Šta je novo?

Kablovi za Z-5500

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ NZXT Kraken Elite 240 AIO
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2TB + 1TB)
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
GIGABYTE C201 PANORAMIC ICE
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
Samsung S25 Ultra
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT4 Silver Elite, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
E ovako, posjedujem ovaj sistem i radi estetike provukao bih kablove ispod lajsni a dio kabla koji ide uz zid prekrio bih kanalicama. E sad interesuje me kakvi su kablovi sto dodju uz Z-5500, dal da uzmem neke kvalitetnije ili sta vec? Ne razumijem se mnogo u ovu tematiku i na sta bih trebao da obratim paznju? I koja bi max mogla da bude duzina od satelita do woofera (duzina kabla) jer sam mislio woofer malo da izdvojim!

Poslednja izmena:
Nema apsolutno nikakve potrebe da menjas kablove. Ni na mnogo boljim i skupljim sistemima se prakticno ne osetit nikakva razlika izmedju onih jeftinih i "kvalitetnijih" kablova, tako da sigurno nece ni ovde. Nije ni duzina mnogo bitna, kablovi koji dolaze uz Z-5500 su cini mi se 10m dugacki. To ti je sigurno dovoljno za kombinaciju koju pravis ?

Ja sam imao drugacije iskustvo. Nisam kupovao neke brendirane kablove ali sam uzeo deblje bakarne, mogu i 1.5mm ali sam ja stavljao 2.5mm i zvuk mi jeste delovao jasniji. Cena je bila 70-80din/m.

Ne zelim da osporavam, ali eto moje iskustvo je drugacije. Cak sta vise, smatram da su kablovi jedan od najvecih "hajpova". Na Hi-Fi kutijama sam u pocetku imao najobicnije i najtanje kablove (rekao bih 1mm svega), kasnije sam ih zamenio za Oehlbach RattleSnake 3. Trudio sam se da cujem neku razliku i nisam je uopste cuo ..
Cak sam i probao da je cujem tako sto na jednu kutiju stavim Oehlbach kabl, a na drugu ostavim ovaj jeftin. Slusam uporedno, prebacujem i balance ...ne cujem razliku. Istu sam stvar uradio i sa centralim satelitom od Z-5500, slusao 2 pesme, pustio i Iron Man 2 720p, isto mi zvuci ..

Ili ja nemam uvo da cujem, sto bas i ne bih rekao. Ili mozda i jeste tako, OK. Ali onda ni vecina drugih nece cuti razliku. Ili su ovi Oehlbach krs kablovi koji su u rangu sa ovim predhodnim. Da kutije nisu dovoljno dobre, ne prihvatam :p

Moje misljenje i stav je da ne treba bacati pare na kablove za Z-5500 sistem. Dosta para bi kostali neki bolji kablovi jer i treba dosta metara. I na kraju kada bi se i zamenili, vecina ce zateci sebe kao se trudi ili tripuje da cuje neku razliku. Ukoliko su filmovi i igre prioritet, gde je najbitniji bass i "visekanalnost", tek onda ne vidim potrebu za kablovima. Eto kazem, to je neko moje misljenje i iskustvo ..

Nisam se razumjeli ja sam zvukom zadovljan, al posto ce kablovi fino biti spakovani u lajsne i kanalice eto cisto sam htio da pitam ako nisu nekog kvaliteta da ih promijenim jer bi me kasnije mrzjelo ako bi se sta desilo ;)
Sto se duzine tice, problem su zadnji sateliti ciji ce kablovi biti sprovedeni ivicama sobe do woofera tako da bi mi trebalo duzina veca od 10m, da li gubim na kvalitetu?

Za zadnje kanale tesko da ces primetiti razliku. Slobodno teraj.
Sto se tice kablova i HiFi... ja sma primetio veliku razliku ako se npr koriste posrebreni ili cisti bakar kablovi bilo za visoke ili niske tonove, kao i razliciti kablovi u sistemu. Ko ne cuje, srecan je :)

Pa primetio si kad Nauk i Silver imaju totalno drugaciji karakter, presek i materijal. :D OCZ pomenu i Rattle... taj kabl sam probao i na mid/bass i visokim (jos je kod mene nekim cudom) i zna dosta da oboji zvuk, umeksa i razvodnji bass, a malo mu i doda gain. Za prostornost mi nije tako ubedljiv, ne razaznaju se lepo instrumenti i pozicije kao sa drugim. Za visoke moze da posluzi, malo ublazi cist Silverov efekat koji mi nije bio bas po volji. Razlike se cuju, samo treba steci vestinu slusanja kablova. :D

Mozda za Mission i nije ali Silver i Rattle kombinacija za Monitor Audio meni odgovaraju.

Sto se duzine tice, problem su zadnji sateliti ciji ce kablovi biti sprovedeni ivicama sobe do woofera tako da bi mi trebalo duzina veca od 10m, da li gubim na kvalitetu?

Naravno da dužinom kabla gubiš na kvalitetu, zato kupi neke do 1€ po metru, debljine 2,5 mm2 .

Što se tiče Rattle-a i sličnih, razlika mora da postoji, što je bolji sistem, to je izraženija.

Prilozi

• ABCD0001.jpg
    ABCD0001.jpg
    185 KB · Pregleda: 84
Sto se tice kablova cini mi se da sam stavio ovaj prvi sa slike, ne da nisam izgubio na kvalitetu nego sam i dobio :) Zvuk je cistiji s ovim kablovima, oni default su izgleda krs :)

Uff, Nauk zatamni sliku, nije za ceo spektar. Rattle je mnogo bolji za sve ali def preskup za Z-5500.

Nazad
Vrh Dno