ga KAV obrise...):smash: Prosto da ne poverujes koliko ljudi se zahebe oko Vulnerability detekcije, i misli da je to virus/trojan/whateva... neki su cak preporucivali da, ako vec Kaspersky ne moze da ga "obrise", rucno trazi fajl i sam ga brisi... lol :p:d

Sto se tice avasta!, koliko znam (kratko sam ga koristio) ne postoji opcija da saceka da se scan zavrsi pa da me onda pita sta da cini sa detektovanim fajlovima... Neka me neko ispravi ako gresim... :)
Ta mala stvar me jako iritira, vecina AV-ova ima ili da te odmah pita sta da cini (i naravno zaustavi dalje skeniranje...:smash:) ili da automatski preduzme predefinisane akcije... (quarantine, delete, move, rename...), sto mi ne odgovara... :)

Ne odkriva ni naj običniji trojan dok se na pokrene skan.
Neznam čemu mu služe oni provajderi i td.
Može da bude da je običan spy

Edit:
Na starijim windows-ima sam voleo av avira antivir.Bar detektuje virus čim ode u memoriju.
Edit:
Stavio sam podešavanja na medium gde su bila niža te sada skenira explorer i drugo.Mada mi se čini da malo usporava otvaranje sajtova.

Poslednja izmena:
Ja dok sam radio kao serviser svima smo instalirali Avast (nalozeno iz vrha) a kod vecine jludi koji su se zalili na probleme sa kompom razlog je bio (ne)moc Avasta. Donesu komp je skineram i detektujem bar 100tinak gamadi. Toliko o Avastu.

Dzabe ti antivirus koji ti ne detektuje skoro nista, vecina korisnika ne posecuje sumnjive sajtove i ako slabo koriste fles maltene im i ne treba antivirus, takvi ce biti zadovoljni sa bilo kojim ali cim pocne lutanje po netu...

Poslednja izmena:
Ja dok sam radio kao serviser svima smo instalirali Avast (nalozeno iz vrha) a kod vecine jludi koji su se zalili na probleme sa kompom razlog je bio (ne)moc Avasta. Donesu komp je skineram i detektujem bar 100tinak gamadi. Toliko o Avastu.

Dzabe ti antivirus koji ti ne detektuje skoro nista, vecina korisnika ne posecuje sumnjive sajtove i ako slabo koriste fles maltene im i ne treba antivirus, takvi ce biti zadovoljni sa bilo kojim ali cim pocne lutanje po netu...

To je to no comment!

Ne odkriva ni naj običniji trojan dok se na pokrene skan.
Neznam čemu mu služe oni provajderi i td.
Može da bude da je običan spy

daj choveche, obrati malo paznju!

evo mojih iskustava:

do prekjuche sam bio zagrizeni fan Bitdefender-a, shto zbog pravog kvaliteta, shto zbog review-a gde je na 10ak sajtova poneo gold titulu, ispred kasperskog, i nod32jke.

i juche, skinem crack za neshto, kad u rar folderu mali bugger, zajedno sa crack-om.

trojanac, kakvog nisam video u zivotu. vidim aktivan proces, fake rundll32 koji pokrece svoje dve kopije, i task manager i processXP prijavljuju 4 rundll32.exe, a treba samo jedan da radi.

ad-aware 2008 placeni - ne vidi ga, sa najnovijim definicijama.

Bitdefender 10ka legalna (dobio sam na bitdefender sajtu kao gift, 6 meseci) - ne vidi ga.

pronadjem sva tri fajla (randlomslova.dll) u system 32 folderu, i poshto ih bitdefender i ad-aware nisu videli, pokrenem safe mode, da ih maknem manual.

obrishem dva, treci nece, iako nije aktivan process u safe mode! ja da poludim!

pokrenem cmd, i kucam sledece:

cd C:\windows\system32

regsvr32 /u nazivfajla.dll

da ga unregistrujem, pa da uradim delete, kad ono - on nije ni registrovan.

vratim se u XP, bez safe mode-a, i krenem polako:

uninstall bitdefender, instal:

kaspersky - nishta

nod32 - nishta ( a shta li sam ochekivao od nod32 nije mi jasno)

panda antivirus - nishta.

i setih se, ovde sa foruma:

Avira antivir premium

rezultat: pronadjen bugger, delete-ovan, i pronadjena josh dva trojanca, za koje sam tek po saznanju bio siguran da zaista i jesu trojanci, i naravno - avira ih brishe.

zakljuchak:

Avira je keva. jedan dan iskustva mi je pokazao da nemci zaista znaju posao. webguard ide u premium paketu, tako da mi odprilike ni ad-aware vishe ne treba.

ovih dana, zaista idem da ga zapravo i platim/kupim, jer me je definitivno odushevio, uradio je ono shto sam hteo, a ostali antivirusi nisu, i josh pride, nashao neshto shto nisam ni znao da imam na kompu.

x0u1av.jpg

Poslednja izmena:
@Igoritza: kupi samo Avira Antivir Premium, ne treba ti Security Suite (koji je na slici), za firewall je bolje rešenje da staviš Comodo.

ah, crni neo, nisam tu sliku hteo da okachim, maler :p

antivir premium , to sam hteo, o njemu sam i prichao, a firewall nezalost, ne koristim, jer UVEK imam problema sa P2P programima, kolko god ga podeshavao. (spyware programe koristim na scheudle scans opciji)

To znači da ih lepo ne našteluješ :D

kad bi jedan od firewall-a imao napisanu opciju ovako -

completely ignore web acces from xxxxx aplication, and NEVER interfere with it

onda bih koristio firewall

kad smo kod pomenutog avast-a, dobro da mu nisu stavili zvuk bombe na veoma high bass-u, kad obaveshtava allert, s'obzirom da su se svojski potrudili da ti se smuchi instalacija nakon 5 minuta probe antivirusa. ono je zlo, kad sam ga prvi put probao, da su mi zvuchnici bili na high volume, verovatno bih sad bio sed ...

@Igoritza: kupi samo Avira Antivir Premium, ne treba ti Security Suite (koji je na slici), za firewall je bolje rešenje da staviš Comodo.
Koristim Avira Premium u kombinaciji sa Comodo3, Spysweeper i Trojan hunter.
Avira je O.K. antivirus, kod mene je pronashla Trojan vundo, Adware Virtumonde ali nije bila sposobna da ih obrishe iz sistema. Ali je dobro da je prijavila, a te trojance chak ni Vundofix nije mogao da obrishe do kraja. I onda sam izvadio keca iz rukava...

Shto se tiche Avasta, nejak je ali moze da posluzi

Avira je jednostavno mnogo bolji av program od Avasta tu nema spora a ovaj je jednostavno bolji od novog AVG-a. Prednosti Avasta su bolja update podrska i potpuno upotrebljiv racunar pri skeniranju sistema i updateu. To se za Aviru nikako ne moze reci. Problem je i dosta spor update sa besplatnom verzijom. ne uvek, ali zna da smori.Trenuto koristim nemacku verzju programa i (uopste ne znam kako i zasto) update ide odlicnom brzinom (preko 200KB/s) ovde u nemackoj. engleska verzija se solidno vukla..cudno ali je tako.Sto se samih karakteristika softvera tice Avira je sam vrh. Neka malo porade na ispravkama ovih nedostataka i bice apsolutno br 1.

Poslednja izmena:
Jesi li probao Online Armor?
Takodjer, vrlo dobro saradjuje sa kisobrančićem, hehe...

Vidio sam na netu pozitivne kritike za dotični firewall, ali nikako da ugrabim vremena da ga probam. Možda ga instaliram za vikend ako budem imao vremena, čisto da probam.

Možda ga instaliram za vikend ako budem imao vremena, čisto da probam.

Ništa od ovoga. Koliko vidim, još uvijek ne podržava Vistu x64:

I appreciate your willingness to use Online Armor, but the 64 bit version is going to be in the future. I cannot tell you when, maybe an administrator or Mike can, but the focus right now is a 32 bit version for Vista! I hope this helps but as far as I know 64 bit will be supported in the future!

Nazad
Vrh Dno