Šta je novo?

Kablovski modem

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Da li neko zna da mi kaze kakav je Motorola SB5100E (EuroDOCSIS 2.0) kablovski modem kao i da li je za njega realna cena od 5000 dinara.

Takodje sto se tice kablovskog neta, 1500 je ugradnja a 256Kbps 400MB mesecno je oko 1000 dinara. Da li su cena i brzina ok?

modem je ok, radi super, uglavnom kao i svi ostali. ne znam sta te preciznije zanima. ne mozes ga otkljucati. mislim da je to ok cena za nov modem.

Ogi. je napisao(la):
Da li neko zna da mi kaze kakav je Motorola SB5100E (EuroDOCSIS 2.0) kablovski modem kao i da li je za njega realna cena od 5000 dinara.

Takodje sto se tice kablovskog neta, 1500 je ugradnja a 256Kbps 400MB mesecno je oko 1000 dinara. Da li su cena i brzina ok?
Pa brzina je dobra sve shto je preko 56k, a protok je po meni shugav, ne znam za shta tebi treba ali mislim da ti nece biti dovoljno tih 400mb. To ti je eventualno samo da surfujesh netom, i mozhda da skinesh 100mb pored tog surfa. Bolje uzmi neku sporiju varijantu ali flat.
Poz.

Pajser je napisao(la):
Pa brzina je dobra sve shto je preko 56k, a protok je po meni shugav, ne znam za shta tebi treba ali mislim da ti nece biti dovoljno tih 400mb. To ti je eventualno samo da surfujesh netom, i mozhda da skinesh 100mb pored tog surfa. Bolje uzmi neku sporiju varijantu ali flat.
Poz.
ako ima neki 64kb flat, mnogo bolja kominacija nego 2mbita al sa ratom.

Neces ni znati koliko brzo se to potrosi. Evo npr, otvori bench prvu stranu i snimi sve u jedan dir pa pogledaj velicinu. Sa ne-flat varijantama, potreban je neki proxy server.

Ah, da, ja sam zaboravio da i kada "ne skidas fajl" idu kilobajti kao da skidas... mislio sam da je tih 400MB samo za skidanje fajlova.

To je ponuda mog kablovskog operatera. Ima varijanta 64Kbps FLAT ali mi je to nesto mnogo sporo. Najvaznije mi je u principu da ne moram da koristim telefon i da mi se BRZO skidaju fajlovi (dakle, ako sada skidam 5kb/sec sa 64KBps bih mogao jedno 7kb/sec sto je bas mala promena). I da, ta FLAT varijanta kosta 1500 din. mesecno.

Kada kliknem na ekrancice koji mi oznacavaju da sam konektovan, vidim ACTIVITY pa onda ima RECEIVED - tu kilobajti idu li idu (kada samo surfujem, bez skidanja fajlova) - da li je to taj protok od 400MB koji smem da potrosim? Znaci, tu UKUPNO za mesec dana sme da se "nakupi" 400MB a sve preko toga se placa po nekoj tarifi vise?

Sta znaci to sto mi je potreban proxy server? U cemu je razlika i da li svaki provajder mora da ima taj server? Ja sam na Veratu.

BTW, ne znam zbog cega mi je neko prebacio post u ovu sobu koja nema veze sa mozgom ali ajde. Pitanje se prvenstveno odnosilo na MODEM a ne na cenu pa mi nije jasno zbog cega sam moj post jedva nasao sobi DOMACE TRZISTE (!??) - kakve to veze ima a pogovotu kakve veze ima sa DOMACIM trzistem? Mozda hocu modem da kupim u Burundiju. Modem spada u HARDVER - PERIFERIJE. + te niko ne obavesti niti obrazlozi.

Poslednja izmena:
Pa shta ce ti brzo skidanje fajlova ako si non stop online ? :)

Ove cene koje sam procitao mi zvuce kao ponuda RVKDS-a (Radijus Vektor). Ko razmislja o njihovim ponudama, mislim da je najbolja 64 kbps flat. Treba samo malo discipline i ne raditi konstantan download i upload od 7-17h. Inace, veza i OK, cak sve bolja (barem kod mene).

Au Pajseru ne znas ti Ogija on brate ponekad ni sam ne zna sta hoce. :wall:

Brzo skidanje fajlova je bitno bio ja non stop on line ili ne.

Tex, to jeste Radijus Vektor. Oni su mi uveli kablovsku televiziju. Meni licno su odvratna firma. Bukvalno mi se gade. Ali, jedino oni nude tu mogucnost. Zato u 064 FLAT ne moze da se skida izmedju 7h i 17h - tacno je da tako pise - u stvari, pise da moze samo "lite" internet, surfovanje, irc, mail itd. Inace, od 7-17 retko kada skidam, tada se trudim i da ne budem na net-u, osim da eventualno dodjem na forum.

Ako i ti imas RV kablovski, reci mi kako si zadovoljan generalno i ako imas 064 FLAT, koliki ti je protok kada skidas fajl, u kilobajtima?

E da... da li bi trebalo da se plasim najava koje slusam vec godinama, koje kaze da ce se svi ti privatni kablovski operateri "ugasiti" jer ce PTT zavladati, odnosno ostvariti monopol na trzistu. Tako bih mogao lako da ostanem i bez televizije i bez internet-a.

Ogi. je napisao(la):
Ah, da, ja sam zaboravio da i kada "ne skidas fajl" idu kilobajti kao da skidas... mislio sam da je tih 400MB samo za skidanje fajlova.

To je ponuda mog kablovskog operatera. Ima varijanta 64Kbps FLAT ali mi je to nesto mnogo sporo. Najvaznije mi je u principu da ne moram da koristim telefon i da mi se BRZO skidaju fajlovi (dakle, ako sada skidam 5kb/sec sa 64KBps bih mogao jedno 7kb/sec sto je bas mala promena). I da, ta FLAT varijanta kosta 1500 din. mesecno.

Kada kliknem na ekrancice koji mi oznacavaju da sam konektovan, vidim ACTIVITY pa onda ima RECEIVED - tu kilobajti idu li idu (kada samo surfujem, bez skidanja fajlova) - da li je to taj protok od 400MB koji smem da potrosim? Znaci, tu UKUPNO za mesec dana sme da se "nakupi" 400MB a sve preko toga se placa po nekoj tarifi vise?

Sta znaci to sto mi je potreban proxy server? U cemu je razlika i da li svaki provajder mora da ima taj server? Ja sam na Veratu.

BTW, ne znam zbog cega mi je neko prebacio post u ovu sobu koja nema veze sa mozgom ali ajde. Pitanje se prvenstveno odnosilo na MODEM a ne na cenu pa mi nije jasno zbog cega sam moj post jedva nasao sobi DOMACE TRZISTE (!??) - kakve to veze ima a pogovotu kakve veze ima sa DOMACIM trzistem? Mozda hocu modem da kupim u Burundiju. Modem spada u HARDVER - PERIFERIJE. + te niko ne obavesti niti obrazlozi.
Ajde ako ce ti ovo pomoci: SBB flat 64k 1500 din, racun za telefon 120 dinara ovog meseca (ranije 700 din) sinoc skinuo SP 2 (266mb) za XP za 10 sati i 53 minuta -prosek po Flash getu 6,95 k u sek. surf je brzi-ne mnogo ali downl. extra za ove pare.Mada zavisi i od linka i zauzetosti servera itd

Ogi. je napisao(la):
Brzo skidanje fajlova je bitno bio ja non stop on line ili ne.

Tex, to jeste Radijus Vektor. Oni su mi uveli kablovsku televiziju. Meni licno su odvratna firma. Bukvalno mi se gade. Ali, jedino oni nude tu mogucnost. Zato u 064 FLAT ne moze da se skida izmedju 7h i 17h - tacno je da tako pise - u stvari, pise da moze samo "lite" internet, surfovanje, irc, mail itd. Inace, od 7-17 retko kada skidam, tada se trudim i da ne budem na net-u, osim da eventualno dodjem na forum.

Ako i ti imas RV kablovski, reci mi kako si zadovoljan generalno i ako imas 064 FLAT, koliki ti je protok kada skidas fajl, u kilobajtima?

E da... da li bi trebalo da se plasim najava koje slusam vec godinama, koje kaze da ce se svi ti privatni kablovski operateri "ugasiti" jer ce PTT zavladati, odnosno ostvariti monopol na trzistu. Tako bih mogao lako da ostanem i bez televizije i bez internet-a.

Imam 64 flat kod RV-a. Veoma sam zadovoljan. Imam konstantan simultani download i upload od 7kb/s (znaci 7+7). Pre par meseci je bilo malo problema, sada je odlicno. Napravili su lep gest, pa su dali popust od 30% za sledeci mesec posle onog kada je bilo problema.

Sto se tice gasenja provajdera, stvarno ne znam...RV je svoje kablove polagao kroz kanale PTT-a, imali su sve potrebne sheme, kljuceve....sto se instalacije kroz zgrade tice, ne vidim zasto bi to neko skidao...jedino sto moze da se desi je da neko drugi to preuzme, ali se ipak nadam da ce vremenom ovde, makar silom, biti uterana zdrava konkurencija, da ce cene poceti da padaju a kvalitet da raste. Mozda cemo morati da cekamo godinama, ali cemo nekako docekati...

Ok, niste mi odgovorili na ono sto me najvise interesuje, citiram ponovo sam sebe:

E sad' jos nesto... zasto je FLAT rezim 64KBps a "ne" flat 256KBps? Bezveze. Jako mi je malo to 7kb/sec. Jer, ako sa modemom skidam po 5,5kb/sec to je zaista minimalna promena. Mislim da bih se ipak odlucio za 256Kbps varijantu da placam protok ali i tada mogu da idem preko toga samo se placa svaki mega preko.

Da li postoji neki softver koji oni daju a koji sluzi da se vidi iskorisceni protok? Ili se to vidi negde na njihovom sajtu?

I dajte mi recite za taj proxy... molim vas da mi odgovorite na sve da ne bih ponavljao stalno.

I da... da li ce oni hteti/moci samo meni u mojoj zgradi da ugrade kablovski net? Odnosno, nadam se da ce biti "tehnickih" mogucnosti, jer ako ima za kablovsku TV, ima valjda i za net...

256kb falt bi kostao 20.000 din i cisto sumnjam da bi ga platio, ne znam da li si razumeo, FLAT je NEOGRANICEN protok.

da, to recived je ono koliko si preneo podataka, e sad kad restartujes racunar on ce opet krenuti od nule, ali mozes da vidis na njihovom sajtu kolko si potrosio. Ne znam adresu i to posto nisam njihov korisnik...

Ogi. je napisao(la):
Ok, niste mi odgovorili na ono sto me najvise interesuje, citiram ponovo sam sebe:

E sad' jos nesto... zasto je FLAT rezim 64KBps a "ne" flat 256KBps? Bezveze. Jako mi je malo to 7kb/sec. Jer, ako sa modemom skidam po 5,5kb/sec to je zaista minimalna promena. Mislim da bih se ipak odlucio za 256Kbps varijantu da placam protok ali i tada mogu da idem preko toga samo se placa svaki mega preko.

Da li postoji neki softver koji oni daju a koji sluzi da se vidi iskorisceni protok? Ili se to vidi negde na njihovom sajtu?

I dajte mi recite za taj proxy... molim vas da mi odgovorite na sve da ne bih ponavljao stalno.

I da... da li ce oni hteti/moci samo meni u mojoj zgradi da ugrade kablovski net? Odnosno, nadam se da ce biti "tehnickih" mogucnosti, jer ako ima za kablovsku TV, ima valjda i za net...
Sve se racina u protok mesecni,surf i dowload--SVE !!! Dalje 64k flat i online si stalno je neuporedivo sa modemom(SHIT) softver je Dumetar -ima ga na onim sajtovima -znas ??Proxy -te ne zanima za sada. Donece ti modem u tvoj ulaz ako postoji Kablovski internet-Tehnicki vec uradjeno ,a to pitaj njih,

Sve je to u radu, iako je meni 64k sporo... bar mislim da je sporo... jer, koliko ce mi se smanjiti telefonski racun za toliko cu morati da platim pretplatu... mozda je ISDN ipak bolja varijanta, sta vi mislite? A mogao bih da probam i 64 i 256 pa da vidim sta mi se vise svidja...

A za uslove cu ih zvati da ih pitam, nadam se da gde ima uslova za televiziju ima i za net...

gx-x po obicaju ponovo strahovito lupeta...cuj 20,000 din za 256kb flat...ponekad se stice utisak da ovakvi likovi postuju samo da bi imali sto vise postova ,sto u njihovom univerzumu nosi poseban socijalni prestiz...

Kod ptt-a je 64kb flat 1000 din,128kb 1500din,256kb 2000din ...za ostalo ne znam.Kod tvog provajdera bi u svakom slucaju trebalo da bude znatno manje od te fantasticne sume koje je gore pomenuti naveo.Proveri brate,pa sam odluci,ti sam znas koliko imas novca i koliko mozes da se "protegnes"
Bilo kako bilo,DA, NAPLACIVACE TI sve preko tih 400MB po posebnoj tarifi,(nesto/MB)...Ponovo,ako njih pitas dobices preciznije informacije nego od nas.

Evo, ovako... ja sam vise za 256 varijantu ograniceno nego za 64 flat...

Ovo su cene:

1) PERSONAL MAIL 100МB .....................................290,00 Дин.
2) PERSONAL HOME 200МB .....................................560,00 Дин.
3) PERSONAL PLUS 400МB ...................................1080,00 Дин.
4) PERSONAL EXTRA 700МB ...................................1750,00 Дин.
5) PERSONAL TURBO 1500МB ...................................3600,00 Дин.

To je 256, ograniceno...

A sada 064 FLAT

1) PERSONAL 064 / FLAT ..........................1500,00 Дин

Ima ogranicenje da se u periodu od 7-17 mogu koristiti samo mail, chat i www. Nije mi jasno zbog cega je to, ali ajde, iovako nista drugo i ne radim u tom periodu... u principu ja i nisam mnogo na net-u, u poslednje vreme od kada sam na ovom forumu dosta duze, mozda sat dnevno... retko skidam falove a i kada to radim nisu neki mnogo veliki...

E sad'... sta vi mislite, ako sam recimo po JEDAN SAT dnevno u proseku, da li mi je 400MB dovoljno za mesec dana ili mozda mogu da prodjem i sa 200?

Ovo su cene za prekoracenje:

1) PERSONAL MAIL 50МB ....................................2,90 Дин./MB
2) PERSONAL HOME 100МB ....................................2,80 Дин./MB
3) PERSONAL PLUS 200МB ....................................2,70 Дин./MB
4) PERSONAL EXTRA 350МB ....................................2,50 Дин./MB
5) PERSONAL TURBO 700МB ....................................2,40 Дин./MB

E da, i interesuje me jos nesto: sta je po vama bolje, ISDN ili KABLOVSKI?
Mada, i za jedan i za drugi ti trebaju neki posebni, satro, tehnicki uslovi i koliko znam ni jedan ni drugi se ne dobijaju lako...

Ja sam postavio slično pitanje pa niko da odgovori. Ali mene još uvek zaobilazi kablovska, pa sam razmišljao o bežičnom internetu. Imam ISDN, pa ti mogu reći nešto o tome. Potrebno je da kod telekoma podneseš zahtev za ISDN uz zamenu broja, pošto čisto sumnjam da će ti dati posebnu liniju. Dobićeš od njih ISDN mrežni završetak, odnosno modem. To zadovoljstvo će te koštati 7200 din.
Samim tim dobijaš dva kanala, odnosno dve linije. Kad koristiš jednu, konektuješ se na 64kbps sa protokom do 8KB/s, i to se računa kao normalna tarifa i kod provajdera i kod ptt po impulsima. A kad koristiš obe na 128kbps sa protokom do 18KB/s maks, ali ti se onda duplo računaju impulsi i vreme. Naravno, i ovde možeš da povećaš konekciju do 2mbps ali to je preskupo.
Što se tiče kabl. kod PTT je najjeftiniji, a kod SBB najskuplji.

Ogi. je napisao(la):
Evo, ovako... ja sam vise za 256 varijantu ograniceno nego za 64 flat...

Ovo su cene:

1) PERSONAL MAIL 100МB .....................................290,00 Дин.
2) PERSONAL HOME 200МB .....................................560,00 Дин.
3) PERSONAL PLUS 400МB ...................................1080,00 Дин.
4) PERSONAL EXTRA 700МB ...................................1750,00 Дин.
5) PERSONAL TURBO 1500МB ...................................3600,00 Дин.

To je 256, ograniceno...

A sada 064 FLAT

1) PERSONAL 064 / FLAT ..........................1500,00 Дин

Ima ogranicenje da se u periodu od 7-17 mogu koristiti samo mail, chat i www. Nije mi jasno zbog cega je to, ali ajde, iovako nista drugo i ne radim u tom periodu... u principu ja i nisam mnogo na net-u, u poslednje vreme od kada sam na ovom forumu dosta duze, mozda sat dnevno... retko skidam falove a i kada to radim nisu neki mnogo veliki...

E sad'... sta vi mislite, ako sam recimo po JEDAN SAT dnevno u proseku, da li mi je 400MB dovoljno za mesec dana ili mozda mogu da prodjem i sa 200?

Ovo su cene za prekoracenje:

1) PERSONAL MAIL 50МB ....................................2,90 Дин./MB
2) PERSONAL HOME 100МB ....................................2,80 Дин./MB
3) PERSONAL PLUS 200МB ....................................2,70 Дин./MB
4) PERSONAL EXTRA 350МB ....................................2,50 Дин./MB
5) PERSONAL TURBO 700МB ....................................2,40 Дин./MB

E da, i interesuje me jos nesto: sta je po vama bolje, ISDN ili KABLOVSKI?
Mada, i za jedan i za drugi ti trebaju neki posebni, satro, tehnicki uslovi i koliko znam ni jedan ni drugi se ne dobijaju lako...

To je placka! ja placam dinar megabajt i opet mi skupo :)

Da bi ti tih 400mb bilo dovoljno za 1 mesec, morao bi samo da surfujesh, bez ikakvog downloada, a sa tom brzinom greota ne downloadovati...
Mozhda sad ne skidash velike fajlove, ali kad nabavish kablovsku definitivno cesh ih skidati... Jednog dana ce ti zatrebati driveri za grafichku od 20-30 mb, zanimace te trailer za neki film, pa samo ti uzmi taj 256k 400mb i uzhivacesh ... Nedelju dana mozhda ...

Pajser je napisao(la):
Da bi ti tih 400mb bilo dovoljno za 1 mesec, morao bi samo da surfujesh, bez ikakvog downloada, a sa tom brzinom greota ne downloadovati...
Mozhda sad ne skidash velike fajlove, ali kad nabavish kablovsku definitivno cesh ih skidati... Jednog dana ce ti zatrebati driveri za grafichku od 20-30 mb, zanimace te trailer za neki film, pa samo ti uzmi taj 256k 400mb i uzhivacesh ... Nedelju dana mozhda ...

Ma to je tuga. Ja sam evo sada za 9 minuta samo Benchmarka i još par domaćih sajtova skinuo 4 Mb, klasičnom modemskom vezom. To znači da za 25 minuta ubiješ "dnevnu kvotu", za mesec je to 400 Mb. Sa većim protokom na kablovskom to vreme je 5-6 minuta i onda se pozdraviš, ili plaćaš ogromne cifre za prekoračenja. Čista pljačka. :mad:
Kako da iskoristimo monopol?
Uvedemo digitalne centrale sa PCM-om na kojima klasični modemski internet ni ne radi, a onda ćemo da naplaćujemo paprenu mesečnu pretplatu za kablovski internet. Kako mali Djokica zamišlja diktaturu!! :mad:

Poslednja izmena:
Hocete da kazete da je kablovski ipak preskup?
Pa dobro, ali niko da mi kaze da li mi onda mozda preporucuje ISDN?

Inace, Dzufa, ja vec imam dve linije u stanu tako da mislim da bi mi to izaslo jeftinije.
I sada vidim da je ISDN ipak isplativiji, bar za sada, jer ima isti protok kao i sa kablovskim (ako uzmem 64 flat) samo sto placam telefon ali na drugoj strani bih placao 1500 din. mesecno za telefon sto je cak i skuplje jer mi nikada ne dodje toliki racun.

Ogi to sam i ja mislio kad su mi uvodili kablovsku(doduse kod SBB-a) kao 400 MB ce mi biti dovoljno ali naravno nije bilo:) Sad kad sam na flatu mesecno na surf i download potrosim vise od 6GB...tako da...apetiti rastu kad imas mogucnosti:D

Da, u pravu si, ali ipak mislim da je isplativiji ISDN.
I to mnogo!

Ma kakav ISDN.
Uzmi lepo 64k flat ili 128k flat i to je to

Ne znam, nisam pametan. Mnogo nas je.

Razmišljam o wireless-u, da vidim koliko to zadovoljstvo košta i kako funkcioniše. Možda bi neko od vas mogao nešto više o tome da kaže?

Imas mnogo threadova na temu wireless-a. Procitaj ih pa ukoliko ima nesto konkretno sto ti nije jasno postuj da pomognemo.
Poz.

Kako da iskoristimo monopol?
Uvedemo digitalne centrale sa PCM-om na kojima klasični modemski internet ni ne radi, a onda ćemo da naplaćujemo paprenu mesečnu pretplatu za kablovski internet. Kako mali Djokica zamišlja diktaturu!!
Ne uvodi valjda Vektor PCM linije??!! Ili SBB?
Po mom iskustvu PTT KDS ima sasvim korektnu cenu. 256Kb/s za 2000 din. Pa to je sasvim pristupacno, da ne kazem jeftino... Ja sam ipak uzeo 64KB/s za dvostruko manju kintu jer mi se ne daje tih 1000 din extra. Za obican surf 64Kb/s je sasvim pristojno jer ti se vecina stranica otvori za max. 6-7 sekundi, naravno ako ne skidas istovremeno neki DivX. E u tome je i fora... Ako uzmes 256 ali sa ogranicenjem, stranice ce ti se MOZDA otvarati za 1 sekundu, ali NIKAD neces skinuti DivX.
Ogi, nauci da koristis FlashGet ili nesto slicno, ubaci sta hoces da skidas i kad krenes na posao/skolu/spavanje klikni na Play i to je to. Kad se vratis klikni na PAUSE i surfuj koristeci ceo BW. Meni komp (2xHDD-a & o/c CPU) vec oko godinu dana radi po 15 sati dnevno (bez ijednog extra fan-a) i nisam primetio da mu bilo sta smeta.
Uzmi bre taj 64 flat i surfuj opusteno :type:
Ovo je samo mali deo onoga sto skinuh recently...

Sad ja da pitam: da li ovaj 64 Kb/s (ili bilo koji drugi) protok podrazumeva ukupan protok ili je to samo za DL + neka kolicina Kb/s za UL?

Prilozi

• Capture.png
    Capture.png
    112.6 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
alo covece gde ti zivis ?! pa pristuo tom PTT-u ima par blokova u BG-u, gde su tu ostali ljudi, gradovi, sela itd....u NS-u imas samo dva losa izbora, SBB i NScableNet.

Pa covek rece da se dvoumi izmedju 64flat i 256 400Mb max. kod Vektora.
--
Video sam radnike PTT da razvlace kabl duz Ulice O. brigada od mog bloka ka 70-om. Znaci bice i tamo uskoro...

Nazad
Vrh Dno