Šta je novo?

JOOJ! Ode Minolta.

Uskoro mozemo ocekivati navalu ruznih Sony, Samsung & Panasonic dSLR aparata :S:

majka je napisao(la):
da, svima ce nam nedostajati dizajnerski dometi poput KM Z10 i slicnih igracaka za kucne ljubimce.
Da je KM Z10 nakaza to si 100% u pravu. Njega i slicne ce verovatno da zadrze u proizvodnom programu nepromenjenog :-devil-:. Ja sam mislio na to da ce Sony i ostali proizvodjaci televizora i vokmena uskoro izbaciti na trziste dSLR aparate ruznije od svega sta prave Canon i Nikon.

Prilozi

• sony1.webp
    sony1.webp
    12.8 KB · Pregleda: 82
  • sony2.webp
    sony2.webp
    5.3 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Ma dobro upotrebljivost ali stvar je ruzna! Kada se sa tim negde pojavis verovatno te gledaju kao marsovca... A koliko cesto je potrebno da savijas aparat kada slikas?

Čekaj bre, Tiha. NShappy je bacao hejt na Sony, i njegova Minolta ode iz posla. Daj reci koji aparat imaš da znamo ko je sledeći posle Minolte.

😀

Valjda nece - barem im Sony ne moze zavrnuti isporuke senzora :smoke: Ja se jedino bojim da Mitsubishi ne proda Nikona LG-ju ili tako nesto!

To je stvarno tužna vest, ali na globalnom tržištu nema mesta za male igrače.

tiha je napisao(la):
Ma dobro upotrebljivost ali stvar je ruzna! Kada se sa tim negde pojavis verovatno te gledaju kao marsovca... A koliko cesto je potrebno da savijas aparat kada slikas?

moja zamerka na te modele [F505/717] je jedino srebrna boja koja privlaci paznju.

a obzirom na ono sto je Sony do sada na ovom polju uradio, sve sto pricas su nevazne stvari.

koga briga sta ti mislis o obliku aparata?

E covece da bar imas neke akcije kod Sony-ja pa 'ajde... Ja samo hocu da kazem da je Sony do sada cesto bio radikalan kod dizajna, nekad na bolje, nekad na gore (seti se samo njihovih prvih generacija mobilnih telefona) ali cini mi se da to trziste nije bas prihvatalo. Sony je nov na trzistu foto-aparata i za ocekivati je da ce pokusati da promeni neke stvari.
Naravno da nikoga nije briga sta ja mislim o njihovom dizajnu ali meni je logicno da foto-aparat izgleda kao foto-aparat (a ne kao konzerva ili discman), a verujem da je tako kod 90% fotografa. Na kraju, verovatno postoje razlozi zasto nesto tako izgleda i ne bi od 1950-ih godina do sada bilo samo nekoliko osnovnih dizajna foto-aparata.

ko sad prica o mobilnim telefonima?
da je nov u prici, noviji je od stare garde ali stariji od nekih koji se sada pojavaljuju takodje kao jaki igraci.

opet smo dosli do toga da je vecina koja je koristila neki od pomenutih `swivel` aparata bila jako prijatno iznenadjena. em su neki od njih bili najbolji u svojoj klasi ili delili prvo mesto sa modelima koji nisu ni Canon ni Nikon.

sad npr. nemaju konkurenciju u klasi koju je napravio R1

Zaista steta za Minoltu, najinovativniju foto kompaniju u zadnjih par decenija..
Steta i za A prosumer seriju, zaista je bila divna.

Medjutim, Minolta je kasno usla na DSLR bojiste, a i to nesto upola snage. AS jeste fenomenalna inovacija, ali sem 18-70 kit objektiva i nekih prepakovanih Tamrona, nije bilo objektiva. To je razlog zasto sam kupio Olympusa E-1 umesto 7D, najvise radi objektiva.

Ovi sto prozivaju Sony.. Sony je sad drugi po proizvodnji digitalaca, prema tome sta god da radi, cinilo se i ruzno, radi odlicno - prodaja potvrdjuje.
Sto se tice potencijala Sony-a, sve zavisi od njihove namere na DSLR trzistu - mogu da ostanu na nizem DSLR nivou i udaraju cenom i elektronskim inovacijama (a mozda stave i Tetris i MP3 plejer). A mogu i da udare na profesionalno DSLR trziste, sto je sasvim druga prica - Sony je lider u Broadcast profesionalnoj TV opremi, a njihovim HD kamerama je i Lucas snimio poslednja dva SW filma.
Ako Sony odluci da krene na visok nivo - Canonu i, posebno Nikonu, nece biti nimalo svejedno. Ima da se znoje.

Pitanje je sta ce biti sa objektivima, hoce li ih Minolta dalje praviti, Sony..? Sony je vrlo pragmatican i brutalno orijentisan na profit i verujem da nema emotivan pogled na milione prodatih Minolta AF objektiva iz koje ne moze da izvuce nikakvu dobit. Nemam pojma sta nameravaju, a sigurno vec imaju 5-10 godisnji plan, inace ne bi usli u ovako ipak ogromnu investiciju.

Naravno da ce biti brutalno orjentisan na profit, jer je ulozio u to, i nece nastaviti Minoltinim putem poshto ochigledno to ne donosi pare. Ko je kupovao KM trebao je unapred da razmisli shta kupuje, a ne posle njene propasti da Sony treba da radi u minusu da bi po svaku cenu podrzao ranije kupce.

Sony je poznat po tome da ima odlichnu tehnicku podrshku i vrlo ceni kupce, ali svoje...

Ne verujem da ce se Sony odreci izuzetnih Minolta objektiva iz G serije koji su skroz egal sa Canon L serijom...
Mislim da Sony nece krenuti od 0 da razvija novi mount jer bi to bilo ekonomski neisplativo a za sadasnje vlasnike KM DSLR mislim da samo dolaze bolji dani jer sam siguran da ce Sony krenuti agresivno sa novim kamerama, objektivima sa A mountom plus kompletna servisna i tehnicka podrska prelazi na Sony.

Poslednja izmena:
Marti, poshto ti josh nisi uzeo 5D, mislim da je vreme da odustanesh 😉

^ Ne slazem se. Mislim da je ovo zapravo odlicno za sve vlasnike 5D i 7D, da ce SOny krenuti veoma agresivno i u razvoj i u marketing. Takodje ce i servis i podrska biti bolji i laksi.
Sony je vec rekao da ce koristiti Minoltin A prikljucak za svoje aparate. Sigurno da ce gledati da iskoriste jos uvek veliku bazu postojecih vlasnika Minolta stakala koji nisu presli na DSLR. A bice sigurno i novih stakala, samo ne znam sa cije strane, ko ce ih razvijati.

Ipak, bilo bi JAKO mudro bilo kakvu kupovinu DSLR-a odloziti, ako se moze, na mesec dana, jer bi ovogodisnji PMA mogao da obiluje bombasticnim najavama. Takodje se ceka i da Sony izadje sa konkretnim planovima.

Canon je tu dosao da ostane, a kada spusti cenu 5D modelu, zgazice i Nikon. Pogledajte po netu poredjenja 5D i D200!
Digitalna fotografija ima neka svoja nova pravila i ja iskreno savetujem svima koji razmisljaju o ulaganju u iole ozbiljniji sistem samo jedno a to je Canon!

Poslednja izmena od urednika:
Aleksandre, ma to je neshto interno, a i vidi smajli kako namiguje 🙂

Ja se slazem da treba sachekati dok se ne raschisti situacija sa objektivima, dzabe aparat i sonijeva podrshka bez pravih objektiva..

tiha je napisao(la):
Duze ekspozicije. Zategnesh kaish oko vrata i aparat stoji chvrsto u rukama u visini stomaka.
Shta kukate. Trzishte se menja, novotarije nas ochekuju. Da mi imamo pare, a za napredak ne brinem.

Arahne je napisao(la):
Duze ekspozicije. Zategnesh kaish oko vrata i aparat stoji chvrsto u rukama u visini stomaka.
Ima bolja tehnika koju je otkrio martins - okacis aparat o vrpcu i aktiviras ga na zvucni signal... Cim malo provalim kako to radi ima da napisem knjigu! A oni sa stativima, monopodima, bean bagovima i IS-ima ce da puknu od muke! :d

Poslednja izmena:
Nego ljudi, je li neko u ovoj citavoj epizodi oko preuzimanja Minolte, cuo sta ce biti sa Minoltinim svetlomerima? :eyebrows: Nekako se direktno nigde ne pominju, a licno mislim da je to bio najbolji deo KM hardvera. Ako Sony ne bude hteo da razvija objektive, cisto sumnjam da ce biti raspolozen za svetlomere :smash:

testthenext je napisao(la):
Canon je tu dosao da ostane

Nista to ne mora da znaci. Kad je Minolta autofokusirala, ostali su svoje AF sisteme samo crtali i zamisljali... Ne pricaj pricu koja u surovom kapitalistickom svetu ne pije vodu. Za 10 godina ces se mozda odlucivati za Samsung ili LG aparat...

Tek sad Canon treba, a i ostali da slede, da upre sve svoje snage i krene u razvoj novih tehnologija.

testthenext je napisao(la):
Canon je tu dosao da ostane, a kada spusti cenu 5D modelu, zgazice i Nikon. Pogledajte po netu poredjenja 5D i D200!
Digitalna fotografija ima neka svoja nova pravila i ja iskreno savetujem svima koji razmisljaju o ulaganju u iole ozbiljniji sistem samo jedno a to je Canon!

jel to rekao deda miloje. ne vidim zasto i kako to canon moze da zgazi nikona.
a kamoli sa full frame 20d

Abdee je napisao(la):
Nista to ne mora da znaci. Kad je Minolta autofokusirala, ostali su svoje AF sisteme samo crtali i zamisljali... Ne pricaj pricu koja u surovom kapitalistickom svetu ne pije vodu. Za 10 godina ces se mozda odlucivati za Samsung ili LG aparat...

Tek sad Canon treba, a i ostali da slede, da upre sve svoje snage i krene u razvoj novih tehnologija.

upravo,
kanon je do pre desetak godina gledao u dupe nikonu, pa su se stolovi rotirali.

Aahaha, dobro je ovo 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno