Šta je novo?

kablovski + tp link r402m ruter

filipfg

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
320
Problem je sledeci: sve sam radio po upustvima sa cd-a ali nije dalo efekta. Kabl iz modema(sbb) sam ubacio u ruter a iz rutera u racunar. Probao sam dodeljivanje adrese i automatski i manualno. Konekcija se uspostavi i ja mogu da pingujem i ruter 192.168.1.1 i sebe 192.168.1.100, ali to je sve, na internet ne mogu. U opcijama modema(u browseru) sam isao na quick setup i izabrao dynamic ip, i pise da je modem konfigurisan, ali u polju status kod dynamic ip stoje sve nule i dugme renew je nedostupno.
Posto sam potpuni amater u ovome, jel sam pogresio sto sam kupio ruter? Imam li ja mogucnosti da prikacim 2 kompa na ruter i da oni imaju izlazak na net? Ili sam trebao da uzmem switch? Prvo sam pomislio da su ta 2 pojma ista, ali malo pre po internetu nadjoh da nisu.

hvala

pretrazio sam forum ali nisam uspeo da nadjem adekvatan odgovor

Ovo bi ovako trebalo da radi, jedino sto mogu da ti savetujem je da iskljucis oba uredjaja, pa da onda ukljucis ruter, a da sacekas joj jedno par minuta pa tek onda da ukljucis modem.
Ovo je inace situacija ako si kod sbb-a na koblovskom, ukoliko si kod npr Ikoma tu vec moras da ih zoves i da im izdiktiras mac adresu rutera da bi sve to radilo.

probao sam i jedan i drugi predlog, ali nista. ovako ne bi trebalo da bude zar ne?

Prilozi

• tp.JPG
    tp.JPG
    141.1 KB · Pregleda: 192
Vrati podesavanja na pocetak, pa sve ponovo uradi. Mozda gresis na nekoj gluposti.
Dali ti je utp kabal od sbb do rutra (onaj koji ide u wan port) ispravan.

ma isprobao sam desetine puta. Kabl je ispravan, lampica na ruteru svetli i za net modem i ona sto oznacava da je komp prikljucen na ruter. Imam sp3 firewall iskljucen, sva standarna podesavanja u win-u

Poslednja izmena:
hmm.. Kabal iz modema ubaci u wan ulaz na ruteru, zatim idi na quick setup, obelezi Dynamic IP pa next... kad zavrsis to restartuj 1 ruter, pa zatim modem. Mora da radi ja imam isti ruter i sbb net i sve radi ko zmaj :)

mogambo da, slazem se sa mogambom jel si ti bocnuo na pravo mesto iz sbb modema u ruter ?
imam sbb i linksys ruter, ukljucen dhcp na ruteru.
Poenta je kad bocnesh uredjaj jedan u drugi tj u TP link on automatski dobija net i upaljena ti je lan sijalica. Mreznu na kompu postavi na automatic obtain addres nemoj ti da kreiras mrezu. Trebalo bi sve da radi samo od sebe. Naravno ugasi firewall dok ne podesis net. Moze biti da te on muci da uskracuje pristup ruteru a i ne obavestava te.

bocnuo sam ga na wan, i lampice svetle sve kako treba. Fora je sto sam bas sve radio po upustvima koje sam dobio uz ruter(cd). Siguran sam da nije sve povezano kako treba ne bi mogao da pingujem, kao sto sam naveo gore. Takodje nije do mog kompa, jer isto se desava kad ubodem u laptop od drugara. Totalno mi je glupo da zovem nekoga i da mi namesta i da jos moram da platim, kad je u pitanju tako banalna stvar, a nekako se iskomplikovalo :(

problem postoji samo izmedju modema i rutera. pokusaj da zamenis kabl izmedju njih. WAN na ruteru setuj kao Dinamic IP i zatim uradi save i restart rutera. gledaj da modem bude ukljucen u momentu kada upalis ruter.

mozda postoji mogucnost da ti je aktivan MAC filtering na vezi prema provajderu. kloniraj MAC adresu sa mrezne karte racunara na WAN port rutera.

mozda postoji mogucnost da ti je aktivan MAC filtering na vezi prema provajderu. kloniraj MAC adresu sa mrezne karte racunara na WAN port rutera.

SBB radi PPPoE + MAC fiiltering, barem koliko ja znam, a ako gresim ispravite me
SBB modem ti je u bridge modu i Ethernet ruter (znaci ne ADSL ruter) dobija od njega WAN IP adresu... što znači da je verovatnoća velika da
ne možeš na net zbog MAC adrese na ruteru... znači ko što ti Duško reče... clone... :wave:

Dizem temu staru mesec dana, ali ne verujem da imam isti problem! Nabavio sam TP-Link-ov ruter TL-R402m, doduse pre par meseci i totalno zaboravio na njega. I htedoh da izbacim switch i dve mrezne koje dele net na 3 kompa u stanu, medjutim trt...

Elem, na svim kompovima je odradjen wizard "set up small or office connection", svi idemo na net preko gateway-a, i svi smo isti workgroup,na svim kompovima je automatic IP, i mreza radi, ali net ne radi ni na jednom. Isto imam SBB kablovski net.

Probavao sam kombinacije prvo upali modem pa ruter, pa obrnuto, ali dzabe, imam isti problem kao i @filipfg, ruter ne pokazuje nista u WAN-u.

Vidim gore napisaste da se klonira MAC adresa sa mrezne na 1 kompu u mac adresu rutera, ali kako?
Gde da nadjem MAC adresu mrezne?

Izvinite ako su pitanja glupa, ali stvarno sam se trudio da podesim sam, ali mi ne ide, ipak izgleda da nemam pojma uopste o mrezama...

namestite rutere da rade kao gateway-i, da je konekcija constant, stavite wep zastitu,pppoe user i pass i to je to,tako radi sa ap-ovima u client modu..

Au, probacu ovo da uradim, ako uspem, jer pola ovih stvari ne znam sta su :S

Ok, stavio pppoe user i pas, stavio connect automaticly, kao gateway stavio adresu rutera 192.168.1.1 (mislim u podesavanju rutera) ali FAIL. Nece da radi...

O kakvoj wep zastiti (za wireless) se ovde govori, kakav pppoe user/pass??? Zar nije rec o sbb kablovskom internetu i obicnom wired ruteru? Pppoe se koristi kod pristupa adsl i wireless internet konekcijama, sbb iskljucivo dynamic ip, eventuano static ip ukoliko ste na biznis paketu sa statickom adresom.
Podesavanja kod oba usera sa problemom su ok, ovako na prvi pogled, ali ruter nikako ne dobija ip od sbb-ovog dhcp servera.

Ono sto moze da bude problem je:

1. neispravan ruter
2. neispravan lan kabl modem>ruter (mozda je crossover, ko zna da li ruter ume automatski da ga prepozna)
3. pogresan port modem>ruter (lan umesto wan)
4. jel neko od kolega sa problemom probao da uradi hard-reset rutera i sve iskonfigurise iz pocetka?

Radio sam reset rutera (i softveski i na dugme). Lan u kuci radi, a kabl koji koristim za povezivanje od modema do rutera je kabl koji sam dobio uz modem (taman mi odgovara duzina), on je isao iz modema u komp, vizuelno proveravan da nije crossover, a nije (valjda nije *** :S:).

I mene je zbunilo ovo sa wep i pppoe al reko aj da probam, i naravno ne radi...
Svi kompovi su povezani na lan port na ruteru a samo kablovski modem je na wan port-u.
Ne verujem da je do rutera, prevelika je slucajnost da je i kod mene i kod filipa ista stvar problem... Ali nije nemoguce...

Ima li ko ideju za neki lek za ovo (osim da ga slomim :S:)?

Moras da resetujes cable modem, posto sbb setuje samo 1 cpe i kad se utp kabl prebaci sa racunara u router nemoze da ti dhcp dodeli novu ip adresu ruteru sve dok se modem ne resetuje.

Pazi ovako, iskljucim kabl koji ide iz modema u komp, komp povezem sa ruterom, mreza proradi, a onda ukljucim modem u ruter i resetujem ga (iskljucim pa ukljucim u struju) i ne radi :(:(:(:(:(

Neko, nesto? Ovo i dalje nisam podesio da radi... :(

imao slican problem sa tp-linkom,nisam uspeo da odradim,posle 3 dana zezanja,menjanja ip adrese,i podesavanja,firmware itd... ne ide..doduse jednom mi proradilo na kratko ali posle restarta compa opet isto,tako da sam dosao do sledeceg zakljucka..
resenje : Zamenio tp-link ruter sa d-linkom dir 300 i gle cuda
bocnes i proradi sve....
savet : zameni za d-link model tipa dir-300,dir-524 ili neki iole slicniji

Pazi ovako, iskljucim kabl koji ide iz modema u komp, komp povezem sa ruterom, mreza proradi, a onda ukljucim modem u ruter i resetujem ga (iskljucim pa ukljucim u struju) i ne radi :(:(:(:(:(

Pre nego ruter bude proglasen za totalno neispravan pokusaj da mu flesujes najnoviji firmware. Ako i tada nece da radi reklamiraj ga (pod uslovom da imas garanciju) ili kupi novi, nema druge.

Pre nego ruter bude proglasen za totalno neispravan pokusaj da mu flesujes najnoviji firmware. Ako i tada nece da radi reklamiraj ga (pod uslovom da imas garanciju) ili kupi novi, nema druge.

E, upravo o tome sam i ja razmisljao, ali ne znam kako da ga flesujem! Kako da mu update-ujem firmware ako mi ne vidi internet konekciju :S:

E, upravo o tome sam i ja razmisljao, ali ne znam kako da ga flesujem! Kako da mu update-ujem firmware ako mi ne vidi internet konekciju :S:

E nemoj da zezas, skini kod nekoga kome internet radi poslednji firmware, snimi na flash ili cd-r, pa onda fleshuj kod tebe. A, sta kazes? Jel ovo genijalno resenje ili sta? :d

edit:
Ili još genijalnije, povezi modem direktno na racunar

Poslednja izmena:
Problem je do routera... prvo ukljuci cable modem. Pa onda sacekaj par minuta dok modem ne pokupi config faj sa SBB-a i ispravno se prikljuci na SBB mrezu. Tak posle par minuta ukljuci router i sve ce proraditi.

Ja imam isti router i isti problem...i kada tako uradim sve ok radi.

Taj problem se isto uvek javi kada nestane struje.. pa ponovo dodje struja posto modemu treba mnogi duze vremena da pokupi sva podesavanja... a ovaj debilni router cim stigne struja samo jednom zatrazi podesavanja od cable modema dok je ovaj jos komiran.... i zato router treba ukljucivati malko kasnije.

Stacete tako je to kada nesto platite 1600 dinara....

E nemoj da zezas, skini kod nekoga kome internet radi poslednji firmware, snimi na flash ili cd-r, pa onda fleshuj kod tebe. A, sta kazes? Jel ovo genijalno resenje ili sta?

edit:
Ili još genijalnije, povezi modem direktno na racunar

Ispadoh budala, mislio sam da se firmware rutera direktno update-juje sa neta, elem update-ovao.

Problem je do routera... prvo ukljuci cable modem. Pa onda sacekaj par minuta dok modem ne pokupi config faj sa SBB-a i ispravno se prikljuci na SBB mrezu. Tak posle par minuta ukljuci router i sve ce proraditi.

Ja imam isti router i isti problem...i kada tako uradim sve ok radi.

Taj problem se isto uvek javi kada nestane struje.. pa ponovo dodje struja posto modemu treba mnogi duze vremena da pokupi sva podesavanja... a ovaj debilni router cim stigne struja samo jednom zatrazi podesavanja od cable modema dok je ovaj jos komiran.... i zato router treba ukljucivati malko kasnije.

Stacete tako je to kada nesto platite 1600 dinara....

Update-ovao firware rutera, cekao 15 minuta da se modem sabere, prikljucio ruter i NISTA! Znaci klasika, mreza mi radi ali net nikako... I dalje za wan vidi samo nule, nikako da dobije info od modema! Probao i da kloniram mac adresu, tj da umesto mac adrese rutera stavim mac od mog kompa ali nista... Ima li iko predlog kako ovo da resim? Mnogo me nervira, plasim se da ga ne slomim u param parcad...

Poslednja izmena:
Neko, nesto? Definitivno moram da nabavim neki ruter koji ce da bude plug and play...

Neko, nesto? Definitivno moram da nabavim neki ruter koji ce da bude plug and play...

Ne znam sta da ti kazem... osim toga da uzmes drugi router.

Proveri jos eventualno mrezni kabel sa kojim povezujes router i modem.

I ja sam se dobro izivciro dok nisam natero moj tp-link da radi.

U firmi imam inace dva D-Link routera DIR-100. Odma su proradili cim sam ih prikljucio na cable modeme.

Posle sam jos malko cacko i promenio IP adrese sa budu u skladu sa mojom mrezom... i to je max trajalo par minuta.

Poslednja izmena:
ajd sad lagano .. adresa, odnosno mrezni opseg modema recimo na 192.168.1.x, a ruter prebaci na 192.168.2.x .. proveri podesavanja dhcp-a .. i opet, prvo pali modem, onda tek ruter, na kraju komp ..
jos jedno resenje .. prebaci modem u bridge mode, kreiraj pppoe konekciju na ruteru ..
poz, pa javi sta si uradio ..

ajd sad lagano .. adresa, odnosno mrezni opseg modema recimo na 192.168.1.x, a ruter prebaci na 192.168.2.x .. proveri podesavanja dhcp-a .. i opet, prvo pali modem, onda tek ruter, na kraju komp ..
jos jedno resenje .. prebaci modem u bridge mode, kreiraj pppoe konekciju na ruteru ..
poz, pa javi sta si uradio ..

E ajde sada ti lagano pa pogledaj koji modem je u pitanju.Kakva crna pppoe konekcija ovde se radi o kablovskom internetu, da je ruter ispravan sve bi radilo bez ikakvog dodatnog podesavanja.

Vrh Dno